Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Warte wysÂłuchania
Strony:
1
...
28
29
[
30
]
31
32
...
52
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Warte wysÂłuchania (Przeczytany 239060 razy)
kozioÂł
Ekspert
Odp: Warte przesÂłuchania
«
Odpowiedz #435 :
Kwiecień 04, 2011, 20:47:44 »
MoÂże i Âładnie Âśpiewa..ale nazwisko to ma doprawdy fatalne
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #436 :
Kwiecień 04, 2011, 23:41:39 »
to oczywiÂście tylko taki Âżart Beatko..
ÂŚwietny utwĂłr w wykonaniu Âświetnej Âśpiewaczki..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #437 :
Kwiecień 06, 2011, 02:57:03 »
Cytat: kozioÂł Kwiecień 03, 2011, 23:17:51
Asiu, Skandynawowie to co innego..zawsze ceni³em ich (w pewnym sensie) odrêbnoœÌ, walecznoœÌ i wytrwa³oœÌ na placu boju..
W koùcu to od nich przecie¿, wywodzi siê sam Wilhelm Zdobywca..a kto wie czy i czasem nie nasz ksi¹¿e Mesco-Dagobert
Piêkna pieœù i piêkne obrazy w tym 1-szym linku, nie pomijaj¹c przy tym i czworonogiego stworzenia (zupe³nie podobny do mojego œ.p. labradora..tj powiedzmy w 60% labradora..
)
Wikingowie kojarz¹ siê g³ównie ma³o zachêcaj¹co z wyprawami rabunkowymi. A przecie¿ oni byli wêdrowcami, odkrywcami, kolonizatorami nowych l¹dów. Pop³ynêli na Islandiê, Grenlandiê, odkryli Amerykê:) Tworzyli paùstwa w ca³ej Europie, z Rosj¹ na czele:)
A ze S³owianami chyba mieli na ogó³ dobre relacje.
Jeszcze jedna norweska pieœù. To naprawdê ³adny jêzyk.
http://www.youtube.com/watch?v=Pv2hGQUs--Y&feature=related
Cytat: kozioÂł Kwiecień 03, 2011, 23:17:51
"13 wojownik" oglÂądaÂłem - coÂś wspaniaÂłego..
, sceny zupeÂłnie jak spod Gergowii w pojedynku Wercyngetoryksa z X legionem..Nie mogĂŞ zrozumieĂŚ tylko jednego - co Wy kobiety widzicie w tych poÂłudniowcach..ponadto "oliwki" sÂą niestali w uczuciach - kochaĂŚ byĂŚ moÂże kochajÂą i to gorÂąco, problem w tym, Âże owa gorÂąc stygnie rĂłwnie szybko jak zapÂłonĂŞÂła...
Có¿, ³adni s¹, po prostu:) A Antonio w szczególnoœci;) Przyjemnie popatrzeÌ na kogoœ piêknego - Wy tu siê wci¹¿ zachwycacie jakimiœ piêknymi paniami
Ale bez przesady, to przecie¿ czysto estetyczna przyjemnoœÌ, natomiast w przypadku jakichkolwiek wiêzi miêdzyludzkich dla mnie, i myœlê dla wielu rozs¹dnych ludzi, liczy siê wy³¹cznie wnêtrze, nie opakowanie.
Tak wiêc nie wybieram siê do Hiszpanii, bo to, co siê liczy mogê znaleŸÌ tutaj:)) A ¿eby nie wygl¹da³o, ¿e zajmujemy siê g³upotami, zamiast tematem w¹tku, to podsumujê temat hiszpaùski czymœ naprawdê wartym przes³uchania
))
Paco de Lucia. Concierto de Aranjuez, czêœÌ 2
http://www.youtube.com/watch?v=w8LL1x6J2rU
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #438 :
Kwiecień 06, 2011, 10:07:57 »
JeÂśli ktoÂś ma ochotĂŞ na YTubowy maraton, to proszĂŞ bardzo, tak moÂżna jednym klikniĂŞciem posÂłuchaĂŚ 35 utworĂłw w wykonaniu J. Bella.
http://www.youtube.com/artist?a=GxdCwVVULXd4C_oRRQJX-QaeM3EVdXnq&feature=watch_metadata
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #439 :
Kwiecień 06, 2011, 11:23:32 »
Szkoda tylko, ze ten Joshua dosyc powaznie falszuje i zrywa dzwieki z nadmierna kozia wibracja.
