Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 52   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Warte wys³uchania  (Przeczytany 228796 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #210 : Grudzieñ 08, 2010, 17:27:11 »

W Finlandii na komputer mówi siê tietokone   Chichot
ale z tego, co wiem, to tak¿e i po prosu PC 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #211 : Grudzieñ 08, 2010, 17:36:04 »

A Francuzi podobno maj± fobie na Amerykanów st±d ten l'ordinateur(komputer) czy SIDA (AIDS). mnie to zawsze bardzo ¶mieszy³o.
A mnie nie ¶mieszy i siê bardzo z tego cieszê, nie wiem jaki problem w zapamiêtaniu kliku lepiej brzmi±cych s³ów (i tak zawsze trzeba siê uczyæ jaki¶ adaptacji) i przet³umaczeniu skrótów (no nie, ¿eby zmuszaæ ludzi do zapominania struktur w³asnego jêzyka!). Niestety francuski równie¿ jest czêsto za¶miecany paskudn± angielszczyzn± przez jego u¿ytkowników.
Oj, nie ¿yczy³abym sobie ¿eby we Francji obowi±zywa³ tzw. "franglais" (nie macie pojêcia jakie to okropne!), uwielbiam ten jêzyk i nie chcê by siê zdegradowa³ pod wp³ywem jakiego¶ szwargotu (my¶lê nie tylko o angielskim). Nie chcê uraziæ mi³o¶ników jêzyka Szekspira, ale takie s± moje upodobania.
Ps. "e-mail" jest czêsto u¿ywany: s³ysza³am i widzia³am na wielu dokumentach.
Po hiszpañsku komputer to równie¿ "ordenador" (m. in., bo jest równie¿ co¶ co przypomina "kompjuter").
Tak siê da³am sprowokowaæ, nie wchodz±c w rozwa¿ania g³êbszej natury .
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #212 : Grudzieñ 08, 2010, 17:46:09 »

E tam wcale nie okropne

http://www.youtube.com/watch?v=NXIgqfQCo3U

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #213 : Grudzieñ 08, 2010, 18:06:02 »

Tereso! 
I znów cudnie!

pozdrawiam          
               Marek
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #214 : Grudzieñ 08, 2010, 18:28:16 »

Mo¿na siê pobawiæ w mieszanie jêzyków do celów artystyczno-humorystycznych (autentyczne powojenne "franglais" to nie jest), zreszt± on ma "wymowê", pozazdro¶ciæ takiej. Piosenka "fajna" .
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #215 : Grudzieñ 08, 2010, 22:08:22 »

Dziêki Marku za pamiêæ o Lennonie.
Dzi¶ tak¿e urodziny Jeana Sibeliusa, trochê mi wstyd ale znam tylko ten jego
"przebojowy" utwór:

http://www.youtube.com/watch?v=5Ls8-pk4IS4

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #216 : Grudzieñ 08, 2010, 22:23:53 »

Chyba nie do koñca siê zrozumieli¶my. Mo¿e jako¶ niezrêcznie formu³ujê w³asne my¶li. Nie jest tak, ¿e ja nie lubiê Rosjan. Rozmy¶lam sobie jednak czasem na ich temat i mam co do nich pewne obawy. Te same obawy zreszt± ¿ywiê w stosunku do Niemców. Co za¶ do ludobójstwa niemieckiego, to historycy spieraj± siê co do tego, czy ludobójstwo radzieckie nie by³o gorsze. Tyle tylko, ¿e o tym niemieckim wiemy niemal wszystko a o radzieckim nie. Z pewno¶ci± jednak obozy koncentracyjne by³y pomys³em zapo¿yczonym w³a¶nie od Sowietów (celowo nie piszê Rosjan, bo jednak nie s± to pojêcia to¿same), sposoby znêcania siê nad lud¼mi w tych obozach i w wiêzieniach gestapo te¿ po¿yczy³o od funkcjonariuszy NKWD. 
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #217 : Grudzieñ 08, 2010, 22:38:58 »

Dziêki Marku za pamiêæ o Lennonie.
"przebojowy" utwór:

To proponujê "Pie¶ñ wiosenn±"
http://www.youtube.com/watch?v=AZctNrAKMc4&feature=related
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #218 : Grudzieñ 08, 2010, 23:39:05 »

"przebojowy" utwór:

Zamie¶ci³a¶:
"co¶ piêknego!"

pozdrawiam          
               Marek
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #219 : Grudzieñ 08, 2010, 23:47:22 »

To mój ukochany utwór Sibeliusa:
http://www.youtube.com/watch?v=afUFvbVwq-I&feature=related
Mia³am wra¿enie, ¿e b. popularny!?
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #220 : Grudzieñ 09, 2010, 00:02:12 »

To mój ukochany utwór Sibeliusa:
http://www.youtube.com/watch?v=afUFvbVwq-I&feature=related
Mia³am wra¿enie, ¿e b. popularny!?

