Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 52   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Warte wysÂłuchania  (Przeczytany 239061 razy)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #360 : Marzec 05, 2011, 20:05:17 »

To tak jak u mnie Amade..chociaÂż kino u nas jest i to nawet spore (no ale dawniej byÂło ich aÂż trzy - niestety w ostatnim czasie pozamieniane na "lumpeksy") ParkĂłw podobnie jak u Asi..teÂż ci u nas dostatek - naliczyÂłem chyba z osiem (a wiĂŞc sporo jak na 70-tys mieÂścinkĂŞ)..zaÂś to co najlepsze, to chyba tylko zabytki. OgĂłlnie jednak jest to niemal kulturowa pustynia.. Smutny
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #361 : Marzec 05, 2011, 20:24:40 »

NajczĂŞÂściej sÂłucham muzyki na YT, nawet mieszkajÂąc w W-wie

Dwunastoletni Kissin gra e-moll Chopina:
http://www.youtube.com/watch?v=gilNaeUsPNQ&feature=related

A to juÂż talent dojrzaÂły, rozwiniĂŞty
http://www.youtube.com/watch?v=QpnM1ahqzdw&feature=related

Staram siĂŞ naÂłoÂżyĂŚ sobie "filtry" na niedoskona³¹ jakoœÌ, pole dla wyobraÂźni 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #362 : Marzec 05, 2011, 20:57:02 »

Dziewczyny, co ma powiedzieÌ mieszkaniec nêdznego w kulturê Leszna, mieœciny siedemdziesiêciotysiêcznej, pozbawionej ostatnimi laty kina, nie wspominaj¹c o instytucji teatru czy opery. Na szczêœcie, Poznaù jest doœÌ blisko (80 km), na nieszczêœcie brakuje czasu na podró¿e. Gdyby nie Dwójka, by³bym pozbawiony œwiata muzyki, co by³oby równoznaczne z jak¹œ form¹ intelektualnego i mo¿e nawet duchowego upadku.
No tak, zgadza siĂŞ, Âże wszystko jest kwestiÂą wzglĂŞdnÂą i zaleÂży od naszego subiektywnego odczuwania. Co dla jednego niewystarczajÂące, dla innego bĂŞdzie caÂłkiem niezÂłe moÂżliwoÂści:) SÂą ludzie, ktĂłrzy wybrzydzajÂą na prowincjonalnÂą WarszawĂŞ, patrzÂąc z perspektywy Londynu i Nowego Jorku:))
Pat, TwĂłj intelekt wydaje siĂŞ tak silny, Âże nie wyobraÂżam sobie, aby mogÂły go stÂłumiĂŚ jakiekolwiek restrykcje:) Jednak oczywiÂście zgadzam siĂŞ z TobÂą. NaleÂży go podlewaĂŚ, Âżeby wydawaÂł owoce:) PosiadajÂąc rozbudzone potrzeby kulturalne trudno obyĂŚ siĂŞ bez tego, co innym moÂże wydawaĂŚ siĂŞ luksusem, dla Ciebie natomiast jest podstawowym artykuÂłem pierwszej potrzeby, niezbĂŞdnym do Âżycia - takiego Âżycia, ktĂłre dla nas nie byÂłoby wegetacjÂą. Dlatego teÂż o ile perspektywa mieszkania gdzieÂś na caÂłkowitym odludziu wydawaÂła mi siĂŞ nieraz kuszÂąca i romantyczna, bo nie zachwyca mnie sam w sobie wielkomiejski gwar i masowe rozrywki, to sÂą takie potĂŞÂżne magnesy, ktĂłre trzymajÂą mnie w duÂżym mieÂście z ogromnÂą si³¹: to filharmonia, opera, uczelnia i biblioteka:) Jednak z drugiej strony widzĂŞ, Âże media, aczkolwiek niedoskonaÂłe,  przynajmniej starajÂą siĂŞ nam wyrĂłwnaĂŚ szanse, likwidowaĂŚ bariery czasu i przestrzeni. DwĂłjka jest nieocenionym skarbem. Jest jeszcze TVP Kultura, jest Mezzo (muszĂŞ sobie zafundowaĂŚ:)).No i jest moÂżliwoœÌ dojazdu do wiĂŞkszych oÂśrodkĂłw - zgoda, na to czĂŞsto brakuje czasu i, co tu ukrywaĂŚ, czasem pieniĂŞdzy, aby bez przerwy kursowaĂŚ w tĂŞ i z powrotem, kupujÂąc prĂłcz nie zawsze najtaĂąszych biletĂłw (Wunder w GdaĂąsku - 80 zÂł:( ) jeszcze bilety na pociÂąg (a w moim przypadku np. dochodzi jeszcze opÂłacenie pobytu Kajtka w hotelu), trzeba dysponowaĂŚ doœÌ pokaÂźnÂą gotĂłwkÂą, a ró¿nie z tym przecieÂż bywa. Ale faktycznie, czas jest chyba trudniejszy do wygospodarowania:( Jednak moÂżna siĂŞ staraĂŚ dokonaĂŚ tego przynajmniej co jakiÂś czas.  NajwaÂżniejszy jest chyba brak zgody na upadek:)) Bo moÂżna teÂż wegetowaĂŚ w Warszawie, i z pewnoÂściÂą wielu jej mieszkaĂącĂłw tak czyni:).
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #363 : Marzec 05, 2011, 21:30:08 »

