Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Lukas Geniusas
Strony: [
1
]
2
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Lukas Geniusas (Przeczytany 15233 razy)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Lukas Geniusas
«
:
Luty 10, 2012, 15:28:08 »
Warszawski koncert w Studiu Lutos³awskiego
Nie mo¿na nie pój¶æ!
Sobota, 25. 02. 2012, godz. 19.00
Koncert symfoniczny
Organizator: Polska Orkiestra Sinfonia Iuventus
Wykonawcy:
Lukas Geniu¹as fortepian
Polska Orkiestra Sinfonia Iuventus
Tadeusz Wojciechowski dyrygent
Program:
Siergiej RACHMANINOW - III Koncert fortepianowy d-moll op. 30
, Béla BARTÓK - Koncert na orkiestrê
Bilety:
dostêpne na
www.eBilet.pl
i na godzinê przed koncertem w kasie Studia, ul. Z. Modzelewskiego 59
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
Odp: Lukas Geniusas
«
Odpowiedz #1 :
Luty 10, 2012, 18:32:55 »
A tu mo¿na sobie pos³uchaæ III koncertu Rachmaninova, który Lucas zagra³ jako 19-latek:
http://www.youtube.com/watch?v=kcRA5z3rt1I
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
«
Odpowiedz #2 :
Luty 10, 2012, 20:22:25 »
Chêtnie wys³ucha³abym tego koncertu! Widzia³am w sobotê w FN ulotki promocyjne. I d- moll Rachmaninowa uwielbiam. Niestety, nie jest mi po drodze z terminem...
emoll
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 6
«
Odpowiedz #3 :
Luty 25, 2012, 00:00:53 »
na godzinê przed koncertem
... a na godzinê przed koncertem to bêd± jeszcze jakie¶ bilety?!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Luty 25, 2012, 18:21:59 »
Ju¿ wiem, ¿e mnie tam dzi¶ nie bêdzie, uprzejmie proszê zatem o relacjê a jeszcze chêtniej relacje, im wiêcej tym lepiej.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #5 :
Luty 25, 2012, 20:14:32 »
Kocham II i III Rachmaninowa, niezale¿nie od wykonania! Chocia¿, kilka dni (tygodni?) temu s³ucha³am III w wykonaniu Van Cliburna, w Moskwie, w zamierzch³ych czasach (1958 r.) i by³ to majstersztyk absolutny!!! Nawet wykonanie autora nie wywo³uje we mnie tak wielkich emocji.
¯al mi, ¿e nie pos³ucham Lukasa.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #6 :
Luty 26, 2012, 21:48:53 »
Wbrew radom £ukasza (jak¿e s³usznym, ¿e te¿ ja zawsze muszê byæ najm±drzejsza) przeczyta³am w³asnie
recenzjê z koncertu.
Jak kto¶ by³ to niech co¶ napisze, pliiiissss!
http://www.franzschubert.pl/
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #7 :
Marzec 03, 2012, 19:53:57 »
Dopiero teraz mam czas napisaæ cokolwiek. Ja równie¿ Agnieszko s³ucha³am Lukasa i to na sali w filharmonii. Jak dobrze, ¿e w ostatniej chwili siê zdecydowa³am.
Na pocz±tku by³a sonata c moll, któr±, moim zdaniem, zagra³ cudownie. Czu³am siê jak archeolog, który w³a¶nie odkry³ grobowiec Tutanchamona. Jak wiecie jestem nuworyszem w ¶wiecie muzyki klasycznej, ale poniewa¿ mieszkam obok ¯elazowej Woli od dziecka z muzyk± Chopina mia³am kontakt. W czasach mojej m³odo¶ci by³ on sta³ym elementem programu radiowego, a i telewizja d³ugie lata transmitowa³a Konkurs Chopinowski, którego s³ucha³o siê z konieczno¶ci maj±c tylko dwa programy po kilka godzin dziennie. Jak wszystkie wtedy nastolatki, kocha³am siê w Ivo Pogorelicu, wcze¶niej by³am dumna jak paw z Zimermana.
I nagle s³ucha³am, we wspania³ym wykonaniu, zupe³nie nieznanego mi utworu Chopina. Na pewno na interpretacjê mia³ wp³yw fakt, ¿e gra mê¿czyzna, który zna Liszta, Debussy'iego czy Ravela, ale nawet ta ¶wiadomo¶æ nie zak³óci³a mi cudownego uczucia, ¿e s³ysza³am jak nasz, 17-letni, gdy komponowa³ sonatê Frycek rozsadza klasycystyczne ramy. W programie recitalu by³o napisane, ¿e Chopin nie by³ na tyle zadowolony z tej sonaty, aby pozwoliæ j± wydaæ. Jakie szczê¶cie, ¿e jej nie zniszczy³.
