Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Prymitywne spoty "promuj±ce" Warszawê, wykorzystuj±ce wizerunek Chopina
Strony: [
1
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Prymitywne spoty "promuj±ce" Warszawê, wykorzystuj±ce wizerunek Chopina (Przeczytany 4934 razy)
chingate
Go¶æ
Prymitywne spoty "promuj±ce" Warszawê, wykorzystuj±ce wizerunek Chopina
«
:
Grudzieñ 23, 2011, 15:20:02 »
Nie bêdê tego komentowa³, bo by³em ju¿ u spowiedzi:
http://jaramsie.pl/2m38fug_9p5n8w?utm_source=gg&utm_medium=main
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
Odp: Prymitywne spoty "promuj±ce" Warszawê, wykorzystuj±ce wizerunek Chopina
«
Odpowiedz #1 :
Grudzieñ 23, 2011, 16:15:56 »
To jest w³a¶nie nasz polski cwa³ ¶lepych koni. Wa¿ne, ¿e do przodu. Im wiêcej kontrowersji, tym lepiej. No comment.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #2 :
Grudzieñ 28, 2011, 01:02:00 »
Nie wiem, czy na koñcu zauwa¿yli¶cie, jest znaczek promuj±cy Warszawê: "Zakochaj siê w Warszawie". Dla mnie sama akcja jest symptomem czego¶ niepokoj±cego. Warszawa cierpi na brak mi³o¶ci swoich mieszkañców. Tak jak ka¿da stolica, cierpi poprzez zbytni± fluktuacjê spo³eczeñstwa, brak ludzkich korzeni, stabilizacji, zbytni± dynamikê, za du¿e têtno ¿ycia. Brak czasu na kosztowanie cudownego ¿ycia Warszawy, a kiedy przychodzi weekend, gro mieszkañców wyje¿d¿a do rodzinnych stron w okolicach, pozostawiaj±c stolicê samej sobie.
Szkoda mi Warszawy, bo na to nie zas³u¿y³a, ¿eby wystawiaæ jej takie ¶wiadectwo jak powy¿ej. Warszawa z tak± cudown± histori±, z takimi tradycjami, z lud¼mi najwy¿szej próby, którzy z³o¿yli siê na ¶wietno¶æ jej imienia- teraz sprowadzona do pokracznych, niczym nie ¶miesznych postaci. to smutne.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #3 :
Grudzieñ 28, 2011, 14:47:18 »
Niestety, inteligencjê warszawsk± wybili Niemcy i Rosjanie, a za to nazje¿d¿a³o siê ludzi, którzy nie byli po prostu przygotowani na tak szybki awans spo³eczny i kulturowy. Nawet Wa¿yk to zauwa¿y³. Sama za¶ w³adza ludowa, która ten awans im zafundowa³a, niewiele zrobi³a, by ich do tego przygotowaæ. St±d niechêtne relacje miêdzy miejscowymi a przyjezdnymi (chocia¿ ci miejscowi s± czêsto miejscowymi w drugim pokoleniu...). Mieszkañcy jako tacy s± ¶rednio zainteresowani ofert± kulturaln± stolicy, natomiast samo miasto pod tym wzglêdem dopiero siê rozwija. W Pradze (czeskiej, rzecz jasna) w nocy ciê¿ko by³o przepchaæ siê ulic±, miasto ¿y³o, du¿o siê dzia³o, a w Warszawie? Te¿ siê dzieje, ale najczê¶ciej czego¶ takiego, czego lepiej nie do¶wiadczaæ na w³asnej skórze. Trochê siê to co prawda zmienia, ale wiele jeszcze lat minie, oj wiele...
Muszê jednak przyznaæ, ¿e Warszawa obecna ró¿ni siê od tej nawet z drugiej po³owy lat 90. I chocia¿ jest jeszcze bardzo wiele do zrobienia, z ka¿dym rokiem coraz bardziej przestaje przypominaæ zapyzia³e, brudne, zaniedbane i szare ch³oporobotnicze miasto sprzed kilkunastu lat.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #4 :
Grudzieñ 28, 2011, 15:43:38 »
Podobno Warszawa z ok.1918 roku, te¿ by³a prowincjonalnym, zapyzia³ym miastem.A ju¿ w latach 30 tych
nazywano ja Pary¿em wschodu.Mo¿e i my siê doczekamy. Choæ t³umu na ulicach w nocy chyba prêdko nie bêdzie.
Oferta np. gastronomiczna jest tragiczna. Zawsze zazdro¶ci³am cudzoziemcom, ¿e mog± parê razy w tygodniu
zje¶æ np. kolacjê na mie¶cie.U nas albo junkfood albo koszmarnie drogie lokale.Nic po¶rodku.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #5 :
Grudzieñ 28, 2011, 17:47:14 »
Zgoda. Miasto - to przede wszystkim ludzie, którzy nie tylko w nim mieszkaj± od lat, ale którzy na co dzieñ kszta³tuj± jego charakter i tradycjê. Wszelakiej ma¶ci i pokroju ludzie. I ci pro¶ci, nadaj±cy koloryt podwórkowej kulturze (kapele, stragany, folklor uliczny) i wielopokoleniowa osiad³a inteligencja, która, jak s³usznie zauwa¿y³ £ukasz za spraw± okupantów zosta³a wyplewiona
prawie
w ca³o¶ci, jak ideologiczny chwast.
Tych, którzy wiêc zamieszkuj± Warszawê z pokolenia na pokolenie i nadaj± rytm temu miastu, kultywuj± jego obyczaje i ci±g³o¶æ przemian - prawie nie ma. Nawet ja - wnuczek pewnego nobliwego Warszawiaka - zdradzi³em Warszawê i od kilku lat wyprowadzi³em siê na wie¶. Ale "prawie", jak wiadomo, robi wielka ró¿nicê. Dopóki wiêc na warszawskich Pow±zkach groby nie bêd± obrasta³y traw±, dopóki s± ludzie, którzy Warszawê nosiæ bêd± w swych sercach do ostatnich swych dni, dopóki ideologiczne spory nie podziel± Warszawiaków na lepszych i gorszych, dopóki bêdzie wola, otwierania drzwi dla przyjezdnych i wraz z go¶cin± chêæ uczenia siê od go¶ci ich umiejêtno¶ci, do¶wiadczeñ i wiedzy - to ja, bratanek warszawskich powstañców - wierzê, ze z tego pokiereszowanego przez historiê miasta, jak feniks z popio³ów jeszcze za mojego pokolenia odrodzi siê nowa wielka, wspania³a metropolia, wprawdzie trochê inna, od tej, któr± tacy jak moi rodzice i ja nosz± w sercach, ale za to metropolia-Warszawa jeszcze lepiej dopasowana do epoki i wspó³czesnych czasów: Warszawa-gwiazda, nowoczesne centrum, stolica europejska i tygiel, o¶rodek, w którym ka¿dy europejczyk bêdzie móg³ znale¼æ dla siebie opokê, ska³ê, dom.
Tak siê poma³u dzieje ju¿ dzi¶. Warszawa umiejêtnie nawi±zuj±c do swej historii (odbudowana starówka, kamieniczki na Pradze, stary ¯oliborz, odnowione nekropolie, inne...) z nieposkromionymi zakusami zach³ystuje siê tak¿e i nowoczesno¶ci±: najwiêksze wie¿owce w Europie-¦rodkowej, najwiêkszy budowany Park Rozrywki, a nawet coraz wiêksza plejad gwiazd goszcz±ca na estradach, coraz bardziej presti¿owe wydarzenia, festiwale...
To miasto absolutnie wiec nie umiera! Ono nie tylko ¿yje, ono ¿ywio³owo kreuje swoj± przysz³o¶æ. Dlatego nie smuæ siê, Moniko, Patryku, S³awku. Silnie zakorzenionemu drzewu nie przeszkodz± k³y i zêby zdzicza³ego zwierza, nie martw siê Tereniu: gdy utwierdzi siê góra i dó³ - ustatkuje siê i ¶rodek. Jestem optymist±, na moich oczach (nie ¶miem odwo³ywaæ siê do s³ów prezydenta Starzyñskiego, bo kontekst jest totalnie inny) - ale Warszawa i dla mnie "...staje siê wielka". I kocham j± wci±¿ tak samo, jak pewno kocha³ mój dziad, jak kochaj± moi rodzice. Wierze w "moje" miasto. I wiem, ze kiedy¶ do niego jeszcze wrócê :-) a wiara takich jak ja, przenosi ka¿de ska³y, a z obiektu mi³o¶ci czyni byt trwalszy od ska³. Wierzê we wspania³±, wielk± przysz³o¶æ mojego ukochanego miasta.
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 28, 2011, 22:27:46 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #6 :
Grudzieñ 28, 2011, 22:12:18 »
dla mnie Warszawa to stolica mojej Ojczyzny. Tak na ni± patrzê i cieszê sie, ¿e piêknieje i wyrasta na wielk± i znacz±c± europejsk± metropoliê. Cieszê siê te¿, ¿e pozna³em Was Warszawiaków - ludzi bardzo ¿yczliwych. Ale te¿ sobie my¶lê (zreszt± miêdzy wierszami sami o tym mówicie), ¿e brak nam dzi¶ dawnych Warszawiaków, Powstañców ich patriotycznych dzieci (które siê nie urodzi³y). Mo¿e inaczej potoczy³yby sie losy naszej Ojczyzny.
http://franzschubert.pl
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #7 :
Grudzieñ 30, 2011, 22:47:40 »
Nokturn Chopina wykorzystano te¿ w trailerze polskiej gry RPG "Wied¼min", popularnej na ca³ym ¶wiecie i uznawanej za jedn± z najlepszych gier fantasy wszech czasów:
http://www.youtube.com/watch?v=KIguEWfEJ-0&feature=like-suggest&list=UL
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Dzia³y forum