Beato, muszê przyznaÌ, ¿e od niedawna dopiero korzystam z tej formy przyswajania muzyki. Przedtem nie mia³am nawet pojêcia, ¿e znajduje siê tam tyle cennych skarbów. Myœla³am, ¿e ludzie wykorzystuj¹ YT g³ównie do pokazywania swoich amatorskich filmików i ewentualnie muzyki pop. Chyba nie docenia³am internautów:)) Fakt, ¿e z jakoœci¹ jest ró¿nie:) WyobraŸnia mo¿e nam tu wiele pomóc i z pewnoœci¹ pomaga. Inaczej jak moglibyœmy wchodziÌ w œwiat ksi¹¿ek:)
Patryku, Konradzie - co do kina, muszê przyznaÌ, ¿e mimo, i¿ w moim mieœcie s¹ a¿ dwa du¿e kompleksy kinowe, to bardzo rzadko do nich chodzê. Mia³am przez d³ugi czas swoje ulubione kino - niedu¿e, przytulne - niedaleko domu. Sz³o siê do niego bardzo przyjemnie, przez dwa parki, wraca³o jeszcze milej o zmroku:) Teraz buduje siê w tym miejscu apartamentowiec:( Zreszt¹ te¿ by³o tych kin wiêcej - i tak, te¿ w jednym z nich funkcjonuje teraz coœ w rodzaju "lumpeksu" - jakaœ wyprzeda¿ taniej odzie¿y. A by³o to kiedyœ kino "premierowe" - tu zawsze najpierw wyœwietlano nowoœci:) Nie bardzo rozumiem, dlaczego nagle uznano, ¿e tamte kina nie wytrzymaj¹ konkurencji z nowo wybudowanym Multipleksem i zlikwidowano je bez sprawdzenia tego w praktyce, podczas gdy niedawno powsta³ drugi taki moloch kinowy, i jakoœ chyba nieŸle sobie radzi. W ka¿dym razie ja jestem chyba jakimœ dinozaurem, bo wyros³am jeszcze w przekonaniu, ¿e do kina, podobnie jak do filharmonii, przychodzi siê g³ównie w celach kulturalnych, a nie gastronomicznych:) Obecne kino przypomina jad³odajniê w której dodatkowo znajduje siê ekran:) To mnie trochê zniechêca i wydaje mi siê nienaturalne. Dlaczego niby mia³abym koniecznie po¿ywiaÌ siê w trakcie ogl¹dania filmu? Przecie¿ wiadomo, ¿e nie powinno siê nawet czytaÌ przy jedzeniu (to mi siê akurat zdarza Zawstydzony ), bo to zak³óca proces trawienia:) A z drugiej strony, czy mo¿na ca³kowicie oddaÌ siê fabule i wejœÌ w œwiat fantazji wykreowany przez re¿ysera, jeœli siê w tym czasie prze¿uwa?) Pamiêtam do dziœ, ¿e kiedy by³am kilka lat temu na W³adcy pierœcieni, siedzia³ za mn¹ ch³opak, który przez chyba 20 minut konsumowa³ paczkê czipsów:(( Naprawdê nie by³am w stanie skupiÌ siê nale¿ycie na fabule i budzi³y siê we mnie mordercze instynkty:))) Tak wiêc pozycje wymagaj¹ce skupienia wolê ogl¹daÌ w domu.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #364 : Marzec 05, 2011, 23:06:12 »

Dlatego te¿ o ile perspektywa mieszkania gdzieœ na ca³kowitym odludziu wydawa³a mi siê nieraz kusz¹ca i romantyczna, bo nie zachwyca mnie sam w sobie wielkomiejski gwar i masowe rozrywki, to s¹ takie potê¿ne magnesy, które trzymaj¹ mnie w du¿ym mieœcie z ogromn¹ si³¹: to filharmonia, opera, uczelnia i biblioteka:)

Oczywiœcie, rozwijaÌ wci¹¿ siê trzeba, a w m³odym wieku zw³aszcza...

