Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 52   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Warte wys³uchania  (Przeczytany 229082 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #135 : Listopad 21, 2010, 13:03:43 »

I ¿eby nie by³o tak, ze tylko mê¿czy¼ni piêknie graj± na gitarze - na zakoñczenie tej mini sesji moja ulubiona pere³ka - romanca d'amore.
Panowie, pozwolcie, ¿e zadedykujê j± wszystkim naszym ukochanym przyjaciólkom z naszego Forum 
Mi³ej niedzieli!

http://www.youtube.com/watch?v=e_p0dxEGvj8

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #136 : Listopad 21, 2010, 13:07:57 »

W imieniu wszystkich Pañ, piêknie dziêkujê!  Buziak Buziak Buziak
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #137 : Listopad 21, 2010, 13:33:32 »

I ¿eby nie by³o tak, ze tylko mê¿czy¼ni piêknie graj± na gitarze - na zakoñczenie tej mini sesji moja ulubiona pere³ka - romanca d'amore.
Panowie, pozwolcie, ¿e zadedykujê j± wszystkim naszym ukochanym przyjaciólkom z naszego Forum 
Mi³ej niedzieli!

http://www.youtube.com/watch?v=e_p0dxEGvj8

Ale, mnie te¿ sprawi³e¶ przyjemno¶æ.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #138 : Listopad 21, 2010, 13:58:59 »

Piêkna ta muzyka, nigdy niestety nie by³am w Hiszpanii, a Alicje uwielbiam, co za kszta³towanie
rytmu, dziêki Janusz i mi³ej niedzieli dla wszystkich.

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #139 : Listopad 21, 2010, 17:29:24 »

Ten pan jeszcze na naszym forum nie go¶ci³, chyba ¿e co¶ przeoczy³am...
Michai³ Glinka, wspó³czesny Chopinowi, wiêc mo¿e i Janusz co¶ o nim skrobnie we w³a¶ciwym w±tku
Natrafi³am na tak piêkne wykonanie jego utworu, ¿e siê dzielê czem prêdzej:

http://www.youtube.com/watch?v=vaAkw1QNo18&feature=related

A tu jeszcze jeden utwór Glinki zaaran¿owany na fortepian przez Liszta, taka dziwna wersja uwertury do Rus³ana i Ludmi³y, uproszczona, zredukowana, ale mnie siê OGROMNIE podoba.

http://www.youtube.com/watch?v=icgfafPXyvg
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #140 : Listopad 21, 2010, 20:56:55 »

.
Kaziolku,
Na gitarze mozna grac rownie szybko, jak na skrzypcach
http://www.youtube.com/watch?v=bFs02bJlH6g&playnext=1&list=PLD2E5A91C02553EC6&index=19