Aczkolwiek jest muzykalny (good timing) i ma duzo emocji.
Wsrod skrzypkow jest on klasyfikowany jako wirtuoz drugiego gartunku.
Podobnie jest z Nigelem Kenedym.
Marketing robi swoje.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #440 :
Kwiecień 06, 2011, 11:50:20 »
Bartusie, na szczĂŞÂście (tym razem) nie jestem muzykiem i odbieram muzykĂŞ emocjonalnie wÂłaÂśnie, a nie technicznie. Brzmienie skrzypiec mnie zazwyczaj draÂżni i denerwuje, w kaÂżdym razie w wiĂŞkszych iloÂściach. Ale Bell odczarowaÂł dla mnie zaklĂŞty ocean muzyki granej na skrzypcach. PrzysiĂŞgam, nie ulegam reklamom, marketingom, ani urokowi Bella jako faceta. Czaruje mnie jego muzyka, ze znanych mi skrzypkĂłw, na razie tylko Jego.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #441 :
Kwiecień 06, 2011, 12:38:19 »
Brzmienie skrzypiec mnie zazwyczaj draÂżni i denerwuje, w kaÂżdym razie w wiĂŞkszych iloÂściach
Duzo sluchania i nauki przed Toba, ale przynajmniej jestes szczera.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #442 :
Kwiecień 06, 2011, 19:34:44 »
Cytat: Aleksias Kwiecień 06, 2011, 02:57:03
Wikingowie kojarz¹ siê g³ównie ma³o zachêcaj¹co z wyprawami rabunkowymi. A przecie¿ oni byli wêdrowcami, odkrywcami, kolonizatorami nowych l¹dów. Pop³ynêli na Islandiê, Grenlandiê, odkryli Amerykê:) Tworzyli paùstwa w ca³ej Europie, z Rosj¹ na czele:)
A ze S³owianami chyba mieli na ogó³ dobre relacje.
Jeszcze jedna norweska pieœù. To naprawdê ³adny jêzyk.
http://www.youtube.com/watch?v=Pv2hGQUs--Y&feature=related
Wszystko to prawda Asiu..Normanowie (ludzie pó³nocy) byli œwietnymi wêdrowcami i odkrywcami, podbili i potrafili stworzyÌ kilka organizmów paùstwowych - oprócz tego, ¿e przyczynili siê do powstania Rosji (Kijów - to chyba ich dzie³o), stworzyli paùstwo we francuskiej Normandii, opanowali Islandiê, nie pomijaj¹c i czêœci W³och wraz z Sycyli¹..Podbój Irlandii (gdzie za³o¿yli Dublin) i Anglii..zapocz¹tkowuj¹c tam now¹ i swoj¹ dynastiê, równie¿ by³ ich dzie³em..Dzielny zatem to by³ lud..
Ale nie zapominajmy teÂż o Gottach, ktĂłrych praojczyznÂą byÂła Skandynawia..i ktĂłrzy to w pierwszych wiekach n.e. (a moÂże teÂż i dalej) zamieszkiwali rĂłwnieÂż i nasze tereny - na dÂługo przed pojawieniem siĂŞ tam SÂłowian (zaÂś z chwilÂą pojawienia prawdopodobnie siĂŞ z nimi asymilujÂąc..), a dalej rĂłwnieÂż i na terenach dzisiejszej Ukrainy, siĂŞgajÂąc aÂż do M.Czarnego..
Czy o blisko z nimi spokrewnionych Gepidach (teÂż skandynawskie), ktĂłrzy przybyli zaraz po Gottach i mieli swe siedziby na terenach ujÂścia WisÂły..