Nie wiem jak to siê robi, ale tylko u Lukasa (w¶ród uczestników ostatniego konkursu) s³yszê muzykê bardzo szeroko. Tak jakby umia³ wykreowaæ kilka planów jednocze¶nie. W I czê¶ci sonaty c moll, w tle us³ysza³am niepokój na granicy strachu. Fantastyczne emocje. Po zakoñczeniu (oczywi¶cie ca³o¶ci, bo na szczê¶cie tym razem nikt nie przerywa³ czê¶ci sonat oklaskami) chyba najg³o¶niej klaska³am.
I czê¶ci sonaty b-moll zagra³ tak, jakby rysowa³ grafikê bardzo grub± i energiczn± kresk±. A¿ do zatracenia kontrastu miêdzy dwoma g³ównymi tematami. Niezwykle intryguj±cy pomys³, ale nie jestem pewna czy mnie przekona³. Potem by³o ju¿ „normalnie”.
Niestety dla wszelkich wykonañ tej sonaty, od ¦wiêtego Miko³aj dosta³am p³ytê Koli, którego wykonania s³ucham niemal codziennie od grudnia i to w³a¶nie wykonanie wyznacza mi obecnie kryteria doskona³o¶ci. Dla mnie jest nawet lepsze od wykonania konkursowego, które na mojej li¶cie wykonañ „ever” jest na drugim miejscu.
Pomys³u Lukasa na sonatê h-moll nie zrozumia³am zupe³nie. S³ysza³am cudown± grê na fortepianie, ale nie umia³am pod±¿yæ za intencj± artysty, co w ¿aden sposób nie umniejszy³o mi ogromnej przyjemno¶ci ze wspania³ego wieczoru. Odkry³am przy okazji, jak wspaniale s³ychaæ na drugim balkonie.
Szkoda tylko, ¿e rozgl±daj±c siê doko³a nie spotka³am nikogo z Naszych.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Marzec 03, 2012, 20:10:45 »
Dziêki Joanno za recenzjê. Tym jest cenniejsza , ¿e niestety w transmisji radiowej co¶ siê zepsu³o i
sonaty b-moll nie mo¿na by³o pos³uchaæ w ca³o¶ci.
Zgadzam siê z Tob± co do sonaty h-moll, zw³aszcza Largo zupe³nie mnie nie przekona³o,
ale ca³y czas ¿a³owa³am, ¿e mnie tam nie by³o.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #9 :
Marzec 04, 2012, 00:21:47 »
Joanno, z prawdziw± przyjemno¶ci± czytujê Twoje recenzje
Posiad³a¶ bowiem dar pisania bez cienia pozerstwa, bez nalecia³o¶ci ¿argonowych, s³owami prostymi, autentycznymi, celnie oddaj±cymi prawdê Twej muzycznej duszy i wra¿liwego serca. Masz tak¿e nietuzinkow± wyobra¼niê. Twe, na przyk³ad, przyrównanie w³asnych emocji do odczuæ archeologa, który w³asnie odkrywa egipski grobowiec jest i ¶wietne (pod wzglêdem plastycznym) i bardzo przekonuj±ce dla czytelnika. Nie bujasz przy tym w ob³okach (co jak¿e czesto bywa moim diablikiem) - a w wyra¿aniu emocji jeste¶ bardzo naturalna i... zdyscyplinowana.
Z relacji na relacjê coraz bardziej stajesz sie profesjonalnym odbiorc± i recenzentem sztuki, potrafisz ju¿ nie tylko opisywaæ odczucia, ale relatywizowaæ je i umiejscawiaæ w epokach i stylach. Obserwuj±c Twój rozwój my¶lê sobie - jak piêknie! ¦wiat nie jest taki z³y, skoro wci±¿ na naszych oczach szare kacz±tka zamieniaj± siê w piêkne, ¶nie¿nobia³e ³abêdzie. Jednym z nich, z pewno¶ci± sta³±s siê dla mnie Ty, ma cherie Joanna
«
Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2012, 11:29:19 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 142
«
Odpowiedz #10 :
Marzec 04, 2012, 19:32:26 »
Równie¿ by³em na sali i wys³ucha³em koncertu.
Podzielam opiniê p. Joanny co do tego, ¿e Sonata c-moll by³a rewelacyjna i tak naprawdê najlepsza z wszystkich trzech. Niezwyk³a delikatno¶æ i perlisto¶æ okaza³a siê kluczem do wykonania tego utworu (w moim odbiorze). Wykonanie Sonaty b-moll, któr± tak uwielbiam w jego wykonaniu z Konkursu, niestety trochê odbiega³a od wzorca (mojego), ale ogólnie wykonanie jak na plus. Sonata h-moll nie zachwyci³a, a ostatnia czê¶æ okaza³a siê (wg. mnie) gwo¼dziem do trumny dla Geniusasa. Widaæ ma³e ogranie tego utworu. Oba bisy (Polonezy?) Lukas zagra³ z niesamowit± lekko¶ci±, widaæ, ¿e dobrze czuje siê w tego typu utworach. Koncert udany, acz pozosta³ pewien niedosyt.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #11 :
Marzec 07, 2012, 19:27:34 »
Wys³ucha³em fragmentu recitalu Geniuszasa. I Sonata c-moll wypad³a ¶wietnie, zapad³ mi w pamiêæ brawurowy i mieni±cy siê wieloma odcieniami fina³. Sonata jest na wykonywana na tyle rzadko, ¿e ka¿da kolejna interpretacja wnosi co¶ nowego. II Sonatê zacz±³ nieco inaczej ni¿ w czasie Konkursu (jego wykonanie sonaty b-moll z pa¼dziernika 2010 r. ceniê bardzo wysoko), mówi±c najogólniej - brzmia³a bardziej statycznie. Ale moje spostrze¿enie dotyczy tylko fragmentu pierwszej czê¶ci (tu wyst±pi³a przerwa techniczna) i Scherza, kolejnych ogniw niestety nie mia³em okazji wys³uchaæ.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Czerwiec 07, 2012, 11:31:21 »
Lukas na koncercie w marcu 2012:
http://www.youtube.com/watch?v=IID50szUbtM&feature=BFa&list=ULmPR7-Kt7llw
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Czerwiec 17, 2012, 10:44:57 »
Utwór skomponowany przez Lukasa Geniusasa i okre¶lony przez niego jako "ma³a fuga na temat z Ogiñskiego"
hmmm.. fuga owszem ale i trochê improwizacjii...Muszê przyznaæ, ¿e sie pogubi³am
a mo¿e to ¿art mia³ byæ
http://soundcloud.com/lukasgeniusas/fugue-on-oginski?
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
«
Odpowiedz #14 :
Kwiecieñ 06, 2013, 02:09:43 »
W±tek zapomniany niemal¿e, wiêc pozwolê sobie go od¶wie¿yæ i podci±gn±æ na górê..
Tak siê sk³ada, ¿e ostatnio jestem na bie¿±co z tym co s³ychaæ u Lucasa i w³a¶nie otrzyma³am po znajomo¶ci linki do nagrañ jego kolejnej "seryjnej" produkcji.."Seryjnej", bo jak zapewne zauwa¿yli¶cie Geniusas opracowuje repertuar cyklami: mieli¶my cykl 24 etiud Chopina oraz cykl sonat tego¿, które hurtem zagra³ w Warszawie na poprzednich urodzinach Fryderyka. Wiem te¿, ¿e je¶li tylko nauczy siê IV koncertu Rachmaninowa to bêdzie mia³ nastêpny komplecik, a z innych dzie³ gra te¿ cykl "Ludus tonalis" Hindemitha.
A z nowo¶ci mamy wszystkie 24 Preludia Rachmaninowa, którym to wykonaniem Lucas postanowi³ uczciæ 140 rocznicê urodzin Sergiusza.
Choæ grywa³ ju¿ ten cykl, to jednak jego pierwszy solowy koncert w Wielkiej Sali Moskiewskiego Konserwatorium z tym reperetuarem i przy takiej okazji, by³ szczególnym wydarzeniem dla niego jako artysty oraz dla publiczno¶ci. Koncert podobno zosta³ profesjonalnie nagrany, mam nadziejê ¿e bêdzie udostêpniony - z relacji wiem, ¿e to by³o bardzo udane wykonanie ( choæ oczywi¶cie jak zwykle znale¼li siê malkontenci)
Linki, które otrzyma³am s± nagraniami z koncertu bêd±cego niejako prób± generaln± przed wystêpem w Konserwatorium..Daj± pojêcie o jego pomy¶le na interpretacjê Preludiów.
Poni¿ej, specjalnie dla Beatki jej ulubione Preludium cis-moll op.3 nr 2, reszta ³atwa do odnalezienia..
http://www.youtube.com/watch?v=kfqNtPZaOjE
PS. Kolejna seria siê szykuje: na czerwiec tego roku Lucas przygotowuje wszystkie 5 koncertów Beethovena, które zagra w Genui. Bêdzie te¿ okazja do pos³uchania rachmaninowskich preludiów w Warszawie na koncercie 5 lipca.
Strony: [
1
]
2
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Dzia³y forum