Ca³e cia³o mi siê wzdryga,
i dr¿y.

pozdrawiam          
               Marek
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #221 : Grudzieñ 09, 2010, 00:10:08 »

Chyba nie do koñca siê zrozumieli¶my. Mo¿e jako¶ niezrêcznie formu³ujê w³asne my¶li. Nie jest tak, ¿e ja nie lubiê Rosjan. Rozmy¶lam sobie jednak czasem na ich temat i mam co do nich pewne obawy. Te same obawy zreszt± ¿ywiê w stosunku do Niemców. Co za¶ do ludobójstwa niemieckiego, to historycy spieraj± siê co do tego, czy ludobójstwo radzieckie nie by³o gorsze. Tyle tylko, ¿e o tym niemieckim wiemy niemal wszystko a o radzieckim nie. Z pewno¶ci± jednak obozy koncentracyjne by³y pomys³em zapo¿yczonym w³a¶nie od Sowietów (celowo nie piszê Rosjan, bo jednak nie s± to pojêcia to¿same), sposoby znêcania siê nad lud¼mi w tych obozach i w wiêzieniach gestapo te¿ po¿yczy³o od funkcjonariuszy NKWD. 

Pomiêdzy jednym i drugim by³a jednak pewna ró¿nica. W totalitaryzmie sowieckim nigdy nie dotyka³o ca³ych narodów, lecz jedynie dan± klasê spo³eczn± i tzw ogólnie pojêtych wrogów rewolucji bez wzglêdu na przynale¿no¶æ klasow± (st±d czystki pocz±wszy od do³ów spo³ecznych, a skoñczywszy na korpusie oficerskim w armii..i nie tylko oficerskim), za¶ co do przymusowych przesiedleñ du¿ych skupisk niektórych nacji - to w ¿adnym razie nie mo¿na mówiæ o ludobójstwie, chocia¿ i tu zdarza³y siê niekiedy nadu¿ycia.
Natomiast ca³kiem inaczej wygl±da sprawa ludobójstwa niemieckiego, gdzie prócz likwidacji elementu wewn±trz pañstwowego - przewidywano i skrupulatnie realizowano eksterminacjê ca³ych narodów, a¿ do ich ca³kowitego wyniszczenia (po Semitach mia³a przyj¶æ kolej na S³owian itd..) Jest te¿ spraw± dyskusyjn±, czy istotnie obozy koncentracyjne by³y pomys³em zapo¿yczonym od sowietów, s± bowiem i tacy historycy którzy upatruj± w tym raczej zapo¿yczenie od Brytyjczyków (nie bezpodstawnie), czy nawet Francuzów ( s³ynna kolonia karna Gujana)
I jeszcze taka ma³a ciekawostka - jeden z przedstawicieli naszego narodu równie¿ mia³ ogromny wk³ad w tworzenie struktur NKWD, a tym samym w opracowaniu metod stosowania represji, by³ nim za³o¿yciel i zarazem szef "Czeka", pózniejszego GPU i w koñcu NKWD..Polak szlacheckiego pochodzenia, niejaki - Feliks Dzier¿yñski
Ponadto je¶li chodzi o same formy znêcania, w ogóle obozy, getta, oznakowania, przepisy dotycz±ce ubioru odrêbnych nacji - to wszystko tkwi swoimi korzeniami g³êboko, g³êboko wstecz..i mo¿na siê ich doszukaæ w okresie mrocznego ¦redniowiecza. Same poczynania bêd±ce w tamtym okresie "prawem" - by³y nawet okre¶lone pewn± "bull±" innej "Wielkiej i ¦wiêtej Instytucji"..ale to ju¿ zupe³nie inny temacior..
P.S Zadziwiaj±ce, ¿e nie wspomnieli¶my jeszcze o ludobójstwie amerykañskim (P³n i P³d)..chodzi mianowicie o wytêpienie milionów Indian, a i pewnego gatunku preriowego zwierzêcia tj bizona..
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #222 : Grudzieñ 09, 2010, 19:49:28 »