Bo Wandalowie, Ostrogoci, czy Wizygoci (zaÂłoÂżyciele krĂłlestwa w czĂŞÂści Galii i zajmujÂący tereny Hiszpanii), to juÂż raczej inna grupa - ta wschodniogermaĂąska..
http://pl.wikipedia.org/wiki/Goci
Widzisz Asiu..Tobie siê podobaj¹ "po³udniowcy", bo s¹ ³adni i sprawia Ci przyjemnoœÌ patrzenie na nich..Ale powiem Ci, ja te¿ oprócz dobrze zbudowanych
sÂłowiaĂąskich kobiet, lubiĂŞ "egzotykĂŞ" - np takie murzynki..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #443 :
Kwiecień 07, 2011, 02:58:42 »
Cytat: kozioÂł Kwiecień 06, 2011, 19:34:44
Ale nie zapominajmy teÂż o Gottach, ktĂłrych praojczyznÂą byÂła Skandynawia..i ktĂłrzy to w pierwszych wiekach n.e. (a moÂże teÂż i dalej) zamieszkiwali rĂłwnieÂż i nasze tereny - na dÂługo przed pojawieniem siĂŞ tam SÂłowian (zaÂś z chwilÂą pojawienia prawdopodobnie siĂŞ z nimi asymilujÂąc..), a dalej rĂłwnieÂż i na terenach dzisiejszej Ukrainy, siĂŞgajÂąc aÂż do M.Czarnego..
Czy o blisko z nimi spokrewnionych Gepidach (teÂż skandynawskie), ktĂłrzy przybyli zaraz po Gottach i mieli swe siedziby na terenach ujÂścia WisÂły..
Czyli jesteœmy jak¹œ s³owiaùsko-germaùsk¹ mieszank¹:) Zreszt¹ tak chyba by³o nie tylko za tamtych czasów. Przecie¿ miasta tworzy³y siê na prawie niemieckim i chyba wiêkszoœÌ mieszczan w œredniowieczu by³a pochodzenia niemieckiego.
A w ogóle w tym w¹tku wszystko ju¿ jest ca³kowicie wymieszane - muzyka, film i historia.Trzeba bêdzie raczej z pogaduszkami o historii przenieœÌ siê do w¹tku historycznego, bo i tak tylko patrzec, jak j¹ wy¿sza instancja adminowska przeniesie (chocia¿ wy¿sza instancja coœ ostatnio s³abo siê udziela:)))
Cytat: kozioÂł Kwiecień 06, 2011, 19:34:44
Widzisz Asiu..Tobie siê podobaj¹ "po³udniowcy", bo s¹ ³adni i sprawia Ci przyjemnoœÌ patrzenie na nich..Ale powiem Ci, ja te¿ oprócz dobrze zbudowanych
sÂłowiaĂąskich kobiet, lubiĂŞ "egzotykĂŞ" - np takie murzynki..
Afrykanki, Konradzie.... Fakt, czarne kobiety sÂą piĂŞkne (ach, zresztÂą wszystkie jesteÂśmy piĂŞkne
). MoÂże to i tak, Âże czasem bardziej nas pociÂąga, fascynuje to, co inne od tego, co widzimy na co dzieĂą, co wÂłaÂśnie trochĂŞ pachnie egzotykÂą:)
PrzypomniaÂła mi siĂŞ ta piosenka z Hair, chyba jednego z lepszych musicali, jeÂśli chodzi o muzykĂŞ
(aÂż siĂŞ bojĂŞ ewentuanego Bartusowego komentarza
)
http://www.youtube.com/watch?v=MNVx9E55OOw&feature=related
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #444 :
Kwiecień 08, 2011, 02:27:06 »
Cytat: Aleksias Kwiecień 07, 2011, 02:58:42
Czyli jesteœmy jak¹œ s³owiaùsko-germaùsk¹ mieszank¹:) Zreszt¹ tak chyba by³o nie tylko za tamtych czasów. Przecie¿ miasta tworzy³y siê na prawie niemieckim i chyba wiêkszoœÌ mieszczan w œredniowieczu by³a pochodzenia niemieckiego.
A w ogóle w tym w¹tku wszystko ju¿ jest ca³kowicie wymieszane - muzyka, film i historia.Trzeba bêdzie raczej z pogaduszkami o historii przenieœÌ siê do w¹tku historycznego, bo i tak tylko patrzec, jak j¹ wy¿sza instancja adminowska przeniesie (chocia¿ wy¿sza instancja coœ ostatnio s³abo siê udziela:)))
Nawet przez myœl nie chce mi przejœÌ podobna teza..Ale kto wie Asiu - mo¿e tak, a mo¿e nie..W ka¿dym razie nie ma w tym nic pewnego. Wprawdzie istniej¹ pewne poszlaki, które mog³yby na to wskazywaÌ, ale tak po prawdzie nie ma na to ¿adnych, ale to ¿adnych dowodów..to tylko i wy³¹cznie spekulacje. Ca³y problem jednak w tym, ¿e niestety dotyczyÌ to mo¿e bardziej naszych ziem - ni¿ obszarów S³owian wschodnich..W ogóle problem S³owian, jest trudny do rozgryzienia i w du¿ej mierze do dziœ dnia pozostaje zagadk¹..
Ale zacznijmy moÂże od poczÂątku (co bardzo istotne) tj od ScytĂłw..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Warrior_of_Scithians.png
Wojowniczy Scytowie, byli koczowniczo-iraĂąskÂą grupÂą plemion spokrewnionÂą z Sarmatami - wywodzili siĂŞ oni z obszarĂłw znad dolnej WoÂłgi i w jakimÂś VI w p.n.e przywĂŞdrowali na tereny nad M.Czarnym, potem przedzierajÂąc siĂŞ przez Kaukaz wdarli siĂŞ teÂż do Azji Mniejszej - dotarli nawet do Syrii, wywoÂłujÂąc przeraÂżenie, o czym wspomina Biblia (Aszkuza - Scyt, Scytowie)
Jednak¿e os³abieni ci¹g³ymi konfliktami wewnêtrznymi stopniowo zaczêli byÌ wypierani z rozleg³ych terenów nad doùskich przez Sarmatów (by³a to równie¿ grupa iraùskich plemion koczowniczych. Istnieje pogl¹d, ¿e byÌ mo¿e S³owianie powstali ze zmieszania Ba³tów, czy grup ba³tyckich z Sarmatami, lub te¿ ich czêœÌ podbi³a S³owian - po czym uleg³a slawizacji)
Ale wracajÂąc..Tak wiĂŞc Scytowie pod naporem SarmatĂłw musieli siĂŞ posuwaĂŚ dalej, zaÂłoÂżyli wiĂŞc paĂąstwo obejmujace swym zasiĂŞgiem Krym i ziemie poÂłoÂżone nieco powyÂżej..
I tak dochodzimy do momentu, kiedy to w pierwszych wiekach n.e. na paĂąstwo ScytĂłw krymskich najeÂżdÂżajÂą skandynawscy Gotti (ci sami ktĂłrzy w tym czasie maja i siedziby na naszych ziemiach), ktĂłrzy zrĂłwnujÂą z ziemiÂą ich stolicĂŞ (Neapol Scytyjski ) wraz z innymi miastami. PaĂąstwo scytyjskie praktycznie przestaÂło istnieĂŚ, zaÂś resztki ScytĂłw pozostawaly jeszcze na Krymie aÂż do IV w n.e. tj do najazdu rĂłwnie wojowniczych HunĂłw..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Hunnen.jpg
Ten z kolei koczowniczy lud, pochodziÂł ze wsch.obszarĂłw Azji ÂŚrodkowej ( obecnie nazwa WĂŞgier wywodzi siĂŞ prawdopodobnie od nich - Hungary..jednak wĂłwczas sÂłowem Hun, okreÂślano ogĂłlnie ludy barbarzyĂąskie). I tak pojawiajÂąc siĂŞ na terenach dzisiejszej Ukrainy, zaczĂŞli tym samym raptownie spychaĂŚ plemiona germaĂąskie (GotĂłw, WizygotĂłw, OstrogotĂłw) dalej na zachĂłd - niemal caÂłkowicie wypierajÂąc ich z tamtych terenĂłw (jĂŞzyk ostrogocki przetrwaÂł na Krymie w formie szczÂątkowej -prawdopodobnie nawet do XVII w)
Jednak na naszych terenach odbywa³o sie to w mniejszym stopniu. Tu w V w bardziej jednoczyli (ni¿ wypierali z ziem) ze sob¹ plemiona germaùskie Gotów i Gepidów - oczywiœcie pod swoim przewodnictwem, zas stworzone przez Hunów paùstwo obejmowa³o niemal ca³oœÌ obszarów Europy Wsch. i Œrodkowej. Nie trwa³o to jednak d³ugo, bo po œmierci s³ynnego wodza-króla Attyli to ogromne imperium rozpad³o siê..oni zaœ z powrotem zostali odrzuceni na stepy czarnomorskie, gdzie i tam zostali pobici..
