Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 52   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Warte wys³uchania  (Przeczytany 229024 razy)
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #435 : Kwiecieñ 04, 2011, 20:47:44 »

Mo¿e i ³adnie ¶piewa..ale nazwisko to ma doprawdy fatalne  Chichot
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #436 : Kwiecieñ 04, 2011, 23:41:39 »

to oczywi¶cie tylko taki ¿art Beatko.. ¦wietny utwór w wykonaniu ¶wietnej ¶piewaczki..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #437 : Kwiecieñ 06, 2011, 02:57:03 »

Asiu, Skandynawowie to co innego..zawsze ceni³em ich (w pewnym sensie) odrêbno¶æ, waleczno¶æ i wytrwa³o¶æ na placu boju.. Chichot W koñcu to od nich przecie¿, wywodzi siê sam Wilhelm Zdobywca..a kto wie czy i czasem nie nasz ksi±¿e Mesco-Dagobert  Piêkna pie¶ñ i piêkne obrazy w tym 1-szym linku, nie pomijaj±c przy tym i czworonogiego stworzenia (zupe³nie podobny do mojego ¶.p. labradora..tj powiedzmy w 60% labradora.. )

Wikingowie kojarz± siê g³ównie ma³o zachêcaj±co z wyprawami rabunkowymi. A przecie¿ oni byli wêdrowcami, odkrywcami, kolonizatorami nowych l±dów. Pop³ynêli na Islandiê, Grenlandiê, odkryli Amerykê:) Tworzyli pañstwa w ca³ej Europie, z Rosj± na czele:)
A ze S³owianami chyba mieli na ogó³ dobre relacje.
Jeszcze jedna norweska pie¶ñ. To naprawdê ³adny jêzyk.

http://www.youtube.com/watch?v=Pv2hGQUs--Y&feature=related

"13 wojownik" ogl±da³em - co¶ wspania³ego.. Chichot, sceny zupe³nie jak spod Gergowii w pojedynku Wercyngetoryksa z X legionem..Nie mogê zrozumieæ tylko jednego - co Wy kobiety widzicie w tych po³udniowcach..ponadto "oliwki" s± niestali w uczuciach - kochaæ byæ mo¿e kochaj± i to gor±co, problem w tym, ¿e owa gor±c stygnie równie szybko jak zap³onê³a...  
Có¿, ³adni s±, po prostu:) A Antonio w szczególno¶ci;) Przyjemnie popatrzeæ na kogo¶ piêknego - Wy tu siê wci±¿ zachwycacie jakimi¶ piêknymi paniami Chichot Ale bez przesady, to przecie¿ czysto estetyczna przyjemno¶æ, natomiast w przypadku jakichkolwiek wiêzi miêdzyludzkich dla mnie, i my¶lê dla wielu rozs±dnych ludzi, liczy siê wy³±cznie wnêtrze, nie opakowanie. Chichot Tak wiêc nie wybieram siê do Hiszpanii, bo to, co siê liczy mogê znale¼æ tutaj:)) A ¿eby nie wygl±da³o, ¿e zajmujemy siê g³upotami, zamiast tematem w±tku, to podsumujê temat hiszpañski czym¶ naprawdê wartym przes³uchania ))

Paco de Lucia. Concierto de Aranjuez, czê¶æ 2

http://www.youtube.com/watch?v=w8LL1x6J2rU
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #438 : Kwiecieñ 06, 2011, 10:07:57 »

Je¶li kto¶ ma ochotê na YTubowy maraton, to proszê bardzo, tak mo¿na jednym klikniêciem pos³uchaæ 35 utworów w wykonaniu J. Bella.

http://www.youtube.com/artist?a=GxdCwVVULXd4C_oRRQJX-QaeM3EVdXnq&feature=watch_metadata
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #439 : Kwiecieñ 06, 2011, 11:23:32 »

Szkoda tylko, ze ten Joshua dosyc powaznie falszuje i zrywa dzwieki z nadmierna kozia wibracja.
Aczkolwiek jest muzykalny (good timing) i ma duzo emocji.
Wsrod skrzypkow jest on klasyfikowany jako wirtuoz drugiego gartunku.
Podobnie jest z Nigelem Kenedym.
Marketing robi swoje.

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #440 : Kwiecieñ 06, 2011, 11:50:20 »

Bartusie, na szczê¶cie (tym razem) nie jestem muzykiem i odbieram muzykê emocjonalnie w³a¶nie, a nie technicznie. Brzmienie skrzypiec mnie zazwyczaj dra¿ni i denerwuje, w ka¿dym razie w wiêkszych ilo¶ciach. Ale Bell odczarowa³ dla mnie zaklêty ocean muzyki granej na skrzypcach. Przysiêgam, nie ulegam reklamom, marketingom, ani urokowi Bella jako faceta. Czaruje mnie jego muzyka, ze znanych mi skrzypków, na razie tylko Jego.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #441 : Kwiecieñ 06, 2011, 12:38:19 »

Brzmienie skrzypiec mnie zazwyczaj dra¿ni i denerwuje, w ka¿dym razie w wiêkszych ilo¶ciach

Duzo sluchania i nauki przed Toba, ale przynajmniej jestes szczera.
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #442 : Kwiecieñ 06, 2011, 19:34:44 »

Wikingowie kojarz± siê g³ównie ma³o zachêcaj±co z wyprawami rabunkowymi. A przecie¿ oni byli wêdrowcami, odkrywcami, kolonizatorami nowych l±dów. Pop³ynêli na Islandiê, Grenlandiê, odkryli Amerykê:) Tworzyli pañstwa w ca³ej Europie, z Rosj± na czele:)
A ze S³owianami chyba mieli na ogó³ dobre relacje.
Jeszcze jedna norweska pie¶ñ. To naprawdê ³adny jêzyk.
http://www.youtube.com/watch?v=Pv2hGQUs--Y&feature=related

Wszystko to prawda Asiu..Normanowie (ludzie pó³nocy) byli ¶wietnymi wêdrowcami i odkrywcami, podbili i potrafili stworzyæ kilka organizmów pañstwowych - oprócz tego, ¿e przyczynili siê do powstania Rosji (Kijów - to chyba ich dzie³o), stworzyli pañstwo we francuskiej Normandii, opanowali Islandiê, nie pomijaj±c i czê¶ci W³och wraz z Sycyli±..Podbój Irlandii (gdzie za³o¿yli Dublin) i Anglii..zapocz±tkowuj±c tam now± i swoj± dynastiê, równie¿ by³ ich dzie³em..Dzielny zatem to by³ lud..

Ale nie zapominajmy te¿ o Gottach, których praojczyzn± by³a Skandynawia..i którzy to w pierwszych wiekach n.e. (a mo¿e te¿ i dalej) zamieszkiwali równie¿ i nasze tereny - na d³ugo przed pojawieniem siê tam S³owian (za¶ z chwil± pojawienia prawdopodobnie siê z nimi asymiluj±c..), a dalej równie¿ i na terenach dzisiejszej Ukrainy, siêgaj±c a¿ do M.Czarnego..
Czy o blisko z nimi spokrewnionych Gepidach (te¿ skandynawskie), którzy przybyli zaraz po Gottach i mieli swe siedziby na terenach uj¶cia Wis³y..
Bo Wandalowie, Ostrogoci, czy Wizygoci (za³o¿yciele królestwa w czê¶ci Galii i zajmuj±cy tereny Hiszpanii), to ju¿ raczej inna grupa - ta wschodniogermañska..

http://pl.wikipedia.org/wiki/Goci

Widzisz Asiu..Tobie siê podobaj± "po³udniowcy", bo s± ³adni i sprawia Ci przyjemno¶æ patrzenie na nich..Ale powiem Ci, ja te¿ oprócz dobrze zbudowanych  s³owiañskich kobiet, lubiê "egzotykê" - np takie murzynki.. Chichot Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #443 : Kwiecieñ 07, 2011, 02:58:42 »

Ale nie zapominajmy te¿ o Gottach, których praojczyzn± by³a Skandynawia..i którzy to w pierwszych wiekach n.e. (a mo¿e te¿ i dalej) zamieszkiwali równie¿ i nasze tereny - na d³ugo przed pojawieniem siê tam S³owian (za¶ z chwil± pojawienia prawdopodobnie siê z nimi asymiluj±c..), a dalej równie¿ i na terenach dzisiejszej Ukrainy, siêgaj±c a¿ do M.Czarnego..
Czy o blisko z nimi spokrewnionych Gepidach (te¿ skandynawskie), którzy przybyli zaraz po Gottach i mieli swe siedziby na terenach uj¶cia Wis³y..
Czyli jeste¶my jak±¶ s³owiañsko-germañsk± mieszank±:) Zreszt± tak chyba by³o nie tylko za tamtych czasów. Przecie¿ miasta tworzy³y siê na prawie niemieckim i chyba wiêkszo¶æ mieszczan w ¶redniowieczu by³a pochodzenia niemieckiego.
A w ogóle w tym w±tku wszystko ju¿ jest ca³kowicie wymieszane - muzyka, film i historia.Trzeba bêdzie raczej z pogaduszkami o historii przenie¶æ siê do w±tku historycznego, bo i tak tylko patrzec, jak j± wy¿sza instancja adminowska przeniesie (chocia¿ wy¿sza instancja co¶ ostatnio s³abo siê udziela:)))

Widzisz Asiu..Tobie siê podobaj± "po³udniowcy", bo s± ³adni i sprawia Ci przyjemno¶æ patrzenie na nich..Ale powiem Ci, ja te¿ oprócz dobrze zbudowanych  s³owiañskich kobiet, lubiê "egzotykê" - np takie murzynki.. Chichot Chichot

Afrykanki, Konradzie.... Fakt, czarne kobiety s± piêkne (ach, zreszt± wszystkie jeste¶my piêkne Chichot). Mo¿e to i tak, ¿e czasem bardziej nas poci±ga, fascynuje to, co inne od tego, co widzimy na co dzieñ, co w³a¶nie trochê pachnie egzotyk±:)
Przypomnia³a mi siê ta piosenka z Hair, chyba jednego z lepszych musicali, je¶li chodzi o muzykê (a¿ siê bojê ewentuanego Bartusowego komentarza )

http://www.youtube.com/watch?v=MNVx9E55OOw&feature=related
 Chichot Chichot
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #444 : Kwiecieñ 08, 2011, 02:27:06 »

Czyli jeste¶my jak±¶ s³owiañsko-germañsk± mieszank±:) Zreszt± tak chyba by³o nie tylko za tamtych czasów. Przecie¿ miasta tworzy³y siê na prawie niemieckim i chyba wiêkszo¶æ mieszczan w ¶redniowieczu by³a pochodzenia niemieckiego.
A w ogóle w tym w±tku wszystko ju¿ jest ca³kowicie wymieszane - muzyka, film i historia.Trzeba bêdzie raczej z pogaduszkami o historii przenie¶æ siê do w±tku historycznego, bo i tak tylko patrzec, jak j± wy¿sza instancja adminowska przeniesie (chocia¿ wy¿sza instancja co¶ ostatnio s³abo siê udziela:)))

Nawet przez my¶l nie chce mi przej¶æ podobna teza..Ale kto wie Asiu - mo¿e tak, a mo¿e nie..W ka¿dym razie nie ma w tym nic pewnego. Wprawdzie istniej± pewne poszlaki, które mog³yby na to wskazywaæ, ale tak po prawdzie nie ma na to ¿adnych, ale to ¿adnych dowodów..to tylko i wy³±cznie spekulacje. Ca³y problem jednak w tym, ¿e niestety dotyczyæ to mo¿e bardziej naszych ziem - ni¿ obszarów S³owian wschodnich..W ogóle problem S³owian, jest trudny do rozgryzienia i w du¿ej mierze do dzi¶ dnia pozostaje zagadk±.. Ale zacznijmy mo¿e od pocz±tku (co bardzo istotne) tj od Scytów..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Warrior_of_Scithians.png

Wojowniczy Scytowie, byli koczowniczo-irañsk± grup± plemion spokrewnion± z Sarmatami - wywodzili siê oni z obszarów znad dolnej Wo³gi i w jakim¶ VI w p.n.e przywêdrowali na tereny nad M.Czarnym, potem przedzieraj±c siê przez Kaukaz wdarli siê te¿ do Azji Mniejszej - dotarli nawet do Syrii, wywo³uj±c przera¿enie, o czym wspomina Biblia (Aszkuza - Scyt, Scytowie)
Jednak¿e os³abieni ci±g³ymi konfliktami wewnêtrznymi stopniowo zaczêli byæ wypierani z rozleg³ych terenów nad doñskich przez Sarmatów (by³a to równie¿ grupa irañskich plemion koczowniczych. Istnieje pogl±d, ¿e byæ mo¿e S³owianie powstali ze zmieszania Ba³tów, czy grup ba³tyckich z Sarmatami, lub te¿ ich czê¶æ podbi³a S³owian - po czym uleg³a slawizacji)
Ale wracaj±c..Tak wiêc Scytowie pod naporem Sarmatów musieli siê posuwaæ dalej, za³o¿yli wiêc pañstwo obejmujace swym zasiêgiem Krym i ziemie po³o¿one nieco powy¿ej..
I tak dochodzimy do momentu, kiedy to w pierwszych wiekach n.e. na pañstwo Scytów krymskich naje¿d¿aj± skandynawscy Gotti (ci sami którzy w tym czasie maja i siedziby na naszych ziemiach), którzy zrównuj± z ziemi± ich stolicê (Neapol Scytyjski ) wraz z innymi miastami. Pañstwo scytyjskie praktycznie przesta³o istnieæ, za¶ resztki Scytów pozostawaly jeszcze na Krymie a¿ do IV w n.e. tj do najazdu równie wojowniczych Hunów..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Hunnen.jpg

Ten z kolei koczowniczy lud, pochodzi³ ze wsch.obszarów Azji ¦rodkowej ( obecnie nazwa Wêgier wywodzi siê prawdopodobnie od nich - Hungary..jednak wówczas s³owem Hun, okre¶lano ogólnie ludy barbarzyñskie). I tak pojawiaj±c siê na terenach dzisiejszej Ukrainy, zaczêli tym samym raptownie spychaæ plemiona germañskie (Gotów, Wizygotów, Ostrogotów) dalej na zachód - niemal ca³kowicie wypieraj±c ich z tamtych terenów (jêzyk ostrogocki przetrwa³ na Krymie w formie szcz±tkowej -prawdopodobnie nawet do XVII w)
Jednak na naszych terenach odbywa³o sie to w mniejszym stopniu. Tu w V w bardziej jednoczyli (ni¿ wypierali z ziem) ze sob± plemiona germañskie Gotów i Gepidów - oczywi¶cie pod swoim przewodnictwem, zas stworzone przez Hunów pañstwo obejmowa³o niemal ca³o¶æ obszarów Europy Wsch. i ¦rodkowej. Nie trwa³o to jednak d³ugo, bo po ¶mierci s³ynnego  wodza-króla Attyli to ogromne imperium rozpad³o siê..oni za¶ z powrotem zostali odrzuceni na stepy czarnomorskie, gdzie i tam zostali pobici..

I tak upadek Hunów, przyczyni³ siê do tego co dla nas najwa¿niejsze - przesuniêcia S³owian znad Doñskich obszarów stepowych dalej na zachód..na tereny zachodniej Ukrainy i Mo³dawii..Potem z kolei ulegaj±c podzia³owi na S³owian zachodnich, po³udniowych i wschodnich - i byæ mo¿e jedni spychaj±c drugich, w koñcu osi±gniêto obszar i naszych terenów. Czy tutaj nast±pi³o wch³oniêcie, czy przemieszanie z resztkami Gotów i Gepidów..?? Byæ mo¿e tak - trudno powiedzieæ..
Jednak trzeba wspomnieæ, ¿e choæ gocki jest najstarszym zachowanym jêzykiem germañskim, to ¿aden z pó¼niejszych nie pochodzi bezpo¶rednio od niego. Z drugiej strony we¼my np jeden z naszych dialektów, a min Kaszubski - wprawdzie oficjalnie przyjmuje siê, ¿e to pozosta³o¶æ po s³owiañskich dialektach pomorskich, czyli nale¿±cego do plemion zach.s³owiañskich (po³abskich - wchodz±cych w sk³ad grupy plemion lechickich), ale byæ mo¿e to w³a¶nie w nim na wskutek przemieszania, zachowa³y siê w formie szcz±tkowej jakie¶ elementy gockiego, czy gepickiego..Bo trzeba przyznaæ, ¿e bardzo to dziwny dialekt jest (a na tych w³a¶nie terenach przez d³u¿szy okres operowa³y owe plemiona)

Odno¶nie S³owian (zw³aszcza z naszych terenów) ca³y problem polega na tym, ¿e w przeciwieñstwie do s±siadów zza Odry (którzy maj± dosyæ dobrze udokumentowan± historiê niemal od 1-szych wieków n.e.) - u nas na temat pocz.pañstwowo¶ci nie wiemy niemal nic..jedynie jakie¶ legendy, bajki o smokach któremu trzeba sk³adach ofiarê (mo¿e daninê.. ), Wandach co nie chcia³y Niemca (?), armiach myszy atakuj±cych Popiela, czy Lechach Czechach i Rusach..Kompletnie ¿adnych konkretnych faktów..
I tu nagle ni st±d ni zow±d, pojawia siê z niemal ukszta³towan± pañstwowo¶ci± dwuimienny ksi±¿ê Mesco-Dagome (czy Dagobert) - a kiedy tylko kto¶ próbuje rozwik³aæ sk±d i co w ogóle ma oznaczyæ to tajemnicze drugie imiê (lub w kolejno¶ci odwrotnej), natychmiast pojawia siê fala krytyki..
Dochodzi do tego jeszcze kwestia S³owian Po³abskich z terenu wschodnich Niemiec tj plemion wywodz±cych siê przecie¿ z grupy plemion lechickich (np Wieletów, Serbów ³u¿yckich, Obodrzyñców itd..)

Nieprzypadkowo te¿ co do nas samych, obowi±zywa³a jakby podwójna nazwa..Ci na zachodzie nazywali nas Polanami, Polakami - zapewne od pól..za¶ S³owianie wschodni (Rusini, Ukraiñcy, Bia³orusini, czy Litwini) zawali nas (jakby z lekka pogardliwie, tak jak gdyby co¶ nam wytykaj±c) Lachem, czy Lachami..
Wprawdzie u nas przyjmuje siê ¿e to nazwa od plemienia Lêdzian, czy od Licikavici - tajemniczych poddanych Mieszka (tylko nie wiadomo czy chodzi o wszystkich, czy jedynie tych z dru¿yny.. ) Ale podobna nazwa Licikava, to równie¿ miejsce ko³o Magdeburga we wschod.Niemczech - gdzie byli Serbowie Po³abscy..za¶ s³owo Lach, to równie¿ skandynawski wyraz oznaczaj±cy "towarzysza" (Lag, Lage - który wymawia siê jako Lach) Podobnie jak imiona Lach i Wareg, oznaczaj±ce w jêz.skandynawskich "towarzysza i sprzymierzeñca".
Nie lepiej to wygl±da i z Cedyni± - nie jest bowiem nigdzie napisane, ¿e bitwa odby³a siê nad jakakolwiek rzek± (a przecie¿ nie sposób pomin±æ tak istotnego faktu - Odra to nie jest jaka¶ malutka rzeczka)..Nie lepiej, poniewa¿ Cedyñ, Cidini, Cidena, czy Cidyna jest niestety kilka - jedna min b.blisko tej nad Odr± tj kilkana¶cie zaledwie km od obecnego Berlina..i to w³asnie tam nie ma ¿adnej rzeki.. . A je¶li do tego wszystkiego dodamy jeszcze, ¿e ziêciem Mieszka by³ margrabia saski Dytryk, zawiaduj±cy marchi± pó³nocn±, za¶ imiê jednego z synów Mieszka, to..Lambert - noo to istotnie sprawa zaczyna mieæ jakie¶ drugie dno..

Odno¶nie jeszcze nazwy Polan od pól, Lechów, Lachów..Otó¿ mo¿e istnieæ jeszcze inne wyja¶nienie do obu tych okre¶leñ - jednocze¶nie..choæ dosyæ kontrowersyjne ( to prawdopodobnie tylko mój wynalazek.. Chichot )
Otó¿ ko³o Augsburga w Bawarii, znajduje siê rzeka Lech..tam te¿ w roku 955 odby³a siê bitwa - nazywana bitw± na Lechowym Polu (Lechfeld), lub te¿ nad rzek± Lech - miêdzy wojskami Ottona I, posi³kowanymi przez Czechów i byæ mo¿e Serbów po³abskich..a Wêgrami - by³a to jedna z najwiêkszych bitew w dziejach Europy ( u nas zupe³nie nie znana..i nie bardzo wiadomo z jakiego¿ to powodu - wszystko to zatem b.zagadkowe)
Byæ mo¿e wiêc Asiu, dosz³o do jakiej¶ mieszanki.. o której nie mamy zielonego pojêcia..Obawiam siê tylko, ¿eby czasem oprócz jednego wariantu, w grê nie wchodzi³ tutaj jeszcze jaki¶ "boczny" wariant..

Chyba faktycznie przyda³oby siê przenie¶æ tych kilka postów do w±tku z histori±..    
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #445 : Kwiecieñ 08, 2011, 10:35:49 »

Kozio³ku, szkoda ¿e nie by³es moim nauczycielem od historii w ogolniaku  Chichot. Mo¿e bym bardziej polubi³ tê niewdziêczn± dla mnie materiê, jaka by³a historia. W Twoim wydaniu jest absolutnie pasjonuj±c± opowie¶ci±. I co tu du¿o mówic: wreszcie po latach zaczynam cokolwiek z niej dziêki Tobie uczyc siê i poznawaæ tajniki naszych mrokodziejowych korzeni. Konradzie - wielkie Dziêki!
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 08, 2011, 12:42:34 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #446 : Kwiecieñ 08, 2011, 11:13:54 »

ooo! ciekawa dyskusja na tematy jêzykowe. Ja podziela³bym raczej zdanie Asi, ¿e ka¿dy jêzyk jest ³adny na swój sposób a ¼le siê kojarzy tylko ze z³ymi lud¼mi, którzy tym jêzykiem siê pos³ugiwali. Np bardzo lubiê jêzyk rosyjski ale w puszkinowskim wydaniu.. "Ja pomniu ciudnoje mgnawienie, piered a mnoj jawi³a¶ Ty, kak mimaliotnoje widienije, kak gienij cistoj krasaty..." (przepraszam ¿e w latinie). Znam to na pamiêæ. Albo poezja Jesienina. Przypominam sobie jeszcze to ze szkolnej edukacji. Mam te¿ wiele wzruszeñ gdy czytam poezjê Goethego.. "Wer reitet so spaet durch Nacht und Wind, es ist der Vater mit seinem Kind...Mo¿e jakis b³±d zrobi³em bo z g³owy. Albo operetki czy to Kalmana czy Straussa. S³uchanie w jêzyku niemieckim oryginalnym zupe³nie inaczej brzmi± - jakby pe³niej. S³ucha³em tez kiedy¶ fragmentów Halki Moniuszki w wydaniu niemieckim. No niestety...Ale te¿ nasz jêzyk, jesli nie zacytowany z Wirtualnej Polski - jest ¶liczny. Jêzyk S³owackiego, Norwida...W ogóle wydaje mi siê, ¿e w¶ród jêzyków s³owiañskich, nasz jest wyj±tkowy. S³owiañskie jêzyki s± raczej "miêkkie". Nasz zaliczyæ chyba mo¿na do tych twardzszych.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #447 : Kwiecieñ 08, 2011, 12:38:25 »

Ja rowniez dziekuje koziolkowi.
Jego posty doczytuje do konca, co mi sie rzadko zdarza a'propos czytania w ogole.
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #448 : Kwiecieñ 08, 2011, 18:59:50 »

To ja Wam dziêkujê Kochani..jest mi naprawdê mi³o, ¿e czytanie te moje wypociny..

Januszu - nauczyciel by³by ze mnie chyba marny, bo prawdopodo zacz±³bym prowadziæ wszystkich na manowce - papierochy, ³acina, rock&roll, napoje "orze¼wiaj±ce".. Chichot

Aha..sorry, przy koñcu strzeli³em byka..Dytryk nie by³ ziêciem, lecz te¶ciem ks Mesco (od drugiej ¿ony Niemki - Ody)..

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #449 : Kwiecieñ 09, 2011, 23:59:20 »

Bardzo ciekawa dyskusja.
Ja jednak chcia³bym (mo¿e choæ na chwilê) powróciæ do klasyki, tu: do Mahlera. Rzadko go s³uchamy (nie mamy po prostu czasu na jego gigantyczne dzie³a). Szkoda - w jego symfoniach dokonuje siê de facto Gesamtkunswerk, wszechpotê¿na orkiestra, chór, soli¶ci i wielkie pok³ady filozofii wy¶piewywane w poszczególnych ogniwach (Abteilungen) lub le¿±ce u podstaw w³a¶ciwie ka¿dej z nich. Muzyka i my¶li mêdrców stapiaj± siê, muzyka s³u¿y ideom, osi±ga najwy¿szy poziom rozumowego wtajemniczenia (intelektualno¶æ muzyki), a zarazem - transcendencjê. S³ychaæ to choæby w II Symfonii "Zmartwychwstanie" (zabrzmia³a na inauguracji Festiwalu Beethovena), wykorzystuj±cej poemat "Die Auferstehung" Klopstocka i tekst w³asny kompozytora-literata-filozofa.

Mahler - twórca muzyki nowej, uniwersalnej, muzycznego panteizmu, artysta zatopiony z jednej strony w my¶leniu nietzcheañskim, z drugiej strony - afirmuj±cy Boga-Stwórcê idei muzyki i oddany elementom filozofii chrze¶cijañskiej.

Tak wiele w ka¿dej z Mahlerowskich symfonii muzycznych i pozamuzycznych tre¶ci, ¿e chyba o ka¿dej napisano opas³y tom.

Oto ogromny i poruszaj±cy fina³, ma³y fragment 1,5-godzinnej II Symfonii; L. Bernstein:
http://www.youtube.com/watch?v=rECVyN5D60I

Wierzê, ¿e znajdziemy wiêcej czasu na poddanie siê oczyszczeniu sp³ywaj±cemu na Cz³owieka w symfonice i pie¶niach Mahlera.
I na czytanie esejów Pocieja. 

Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 52   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher countrylife black-for twistedgamers kalinowatyper