Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: K±cik nauki i techniki  (Przeczytany 10273 razy)
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 04, 2012, 00:24:36 »

ale sprê¿yna by³a ¶ci¶niêta i zwi±zana nici± nierozpuszczaln± w kwasie. Wiêc Janusz ma jednak racjê.

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 04, 2012, 18:41:11 »

Czytaj±c w Internecie napotka³em w³asn±[^kilka postów wy¿ej^] odpowied¼ oraz odpowied¼ Janusza. Przy czym moja odpowied¼ jest bardziej realistyczna a Janusza - bardziej teoretyczna w takim sensie, ¿e nale¿y uwzglêdniæ idealno¶æ wi±zañ atomów, które równomiernie w konkretnej chwili czasu uleg³yby reakcji z kwasem. Czyli, ¿e ka¿de "wi±zanie skraca³oby siê" proporcjonalnie do innych. W praktyce nigdy tak nie bêdzie - zapewniam, aczkolwiek na pewno czê¶æ(znikoma) energii kinetycznej roz³o¿y siê na wzrost ciep³a ca³ego uk³adu.
[A najrealniej rzecz ujmuj±c - ca³a ta kad¼ z kwasem w przypadku du¿ej sprê¿yny by siê rozpieprzy³a  Spoko a eksperymentator móg³by doznaæ oparzeñ]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2012, 18:46:15 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #32 : Lipiec 11, 2012, 08:09:05 »

Nie bêdê udawa³a,¿e wiem w jaki sposób nagrano te nuty, ale
tu mo¿emy pos³uchaæ jak brzmi cz±stka Higgsa:

http://news.discovery.com/space/listen-to-the-higgs-boson-120710.html

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Lipiec 11, 2012, 08:31:04 »

...tu mo¿emy pos³uchaæ jak brzmi cz±stka Higgsa:

Problem tylko w tym, ¿e jak donosi dzisiejsza prasa, wci±¿ nie ma pewno¶ci, czy boska cz±stka Higgsa istnieje.  Chichot
To o czym bowiem tr±bi³y media okazuje sie, poki co, "sobowtórem" cz±stki Higgsa 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #34 : Lipiec 11, 2012, 09:54:52 »

Dzisiejszej prasy jeszcze nie czyta³am ale co odkryto co nie, jest informacja drugorzêdn±. Odpowied¼ negatywna
te¿ jest jak±¶ odpowiedzi±.
Dla mnie w ogóle ca³y projekt budowy Zderzacza Handronów jest czym¶ wspania³ym.
Ludzie potrafili sie wznie¶æ ponad podzia³y narodowosciowe, religijne, rasowe w imiê rozwoju nauki.Mo¿e nie jest tak ¼le.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #35 : Lipiec 13, 2012, 00:35:11 »

Dzisiejszej prasy jeszcze nie czyta³am ale co odkryto co nie, jest informacja drugorzêdn±. Odpowied¼ negatywna
te¿ jest jak±¶ odpowiedzi±.
Dla mnie w ogóle ca³y projekt budowy Zderzacza Handronów jest czym¶ wspania³ym.
Ludzie potrafili sie wznie¶æ ponad podzia³y narodowosciowe, religijne, rasowe w imiê rozwoju nauki.Mo¿e nie jest tak ¼le.
Na pewno nie jest tak ¼le, jak czêsto pokazuj± nam media w swym krzywym zwerciadle;))) Nauka potrafi ³±czyæ ludzi o piêknych umys³ach równie udanie, jak czyni to muzyka:)) Odkrywanie tajemnic Wszech¶wiata, d±¿enie do wiedzy, jest szlachetnym celem, wartym wspólnych wysi³ków. I nie ustaniemy w b³±dzeniu i d±¿eniu Chichot

http://nt.interia.pl/gadzety/news/co-by-tu-dalej-odkryc-czyli-swiat-po-bozonie-higgsa,1821080
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Lipiec 15, 2012, 16:52:15 »

Nie bêdê udawa³a,¿e wiem w jaki sposób nagrano te nuty, ale
tu mo¿emy pos³uchaæ jak brzmi cz±stka Higgsa:

Zainspirowa³a mnie ta "muzyka" boskiej cz±stki. W przyp³ywie twórczej weny napisa³em "Wariacje na temat Bozonu Higgs`a". Pos³uchajcie i powiedzcie jak oceniacie moje kompozytorskie zapêdy. Chichot. http://franzschubert.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=37&lang=pl

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Lipiec 15, 2012, 17:51:04 »

pewno podpadnê S³awkowi ale mnie raczej nie zachwyci³o. Choæ z drugiej strony w tym aleotorycznym ci±gu w pewnej chwili spodoba³ mi sie weso³y nastrój rozbrykanej cz±stki H 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #38 : Lipiec 15, 2012, 23:20:20 »

Slawciu.