I tak upadek HunĂłw, przyczyniÂł siĂŞ do tego co dla nas najwaÂżniejsze - przesuniĂŞcia SÂłowian znad DoĂąskich obszarĂłw stepowych dalej na zachĂłd..na tereny zachodniej Ukrainy i MoÂłdawii..Potem z kolei ulegajÂąc podziaÂłowi na SÂłowian zachodnich, poÂłudniowych i wschodnich - i byĂŚ moÂże jedni spychajÂąc drugich, w koĂącu osiÂągniĂŞto obszar i naszych terenĂłw. Czy tutaj nastÂąpiÂło wchÂłoniĂŞcie, czy przemieszanie z resztkami GotĂłw i GepidĂłw..?? ByĂŚ moÂże tak - trudno powiedzieĂŚ..
Jednak trzeba wspomnieÌ, ¿e choÌ gocki jest najstarszym zachowanym jêzykiem germaùskim, to ¿aden z póŸniejszych nie pochodzi bezpoœrednio od niego. Z drugiej strony weŸmy np jeden z naszych dialektów, a min Kaszubski - wprawdzie oficjalnie przyjmuje siê, ¿e to pozosta³oœÌ po s³owiaùskich dialektach pomorskich, czyli nale¿¹cego do plemion zach.s³owiaùskich (po³abskich - wchodz¹cych w sk³ad grupy plemion lechickich), ale byÌ mo¿e to w³aœnie w nim na wskutek przemieszania, zachowa³y siê w formie szcz¹tkowej jakieœ elementy gockiego, czy gepickiego..Bo trzeba przyznaÌ, ¿e bardzo to dziwny dialekt jest (a na tych w³aœnie terenach przez d³u¿szy okres operowa³y owe plemiona)
OdnoÂśnie SÂłowian (zwÂłaszcza z naszych terenĂłw) caÂły problem polega na tym, Âże w przeciwieĂąstwie do sÂąsiadĂłw zza Odry (ktĂłrzy majÂą dosyĂŚ dobrze udokumentowanÂą historiĂŞ niemal od 1-szych wiekĂłw n.e.) - u nas na temat pocz.paĂąstwowoÂści nie wiemy niemal nic..jedynie jakieÂś legendy, bajki o smokach ktĂłremu trzeba skÂładach ofiarĂŞ (moÂże daninĂŞ..
), Wandach co nie chciaÂły Niemca (?), armiach myszy atakujÂących Popiela, czy Lechach Czechach i Rusach..Kompletnie Âżadnych konkretnych faktĂłw..
I tu nagle ni st¹d ni zow¹d, pojawia siê z niemal ukszta³towan¹ paùstwowoœci¹ dwuimienny ksi¹¿ê Mesco-Dagome (czy Dagobert) - a kiedy tylko ktoœ próbuje rozwik³aÌ sk¹d i co w ogóle ma oznaczyÌ to tajemnicze drugie imiê (lub w kolejnoœci odwrotnej), natychmiast pojawia siê fala krytyki..
Dochodzi do tego jeszcze kwestia SÂłowian PoÂłabskich z terenu wschodnich Niemiec tj plemion wywodzÂących siĂŞ przecieÂż z grupy plemion lechickich (np WieletĂłw, SerbĂłw ÂłuÂżyckich, ObodrzyĂącĂłw itd..)
Nieprzypadkowo teÂż co do nas samych, obowiÂązywaÂła jakby podwĂłjna nazwa..Ci na zachodzie nazywali nas Polanami, Polakami - zapewne od pĂłl..zaÂś SÂłowianie wschodni (Rusini, UkraiĂący, BiaÂłorusini, czy Litwini) zawali nas (jakby z lekka pogardliwie, tak jak gdyby coÂś nam wytykajÂąc) Lachem, czy Lachami..
Wprawdzie u nas przyjmuje siĂŞ Âże to nazwa od plemienia LĂŞdzian, czy od Licikavici - tajemniczych poddanych Mieszka (tylko nie wiadomo czy chodzi o wszystkich, czy jedynie tych z druÂżyny..
) Ale podobna nazwa Licikava, to rĂłwnieÂż miejsce koÂło Magdeburga we wschod.Niemczech - gdzie byli Serbowie PoÂłabscy..zaÂś sÂłowo Lach, to rĂłwnieÂż skandynawski wyraz oznaczajÂący "towarzysza" (Lag, Lage - ktĂłry wymawia siĂŞ jako Lach) Podobnie jak imiona Lach i Wareg, oznaczajÂące w jĂŞz.skandynawskich "towarzysza i sprzymierzeĂąca".
Nie lepiej to wygl¹da i z Cedyni¹ - nie jest bowiem nigdzie napisane, ¿e bitwa odby³a siê nad jakakolwiek rzek¹ (a przecie¿ nie sposób pomin¹Ì tak istotnego faktu - Odra to nie jest jakaœ malutka rzeczka)..Nie lepiej, poniewa¿ Cedyù, Cidini, Cidena, czy Cidyna jest niestety kilka - jedna min b.blisko tej nad Odr¹ tj kilkanaœcie zaledwie km od obecnego Berlina..i to w³asnie tam nie ma ¿adnej rzeki..
. A jeœli do tego wszystkiego dodamy jeszcze, ¿e ziêciem Mieszka by³ margrabia saski Dytryk, zawiaduj¹cy marchi¹ pó³nocn¹, zaœ imiê jednego z synów Mieszka, to..Lambert - noo to istotnie sprawa zaczyna mieÌ jakieœ drugie dno..
Odnoœnie jeszcze nazwy Polan od pól, Lechów, Lachów..Otó¿ mo¿e istnieÌ jeszcze inne wyjaœnienie do obu tych okreœleù - jednoczeœnie..choÌ dosyÌ kontrowersyjne ( to prawdopodobnie tylko mój wynalazek..
)
Otó¿ ko³o Augsburga w Bawarii, znajduje siê rzeka Lech..tam te¿ w roku 955 odby³a siê bitwa - nazywana bitw¹ na
Lechowym Polu
(Lechfeld), lub teÂż nad rzekÂą Lech - miĂŞdzy wojskami Ottona I, posiÂłkowanymi przez CzechĂłw i byĂŚ moÂże SerbĂłw poÂłabskich..a WĂŞgrami - byÂła to jedna z najwiĂŞkszych bitew w dziejach Europy ( u nas zupeÂłnie nie znana..i nie bardzo wiadomo z jakiegoÂż to powodu - wszystko to zatem b.zagadkowe)
ByĂŚ moÂże wiĂŞc Asiu, doszÂło do jakiejÂś mieszanki..
o ktĂłrej nie mamy zielonego pojĂŞcia..Obawiam siĂŞ tylko, Âżeby czasem oprĂłcz jednego wariantu, w grĂŞ nie wchodziÂł tutaj jeszcze jakiÂś "boczny" wariant..
Chyba faktycznie przyda³oby siê przenieœÌ tych kilka postów do w¹tku z histori¹..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #445 :
Kwiecień 08, 2011, 10:35:49 »
KozioÂłku, szkoda Âże nie byÂłes moim nauczycielem od historii w ogolniaku
. MoÂże bym bardziej polubiÂł tĂŞ niewdziĂŞcznÂą dla mnie materiĂŞ, jaka byÂła historia. W Twoim wydaniu jest absolutnie pasjonujÂącÂą opowieÂściÂą. I co tu duÂżo mĂłwic: wreszcie po latach zaczynam cokolwiek z niej dziĂŞki Tobie uczyc siĂŞ i poznawaĂŚ tajniki naszych mrokodziejowych korzeni. Konradzie - wielkie DziĂŞki!