Bartusie..wiem, ¿e mo¿na ale jakim kosztem i s± to z regu³y sporadyczne przypadki (bior±c pod uwagê ca³okszta³t), za¶ prezentowany przyk³adowo J.Becker - to bodaj nieliczny, jak nie jedyny gitarzysta, który wykona³ wszystkie 24 kaprysy Paganiniego..
Przy tym zauwa¿..,gra on na gitarze elektrycznej z pod³±czonym do niej "przesterem", gdzie uzyskiwany dzwiêk nie jest dzwiêkiem naturalnym (jest on minimalnie sztucznie wyd³u¿ony- a d³ug.zale¿y od zastosowania odpowiedniego "efektu")..Gra on ponadto przy pomocy "kostki" (zreszt± jak wiêkszo¶æ gitarzystów rockowych, czy heavy&rockowych) stosuj±c ruch obustronny..Przy graniu tzw.triolek (chyba)..16, 32, 64-czwórkach, podobny ruch moim zdaniem, mo¿na wykonywaæ szybciej smyczkiem, gdy¿ posiada on p³ask± powierzchniê - natomiast kostk± trzeba w tym ruchu pokonywaæ jakby podwójn± "drogê", przeskakuj±c z jednego do drugiego brzegu tej samej struny i pracuj±c przy tym intensywnie nadgarstkiem (czyli stosuj±c potocznie tzw.tarkê)..Przez co nadgarstek prawej rêki, znacznie szybciej siê mêczy przy grze na gitarze, ni¿ skrzypcach wykorzystuj±cych w podobnym ruchu smyczek..
Wezmy Bartusie..taki najprostszy z mo¿liwych przyk³adów..przejedzmy najszybciej (i dok³adniej) jak potrafimy smyczkiem, tylko po pustych strunach od góry do do³u przez (g, d, a, e) i z powrotem i wykonujmy podobny ruch nieprzerwanie przez 5-6 minut..i to samo jednocze¶nie wykonujmy na gitarze..Jestem przekonany, ¿e nie tylko Becker, ale i ka¿dy inny gitarzysta przegra³by w koñcu t± rywalizacjê ze skrzypcami - gdy¿ przy wyd³u¿aj±cym siê czasie gry i maksymalnej szybko¶ci, "siada" po prostu nadgarstek
Zwróæmy te¿ uwagê, ¿e jest to gitara elektryczna, a nie klasyczna..na tej drugiej rzadko gra siê kostk± ( czyli ³atwiej), lecz wszystkimi palcami prawej rêki w³±cznie z kciukiem (tzw.piórkowanie, jode³kowanie) - co przy podobnym ruchu i stosowanie takiej techniki, wymaga jeszcze wiêkszego nak³adu si³..i mo¿e mieæ wp³yw na szybko¶æ gry..
To prawda, mo¿na..ale jakim kosztem. Oczywi¶cie mam tu na my¶li ca³y czas praw± rêkê. Co do lewej (tej najwa¿niejszej), to zarówno na gitarze mo¿na graæ równie szybko jak na skrzypcach..z tym, ¿e "s" maj± wygodniej rozlokowane dzwiêki (wliczaj±c w to równie¿ struny puste) co nie wymaga a¿ tak szerokiego skakania po "gryfie" w trakcie gry "biegników", jak w przyp.gitary..
Nie jestem muzykiem z wykszta³cenia Bartusie, wiêc nie "gor±czkuj" siê proszê, jak co¶ mi siê pomyli³o z poprawnym nazewnictwem..
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Listopad 21, 2010, 22:30:32 »

Co prawda nigdy nie mia³em w rêku skrzypiec ani tez smyczka, uwa¿am, ¿e gra na gitarze jest szybszym tworzeniem d¼wiêków - mam na my¶li elektryczn±. Mo¿na w ogóle nie u¿ywaæ prawej rêki (kostkowanie, szarpanie strun) ¿eby wygraæ d¼wiêki z niemal tak± sam± energi±. I mo¿e w tym przypadku szybko¶æ jest na remis ze skrzypcami, ale je¶li we¼miemy pod uwagê technikê zwan± tappingiem to gitara staje siê szybszym instrumentem. nie wiem, czy mieli¶cie okazjê wys³uchaæ etiudy Chopina op.10 nr 4 (Zespó³ At Vance) w³a¶nie na gitarê elektryczn±. Na skrzypcach by³oby to nie mo¿liwe do zagrania, chyba ¿e ograniczy³oby sie pewne d¼wiêki. Oczywi¶cie chodzi mi tylko o melodiê prowadz±c± w tej etiudzie. Inny przyk³ad - Etiuda op. 10 nr 2 (gitarzysta Petrucci Z Dream Theater).
Takie jest moje zdanie w tym temacie jakkolwiek mogê je zmieniæ, jesli kto¶ mnie przekona.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #142 : Listopad 21, 2010, 23:58:01 »

Przedstawiê Wam kogo¶. Pozna³am go na Krakowskim Salonie Poezji ale w o¶wiêcimskiej ods³onie. Piotr Kude³ka. Na za³±czonej poni¿ej stronie graj±cy razem z bratem. "Oprawia" czytan± pooezjê swoim muzycznym talentem. Sala cichnie momentalnie i nawet telefony komórkowe nie maj± odwagi zaterkotaæ.

http://www.duetgitarowy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=59
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #143 : Listopad 22, 2010, 00:26:39 »

anelik, pos³ucha³em

i jestem pod wra¿eniem, piêkny d¼wiêk
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #144 : Listopad 22, 2010, 00:54:50 »

W³a¶nie skoñczy³ sie w tv film, mo¿e nie ¿adne arcydzie³o, ale trzyma³ tak w napiêciu, ¿e jeszcze nie
¶piê no i scenie koñca ¶wiata towarzyszy³o to Alegretto. Dobranoc.

