Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 52   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Warte wys³uchania  (Przeczytany 229151 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #450 : Kwiecieñ 10, 2011, 00:24:25 »

Co¶ moich mahlerowskich w±tków nikt nie zauwa¿y³:

http://www.youtube.com/watch?v=PQJ-RwDPAFY

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #451 : Kwiecieñ 10, 2011, 00:47:37 »

Skusi³em siê na Mahlera, choæ nie jest to naj³atwiejsza muzyka do tego obdarzona wokalem w jêzyku niemieckim lecz ma ona w sobie co¶ interesuj±cego. W zwi±zku z Waszymi propozycjami postanowi³em wróciæ raz jeszcze do kantaty ¿a³obnej Mahlera. S³ucha³em jej raz i zaciekawi³ mnie styl tego kompozytora. A wiêc seans czas zacz±æ. Kto¶ siê przy³±czy?

http://www.youtube.com/watch?v=Gwi7ToK0WDQ
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #452 : Kwiecieñ 10, 2011, 18:13:43 »

Co¶ moich mahlerowskich w±tków nikt nie zauwa¿y³:

http://www.youtube.com/watch?v=PQJ-RwDPAFY

Terenia zawsze wie co jest dobre.. - czy¿by Borodino..??
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #453 : Kwiecieñ 10, 2011, 19:12:23 »

Chyba tak, ale cesarz tu trochê smutny Niezdecydowany

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #454 : Kwiecieñ 11, 2011, 00:27:57 »

Kolejny fantastyczny l±d... Czasu mam niewiele, ale do³±czam do Was, maj±c przynajmniej dobre chêci co do jego eksploracji Znalaz³am bardzo ciekaw± audycjê z TVP Kutura, omawiaj±c± "Pie¶ñ o Ziemi".
http://www.youtube.com/watch?v=6RyjmYi5s3k
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #455 : Kwiecieñ 11, 2011, 01:03:12 »

Tereniu, to tylko typowe dla jego stylu "pozorowane dzia³anie" - by³ doprawdy ¶wietnym aktorem.. , ale kto wie, mo¿e i faktycznie by³ smutny - wprawdzie kilka ¿arcików wtenczas rzuci³, ale mia³ te¿ straszny katar  ..dlatego niemal ca³y ten dzieñ przesiedzia³ na "foteliku", co rusz korzystaj±c z jedwabnej chusteczki..Smutny, bo jak sam siê wyrazi³ - "nie widzia³ co siê dzieje na szachownicy"..I na dobr± sprawê mia³ racjê - trudno bowiem z odleg³o¶ci 2,5 km zobaczyæ cokolwiek innego prócz unosz±cych siê zza wzniesieñ k³êbów armatniego i karabinowego dymu..Jak to dobrze zatem, ¿e nasz Poniatowski by³ wówczas na skrajnym prawym skrzydle - przynajmniej uda³o mu siê oszczêdzi³ swój korpus..
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #456 : Kwiecieñ 11, 2011, 23:03:11 »

Kolejny fantastyczny l±d... Czasu mam niewiele, ale do³±czam do Was, maj±c przynajmniej dobre chêci co do jego eksploracji Znalaz³am bardzo ciekaw± audycjê z TVP Kutura, omawiaj±c± "Pie¶ñ o Ziemi".
http://www.youtube.com/watch?v=6RyjmYi5s3k

Bardzo ciekawa audycja. Lied von der Erde to trudny, glêboki utwór... A G E C !    Fascynuj±ce s± utwory, rozwijaj±ce siê z jednego, krótkiego motywu.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #457 : Kwiecieñ 12, 2011, 00:14:47 »

¦wietny film Asiu, dziêki.
Ja po raz pierwszy zetkne³am siê z muzyk± Mahlera ogl±daj±c film Kena Russela.
Dawno to by³o ale ten fragment utkwi³ mi w pamiêci na bardzo d³ugo

http://www.youtube.com/watch?v=VOw_vdR5rXk

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #458 : Kwiecieñ 12, 2011, 00:49:49 »

Ma³o znam Mahlera. Ale przy Was szybko siê podci±gam Chichot Chyba siê go troszkê ba³am:) Wydawa³ mi siê trudniejszy i ciê¿szy od Chopina... Zgadzam siê z komentarzem dziennikarki RMF Classic: "to nie jest muzyka, z której mo¿na sobie zrobiæ dzwonek na telefonie komórkowym". Trzeba podej¶æ do niej powa¿nie. Taka analiza pomaga mi szybciej wej¶æ w jego ¶wiat, zrozumieæ nie tylko jego budowê i logikê, ale i inspiracje. Zobaczê jak bêdzie z symfoniami, ale Pie¶ñ o Ziemi robi ogromne wra¿enie i, mo¿e w³a¶nie dziêki wprowadzeniu, nie wydaje siê zbyt trudna. Bardzo smutna, ale bardzo piêkna, ¶ciskaj±ca serce, wyzwalaj±ca tyle my¶li, emocji.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #459 : Kwiecieñ 12, 2011, 08:38:37 »

