Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Warte wysÂłuchania
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
52
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Warte wysÂłuchania (Przeczytany 239061 razy)
kozioÂł
Ekspert
Odp: Warte przesÂłuchania
«
Odpowiedz #360 :
Marzec 05, 2011, 20:05:17 »
To tak jak u mnie Amade..chociaÂż kino u nas jest i to nawet spore (no ale dawniej byÂło ich aÂż trzy - niestety w ostatnim czasie pozamieniane na "lumpeksy") ParkĂłw podobnie jak u Asi..teÂż ci u nas dostatek - naliczyÂłem chyba z osiem (a wiĂŞc sporo jak na 70-tys mieÂścinkĂŞ)..zaÂś to co najlepsze, to chyba tylko zabytki. OgĂłlnie jednak jest to niemal kulturowa pustynia..
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #361 :
Marzec 05, 2011, 20:24:40 »
NajczĂŞÂściej sÂłucham muzyki na YT, nawet mieszkajÂąc w W-wie
Dwunastoletni Kissin gra e-moll Chopina:
http://www.youtube.com/watch?v=gilNaeUsPNQ&feature=related
A to juÂż talent dojrzaÂły, rozwiniĂŞty
http://www.youtube.com/watch?v=QpnM1ahqzdw&feature=related
Staram siê na³o¿yÌ sobie "filtry" na niedoskona³¹ jakoœÌ, pole dla wyobraŸni
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #362 :
Marzec 05, 2011, 20:57:02 »
Cytat: Mozart Marzec 05, 2011, 16:07:37
Dziewczyny, co ma powiedzieÌ mieszkaniec nêdznego w kulturê Leszna, mieœciny siedemdziesiêciotysiêcznej, pozbawionej ostatnimi laty kina, nie wspominaj¹c o instytucji teatru czy opery. Na szczêœcie, Poznaù jest doœÌ blisko (80 km), na nieszczêœcie brakuje czasu na podró¿e. Gdyby nie Dwójka, by³bym pozbawiony œwiata muzyki, co by³oby równoznaczne z jak¹œ form¹ intelektualnego i mo¿e nawet duchowego upadku.
No tak, zgadza siĂŞ, Âże wszystko jest kwestiÂą wzglĂŞdnÂą i zaleÂży od naszego subiektywnego odczuwania.
Co dla jednego niewystarczajÂące, dla innego bĂŞdzie caÂłkiem niezÂłe moÂżliwoÂści:) SÂą ludzie, ktĂłrzy wybrzydzajÂą na prowincjonalnÂą WarszawĂŞ, patrzÂąc z perspektywy Londynu i Nowego Jorku:))
Pat, Twój intelekt wydaje siê tak silny, ¿e nie wyobra¿am sobie, aby mog³y go st³umiÌ jakiekolwiek restrykcje:) Jednak oczywiœcie zgadzam siê z Tob¹. Nale¿y go podlewaÌ, ¿eby wydawa³ owoce:) Posiadaj¹c rozbudzone potrzeby kulturalne trudno obyÌ siê bez tego, co innym mo¿e wydawaÌ siê luksusem, dla Ciebie natomiast jest podstawowym artyku³em pierwszej potrzeby, niezbêdnym do ¿ycia - takiego ¿ycia, które dla nas nie by³oby wegetacj¹. Dlatego te¿ o ile perspektywa mieszkania gdzieœ na ca³kowitym odludziu wydawa³a mi siê nieraz kusz¹ca i romantyczna, bo nie zachwyca mnie sam w sobie wielkomiejski gwar i masowe rozrywki, to s¹ takie potê¿ne magnesy, które trzymaj¹ mnie w du¿ym mieœcie z ogromn¹ si³¹: to filharmonia, opera, uczelnia i biblioteka:) Jednak z drugiej strony widzê, ¿e media, aczkolwiek niedoskona³e, przynajmniej staraj¹ siê nam wyrównaÌ szanse, likwidowaÌ bariery czasu i przestrzeni. Dwójka jest nieocenionym skarbem. Jest jeszcze TVP Kultura, jest Mezzo (muszê sobie zafundowaÌ:)).No i jest mo¿liwoœÌ dojazdu do wiêkszych oœrodków - zgoda, na to czêsto brakuje czasu i, co tu ukrywaÌ, czasem pieniêdzy, aby bez przerwy kursowaÌ w tê i z powrotem, kupuj¹c prócz nie zawsze najtaùszych biletów (Wunder w Gdaùsku - 80 z³:( ) jeszcze bilety na poci¹g (a w moim przypadku np. dochodzi jeszcze op³acenie pobytu Kajtka w hotelu), trzeba dysponowaÌ doœÌ pokaŸn¹ gotówk¹, a ró¿nie z tym przecie¿ bywa. Ale faktycznie, czas jest chyba trudniejszy do wygospodarowania:( Jednak mo¿na siê staraÌ dokonaÌ tego przynajmniej co jakiœ czas. Najwa¿niejszy jest chyba brak zgody na upadek:)) Bo mo¿na te¿ wegetowaÌ w Warszawie, i z pewnoœci¹ wielu jej mieszkaùców tak czyni:).
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #363 :
Marzec 05, 2011, 21:30:08 »
Beato, muszê przyznaÌ, ¿e od niedawna dopiero korzystam z tej formy przyswajania muzyki. Przedtem nie mia³am nawet pojêcia, ¿e znajduje siê tam tyle cennych skarbów. Myœla³am, ¿e ludzie wykorzystuj¹ YT g³ównie do pokazywania swoich amatorskich filmików i ewentualnie muzyki pop. Chyba nie docenia³am internautów:)) Fakt, ¿e z jakoœci¹ jest ró¿nie:) WyobraŸnia mo¿e nam tu wiele pomóc i z pewnoœci¹ pomaga. Inaczej jak moglibyœmy wchodziÌ w œwiat ksi¹¿ek:)
Patryku, Konradzie - co do kina, muszê przyznaÌ, ¿e mimo, i¿ w moim mieœcie s¹ a¿ dwa du¿e kompleksy kinowe, to bardzo rzadko do nich chodzê. Mia³am przez d³ugi czas swoje ulubione kino - niedu¿e, przytulne - niedaleko domu. Sz³o siê do niego bardzo przyjemnie, przez dwa parki, wraca³o jeszcze milej o zmroku:) Teraz buduje siê w tym miejscu apartamentowiec:( Zreszt¹ te¿ by³o tych kin wiêcej - i tak, te¿ w jednym z nich funkcjonuje teraz coœ w rodzaju "lumpeksu" - jakaœ wyprzeda¿ taniej odzie¿y. A by³o to kiedyœ kino "premierowe" - tu zawsze najpierw wyœwietlano nowoœci:) Nie bardzo rozumiem, dlaczego nagle uznano, ¿e tamte kina nie wytrzymaj¹ konkurencji z nowo wybudowanym Multipleksem i zlikwidowano je bez sprawdzenia tego w praktyce, podczas gdy niedawno powsta³ drugi taki moloch kinowy, i jakoœ chyba nieŸle sobie radzi. W ka¿dym razie ja jestem chyba jakimœ dinozaurem, bo wyros³am jeszcze w przekonaniu, ¿e do kina, podobnie jak do filharmonii, przychodzi siê g³ównie w celach kulturalnych, a nie gastronomicznych:) Obecne kino przypomina jad³odajniê w której dodatkowo znajduje siê ekran:) To mnie trochê zniechêca i wydaje mi siê nienaturalne. Dlaczego niby mia³abym koniecznie po¿ywiaÌ siê w trakcie ogl¹dania filmu? Przecie¿ wiadomo, ¿e nie powinno siê nawet czytaÌ przy jedzeniu (to mi siê akurat zdarza
), bo to zak³óca proces trawienia:) A z drugiej strony, czy mo¿na ca³kowicie oddaÌ siê fabule i wejœÌ w œwiat fantazji wykreowany przez re¿ysera, jeœli siê w tym czasie prze¿uwa?
) PamiĂŞtam do dziÂś, Âże kiedy byÂłam kilka lat temu na WÂładcy pierÂścieni, siedziaÂł za mnÂą chÂłopak, ktĂłry przez chyba 20 minut konsumowaÂł paczkĂŞ czipsĂłw:(( NaprawdĂŞ nie byÂłam w stanie skupiĂŚ siĂŞ naleÂżycie na fabule i budziÂły siĂŞ we mnie mordercze instynkty:))) Tak wiĂŞc pozycje wymagajÂące skupienia wolĂŞ oglÂądaĂŚ w domu.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #364 :
Marzec 05, 2011, 23:06:12 »
Cytat: Aleksias Marzec 05, 2011, 20:57:02
Dlatego te¿ o ile perspektywa mieszkania gdzieœ na ca³kowitym odludziu wydawa³a mi siê nieraz kusz¹ca i romantyczna, bo nie zachwyca mnie sam w sobie wielkomiejski gwar i masowe rozrywki, to s¹ takie potê¿ne magnesy, które trzymaj¹ mnie w du¿ym mieœcie z ogromn¹ si³¹: to filharmonia, opera, uczelnia i biblioteka:)
Oczywiœcie, rozwijaÌ wci¹¿ siê trzeba, a w m³odym wieku zw³aszcza...
Uczelnia i biblioteka - to takÂże niezwykle istotne. Sztuka to teÂż nauka. Asiu, chyba wspomniaÂłaÂś, Âże zwiÂązaÂłaÂś siĂŞ z naukami przyrodniczymi.
Wiesz, ile nas ³¹czy...?
Pamiêtacie? "¯yjê dla sztuki" - œpiewa³a z przejêciem za Flori¹ Tosc¹ jedna z najwspanialszych artystek wszech czasów Maria Callas. Ka¿dy musi chyba ¿yÌ dla czegoœ, dla idea³ów, wartoœci, które winien ucieleœniaÌ, realizowaÌ... My, "Szafarczycy" zdaje siê siêgamy po tê najwy¿sz¹ sztukê, która jest dla nas jakby ide¹, uosobieniem antycznych cnót, owej triady...
Zgadzam siĂŞ teÂż, Beato, Asiu, w masie tysiĂŞcy tysiĂŞcy filmĂłw sÂą prawdziwe perÂły.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #365 :
Marzec 05, 2011, 23:11:00 »
MoÂże we wczeÂśniejszych postach trochĂŞ przesadziÂłem, nie chciaÂłem, by moje miasto zostaÂło odebrane jako totalna pustynia kulturalne. ZdarzajÂą siĂŞ ciekawe koncerty, szczegĂłlnie w koÂścioÂłach. Wundera chyba jednak niestety nie zaproszÂą.
A ostatnio czĂŞÂściej bywam w wielkich miastach. Mimo to, brakuje mi wielu doznaĂą artystycznych u mnie "na miejscu". StÂąd mĂłj dramatyczny apel do dyrekcji DwĂłjki kilka lat temu, gdy zmieniano (i likwidowano!) czĂŞstotliwoÂści PR II, na szczĂŞÂście finalnie skuteczny.
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #366 :
Marzec 06, 2011, 04:13:07 »
Cytat: Mozart Marzec 05, 2011, 23:11:00
MoÂże we wczeÂśniejszych postach trochĂŞ przesadziÂłem, nie chciaÂłem, by moje miasto zostaÂło odebrane jako totalna pustynia kulturalne.
Bardzo dobrze znam dworzec w Lesznie:) Zawsze tam wysiadam, kiedy jadê do ojca, i tam mnie podwo¿¹, gdy wracam:) No i oczywiœcie przy okazji przeje¿d¿am przez miasto. Nie jest takie znowu malutkie:) i mo¿e siê tam dziaÌ wiêcej ni¿ na przyk³ad w faktycznie malutkich Polkowicach:) Tu zreszt¹ du¿o zale¿y od inicjatywy w³adz. Chocia¿ oczywiœcie im wiêksze miasto, tym wiêcej mo¿liwoœci. Zale¿y, na co siê cz³owiek nastawi, jaki styl ¿ycia da mu zadowolenie. Mój tata po wielu latach przeniós³ siê z du¿ego, pe³nego atrakcji Gdaùska do ma³ego miasteczka i jest tam szczêœliwy, pielêgnuj¹c idea³ epikurejskiego szczêœcia - dom, ogród i ma³e grono przyjació³:) Oczywiœcie s³ucha Dwójki:), bibliotekê maj¹ tam dobrze zaopatrzon¹ i na ¿yczenie staraj¹ siê sprowadzaÌ nowoœci, i co roku przyje¿d¿a do nich Janda czy inne jeszcze gwiazdy:). Czujê siê tam bardzo dobrze. Ale jestem na tyle ju¿ przyzwyczajona do tego, co mam, ¿e ciê¿ko by mi by³o zrezygnowaÌ z tego na sta³e. Przynajmniej na razie. ByÌ mo¿e za kilka lat ogólnodostêpne cyfrowe biblioteki, bezpoœrednie transmisje HD spektakli z najwiêkszych oœrodków operowych œwiata, kana³y muzyczne prezentuj¹ce wszelkie mo¿liwe wykonania klasyki sprawi¹, ¿e naprawdê bêdzie ju¿ niemal wszystko jedno, gdzie mieszkamy:) ChoÌ nic jednak w pe³ni nie zast¹pi mi kontaktu z ¿ywym artyst¹, i nadal wolê dotyk ksi¹¿ki, szelest kartek, zapach drukowanego papieru ni¿ zimny ekran, choÌ wiem, ¿e w czytniku mieœci siê ich tysi¹c i to jest przysz³oœÌ czytelnictwa:(
Cytat: Mozart Marzec 05, 2011, 23:06:12
Uczelnia i biblioteka - to takÂże niezwykle istotne. Sztuka to teÂż nauka. Asiu, chyba wspomniaÂłaÂś, Âże zwiÂązaÂłaÂś siĂŞ z naukami przyrodniczymi.
