Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 67 Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 3-11 sierpnia 2012  (Przeczytany 35577 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #60 : Sierpieñ 19, 2012, 11:54:48 »

Kati, dziêki za szczero¶æ i obiektywizm. Chyba nie by³o ³atwo wyj¶æ z roli wielbicielki i stan±æ obok.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #61 : Sierpieñ 19, 2012, 23:39:06 »

Ch³opak najzwyczajniej siê ciekawie rozwija. Szuka i odnajduje nowe krainy i prowadzi nas ich krêtymi ¶cie¿kami roztaczaj±c swe widoki na fascynuj±ce niepoznane pejza¿e i panoramy. Pozwólmy mu i¶æ tak dalej. I wêdrujmy razem z nim. Do Raju nie warto trafiaæ w pojedynkê 

Zdecydowanie! Teraz tym bardziej zamierzam mu kibicowaæ i towarzyszyæ w jego drodze poszukiwañ. Ch³opak ma ogromny potencja³, prawdopodobnie nawet wiêkszy ni¿ inni Wielcy, gdy mieli po 20 lat. Dlatego tak bardzo jestem ciekawa dok±d zajdzie i co osi±gnie.
Wiem, ¿e jest w dobrych rêkach Woskrieseñskiego, który jak to okre¶li³ kto¶ stamt±d "ma szczególny dar sprawiania, ¿e wielkie talenty rozkwitaj± pe³ni± swego blasku"...Ale te¿ zdajê sobie sprawê jaka odpowiedzialno¶æ na nim spoczywa: komentator w Sydney powiedzia³, ¿e jego nauczyciel powinien nieco " powstrzymaæ ( w sensie chyba: pokierowaæ) ten niepohamowany, eksploduj±cy talent, nie ruinuj±c go" . W³a¶nie chyba chodzi³o  o to, ¿e teraz Kola jest niejako w krytycznym punkcie swojego muzycznego rozwoju: wiele ju¿ umie, byæ mo¿e zach³ysn±³ siê sam± ¶wiadomo¶ci± tego faktu i "szumi"...Du¿o teraz zale¿y od m±drego ukierunkowania go przez jego mentora, który przeprowadzi go przez ten etap, nie urabiaj±c go jednocze¶nie na swoj± mod³ê. Wydobêdzie z niego, co najlepsze i charakterystyczne tylko dla niego, ale jednocze¶nie dyskretnie i zza pleców delikatnie zapobiegnie pokusie zbaczania na zbyt ryzykowne ¶cie¿ki.
My¶lê, ¿e mogê byæ spokojna o niego. A na nastêpne jego interpretacje i nowy repertuar czekam z niecierpliwo¶ci±.

Pomijaj±c jednak te nasze dywagacje: my¶lê, ¿e zwyczajne, ludzkie zmêczenie ostatnimi intensywnymi miesi±cami niestety da³o znaæ o sobie. Koncerty w ró¿nych stronach ¶wiata, 2 konkursy, w tym ten ostatni bardzo wymagaj±cy, w miêdzyczasie normalna nauka i egzaminy - to nie mog³o pozostaæ bez echa... I je¿eli kto¶ we wtorek jest jeszcze w Sydney, a ju¿ w niedzielê gra koncert w Dusznikach - no to ja mu wspania³omy¶lnie puszczam w niepamiêæ tego Chopina... 

Ps. Beatko, b³agam! Tylko nie 'wielbicielka'...     Chichot  ... Nie wiem czy by³o ³atwo czy nie, zaklinanie rzeczywisto¶ci jest dla mnie zawsze gorszym wyj¶ciem ni¿ stawanie w prawdzie....Dlatego raczej by³o to ciekawe i oczyszczaj±ce do¶wiadczenie.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #62 : Marzec 01, 2013, 13:42:26 »

W nadchodz±cym tygodniu od poniedzia³ku do pi±tku o 13.00 w Dwójce radiowej koncerty z ostatniego festiwalu w Dusznikach.

Poniedzia³ek 4 marca:
recital fortepianowy Niko³aja Khozyainova (5.08.2012)
Fryderyk Chopin Walc As-dur op. 42, Bolero op. 19, Berceuse Des-dur op. 57, Scherzo E-dur op. 54, Ballada F-dur op. 38, Franciszek Schubert Fantaza C-dur D 760 „Wanderer-Phantasie”, Sergiusz Prokofiew VII Sonata fortepianowa B-dur op. 83

Wtorek, 5 marca:
recital fortepianowy Dmitrija Alexeeva (8.08.2012)
Ryszard Wagner / Franciszek Liszt Chór pielgrzymów z opery „Tannhäuser” S 443, ¦mieræ mi³osna Izoldy z dramatu Tristan i Izolda S 447, Franciszek Schubert Pie¶ni: Der Müller und der Bach, Aufenthalt, Litanei, Der Wanderer, Franciszek Liszt Die Lorelei S 273, Fryderyk Chopin / Franciszek Liszt Piêæ pie¶ni polskich: Moja pieszczotka, Narzeczony, Wiosna, Pier¶cieñ, Hulanka, Fryderyk Chopin Polonez-fantazja As-dur op. 61, Mazurki op. 59, mazurek cis-moll op. 63 nr 3, Andante spianato i Wielki Polonez Es-dur op. 22

¦roda, 6 marca:
recital fortepianowy Alexandra Gavrylyuka (6.08.2012)
Robert Schumann Fantazja C-dur op. 17, Fryderyk Chopin Scherzo h-moll op. 20, Claude Debussy Dwie arabeski, Franciszek Liszt Venezia e Napoli S 162 – Tarantelle, Sergiusz Rachmaninow II Sonata fortepianowa b-moll op. 36

Czwartek, 7 marca:
recital fortepianowy Seong-Jin Cho (8.08.2012)
Robert Schumann Phantasiestücke op. 12, Maurice Ravel La Valse, Fryderyk Chopin Ballada f-moll op. 52, Franciszek Liszt Sonata fortepianowa h-moll S 178

Pi±tek, 8 marca:
Duet fortepianowy Vilija Poskute i Tomas Daukantas (10.08.2012)
Antonio Robledo Danza Iberica – Mosaico Musical na 2 fortepiany; Camille Saint-Saëns Wariacje na temat Beethovena Es-dur op. 35 na 2 fortepiany, Maurice Ravel Rapsodia hiszpañska na 2 fortepiany; Franz Schubert Fantazja f-moll op. 103 D 940 na fortepian na 4 rêce; Ferenc Liszt Reminiscencje na temat Don Juana Mozarta na 2 fortepiany
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #63 : Marzec 01, 2013, 13:59:22 »

Z tych koncertów s³ucha³am na ¿ywo, oprócz Nikolaya, tak¿e Seong -Jin Cho. I pamiêtam, ¿e najwiêksze wra¿enie zrobi³a na mnie jego interpretacja Sonaty h-moll Liszta. Bardzo dobra by³a te¿ 4 Ballada Chopina. Polecam!
Ten m³ody ( zaledwie 18 lat!) jest niesamowicie zdolny. Zreszt±, jak zapewne pamiêtacie- wówczas 16- letni, zdoby³ na ostatnim Konkursie Czajkowskiego III m-ce.
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #64 : Marzec 01, 2013, 15:30:42 »

Dziêkujê za wiadomo¶æ przestawiam radio w biurze na "dwójkê" i przeci±gam mój chopinowski maratonik o kolejny tydzieñ
Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar kalinowatyper countrylife mini-land paktprzyjazni