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2011, 12:42:34 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #446 :
Kwiecień 08, 2011, 11:13:54 »
ooo! ciekawa dyskusja na tematy jêzykowe. Ja podziela³bym raczej zdanie Asi, ¿e ka¿dy jêzyk jest ³adny na swój sposób a Ÿle siê kojarzy tylko ze z³ymi ludŸmi, którzy tym jêzykiem siê pos³ugiwali. Np bardzo lubiê jêzyk rosyjski ale w puszkinowskim wydaniu.. "Ja pomniu ciudnoje mgnawienie, piered a mnoj jawi³aœ Ty, kak mimaliotnoje widienije, kak gienij cistoj krasaty..." (przepraszam ¿e w latinie). Znam to na pamiêÌ. Albo poezja Jesienina. Przypominam sobie jeszcze to ze szkolnej edukacji. Mam te¿ wiele wzruszeù gdy czytam poezjê Goethego.. "Wer reitet so spaet durch Nacht und Wind, es ist der Vater mit seinem Kind...Mo¿e jakis b³¹d zrobi³em bo z g³owy. Albo operetki czy to Kalmana czy Straussa. S³uchanie w jêzyku niemieckim oryginalnym zupe³nie inaczej brzmi¹ - jakby pe³niej. S³ucha³em tez kiedyœ fragmentów Halki Moniuszki w wydaniu niemieckim. No niestety...Ale te¿ nasz jêzyk, jesli nie zacytowany z Wirtualnej Polski
- jest Âśliczny. JĂŞzyk SÂłowackiego, Norwida...W ogĂłle wydaje mi siĂŞ, Âże wÂśrĂłd jĂŞzykĂłw sÂłowiaĂąskich, nasz jest wyjÂątkowy. SÂłowiaĂąskie jĂŞzyki sÂą raczej "miĂŞkkie". Nasz zaliczyĂŚ chyba moÂżna do tych twardzszych.
http://franzschubert.pl
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #447 :
Kwiecień 08, 2011, 12:38:25 »
Ja rowniez dziekuje koziolkowi.
Jego posty doczytuje do konca, co mi sie rzadko zdarza a'propos czytania w ogole.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #448 :
Kwiecień 08, 2011, 18:59:50 »
To ja Wam dziĂŞkujĂŞ Kochani..jest mi naprawdĂŞ miÂło, Âże czytanie te moje wypociny..
Januszu - nauczyciel by³by ze mnie chyba marny, bo prawdopodo zacz¹³bym prowadziÌ wszystkich na manowce - papierochy, ³acina, rock&roll, napoje "orzeŸwiaj¹ce"..
Aha..sorry, przy koĂącu strzeliÂłem byka..Dytryk nie byÂł ziĂŞciem, lecz teÂściem ks Mesco (od drugiej Âżony Niemki - Ody)..
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #449 :
Kwiecień 09, 2011, 23:59:20 »
Bardzo ciekawa dyskusja.
Ja jednak chcia³bym (mo¿e choÌ na chwilê) powróciÌ do klasyki, tu: do Mahlera. Rzadko go s³uchamy (nie mamy po prostu czasu na jego gigantyczne dzie³a). Szkoda - w jego symfoniach dokonuje siê de facto Gesamtkunswerk, wszechpotê¿na orkiestra, chór, soliœci i wielkie pok³ady filozofii wyœpiewywane w poszczególnych ogniwach (Abteilungen) lub le¿¹ce u podstaw w³aœciwie ka¿dej z nich. Muzyka i myœli mêdrców stapiaj¹ siê, muzyka s³u¿y ideom, osi¹ga najwy¿szy poziom rozumowego wtajemniczenia (intelektualnoœÌ muzyki), a zarazem - transcendencjê. S³ychaÌ to choÌby w II Symfonii "Zmartwychwstanie" (zabrzmia³a na inauguracji Festiwalu Beethovena), wykorzystuj¹cej poemat "Die Auferstehung" Klopstocka i tekst w³asny
kompozytora-literata-filozofa.
Mahler - twĂłrca muzyki nowej, uniwersalnej, muzycznego panteizmu, artysta zatopiony z jednej strony w myÂśleniu nietzcheaĂąskim, z drugiej strony - afirmujÂący Boga-StwĂłrcĂŞ idei muzyki i oddany elementom filozofii chrzeÂścijaĂąskiej.
Tak wiele w kaÂżdej z Mahlerowskich symfonii muzycznych i pozamuzycznych treÂści, Âże chyba o kaÂżdej napisano opasÂły tom.
Oto ogromny i poruszajÂący finaÂł, maÂły fragment 1,5-godzinnej II Symfonii; L. Bernstein:
http://www.youtube.com/watch?v=rECVyN5D60I
WierzĂŞ, Âże znajdziemy wiĂŞcej czasu na poddanie siĂŞ oczyszczeniu spÂływajÂącemu na
CzÂłowieka
w symfonice i pieÂśniach Mahlera.
I na czytanie esejĂłw Pocieja.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
...
28
29
[
30