Wiesz, ile nas ³¹czy...?
No nie, Pat, czyÂżby Seelenverwandtschaft naprawdĂŞ siĂŞgaÂło aÂż tak daleko??
)
Do przyrody mam stosunek religijny, a biologiê uwa¿am za najwspanialsz¹ naukê na œwiecie:) Co prawda ci¹gnê³o mnie te¿ do wszelakich filologii, ale nauki przyrodnicze i anglistykê daje siê œwietnie po³¹czyÌ w zawodzie t³umacza:) Tak chyba pe³niej wykorzystujê swoje zdolnoœci, ni¿ jako ekolog czy genetyk:)
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #367 :
Marzec 06, 2011, 12:14:42 »
Zapewne nieczego nowego Wam nie powiem, ale moÂże przypomnĂŞ, Âże dziÂś w dwĂłjce praski koncert Anderszewskiego.
http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/322237,Recital-Piotra-Anderszewskiego-w-Pradze
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #368 :
Marzec 06, 2011, 13:59:09 »
Teraz koĂączy siĂŞ
PierÂścieĂą Nibelunga: Ryszarda Wagnera
Zmierzch BogĂłw
a za chwilĂŞ 13:25
nieme kino szwedzkie
Skarb rodu Arne
film fabularny Szwecja 1919 rok.
pozdrawiam
Marek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #369 :
Marzec 06, 2011, 14:34:48 »
Cytat: Mozart Marzec 05, 2011, 23:06:12
Pamiêtacie? "¯yjê dla sztuki" - œpiewa³a z przejêciem za Flori¹ Tosc¹ jedna z najwspanialszych artystek wszech czasów Maria Callas. Ka¿dy musi chyba ¿yÌ dla czegoœ, dla idea³ów, wartoœci, które winien ucieleœniaÌ, realizowaÌ... My, "Szafarczycy" zdaje siê siêgamy po tê najwy¿sz¹ sztukê, która jest dla nas jakby ide¹, uosobieniem antycznych cnót, owej triady...
Dobro, prawda i piĂŞkno... Kocham GrekĂłw. Ich myÂśl byÂła nieprawdopodobnym cudem. W Âświecie peÂłnym ignorancji i barbarzyĂąstwa zapalili ÂświatÂło myÂśli, ktĂłrego okruchy rozniosÂły siĂŞ na caÂły Âświat i stworzyÂły podstawy naszej cywilizacji. Wszyscy jesteÂśmy Hellenami.
Nauka jest wspania³a w swoim nieustêpliwym d¹¿eniu do prawdy, i w moim odczuciu jest w niej tyle samo piêkna, co choÌby w muzyce. Piêkna i radoœci poznawania, siêgania rozumem poza w³asn¹ ograniczon¹ perspektywê w fantastyczne, nieskoùczone œwiaty. W du¿ym stopiu ¿yjê dla nauki:)
A w najwspanialszej sztuce siĂŞgamy teÂż do siebie samych, wydobywajÂąc to, co w nas najpiĂŞkniejsze:) I dla tego teÂż warto ÂżyĂŚ:)
http://www.youtube.com/watch?v=s5nxvAer1C0
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #370 :
Marzec 12, 2011, 02:28:52 »
Cytat: Aleksias Marzec 06, 2011, 04:13:07
No nie, Pat, czyÂżby Seelenverwandtschaft naprawdĂŞ siĂŞgaÂło aÂż tak daleko??