Uczelnia i biblioteka - to tak¿e niezwykle istotne. Sztuka to te¿ nauka. Asiu, chyba wspomnia³aœ, ¿e zwi¹za³aœ siê z naukami przyrodniczymi. Wiesz, ile nas ³¹czy...?

PamiĂŞtacie? "ÂŻyjĂŞ dla sztuki" - ÂśpiewaÂła z przejĂŞciem za FloriÂą ToscÂą  jedna z najwspanialszych artystek wszech czasĂłw Maria Callas. KaÂżdy musi chyba ÂżyĂŚ dla czegoÂś, dla idea³ów, wartoÂści, ktĂłre winien ucieleÂśniaĂŚ, realizowaĂŚ... My, "Szafarczycy" zdaje siĂŞ siĂŞgamy po tĂŞ najwyÂższÂą sztukĂŞ, ktĂłra jest dla nas jakby ideÂą, uosobieniem antycznych cnĂłt, owej triady...

Zgadzam siĂŞ teÂż, Beato, Asiu, w masie tysiĂŞcy tysiĂŞcy filmĂłw sÂą prawdziwe perÂły.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #365 : Marzec 05, 2011, 23:11:00 »

MoÂże we wczeÂśniejszych postach trochĂŞ przesadziÂłem, nie chciaÂłem, by moje miasto zostaÂło odebrane jako totalna pustynia kulturalne. ZdarzajÂą siĂŞ ciekawe koncerty, szczegĂłlnie w koÂścioÂłach. Wundera chyba jednak niestety nie zaproszÂą. A ostatnio czĂŞÂściej bywam w wielkich miastach. Mimo to, brakuje mi wielu doznaĂą artystycznych u mnie "na miejscu". StÂąd mĂłj dramatyczny apel do dyrekcji DwĂłjki kilka lat temu, gdy zmieniano (i likwidowano!) czĂŞstotliwoÂści PR II, na szczĂŞÂście finalnie skuteczny.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #366 : Marzec 06, 2011, 04:13:07 »

MoÂże we wczeÂśniejszych postach trochĂŞ przesadziÂłem, nie chciaÂłem, by moje miasto zostaÂło odebrane jako totalna pustynia kulturalne.

Bardzo dobrze znam dworzec w Lesznie:) Zawsze tam wysiadam, kiedy jadĂŞ do ojca, i tam mnie podwo¿¹, gdy wracam:) No i oczywiÂście przy okazji przejeÂżdÂżam przez miasto. Nie jest takie znowu malutkie:) i moÂże siĂŞ tam dziaĂŚ wiĂŞcej niÂż na przykÂład w faktycznie malutkich Polkowicach:) Tu zresztÂą duÂżo zaleÂży od inicjatywy wÂładz. ChociaÂż oczywiÂście im wiĂŞksze miasto, tym wiĂŞcej moÂżliwoÂści. ZaleÂży, na co siĂŞ czÂłowiek nastawi, jaki styl Âżycia da mu zadowolenie. MĂłj tata po wielu latach przeniĂłsÂł siĂŞ z duÂżego, peÂłnego atrakcji GdaĂąska do maÂłego miasteczka i jest tam szczĂŞÂśliwy, pielĂŞgnujÂąc ideaÂł epikurejskiego szczĂŞÂścia - dom, ogrĂłd i maÂłe grono przyjació³:) OczywiÂście sÂłucha DwĂłjki:), bibliotekĂŞ majÂą tam dobrze zaopatrzonÂą i na Âżyczenie starajÂą siĂŞ sprowadzaĂŚ nowoÂści, i co roku przyjeÂżdÂża do nich  Janda czy inne jeszcze gwiazdy:). CzujĂŞ siĂŞ tam bardzo dobrze. Ale jestem na tyle juÂż przyzwyczajona do tego, co mam, Âże ciĂŞÂżko by mi byÂło zrezygnowaĂŚ z tego na staÂłe. Przynajmniej na razie. ByĂŚ moÂże za kilka lat ogĂłlnodostĂŞpne cyfrowe biblioteki, bezpoÂśrednie transmisje HD spektakli z najwiĂŞkszych oÂśrodkĂłw operowych Âświata, kanaÂły muzyczne prezentujÂące wszelkie moÂżliwe wykonania klasyki sprawiÂą, Âże naprawdĂŞ bĂŞdzie juÂż niemal wszystko jedno, gdzie mieszkamy:) ChoĂŚ nic jednak w peÂłni nie zastÂąpi mi kontaktu z Âżywym artystÂą, i nadal wolĂŞ dotyk ksi¹¿ki, szelest kartek, zapach drukowanego papieru niÂż zimny ekran, choĂŚ wiem, Âże w czytniku mieÂści siĂŞ ich tysiÂąc i to jest przyszÂłoœÌ czytelnictwa:(