Mnie sie bardzo podobalo.
Mniemam, ze tworzyles swoj material losowo bazujac na pewnych kryteriach (np.zbior nut),ktorych serie ustawiales
wg. losowego wyboru opierajac sie na jakims algorytmie.
Zauwazylem w tym dzielku ciekawa forme , jakby quasi -wariacje.
Tak, forma mi sie podobala, gdyz byla wyrazista, czytelna.
Napiecia byly jakby "blank", czyli biale emocje (brak emocji).
Antydramatyzm utworu wytworzyl u mnie poczucie luzu i bezpieczenstwa.
Jak slusznie zauwazyl to Janusz,utworek jest pogodny,troche frywolny.

Super dzielko, brawo Slawku.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2012, 23:23:21 wys³ane przez bartus » Zapisane
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #39 : Lipiec 16, 2012, 11:42:21 »

Dziêki Koledzy za opinie w sprawie moich Wariacji. Ka¿da Wasza opinia (nawet ta krytyczna) jest dla mnie cenna. Je¶li chodzi i temat wariacji to - jak wiadomo (Agnieszka wcze¶niej pisa³a) - zosta³ stworzony przez sam± cz±stkê. Nagra³ to niejaki Domenico Vicinanza. A moje wariacje tworzy³em (nie ukrywam) po niemal¿e rocznym kursie nagrywania pie¶ni Schuberta. Sporo siê nauczy³em. Pozna³em tajniki (oczywi¶cie tylko niektóre) kompozycji Schuberta. Ka¿da nuta by³a moja  Chichot Chichot. I wiem np., ¿e takie mechaniczne odtworzenie partytury daje tak drêtw± muzykê, ¿e pewnie nie opêdzi³bym siê do krytyki. Niestety, nad ka¿d± pie¶ni± nale¿y posiedzieæ, pokombinowaæ (no jestem wszak in¿ynierem), pos³uchaæ mistrzowskich wykonañ i dopiero wtedy spróbowaæ nagraæ. Bywa³o tak, ¿e nad jedn± fraz± tydzieñ siedzia³em i wci±¿ by³o na nie. A¿ wreszcie przychodzi³ bombowy pomys³ na interpretacjê i potem sam siê delektowa³em w³asnym nagraniem. Chichot. Wracaj±c do cz±stki Higgsa, to wykorzysta³em niektóre chwyty Schuberta. On niekiedy stosowa³ taki akompaniament w swoich pie¶niach.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Lipiec 16, 2012, 12:37:19 »

Mnie sie te¿ bardzo podoba.Frywolna jak s³usznie zauwa¿y³ Bartek, ale i cz±stka malutka(eufemizm...hahah)
Tylko nie rozumiem tego znaku zapytania na koñcu!
Choæ wp³yw Schuberta móg³by to t³umaczyæ!

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #41 : Lipiec 16, 2012, 13:31:17 »

Mnie te¿ siê spodoba³a kompozycja S³awka  Nawet je¶li u¿ywa³e¶ jakiego¶ algorytmu(kiedy¶ pisa³em post na ten temat), to stara³em siê w tych d¼wiêkach u³o¿yæ sobie jak±¶ wizjê. To tak, jak patrzyæ na ¶wiat przez okno przys³oniêt± firank±. Ca³kiem nie¼le widaæ a przecie¿ firanka gêsta.
Cieszy mnie ka¿da próba skomponowania czego¶, co s³ychaæ. Jestem kolekcjonerem takich rzeczy i czerpiê z nich inspiracjê.
Wracaj±c do tematu... podobne wizualizacje muzyczne przedstawi³a NASA prezentuj±c pole magnetyczne Jowisza.
http://www.youtube.com/watch?v=4XVpZhyFC5o
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2012, 13:33:25 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Lipiec 16, 2012, 13:46:34 »

O rany Leszku, to przecie¿ Wagner!!!

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #43 : Lipiec 17, 2012, 17:45:29 »

Je¶li chodzi i temat wariacji to - jak wiadomo (Agnieszka wcze¶niej pisa³a) - zosta³ stworzony przez sam± cz±stkê.

Gratulujê pomys³u i odwagi! 

Amo la musica sopra tutte le arti
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : Lipiec 19, 2012, 15:38:47 »

Dziêki 

Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies