Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Z teologiÂą na TY
Strony:
1
2
[
3
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Z teologiÂą na TY (Przeczytany 9986 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: Z teologiÂą na TY
«
Odpowiedz #30 :
Luty 29, 2012, 19:32:51 »
Cytat: Janusz1228 Luty 27, 2012, 17:17:05
DorzucĂŞ tylko maÂły kamyk do Waszych ciekawych myÂśli:
Dzielmy ludzi na z³ych i dobrych, g³upich i m¹drych, grubych i chudych itp itd. Ale nawet dokonuj¹cych takich podzia³ów postrzegajmy bardziej grubych, nie ca³kiem chudych itp. itd. Za nic jednak nie gódŸmy siê, aby dzieliÌ nas wedle zasad: ten wierzy, a tamten nie. Ten wobec tego jest lepszy, a tamten - (biedaczyna) ubogi duchem.
Niestety, Âżycie mnie nauczyÂło, Âże takie podziaÂły zwykle dokonujÂą ludzie mieniÂący siĂŞ byĂŚ tymi lepszymi...
Wprawdzie przestaÂłem czytaĂŚ ten temat, gdy pojawiÂło siĂŞ sÂłowo "sekta", ale post Janusza jakoÂś wpadÂł mi w oko.
Niestety, jest ca³kiem odwrotnie. To ateiœci na ka¿dym kroku usi³uj¹ wykazywaÌ swoj¹ wy¿szoœÌ i traktuj¹ wierz¹cych jak g³upków, u¿ywaj¹ okreœleù, wœród których "ciemnota" brzmi bardzo ³agodnie. Wiêc to, co piszesz, przedstawia raczej ich punkt widzenia, bo to oni w ten sposób wartoœciuj¹ ludzi. Owszem, fajnie by³oby ¿yÌ w takiej rzeczywistoœci, w której i wierz¹cy i niewierz¹cy czuliby siê dobrze, ale takiej nigdy nie by³o, nie ma i nie bêdzie. Zawsze jedni albo drudzy uznaj¹, ¿e to nie ich œwiat. Takie ¿ycie.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #31 :
Luty 29, 2012, 19:57:45 »
Skoro tak wÂłaÂśnie ÂŁukaszu uwaÂżasz - widocznie tak to odbierasz i nonsensem byÂłoby ci wmawiaĂŚ, Âże jednak jest inaczej. Ja, powtĂłrzĂŞ, mam swoje wieloletnie obserwacje, ktĂłre jak stwierdziliÂśmy, sa przeciwne do Twoich.
MyÂśle, ze chyba siĂŞ zgodzimy iÂż Twoje i moje oceny i doÂświadczenia sÂą dobrym potwierdzeniem oczywistoÂści, Âże w sprawach wiary i niewiary, niezrozumienia i tolerancji - nie ma jedynej, absolutnej prawdy. Albo inaczej: te obie subiektywne doÂświadczania naszych prawd idÂą ze sobÂą w parze, jak lewy i prawy przymiot, o ktĂłrym w nieco metaforyczny sposĂłb napisaÂłem w poprzednim poÂście.
«
Ostatnia zmiana: Luty 29, 2012, 20:06:46 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #32 :
Luty 29, 2012, 20:24:14 »
Masz racjê, ¿e nie ma mi co wmawiaÌ, ¿e jest inaczej, aczkolwiek zdajê sobie sprawê, ¿e i po drugiej stronie mo¿na znaleŸÌ wiele negatywnych przyk³adów. Rzecz jednak w tym, ¿e wiêkszoœÌ mediów i innych czynników opiniotwórczych lansuje pogl¹d o ni¿szoœci ludzi wierz¹cych.
Poza tym: mo¿esz poskakaÌ po ró¿nych forach internetowych, by przekonaÌ siê, jaki jest odsetek agresywnych postów z jednej i drugiej strony, a przynajmniej takich, które reprezentuj¹ omawiany tutaj sposób wartoœciowania.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #33 :
Luty 29, 2012, 20:36:49 »
ÂŁukaszu, w przeciwieĂąstwie do mnie, ty jednak takÂą prĂłbĂŞ wmawiania jak widzĂŞ, konsekwentnie lansujesz. To jakby potwierdza mojÂą tezĂŞ, Âże ludzie od drugiego trzewika, sÂą jacy sÂą i tym samym utwierdzasz mnie jeszcze bardziej w tezie, ktĂłrÂą postawiÂłem na poczÂątku
Chcia³bym jednak abyœ mia³ na baczeniu prawdê, ze s¹ ró¿ne media i ro¿ne portale. I rózne fora internetowe. Nie bêdê przytacza³ tych, po których Ty widocznie sobie "nie skaczesz", bo nie chcê uczestniczyÌ w sporze, który, jak dowodz¹ doœwiadczenia nigdy do ¿adnej dobrej rzeczy nie prowadzi.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Maj 11, 2012, 10:30:38 »
KsiÂądz dowiedziaÂł siĂŞ, Âże jest Âżydem...
