Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prof. L. Kozubek w Radio Maryja. 27.10.2010 21:40  (Przeczytany 26842 razy)
MrWebsky
Nowy uÂżytkownik
*

« : Październik 26, 2010, 22:55:06 »

GoÂściem Âśrodowych RozmĂłw NiedokoĂączonych ma byĂŚ prof. Kozubek. Tematem oczywiÂście zakoĂączony XVI Konkurs Chopinowski.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2010, 23:15:05 »

No i dobrze. ÂŻebym nie zapomniaÂł posÂłuchaĂŚ. Skoro "mainstreamowe" media nie przejawiÂły konkursem wiĂŞkszego zainteresowania...

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2010, 23:46:33 »

DziĂŞki
PosÂłucham z zainteresowaniem.

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2010, 07:11:34 »

Program TV Trwam

- RamĂłwka dla Polski - 27.10.2010 -

18:15    Rozmowy niedokoĂączone
              Temat: Rok Chopinowski.  XVI MiĂŞdzynarodowy
             Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina w Warszawie.
              GoœÌ: prof. Lidia Kozubek – pianistka i pedagog, wszechstronnie wyksztaÂłcony muzyk

19:30    Program dla dzieci

Program zacznie siĂŞ wczeÂśniej
a o 21:40 bêdzie ju¿ druga czêœÌ.

pozdrawiam          
               Marek
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2010, 09:08:00 »

Pani prof. Kozubek goÂściÂła juÂż w telewizji Trwam w programie "Polski punkt widzenia" na samym poczÂątku Konkursu. ByÂła to bardzo ciekawa rozmowa. MĂłwiÂła oczywiÂście o Chopinie i o Konkursie. Warto posÂłuchaĂŚ Jej w dzisiejszych "Rozmowach niedokonczonych"

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2010, 09:23:47 »

Koniecznie powinniœmy wszyscy pos³uchaÌ i skomentowaÌ na bie¿¹co

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2010, 09:29:28 »

MyÂślĂŞ, Âże warto tego posÂłuchaĂŚ, choĂŚ nie mam wÂątpliwoÂści co do tego, jakie zdanie ma Pani Kozubek, co do gry poszczegĂłlnych uczestnikĂłw. Zdanie Profesor Kozubek jest stabilne i niezmienne
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2010, 09:33:31 »

tylko ma³a uwaga techniczna: I czêœÌ o 18:15 w TV Trwam, II czêœÌ ok 21:40 w RM

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2010, 16:19:27 »

Szkoda, Âże nie mogĂŞ siĂŞ rozdwoiĂŚ, ale wieczorem idĂŞ na koncert muzyki irlandzkiej do Muzeum Etnograficznego (w Warszawie), jeÂśli ktoÂś dysponuje wolnym czasem i lubi muzykĂŞ ludowÂą, to zapraszam, wstĂŞp wolny.
http://ethnomuseum.website.pl/doc_865-_spotkanie-z-irlandzka-muzyka-ludowa.html
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2010, 18:18:41 »

Pani prof. L Kozubek jest niewatpliwie ciekawa osobowoscia. Niestety jej podejscie do sztuki wykonawczej jest dosyc glupawe.
Uwagi dotyczace np. tempa (za szybko, za wolno) nie stanowia zadnego kryterium dla mnie. Bywa, ze bardzo szybkie, kontrolowane tempo odczuwane jest calkiem wolno (i odwrotnie, bardzo wolne, szybko). Pani profesor jest znakomita pianistka, ale apeluje do pani o odrobine elastycznosci i zrozumienia, ze na swiecie istnieja rozne emocje i rozne podejscia do sztuki.
Na ogol ludzie, ktorzy mowia ze cos jest za szybko mysla dosyc ospale. To pani wina, ze jest za szybko (byc moze).
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2010, 18:53:30 »