)
Do przyrody mam stosunek religijny, a biologiê uwa¿am za najwspanialsz¹ naukê na œwiecie:) Co prawda ci¹gnê³o mnie te¿ do wszelakich filologii, ale nauki przyrodnicze i anglistykê daje siê œwietnie po³¹czyÌ w zawodzie t³umacza:) Tak chyba pe³niej wykorzystujê swoje zdolnoœci, ni¿ jako ekolog czy genetyk:)
Wynika z tego... Âże tak.
Biologia to moja naukowa pasja, a wyrastajÂąca z niej medycyna - to coÂś wiĂŞcej.
A dworzec w Lesznie - piĂŞknie remontowany - mam nadziejĂŞ, Âże niedÂługo ponownie zobaczysz.
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #371 :
Marzec 12, 2011, 23:53:07 »
Cytat: Mozart Marzec 12, 2011, 02:28:52
Wynika z tego... Âże tak.
W³aœciwie ju¿ nie powinno mnie to dziwiÌ:) I oczywiœcie ksi¹¿ki te¿ lubisz:)
Biologia to moja naukowa pasja, a wyrastajÂąca z niej medycyna - to coÂś wiĂŞcej.
Wow! Jestem pod wra¿eniem:) "Triumf chirurgów" Thorwalda to jedna z moich ulubionych ksi¹¿ek z dziedziny opowieœci o bohaterach
) Tak, to jest "coœ wiêcej". W ka¿dym razie mo¿e byÌ. Zawód, który mo¿e staÌ siê szlachetn¹ pasj¹, daj¹cy nieporównywaln¹ mo¿liwoœÌ czynienia dobra, choÌ jednoczeœnie stawia wysokie wymagania, wi¹¿e siê z du¿ym wysi³kiem. Z pewnoœci¹ nie dla wszystkich.
A dworzec w Lesznie - piĂŞknie remontowany - mam nadziejĂŞ, Âże niedÂługo ponownie zobaczysz.
BĂŞdzie mi niezmiernie miÂło odwiedziĂŚ dworzec po remoncie
Na pewno bĂŞdĂŞ miaÂła ku temu okazjĂŞ przed Dusznikami, wpadnĂŞ po drodze do Taty.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #372 :
Marzec 13, 2011, 00:48:59 »
Rozmowa z Bartusem o brzmieniu fletu przywoÂłaÂła myÂśl o grajÂącym na flecie faunie, o faunie wylegujÂącym siĂŞ w sÂłoĂącu w gorÂące, letnie popoÂłudnie...
http://www.youtube.com/watch?v=F5A4CkUAazI
http://www.youtube.com/watch?v=F1P85n9uPzE
"Muzyka przemawia tam, gdzie sÂłowo staje siĂŞ bezsilne" mĂłwiÂł Debussy. Jego poemat, mieniÂący siĂŞ kolorami, rozÂświetlony ciepÂłymi promieniami popoÂłudniowego sÂłoĂąca, zamyka niewysÂłowione, ulotne wraÂżenia w poetyckiej muzyce.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #373 :
Marzec 17, 2011, 18:54:56 »
Odpowiednia muzyka
na pochmurny wieczĂłr
jak dzisiejszy:
Beethoven Sonate Pathetique
http://www.youtube.com/watch?v=qCBugO-iou0&feature=fvwrel
Dla Moniki (Monika_Aleksandra) w nagrodĂŞ za zaÂłoÂżenie tego forum i bycie duszÂą tego forum
Dla Ewy (ewa578) za pokrewnoœÌ duszy
Dla Beaty (xbw) bo kocha koncerty fortepianowe
Dla Janusza, za jego zdolnoÂści pianistyczne
Dla Agnieszki (TeresaGrob) za poczucie piĂŞkna
Dla Asi (Aleksias) za zmysÂłowe pisanie
Dla Eli (anelik) za wprowadzanie na forum bajecznoÂści
Dla Konrada (kozioÂł) za znawstwo
Dla Patryka (Mozart) za fachowÂą wiedzĂŞ
Dla Piotra(GoguÂś) za dziaÂłanie
Dla (bartus) za widzenie drugiej strony spraw
Dla Bogdana (Bodek1) za praktykĂŞ
Dla wszystkich innych za uczestnictwo w tym forum.
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #374 :
Marzec 17, 2011, 19:17:07 »
DziĂŞki Marku (aro 49), od razu mi lepiej, cudna ta sonata.
A Bartus to BartuÂś przecie, ewentualnie Bartek
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...