http://www.tvn24.pl/-1,1743958,0,1,jak-polski-ksiadz-zostal-zydem,wiadomosc.html
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Maj 11, 2012, 11:50:27 »
KsiÂądz dowiedziaÂł siĂŞ, Âże jest ÂŻydem nie Âżydem.
Problem trochĂŞ sztuczny. Edyta Stein byÂła ÂŻydĂłwkÂą i jednoczeÂśnie ÂświĂŞtÂą KoÂścioÂła katolickiego.
Skoro ksiÂądz jest ksiĂŞdzem to musiaÂł byĂŚ ochrzczony a znaczy to Âże naleÂży do kk.Chyba,Âże czegoÂś nie rozumiem.
http://www.franzschubert.pl/
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #36 :
Maj 11, 2012, 18:57:27 »
Nie jestem pewien, ale jeÂśli czÂłowiek zostaÂł ochrzczony to od tego czasu staje siĂŞ chrzeÂścijaninem. MoÂże oczywiÂście zmieniaĂŚ wyznania, moÂże odchodziĂŚ od tych wiar, formalnie za pomocÂą apostazji lub nieformalnie, co siĂŞ nazywa chyba utratÂą wiary albo niepraktykowaniem. Z perspektywy chrzeÂścijanina zawsze bĂŞdzie to odejÂście od wiary a nie uniewaÂżnienie.
Dziwne to zresztÂą...
JeÂśli siĂŞ nie myliÂłem, to znaczy Âże jako agnostyk caÂłkiem sporo wiem o religiach
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
chingate
Gość
«
Odpowiedz #37 :
Maj 12, 2012, 21:33:01 »
Nie mo¿na przestaÌ byÌ katolikiem, bo chrzest to sakrament. Wierzymy, ¿e Œwiêty Koœció³ Rzymski jest jedyn¹ drog¹ do zbawienia, a chrzest jest furtk¹. Wchodzisz przez otwart¹ furtkê na drogê zbawienia, a cokolwiek potem zrobisz, nawet jeœli z tej drogi zboczysz, jest twoim wyborem. Wszelako, szansê na zbawienie otrzyma³eœ (chrzest) i bêdziesz j¹ mia³ do koùca ¿ycia, a wiêc i do koùca ¿ycia pozostaniesz chrzeœcijaninem (katolikiem).
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #38 :
Maj 20, 2012, 22:39:58 »
„KaÂżdy czÂłowiek jest peÂłen zÂła i brudu, a z przodu i z tyÂłu ma wypisane czystoœÌ jest najwaÂżniejsza.”
Ten cytat ze sztuki „ÂŚmieszny staruszek” Tadeusza Ró¿ewicza w skrĂłcie
opisuje jej treœÌ i jest teÂż moim gÂłosem w tej dyskusji ktĂłra toczyÂła siĂŞ w wÂątku „Oswajanie Wagnera”.
ÂŚwiat ciÂągnie za sobÂą na przestrzeni czasu, historii ludzkiej, bagaÂż okrucieĂąstwa, ale
g³êboko cz³owiecze jest te¿ szukanie kontaktu. Z nim wi¹¿¹ siê te¿ namiêtnoœci, rozpacze i zdrady.
Jednak codzienne maÂłe dobro, maÂły gest, uÂśmiechniĂŞcie siĂŞ do kogoÂś, zrobienie komuÂś herbaty,
codzienne „dzieĂą dobry”, „do widzenia” sÂą warte dmuchania i chuchania.
Jesteœmy w sieci zale¿noœci, które nas wi꿹, ale i unosz¹ buduj¹.
Dobro zakorzenia siĂŞ dÂłuÂżej i trudniej niÂż zÂło i trzeba siĂŞ staraĂŚ, byĂŚ cierpliwym, a
zÂło wycina dobro w jednej chwili.
pozdrawiam
Marek
Strony:
1
2
[
3
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni