Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Prof. L. Kozubek w Radio Maryja. 27.10.2010 21:40  (Przeczytany 26795 razy)
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 27, 2010, 20:57:58 »

P.S.
Uwa¿am, ¿e i m³odzi i starzy s± m±drzy.
Nie przypisujê wiêkszej m±dro¶ci starszym.

pozdrawiam          
               Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 27, 2010, 21:19:12 »

Szkoda, ¿e nie mog³em obejrzeæ tego w TV. Ju¿ siê szykujê do s³uchania audycji. Mo¿e byæ ciekawie. A p. Kozubek bardzo szanujê. Ma swoje pogl±dy i konsekwentnie prezentuje sw± wizjê muzyki Chopina.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 27, 2010, 21:39:58 »

Moniko. Do Ojca redaktora nie mia³bym pretensji. Faktycznie nie jest dobry w te "klocki". Przynajmniej móg³by nie myliæ nazwisk. Wa¿na jednak by³a Pani profesor. Mog³a siê bez skrêpowania wypowiedzieæ. I to siê liczy³o. Nikt jej nie przerywa³. Ja nie ze wszystkim siê z Ni± zgadzam. Pewnie troche inaczej czujê Chopina a to wynika pewnie z mojego temperamentu (jak ka¿dego z nas). Cieszê siê jednak, ¿e mog³em Jej pos³uchaæ

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 27, 2010, 22:03:35 »

To, co mówi, jest ¶wiêt± prawd±. Tylko spodziewa³em siê raczej rozmowy, a pani profesor - przynajmniej mam takie wra¿enie - z kartki czyta (nawet szelest przek³adania kartek da³ siê s³yszeæ...
¦wiête s³owa, ¿e ¼le pojêty indywidualizm ¶wiadczy o braku muzykalno¶ci.

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 27, 2010, 22:11:11 »

Nie wiem, czy ktokolwiek wie dok³adnie, jak chcia³byChopin, ¿eby jego utwory by³y grane. A zdaje siê, ¿e Pani Profesor jest przekonana, ¿e to wie.
Zwróci³a¶ Moniko uwagê na rzecz istotn±. Wiemy, ¿e wiele mo¿na wyczytaæ z zapisu nutowego. Wiemy w jakim utwór ma byæ tempie, jaka ma byæ dynamika utworu, gdzie u¿yæ peda³u, jakim d¼wiêkiem graæ. Wiemy w jakiej epoce tworzy³, mo¿emy wiêc przemy¶leæ jego inspiracje. Ale czy to pozwala na pe³ne odtworzenie my¶li muzycznej Chopina? Chyba nie. Czêsto nie wiemy jakie mo¿liwo¶ci mia³ instrument, na którym tworzono. Mieli¶my porównanie czterech fortepianów wspó³czesnych na konkursie - ka¿dy brzmia³ inaczej i te same utwory brzmia³y na nich inaczej. Mo¿e wiêc to, co ma byæ grane "dolce" brzmi inaczej teraz, ni¿ brzmia³o, gdy tworzy³ je Chopin. Poza tym ka¿dy z nas s³ysz±c konkretny utwór "podk³ada" pod niego jakie¶ inne obrazy i tak Larghetto czasem jest widzeniem zasnutej mg³ami ³±ki, czasem rozgwie¿d¿onego nieba, czasem cichn±cego morza. Chopin te¿ co¶ widzia³, czu³. Co¶ chcia³ przekazaæ - nie zawsze wiemy co. Pozostaje wiêc pewien margines nieznanego. I ten element powoduje, ¿e nie mo¿na powiedzieæ z pewno¶ci± - wiem czego oczekiwa³ Chopin (Bach, Mozart, Haydn) od odtwórców jego utworów. Wszyscy pamiêtamy z lekcji jêzyka polskiego, ¿e nie³atwo by³o zinterpretowaæ poezjê, mimo ¿e tu mieli¶my s³owa, teoretycznie wiêc ja¶niejsz± do odczytania formê przekazu. Podczas konkursu zastanawia³am siê, s³uchaj±c licznych komentarzy, co na ich temat powiedzia³by Chopin. Mo¿e nie rozpozna³by w tych opisach w³asnych utworów? Mo¿e przegra³by konkurs w³asnego imienia? Przypominam sobie, ¿e Wis³awa Szymborska przyzna³a, ¿e nie zda³aby wspó³czesnej matury, obejmuj±cej analizê jej poezji.
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 27, 2010, 22:36:33 »

Pani Profesor z pewno¶ci± czyta³a a nawet odczytywa³a i to trochê brzmia³o...no nudnawo. Natomiast zgadzam siê z tym, ¿e szar¿a w interpretacji w ¿adnej dziedzinie nie jest dobra. Doprowadza czêsto to przeinterpretowywania utworu. W³asne pomys³y artystyczne w zakresie wykonania s± niezwykle cenne, o ile nie prowadz± do sytuacji, gdzie pianista wygrywa w³asne wyobra¿enie o muzyce Chopina i traktuje j± jedynie jako kanwê dla w³asnej twórczo¶ci. Natomiast nie do koñca podzielam pogl±d, ¿e pianista, graj±c utwór, nie bêd±cy jego dzie³em nie powinien pokazywaæ tak¿e i siebie. To tak, jakby powiedzieæ aktorowi, tancerzowi - nie pokazuj siebie w tym co robisz. Nie w tym rzecz, by nie pokazaæ siebie, chodzi o to, by pokazaæ to we w³a¶ciwych ramach estetycznych. 
O! I zgadzam siê z ocen± co do tego, ¿e Avdiejeva w ogóle nie powinna byæ w finale!
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 27, 2010, 23:36:00 »

No i świetnie. Nie wiem czy słyszeliście panią słuchaczkę. Nie grajmy Chopina, bo jeszcze ktoś skazi muzykę. Nie można jej grać, nikt NIE UMIE jej grać . Najlepiej poprzestańmy na oglądaniu kropek i kresek  Co?
A Pani Profesor dziś dużo mądrych rzeczy powiedziała. Nie zgadzam się co prawda z nieśmiertelną zasadą "jak idziemy w górę robimy cressendo, a jak w dół diminuendo. to brak elementarnej wiedzy" oraz @anelik: "nie do końca podzielam pogląd, że pianista, grając utwór, nie będący jego dziełem nie powinien pokazywać także i siebie" , ale troszkę inaczej spojrzałam w ogóle na granie
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 27, 2010, 23:41:36 wys³ane przez skrzypczatka » Zapisane
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 27, 2010, 23:42:30 »

wzuszy³a mnie opowie¶æ Pani profesor o etiudzie E-dur z op.10. Te¿ jako¶ ³za sie w oku zakrêci³a.

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 27, 2010, 23:49:14 »

Chêtnie pos³ucha³abym jeszcze raz utworów puszczanych dzi¶ przez RM w wykonaniu pani profesor... I ta etiuda na zakoñczenie audycji... Wielkie s³owa o Chopinie, ale nie bez pokrycia. A w ogóle to dziêkujê za informacje o tej audycji :)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 28, 2010, 00:10:30 »

Wbrew moim obawom s³uchacze nie popsuli poziomu audycji. Spodziewa³em siê rozbudowywania w±tków spiskowych itp., a tu nic takiego nie mia³o miejsca. To dobrze, bo nic nie odci±ga³o rozmowy od muzyki.
Pogl±dy pani profesor zbie¿ne s± z moimi odczuciami. Tak¿e wobec moich konkursowych idoli: Wundera i Bo¿anowa (tego drugiego szczególnie walce i mazurki). Mia³em ¶wiadomo¶æ, ¿e za bardzo b³yszcz±, ¿e to nie jest "zmartwychwstanie" Chopina, jak w grze Koziaka, gdy duch Chopina stawa³ siê niemal namacalny. Ale mimo to uwa¿am, ¿e ich gry nie da siê nie kochaæ. Mam ¶wiadomo¶æ, ¿e w zwi±zku z tym pani profesor zaliczy³aby mnie do tej mniej wyrobionej muzycznie grupy (chocia¿ zdarzy³o jej siê bardzo pochlebnie wyraziæ na temat moich komentarzy), ale pretensji do niej nie mam, gdy¿ nie ma co ukrywaæ: znawc± nie jestem, co nie przeszkadza mi byæ mi³o¶nikiem.
W audycji by³o to, czego oczekiwa³em, czyli wiele rzeczowych argumentów opartych na solidnych podstawach. Pogl±dy pani profesor mo¿na uznaæ za konserwatywne, ale nie wziê³y siê znik±d - widaæ, ¿e s± owocem nie tylko praktyki muzycznej, ale równie¿ wnikliwej lektury ¼róde³, ¶wiadectw, relacji. Nadto ta kultura - zarówno kultura rozmowy, jak i kultura jêzyka. Naprawdê przyjemnie siê jej s³ucha³o.
No i proszê, gdyby nie to forum, nawet bym nie wiedzia³, ¿e taka ciekawa audycja mia³a miejsce.

PS.
Z zainteresowaniem s³ucha³em te¿ puszczanych w przerwach utworów. Ten zabytkowy pleyel mia³ takie brzmienie... Nie wiem, jak to opisaæ. Zupe³nie odmienne od wspó³czesnego brzmienia fortepianu. Niekoniecznie lepsze, bo momentami mog³o siê niekoniecznie podobaæ, ale jednocze¶nie by³o w nim co¶ poci±gaj±cego.

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 28, 2010, 00:17:15 »

Po tej audycji , Chopin, oprócz swojej genialno¶ci, jawi mi siê te¿
jako jeden z najwiêkszych mocarzy intelektu, którzy ¿yli na ¶wiecie.
 K³adê siê spaæ z uczuciem dumy , ¿e jestem z narodu, który ma tak wysok± kulturê, i której czê¶æ sp³ywa na mnie i jest w ka¿dym z nas, Polaku.

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 28, 2010, 07:58:47 »

anelik, Elu, wypowiadasz siê tak merytorycznie, tak dog³êbnie.
Lubiê czytaæ Twoje posty i wracaæ do nich.

pozdrawiam          
               Marek
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 28, 2010, 07:59:57 »

Pani Kozubek swietnie pasuje do tego idiotycznego tworu jakim jest radio maryja.
Zero argumentow, zero tolerancji, no i przede wszystkim glupio.
Przepraszam za moje slownictwo, ale rzecz nalezy nazwac po imieniu.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 28, 2010, 08:01:12 »

Dziêki, Mr Webski, za informacjê o audycji.

pozdrawiam          
               Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 28, 2010, 08:27:29 »

Bartu¶, z ca³ym szacunkiem, ale chyba innej audycji s³uchali¶my. Jakie zero argumentów? By³o ich bardzo wiele. Do¶æ, by mog³a byæ pewna swoich racji. A w takiej sytuacji trudno, by dystansowa³a siê wobec swoich pogl±dów. A przecie¿ innym  nie broni g³osiæ przeciwnych pogl±dów, wiêc tak szczerze mówi±c, o co chodzi?
A Radio Maryja? Ma wielki plus za to, ¿e w przeciwieñstwie do innych mediów zainteresowa³o siê konkursem. My¶lê, ¿e niezale¿nie od stosunku do danej instytucji pewne rzeczy doceniæ nale¿y.

Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for thepunisher mini-land twistedgamers paktprzyjazni