Mo¿e Elu, dodam jeszcze kilka s³ów na temat brytyjskich "obozów koncentracyjnych" ( chocia¿ lepiej by to chyba pasowa³o do w±tku "ciekawostki hist..itd") W³a¶ciwie rzeczywista historia tych "obozów" zaczyna siê gdzie¶ na pocz.XX wieku w Republice Po³udniowej Afryki (a wiêc nieco pózniej ni¿ w przypadku francuskiego wiêzienia-obozu na Gujanie), ca³a za¶ sprawa dotyczy kwestii Burów, zwanych te¿ Afrykanerami - byli to ludzie rasy bia³ej, potomkowie Holendrów, Niemców i francuskich hugenotów scalonych w jeden naród..
Nie chcieli siê oni podporz±dkowaæ Imperium Brytyjskiemu - chodzi oczywi¶cie o II wojne bursk± (1899). Wówczas w³adze Imperium (a wiêc parlament i ju¿ nie pomnê król/królowa) podjê³y decyzjê o eksterminacji Burów jako spo³eczno¶ci. Anglicy zaczêli tworzyæ sieæ "obozów koncentracyjnych" - by³o ich ok 40-stu..Tylko w ci±gu jednego roku wiêziono tam 85 tys kobiet, dzieci i starców..
Za wiêkszo¶æ wykroczeñ grozi³a (tak jak w przyp. po¿niejszych niemieckich obozów) kara ¶mierci, panowa³o ogromna ¶miertelno¶æ na wstutek g³odu i epidemii..Ka¿dego miesi±ca zabijanych i zmar³ych w wyniku wycieñczenia by³o ok 3 tys (zadziwiaj±ce, ¿e wiêkszo¶æ to dzieci poni¿ej 12 roku ¿ycia - tylko w ci±gu 6 miesiêcy na prze³omie lat 1901/1902 zmar³o lub zosta³o zabitych 13 tys dzieci poni¿ej tego wieku..) Ogólnie we wszystkich obozach uwiêzionych by³o blisko 300 tys ludzi..ile za¶ zginê³o - trudno powiedzieæ.
By³a to pierwsza w dziejach próba zag³ady ca³ego narodu - zbrodnia ta nigdy nie zosta³a rozliczona (Hitler w swojej polityce prawdopodobnie sugerowa³ siê w³a¶nie tym przyk³adem)..Ale oprócz tych w Afryce, istnia³y te¿ brytyjskie obozy w okupowanej przez nich Irlandii, gdzie wywo¿ono wiêzniów politycznych i tych podejrzanych o przynale¿no¶æ do IRA..
Wracaj±c jeszcze na chwilê do Niemców..Ogólnie stworzyli oni 1634 "obozy koncentracyjne" (wraz z filiami) i ponad 900 obozów pracy. Sze¶æ z nich by³o ewidentnie obozami zag³ady - za³o¿onymi w celu przeprowadzenia masowego mordu na skalê przemys³ow±. I tak..Che³mno - 300 tys ofiar, Be³¿ec - 600 tys ofiar, Sobibór i Majdanek - 500 tys, Treblinka - 700 tys i ten najwiêkszy O¶wiêcim-Brzezinka ok 1,1 mln ofiar..
Jak to siê ma w takim razie do "obozów" sowieckich tj gu³agów - wprawdzie równie licznych, ale skupiaj±cych znacznie mniejsz± liczbê wiêzniów z regu³y od kilkuset do kilku tysiêcy wiêzniów..Nigdy nie by³y one obozami zag³ady (choæ umieralno¶æ w nich te¿ by³a wysoka),bo celem ich nie by³a eksterminacja, lecz wykorzystaniu zasobu ludzkiego do pracy. Ponadto po odbyciu wyroku kary (tych którzy rokowali poprawê i wytrzymali) istnia³a mo¿liwo¶æ opuszczenia obozu, za¶ w niemieckich "obozach koncentracyjnych" - szansa na odzyskanie wolno¶ci by³a praktycznie równa zeru..
Wcze¶niej wspomnia³em co¶ o Feliksie Dzier¿yñskim - twórcy i szefie pierwszych sowieckich organów bezpieczeñstwa. Kontrowersyjna to postaæ polskiego siepacza-rewolucjonisty. Cz³owieka skomplikowanego i o bogatym ¿yciorysie..Wcze¶niej walczy³ z caratem, bêd±c za to wielokrotnie wiêzionym i zes³anym - i chyba w tym w³a¶nie nale¿a³oby siê doszukiwaæ motywów które nim kierowa³y w latach pózniejszych..Zachêcam do przeczytania ¿yciorysu tego "z³ego cz³owieka" w "wikipedii" - co¶ nieprawdopodobnego i zarazem wstrz±saj±cego..
http://pl.wikipedia.org/wiki/Feliks_Dzier¿yñski

Mnie natomiast zaintrygowa³o zdjêcie z okresu zes³ania za walkê z caratem (niewini±tko takie.. Chichot)
htpp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Feliks_Dzierzynski_1902.jpg
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #223 : Grudzieñ 09, 2010, 20:27:25 »

I jeszcze co¶..- ten "³otrzyk" oprócz tego, ¿e pisa³ wiersze, to jeszcze umia³ dobrze graæ na fortepianie. Wykonywa³ podobno utwory Fryderyka Chopina i Stanis³awa Moniuszki.. Chichot
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #224 : Grudzieñ 09, 2010, 20:57:27 »

Tak sobie pomy¶la³am a propos tego co piszecie o totalitaryzmach i ludobójstwie,
czy my czasem nie jeste¶my tacy sami.Przecie¿ i teraz s± obozy koncentracyjne.
My¶lê oczywi¶cie o Tybecie.Piekny kraj, wspania³a niszczona kultura.Kraj mnichów i mniszek,
ludzi którzy szanuj± ka¿de ¿ycie. Pamiêtacie taki film "7 lat w Tybecie" jak ludzie nie chcieli tam
kopaæ w ziemi bo bali siê uszkodzic ró¿ne ¿yj±ce tam robaczki.A my co? te¿ jeste¶my
obojêtni, kupujemy chiñskie ciuszki i inne gad¿ety.¯e daleko ?, ¿e inna religia?
A co to ma do rzeczy.Przepraszam mia³o nie byæ o polityce.To tylko taka ma³a dygresja.

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 52   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar mini-land neder-live black-for countrylife