Ja sie z p. Profesor zgadzam, moÂże jestem rĂłwnie staroÂświecka ale uwazam, Âże ma wiele racji.
Natomiast ignorancja ksiĂŞdza redaktora iest straszna!
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2010, 19:39:51 »

trudno jest polemizowaÌ z takim autorytetem jak Pani profesor Kozubek, jednak w swojej ocenie nie podzielam wszystkich przemysleù Pani profesor. W mojej ocenie (ale nie tylko mojej) Wunderowi nale¿a³a sie I nagroda, Awdejewa gra³a tak¿e bardzo przekonywujaco (myslê, ¿e II nagroda nie by³aby b³êdem), Choziajnow jednak w finale trochê zawiód³. Nie dopatrywa³bym sie tez jakichkolwiek w¹tków politycznych w werdykcie jury

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Październik 27, 2010, 19:54:18 »

KtoÂś kiedyÂś podobno powiedziaÂł.."MoÂże gdzieÂś tam w przestworzach jest jakiÂś punkt centralny, ku ktĂłremu dusze ludzkie zmierzajÂą ró¿nymi drogami..a kaÂżda sekta ma swojÂą wÂłasnÂą ÂścieÂżkĂŞ" ...dlatego chyba jednak trzeba bĂŞdzie wejœÌ na to radio RM i wysÂłuchaĂŚ wypowiedzi Pani prof. L.Kozubek  
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #13 : Październik 27, 2010, 20:40:11 »

Nie jestem muzykiem (co wedÂług mojego syna , ktĂłry siĂŞ trochĂŞ uczy i zna to nazewnictwo muzyczne i ma praktykĂŞ grania, caÂłkowicie mnie dyskwalifikuje jako komentatora)
 ale nie jestem teÂż piÂłkarzem, a mecze oglÂądam i komentujĂŞ.
 I wiĂŞkszoœÌ tak robi.
Bo tylko wymiana myÂśli powoduje, Âże wiemy coÂś wiĂŞcej niÂż tylko to co wiemy. A im wiĂŞkszÂą liczbÂą komentatorĂłw bĂŞdziemy rozmawiaĂŚ, tym szersze bĂŞdÂą nasze horyzonty.
Dlatego uwaÂżam, Âże w dyskusji potrzebne sÂą teÂż skrajne gÂłosy, aby byÂło zauwaÂżane peÂłne spektrum problemu.
Dlatego gÂłos pani Lidii Kozubek jest  dla mnie bardzo cenny i warto go sÂłuchaĂŚ, bo w po³¹czeniu z innymi gÂłosami peÂłniej pozwoli mi rozumieĂŚ muzykĂŞ.

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Październik 27, 2010, 20:53:27 »

Pani Profesor ma prawo do swoich jasny i autorytatywnych stwierdzeù co do muzyki Chopina. wszak jest specjalistk¹. Podziwiam jej pasjê, mi³oœÌ jak¹ darzy Chopina oraz pragnienie, aby ta muzyka by³a dla wszystkich rozumiana najproœciej i najbardziej zgodnie z zamierzeniem Chopina. Odnoszê jednak wra¿enie, ¿e Pani Profesor nie dopuszcza w swoim zdaniu jednej wa¿nej rzeczy- nie dopuszcza, ¿e mo¿e siê myliÌ. Nie wiem, czy ktokolwiek wie dok³adnie, jak chcia³byChopin, ¿eby jego utwory by³y grane. A zdaje siê, ¿e Pani Profesor jest przekonana, ¿e to wie.
Ogromnie ceniĂŞ sobie PaniÂą Profesor, choĂŚ nie do koĂąca siĂŞ z niÂą zgadzam, bo np. to, Âże pianistom brakuje podstawowej wiedzy muzycznej jest prawdÂą, Âże Wunder nie rozumie pojĂŞcia- Walc?

OsobnÂą sprawÂą jest przygotowanie  Redaktora do dyskusji. NieznajomoœÌ rzeczy doœÌ ra¿¹ca. Nie mĂłwiÂąc juÂż o b³êdnym czytaniu nazwisk. To chyba byÂło najprostsze do przygotowania.
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo kalinowatyper black-for neder-live silverstar