Uczelnia i biblioteka - to tak¿e niezwykle istotne. Sztuka to te¿ nauka. Asiu, chyba wspomnia³aœ, ¿e zwi¹za³aœ siê z naukami przyrodniczymi. Wiesz, ile nas ³¹czy...?

No nie, Pat, czyÂżby Seelenverwandtschaft naprawdĂŞ siĂŞgaÂło aÂż tak daleko??)
Do przyrody mam stosunek religijny, a biologiĂŞ uwaÂżam za najwspanialszÂą naukĂŞ na Âświecie:) Co prawda ciÂągnĂŞÂło mnie teÂż do wszelakich filologii, ale nauki przyrodnicze i anglistykĂŞ daje siĂŞ Âświetnie po³¹czyĂŚ w zawodzie tÂłumacza:) Tak  chyba peÂłniej wykorzystujĂŞ swoje zdolnoÂści, niÂż jako ekolog czy genetyk:)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #367 : Marzec 06, 2011, 12:14:42 »

Zapewne nieczego nowego Wam nie powiem, ale moÂże przypomnĂŞ, Âże dziÂś w dwĂłjce praski koncert Anderszewskiego.
http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/322237,Recital-Piotra-Anderszewskiego-w-Pradze
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #368 : Marzec 06, 2011, 13:59:09 »

Teraz koĂączy siĂŞ

PierÂścieĂą Nibelunga:      Ryszarda Wagnera
Zmierzch BogĂłw

a za chwilĂŞ 13:25
nieme kino szwedzkie
Skarb rodu Arne
film fabularny Szwecja 1919 rok.

pozdrawiam          
               Marek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #369 : Marzec 06, 2011, 14:34:48 »

PamiĂŞtacie? "ÂŻyjĂŞ dla sztuki" - ÂśpiewaÂła z przejĂŞciem za FloriÂą ToscÂą  jedna z najwspanialszych artystek wszech czasĂłw Maria Callas. KaÂżdy musi chyba ÂżyĂŚ dla czegoÂś, dla idea³ów, wartoÂści, ktĂłre winien ucieleÂśniaĂŚ, realizowaĂŚ... My, "Szafarczycy" zdaje siĂŞ siĂŞgamy po tĂŞ najwyÂższÂą sztukĂŞ, ktĂłra jest dla nas jakby ideÂą, uosobieniem antycznych cnĂłt, owej triady...

Dobro, prawda i piĂŞkno...  Kocham GrekĂłw. Ich myÂśl byÂła nieprawdopodobnym cudem. W Âświecie peÂłnym ignorancji i  barbarzyĂąstwa zapalili ÂświatÂło myÂśli, ktĂłrego okruchy rozniosÂły siĂŞ na caÂły Âświat i stworzyÂły podstawy naszej cywilizacji. Wszyscy jesteÂśmy Hellenami.

Nauka jest wspania³a w swoim nieustêpliwym d¹¿eniu do prawdy, i w moim odczuciu jest w niej tyle samo piêkna, co choÌby w muzyce. Piêkna i radoœci poznawania, siêgania rozumem poza w³asn¹ ograniczon¹ perspektywê w fantastyczne, nieskoùczone œwiaty. W du¿ym stopiu ¿yjê dla nauki:)
A w najwspanialszej sztuce siĂŞgamy teÂż do siebie samych, wydobywajÂąc to, co w nas najpiĂŞkniejsze:) I dla tego teÂż warto ÂżyĂŚ:)

http://www.youtube.com/watch?v=s5nxvAer1C0

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #370 : Marzec 12, 2011, 02:28:52 »

No nie, Pat, czyÂżby Seelenverwandtschaft naprawdĂŞ siĂŞgaÂło aÂż tak daleko??)
Do przyrody mam stosunek religijny, a biologiĂŞ uwaÂżam za najwspanialszÂą naukĂŞ na Âświecie:) Co prawda ciÂągnĂŞÂło mnie teÂż do wszelakich filologii, ale nauki przyrodnicze i anglistykĂŞ daje siĂŞ Âświetnie po³¹czyĂŚ w zawodzie tÂłumacza:) Tak  chyba peÂłniej wykorzystujĂŞ swoje zdolnoÂści, niÂż jako ekolog czy genetyk:)

Wynika z tego... Âże tak.
Biologia to moja naukowa pasja, a wyrastajÂąca z niej medycyna - to coÂś wiĂŞcej.

A dworzec w Lesznie - piĂŞknie remontowany - mam nadziejĂŞ, Âże niedÂługo ponownie zobaczysz.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #371 : Marzec 12, 2011, 23:53:07 »

Wynika z tego... Âże tak.
WÂłaÂściwie juÂż nie powinno mnie to dziwiĂŚ:)  I oczywiÂście ksi¹¿ki teÂż lubisz:)

Biologia to moja naukowa pasja, a wyrastajÂąca z niej medycyna - to coÂś wiĂŞcej.
Wow! Jestem pod wraÂżeniem:) "Triumf chirurgĂłw" Thorwalda to jedna z moich ulubionych ksi¹¿ek z dziedziny opowieÂści o bohaterach ) Tak, to jest "coÂś wiĂŞcej". W kaÂżdym razie moÂże byĂŚ. ZawĂłd, ktĂłry moÂże staĂŚ siĂŞ szlachetnÂą pasjÂą, dajÂący nieporĂłwnywalnÂą moÂżliwoœÌ czynienia dobra, choĂŚ jednoczeÂśnie stawia wysokie wymagania, wi¹¿e siĂŞ z duÂżym wysiÂłkiem. Z pewnoÂściÂą nie dla wszystkich.   

A dworzec w Lesznie - piĂŞknie remontowany - mam nadziejĂŞ, Âże niedÂługo ponownie zobaczysz.
BĂŞdzie mi niezmiernie miÂło odwiedziĂŚ dworzec po remoncie Chichot Na pewno bĂŞdĂŞ miaÂła ku temu okazjĂŞ przed Dusznikami, wpadnĂŞ po drodze do Taty. 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #372 : Marzec 13, 2011, 00:48:59 »

Rozmowa z Bartusem o brzmieniu fletu przywoÂłaÂła myÂśl o grajÂącym na flecie faunie, o faunie wylegujÂącym siĂŞ w sÂłoĂącu w gorÂące, letnie popoÂłudnie...

http://www.youtube.com/watch?v=F5A4CkUAazI

http://www.youtube.com/watch?v=F1P85n9uPzE

"Muzyka przemawia tam, gdzie sÂłowo staje siĂŞ bezsilne" mĂłwiÂł Debussy. Jego poemat, mieniÂący siĂŞ kolorami, rozÂświetlony ciepÂłymi promieniami popoÂłudniowego sÂłoĂąca, zamyka niewysÂłowione, ulotne wraÂżenia w poetyckiej muzyce. 

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #373 : Marzec 17, 2011, 18:54:56 »

Odpowiednia muzyka
na pochmurny wieczĂłr
jak dzisiejszy:
Beethoven Sonate Pathetique

http://www.youtube.com/watch?v=qCBugO-iou0&feature=fvwrel

Dla Moniki (Monika_Aleksandra) w nagrodĂŞ za zaÂłoÂżenie tego forum i bycie duszÂą tego forum
Dla Ewy (ewa578) za pokrewnoœÌ duszy
Dla Beaty (xbw) bo kocha koncerty fortepianowe
Dla Janusza, za jego zdolnoÂści pianistyczne
Dla Agnieszki (TeresaGrob) za poczucie piĂŞkna
Dla Asi (Aleksias) za zmysÂłowe pisanie
Dla Eli (anelik) za wprowadzanie na forum bajecznoÂści
Dla Konrada (kozioÂł) za znawstwo
Dla Patryka (Mozart) za fachowÂą wiedzĂŞ
Dla Piotra(GoguÂś) za dziaÂłanie
Dla (bartus) za widzenie drugiej strony spraw
Dla Bogdana (Bodek1) za praktykĂŞ
Dla wszystkich innych za uczestnictwo w tym forum.

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #374 : Marzec 17, 2011, 19:17:07 »

DziĂŞki Marku (aro 49), od razu mi lepiej, cudna ta sonata.

A Bartus to BartuÂś przecie, ewentualnie Bartek
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 52   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers neder-live black-for mini-land paktprzyjazni