Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Prof. L. Kozubek w Radio Maryja. 27.10.2010 21:40  (Przeczytany 25989 razy)
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 28, 2010, 08:50:18 »

Radio Maryja mo¿e jest ma³o tolerancyjne.
Ale akurat ta audycja, by³a tylko o kulturze.
Nie poruszano, ¿adnych religijnych problemów.
S³ysza³em tylko o muzyce,
zreszt± piêkn±, prost± polszczyzn± pani Lidii Kozubek.

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Pa¼dziernik 28, 2010, 09:22:44 »

Co do zabytkowego fortepianu: nie brzmia³ on zbyt dobrze. Mia³am wra¿enie, ¿e z wolna siê rozpada. Kakofonia d¼wiêków, nieczysto. D¼wiêki zlewa³y siê tworz±c zas³onê dymn±. Peda³y nie mia³y p³ywu na brzmienie fortepianu, albo wcale nie by³y u¿ywane .

Anelik, z³o¿y³a¶ w s³owa, bardzo zgrabnie to co w³a¶nie mia³am na my¶li. Mo¿na tu postawiæ bardzo ¶mia³o tezê, ¿e tak naprawdê nikt nie wie, jak Chopin chcia³ , aby jego muzykê grano. A Prof. Kozubek wie

Bardzo ceniê sobie jej wiedzê, szanujê, uznajê jako wysokiej klasy specjalistê. Jednak w jej wypowiedziach przeszkadza mi definitywno¶æ wyroków k³adzionych na pianistê, jej kategoryczno¶æ, brak tworzenia p³aszczyzny do dyskusji. W jej rozumieniu geniusz Chopina jest ju¿ pojêty, zdefiniowany. Czy¿ nie brak w tym pokory, o któr± Pani Profesor szczególnie zabiega?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #32 : Pa¼dziernik 28, 2010, 11:44:36 »

Pokorê pani Kozubek pojmuje nieco inaczej. Wed³ug niej polega ona na pow¶ci±gniêciu swego ego i podporz±dkowaniu siê my¶li kompozytora. A co do kategoryczno¶ci jej s±dów, znajd¼cie mi artystê, który nie bêdzie twierdzi³, ¿e jego wizja, jego interpretacja jest najlepsza. Zreszt± do tyczy to nie tylko artystów, odtwórców, ale równie¿ teoretyków, polityków itd. No, mo¿e z wyj±tkiem Tysona, który chyba bardziej chcia³ na siebie zwróciæ uwagê ni¿ pokazaæ co¶, co by wyp³ywa³o z jego g³êbszych muzycznych przemy¶leñ. Zawsze tak by³o i bêdzie. Oprócz niew±tpliwych minusów taka bezkompromisowo¶æ ma równie¿ plusy.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #33 : Pa¼dziernik 28, 2010, 11:54:12 »

Bartus - nie mo¿na mówiæ o Radiu Maryja, ¿e to "idiotyczny twór". Ma swoj± konwencjê i tak naprawdê od Ciebie zale¿y czy zechcesz s³uchaæ ich programów, czy te¿ nie. S±dzê przy tym, ¿e tak naprawdê nigdy nie s³ucha³e¶ tego radia na sta³e a ferujesz wyrok. Ja te¿ nie s³ucham, choæ my¶lê, ¿e po wczorajszej audycji bêdê sprawdzaæ ramówkê - mo¿e znów trafi siê co¶ ciekawego, bo czy zgadzam siê z Prof. Kozubek we wszystkich kwestiach  czy nie ( a w wielu siê zgadzam), to z chwil± gdy przesta³a czytaæ a zaczê³a mówiæ dobrze siê tego s³ucha³o.

Niebieskooki - nie mów, ¿e jeste¶ "publiczno¶ci± mniej wyrobion±". Ja te¿ czyta³am Twoje uwagi i s³ucha³am, kiedy je odczytywano w studiu. Mo¿e nie jeste¶ znawc± - my¶lê zreszt±, ¿e nikt z nas za znawcê siê nie uwa¿a - ale masz dobr± intuicjê muzyczn±. Nie tylko s³uchasz, ale tak¿e s³yszysz.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #34 : Pa¼dziernik 28, 2010, 12:11:09 »

Obroniê te¿ trochê Pani± Profesor Kozubek - tak zreszt± jak wszystkich komentatorów. Ona (inni te¿) przedstawiali swoje opinie. Ka¿dy z nich prezentowa³ przecie¿ nie tylko swoj± wiedzê teoretyczn±, w wypadku niektórych popart± praktyk± ale i swoje odczucia zwi±zane z wys³uchaniem tego czy innego pianisty. To by³y ich prywatne opinie, choæ prezentowane publicznie. Je¶li dla siebie ¿±damy prawa do swobody oceny uczestników konkursu, to powinni¶my byæ eleganccy tak¿e wobec innych, którzy te¿ tak± ocenê chc± wyraziæ i uszanowaæ ich opinie (nie zawsze zgodne z nasz±). My przecie¿ tak¿e wyra¿amy w³asne spostrze¿enia i te¿ w pewien sposób upubliczniamy je - pisz±c na forach. Dlatego, choæ nie zgadzam siê z Pani± Profesor np. co do  typowania Chozjajnowa na I miejsce i co do tego, ¿e najlepiej zagra³ koncert (go³ym uchem s³ychaæ by³o b³êdy), to nie ods±dzê jej z tej przyczyny od czci i wiary. Mogê siê z ni± co najwy¿ej pospieraæ, choæ z pewno¶ci± nie jestem równorzêdnym wobec niej partnerem w takiej dyskusji.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #35 : Pa¼dziernik 28, 2010, 12:24:27 »

Owszem i ja nie jestem osob±, która posiada kompetencje, aby móc dyskutowaæ z Pani± Profesor. Dlatego te¿ przyjê³am z pokor± krytykê mojej wypowiedzi na temat Avdeevy. Chodzi³o tu o jej wystêp w III etapie. Bardzo podoba³a mi siê sonata w jej wykonaniu.
Trochê zmyto mi g³owê
Pozosta³am jednak przy swoim zdaniu, bo takie moje prawo, przy ca³ym szacunku do Profesor. Jednocze¶nie uzna³am, ¿e "pury¶ci" s± konieczni w rozumieniu Chopina, aby¶my wiedzieli, jak daleko mo¿na siê odchyliæ
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #36 : Pa¼dziernik 28, 2010, 12:32:19 »

Kto¶ mo¿e zwróci³ uwagê, co pani profesor mówi³a o Wakarecym? Bo akurat musia³em siê na chwilê oddaliæ od odbiornika, a gdy wróci³em, us³ysza³em s³owo "amatorka", ale nie wiem, czy odnosi³o siê to do gry Paw³a czy mowa ju¿ by³a o Francuzce. Pamiêta kto¶ ten fragment rozmowy?

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Pa¼dziernik 28, 2010, 12:44:23 »

Mówi³a o Tysman. Zreszt± powtórzy³a to dwukrotnie, ¿e nie powinna by³a tak daleko zaj¶æ. O Wakarecym, ¿e ¿yczy mu wszystkiego dobrego i ¿e daleko zajdzie, gdy bêdzie pracowa³. Parê rzeczy wymieni³a, co jej siê najbardziej nie podoba³o w jego grze. Generalnie uzna³a Koziaka za lepszego.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #38 : Pa¼dziernik 28, 2010, 12:50:14 »

Pamiêtam ten fragment rozmowy. Okre¶lenie "amatorka" odnosi³o siê do Francuzki - i tu zgadzam siê z Pani± Profesor. Moim zdaniem Tysman niczym nie zachwyci³a wcze¶niej (zw³aszcza w porównaniu np. z Leonor± Armellini) i dla mnie by³a absolutnym zaskoczeniem je¶li chodzi o jej udzia³ ju¿ chyba nawet w etapie III. Natomiast co do Wakarecego wypowied¼ Pani Profesor by³a... taka politycznie poprawna. Powiedzia³a mianowicie, ¿e ¿yczy mu na przysz³o¶æ wielu sukcesów. W³a¶ciwie nie skomentowa³a jego wystêpów. Ciep³o wypowiedzia³a siê natomiast o Koziaku.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #39 : Pa¼dziernik 28, 2010, 13:39:15 »

Czytam Wasze posty i strasznie ¿a³ujê, ¿e nie s³ysza³am audycji radiowej! Telewizyjna wypowied¼ na pewno by³a "z g³owy", nie czytana, co widaæ by³o go³ym okiem.
Co do autorytarnych pogl±dów pani profesor, to zwa¿cie, ¿e ma ju¿ 83 lata! Na ogó³, ludzie w tym wieku maj± poczucie, ¿e z racji do¶wiadczenia wiedz± najlepiej!
Ale abstrahuj±c od tre¶ci, có¿ za forma, co za jêzyk, jaka¿ ³atwo¶ wypowiedzi!!!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #40 : Pa¼dziernik 28, 2010, 13:49:06 »

Bardzo ceniê sobie jej wiedzê, szanujê, uznajê jako wysokiej klasy specjalistê. Jednak w jej wypowiedziach przeszkadza mi definitywno¶æ wyroków k³adzionych na pianistê, jej kategoryczno¶æ, brak tworzenia p³aszczyzny do dyskusji. W jej rozumieniu geniusz Chopina jest ju¿ pojêty, zdefiniowany. Czy¿ nie brak w tym pokory, o któr± Pani Profesor szczególnie zabiega?