Chyba siê go troszkê ba³am:) Wydawa³ mi siê trudniejszy i ciê¿szy od Chopina

Nie tylko Ty jedna Asiu.
Bedac na studiach tez mialem problemy z Mahlerem.
Wydawal mi sie za ciezki, za wolny.
Dopiero po studiach, kiedy to przypadkowo uslyszalem 1 symfonie zrozumialem, ze Mahler jest geniuszem.
Zrozumialem rowniez, ze Mahlera nalezy umiec sluchac, a cala tajemnica polega na specyficznym odczuwaniu czasu.
Muzyka Mahlera, to jak wspaniala powiesc przepelniona tysiacem roznych odcieni, nastrojow. Fragmenty tragiczne przechodza plynnie w lekkie i radosne, czasami groteskowe i zabawne. Kiedy slucham Mahlera moja wyobraznia peka w szwach.
Jego muzyka nie jest ciezka (absolutnie nie). Genialna instrumentacja jest wrecz zjawiskowa. Bogata, wielowarstwowa.
W jednej ze swoich symfonii, czesc orkiestry Mahler ustawia za scena. Efekt jest piorunujacy i nieoczekiwany.
Mahler to dzielo kunsztowne, trudne do powielenia.

Asiu, poznym wieczorem usiac sobie wygodnie w fotelu, wycisz sie i rozpocznij swoje opowiadanie z 1 symfonia.

http://www.youtube.com/watch?v=GWASaebFhUA

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #460 : Kwiecieñ 13, 2011, 02:38:31 »

O, to bêdzie bardzo pó¼ny wieczór:) Ostatnio znów zaczynam biæ rekordy w siedzeniu do pó¼na nad tekstem i przez pewien czas bêdzie tylko gorzej:)) Z pewno¶ci± dam siê namówiæ na pos³uchanie I Symfonii, tak samo zreszt± jak II, chocia¿ to raczej nie jest kompozytor, który zapewni mi b³ogie wytchnienie po pracowitym dniu:) Mo¿e faktycznie "ciê¿ka", to nie jest w³a¶ciwe s³owo, ale z pewno¶ci± jest to muzyka trudna (kiedy piszê, ¿e Pie¶ñ Ziemi nie wydaje mi siê zbyt trudna, to mam na my¶li, ¿e jest mo¿liwe, ¿ebym by³a w stanie j± zg³êbiæ, co nie znaczy, ¿e nie stanowi to wyzwania:))), wymagaj±ca odpowiedniego podej¶cia, czasu, skupienia. Zdecydowanie wola³abym przy tym seansie nie byæ zbyt zmêczona:)) My¶lê, ¿e Mahler poczeka do koñca tygodnia, je¶li nie do ¶wi±tecznej przerwy:)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #461 : Kwiecieñ 13, 2011, 07:46:27 »

Pie¶ñ Ziemi jest trudna i zlozona. Od tego utworu nie zaczynalbym przygody z Mahlerem
I symfonia jest bardziej przystepna, jakby mozartowska. Koronkowa z lekka artykulacja daje poczucie
przestrzeni. Slynne smutne "Panie Janie" (jedna z czesci) na pewno Ci sie spodoba.
Natomiast stan blogosci zapewni Ci Adagietto z symfonii nr 5 (znane z filmu Death in Venice)

http://www.youtube.com/watch?v=_CjoCAemK6Y
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #462 : Kwiecieñ 14, 2011, 00:38:37 »

Och, ju¿ przes³ucha³am z du¿± przyjemno¶ci± wszystkie Mahlerowskie linki na tym w±tku:) Fina³ Dwójki unosi ku niebu w ekstazie, Das Klagende Lied chwilami kojarzy mi siê mi³o z baletem Czajkowskiego:) Pocz±tek I Symfonii faktycznie ma bardzo przyjazny, lekki klimat; i z kuku³k±:))) Ale to tylko fragmenty daj±ce przedsmak ca³o¶ci. ¯eby uczciwie prze¿yæ 1,5 godzinn± symfoniê potrzeba trochê wolnego czasu i oddechu:)
A to Adagietto - w istocie, zapewnia b³ogostan:))

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #463 : Kwiecieñ 14, 2011, 01:32:24 »

Adagietto rzeczywi¶cie b³ogie. Do tego przepiêkne. Mahler odkry³ siê dla mnie na nowo. Po kantacie ¿a³obnej od której rozpoczyna³em przygodê z tym kompozytorem spodziewa³em siê gatunkowego klonu Wagnera. Czego¶ trudnego, dono¶nego i silnego. Adagietto jest przyk³adem skrajnie odmiennej kompozycji. Bartus wspomina³ o I symfonii jako o "Mozartowskiej"  mo¿na wiêc przyj±æ, ¿e kompozycje Mahlera s± bardzo ró¿norodne co zachêca mnie do pog³êbiania wiedzy o jego dzie³ach.

Dzisiaj ruszam do Warszawy, jak wrócê ods³ucham I i V symfoniê -- nie wiem czy w ca³o¶ci ale ods³ucham. Nastêpnie opiszê Wam swoje wra¿enia.

Do zobaczenia w przysz³ym tygodniu.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #464 : Kwiecieñ 14, 2011, 21:45:12 »

A ¿eby nie by³o, ¿e mi tylko g³upoty w g³owie, to wrzuci³am tak¿e kolejny odcinek Bernsteina
"Humor w muzyce" Haydn, Mozart, Prokofiew i R.Strauss m.in.

http://www.youtube.com/watch?v=2fATi9IIyfc

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 52   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher silverstar animilkowo twistedgamers countrylife