http://www.youtube.com/watch?v=4uOxOgm5jQ4

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #145 : Listopad 22, 2010, 02:12:07 »

Co prawda nigdy nie mia³em w rêku skrzypiec ani tez smyczka, uwa¿am, ¿e gra na gitarze jest szybszym tworzeniem d¼wiêków - mam na my¶li elektryczn±. Mo¿na w ogóle nie u¿ywaæ prawej rêki (kostkowanie, szarpanie strun) ¿eby wygraæ d¼wiêki z niemal tak± sam± energi±. I mo¿e w tym przypadku szybko¶æ jest na remis ze skrzypcami, ale je¶li we¼miemy pod uwagê technikê zwan± tappingiem to gitara staje siê szybszym instrumentem. nie wiem, czy mieli¶cie okazjê wys³uchaæ etiudy Chopina op.10 nr 4 (Zespó³ At Vance) w³a¶nie na gitarê elektryczn±. Na skrzypcach by³oby to nie mo¿liwe do zagrania, chyba ¿e ograniczy³oby sie pewne d¼wiêki. Oczywi¶cie chodzi mi tylko o melodiê prowadz±c± w tej etiudzie. Inny przyk³ad - Etiuda op. 10 nr 2 (gitarzysta Petrucci Z Dream Theater).
Takie jest moje zdanie w tym temacie jakkolwiek mogê je zmieniæ, jesli kto¶ mnie przekona.

Tak Leszku..mo¿na graæ jedn± rêk± z pominiêciem prawej, przy wolniejszym solo jest to nader czêsto stosowany "trick"..mam tu na my¶li szczególnie wszelkie mo¿liwe tryle i tym podobne (jak w niektórych elementach solówek iron maiden, czy choæby s³ynny trik J.Hendrixa - z rzekomym graniem przez niego "zêbami', w rzeczywisto¶ci gra³ on tylko jedn± rêk±, ten sam trik mo¿na z powodzeniem stosowaæ k³ad±c gitarê za "g³owê" - czyli powiedzmy opieraj±c "deskê" na barkach, czy plecach..)
Nieco inaczej wygl±da to przy szybkich i najszybszych solówkach..ca³y bowiem "bajer" polega na tym, ze pierwszy dzwiêk nale¿y "tr±ciæ" kostk±, aby pobudziæ wiêksze drgania - potem za¶, kolejne szybkie dzwieki (poczatkowo jedna struna) gramy ju¿ tylko jedn± rêk±, korzystaj±c z tego wcze¶niejszego pobudzenia..Przy przejsciach na kolejne struny, takie samo lekkie "tr±cenie" praw± itd itd..Tego rodzaju technikê czêsto stosuje siê w³asnie przy szybkich przebiegach..Nazywa³o siê to chyba "legatem gitarowym", ale nie chcia³bym ¿eby¶ mnie w tym momencie "wy¶mia³" -bo co do nazwy to pewny nie jestem, ale chyba co¶ ko³o tego..Tapping za¶, to moim skromnym zdaniem ca³kiem inna szko³a, choæ zasadniczo opierajaca siê na podobnej zasadzie wydobywania dzwiêku..
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #146 : Listopad 22, 2010, 22:30:08 »

A propos Januszowych grzybków, przypomnia³ mi siê taki oto okaz prawdziwka:
http://www.youtube.com/watch?v=cOsVVeojMZs&feature=related
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #147 : Listopad 22, 2010, 23:04:21 »

Bardzo ciekawy filmik.
Autor zaprezentowa³ pierwsze takty sonaty Schuberta w wykonaniu kilku najwiêkszych pianistów.
Chcia³abym ¿eby¶cie zwrócili uwagê na tê niesamowit± Rosjankê Mariê Judinê. Autor jej wersje poprzedza
napisem "a teraz ziemia przesta³a siê obracaæ"
Jeszcze niedawno ¶wiat nic o niej nie wiedzia³ a teraz uwa¿a siê ¿e by³a jedn± z najwiêkszych pianistek XX w.

http://www.youtube.com/watch?v=V9LgXaamxgY

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #148 : Listopad 23, 2010, 00:13:15 »

Rzeczywi¶cie warte wys³uchania i ws³uchania
ale zostawiam to sobie na jutro.

pozdrawiam          
               Marek
kozio³
Ekspert