Cytujê fragment wypowiedzi Moniki, bo móg³bym siê pod ni± podpisaæ. Z drugiej strony my¶lê, ze takie osoby jak Pani profesor s± niezbêdn± przeciwwag± dla wspólczesnej awangardy chopinowskiej. Gdyby nie tacy jak Ona, to wie, moze rzeczywiscie wyprowadziliby¶my dzie³o Chopina na kulturowe mielizny.
Zaskoczy³a mnie jednak swoj± drobn± luk± pamiêciow±. Mówiac o nokturnie cis-moll, o który zapyta³ jeden ze s³uchaczy, (dok³adnie w katalogu nazywa siê on Lento con gran espressione cis-moll) stwierdzi³a, ze to póxna kompozycja, bo nie jest ju¿ nawet opusowana. No cóz... przepraszam, Pani Profesor! Ten utwór Chopin napisa³ jeszcze w Warszawie, równolegle do koncertu f-moll. A kompozyucji tej nie publikowa³, bo w jego zapisie powstawia³ cytaty z w³asnego koncertu. Nie chcia³ wiêc upubliczniaæ kompozycji pomocniczej, któr± wspomaga³ sie przy pisaniu I czêsci swojego koncertu f-moll. nie chcia³ byæ oskar¿any o autoplagiat
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 07, 2010, 14:49:56 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #41 : Pa¼dziernik 28, 2010, 13:49:37 »

Na stronie RM mo¿na ods³uchaæ pierwsz± czê¶æ spotkania z pani± profesor, telewizyjn±, w ca³o¶ci. Niestety, drugiej czê¶ci, tej radiowej, nie ma.
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #42 : Pa¼dziernik 28, 2010, 18:07:45 »

Có¿..niestety wielce ¿a³ujê, ¿e nie wys³ucha³em w RM rozmowy z Pani± prof. Kozubek, ale po prostu o tej audycji najzwyczajniej zapomnia³em (cz³owiek ma tyle¿ innych zajêæ na g³owie, i¿ zupe³nie zapomina o tych najistotniejszych..) W ka¿dym razie darzê Pani± profesor ogromnym szacunkiem..
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Pa¼dziernik 28, 2010, 18:19:40 »

Co do zabytkowego fortepianu: nie brzmia³ on zbyt dobrze. Mia³am wra¿enie, ¿e z wolna siê rozpada. Kakofonia d¼wiêków, nieczysto. D¼wiêki zlewa³y siê tworz±c zas³onê dymn±. Peda³y nie mia³y p³ywu na brzmienie fortepianu, albo wcale nie by³y u¿ywane .

Zgadzam siê w obu przypadkach. D¼wiêk fortepianu wydawa³ mi siê wrêcz 'r±bany' , ale pomy¶la³am, ¿e mo¿e to przejaw mojej ignorancji i powinnam to przemilczeæ 
Niemniej jednak bardzo dobrze mi siê wczoraj s³ucha³o profesor Kozubek. I dochodzê do wniosku, ¿e chyba przede wszystkim dziêki sposobowi wypowiedzi - nie nerwowo, dosadnie, konkretnie i konsekwentnie
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #44 : Pa¼dziernik 28, 2010, 19:39:58 »

Co siê tyczy zabytkowego pleyela. Czy mo¿na siê by³o spodziewaæ czego¶ innego? Wiadomo, ¿e inne by³y materia³y, ni¿sza ich jako¶æ, nie by³o technologii pozwalaj±cej uzyskaæ powtarzalne i odpowiednie rezultaty, inny by³ poziom wiedzy akustycznej oraz inne mo¿liwo¶ci techniczne realizacji zamys³ów teoretycznych w konstruktorskiej praktyce. Mo¿na przypuszczaæ, ¿e fortepiany z czasów Chopina brzmia³y gorzej od konkursowej Yamahy...

Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar paktprzyjazni kalinowatyper thepunisher