Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka wspó³czesna  (Przeczytany 27850 razy)
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 09, 2011, 10:19:13 »

Januszu, ja równie¿ dziêkujê bardzo za link Zna³am co prawda ten koncert Séjourné'a, (nie tylko z tego filmiku) ale nie mia³am przyjemno¶ci rozmawiaæ z Tat± dyrygenta  Marimba jest narodowym instrumentem w Gwatemalii, ale jak widaæ ¶wietnie sprawdza siê tak¿e na salach koncertowych.
Przepraszam, ¿e siê nie przedstawi³am imiennie, mam na imiê Kasia, a mój nick fille [fij] to po francusku dziewczyna. 007 st±d, ¿e ta kombinacja cyfr kilka razy mi siê przytrafi³a w numerze telefonu itp. W dodatku znajomi przypisuj± mi du¿e zdolno¶ci przy realizacji ró¿nych akcji, misji (co¶ à la James Bond) 

Pozdrawiam 

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 09, 2011, 11:17:34 »

Kasiu - i mi mi³o poznaæ jest Ciebie z imienia  . Cies¿e siê te¿, ze troszkê odkurzy³a¶ ten zaniedbany w±tek. Mam nadziejê, ze dziêki swej wiedzy i pasji co rusz bêdziesz podrzucaæ tu interesujace linki i informacjei, takie chocia¿by, jak ta krótka ciekawa notka na temat marimby 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 09, 2011, 17:59:28 »

A tak a propos: pozna³em natomiast osobi¶cie Pani± Mariannê (solistkê koncertu). W kwietniu br koncertowa³a razem z moim synem (dyrygentem) na festiwalu we Lwowie.
Ponizej fragment ich wspólnie wykonanego koncertu (II czê¶c koñcowa) Emmanuel Sejourne'a. Równie¿, moim zdaniem, bardzo melodyjnego z kilkoma wrêcz muzycznymi pere³kami
http://www.youtube.com/watch?v=3xLLhxCR8UQ

Jestem pod wra¿eniem Januszu...czyje siê wyró¿niony, ¿e mog³em poznaæ i swobodnie rozmawiaæ na tym forum z Ojcem - dyrygenta, który robi karierê poza granicami naszego kraju...Przy okazji, jak bêdziesz móg³ Januszu, pozdrów proszê Pana Micha³a od niejakiego "³ysielca" z prawie znad morza  - by³bym bardzo wdziêczny 

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 11, 2011, 09:49:52 »

Skoro tak siê chwalicie, ja te¿ muszê. Wczoraj, przy okazji naszej firmowej imprezy, mia³am niew±tpliw± przyjemno¶æ poznania i rozmowy z p. Maciejem ¯ó³towskim, dyrektorem Radomskiej Orkiestry Kameralnej.
http://magazyn.culture.pl/pl/culture/artykuly/os_zoltowski_maciej   Có¿ za mi³y cz³owiek!!!
W czê¶ci artystycznej ROK uraczy³a nas wspania³ym, wrêcz brawurowym wykonaniem "Souvenir de Florence" Czajkowskiego.
http://www.youtube.com/watch?v=6svIN14phkw&playnext=1&list=PLE3FE6BFC1C0F9496

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2011, 09:53:37 wys³ane przez ewa578 » Zapisane
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 26, 2011, 11:12:56 »

Wczoraj, w doskona³ej akustycznie sali im. Pendereckiego, odby³ siê koncert "Ludziom Czerwca`76". W programie:
Henryk Górecki - Trzy utwory w dawnym stylu,
Krzysztof Penderecki - Sinfonietta nr 2 na klarnet, w transkrypcji na flet w wyk. £ukasza D³ugosza,
Gra¿yna Bacewicz - Koncert na orkiestrê smyczkow±.
Spojrza³am na program i ... Muzyka wspó³czesna! Niezdecydowany ... Wysluchalam na Youtubie. NIE LUBIÊ!
Kolejne kilka dni, zastanawia³am siê czy i¶æ, ale przecie¿ obieca³am sobie i Wam, ¿e bêdê siê uczyæ tej muzyki. Posz³am.
(Pomijam szczegó³, ¿e wbrew wcze¶niejszym zapowiedziom, p. Prezydent Komorowski z ca³± ¶wit± siê nie zjawi³. Niech ¿a³uje!)
Cudowny, wspania³y koncert, przepiêkna muzyka! Siedzia³am zahipnotyzowana. NAPRWDÊ mi siê podoba³o. Nie wiem, czy to doskona³o¶æ wykonania sprawia, ¿e wszystko, co serwuje nasza orkiestra, po³ykam i delektujê siê smaczkiem? Wysz³am oczarowana! Szok
(Aha, gwoli ¶cis³o¶ci: wrêczono równie¿ Nagrodê Kulturaln± za 2010 rok. Otrzyma³ j± - oczywi¶cie - dyrektor i dyrygent naszej Radomskiej Orkiestry Kameralnej, p. Maciej ¯ó³towski. Jak¿e zas³u¿enie!).
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 26, 2011, 11:58:48 »

Brawo Ewo!!!

Trzeba uczyc sie sluchania muzyki.  Wszystko jedno na jakim stopniu zaawansowania  jestes.
Przyznam, ze dzieki naszemu forum i Wam zmienilem swoj szablon odbioru w niektorych przypadkach.

Trzy Utwory w Dawnym Stylu sa rewelacyjne (jak widzisz powtarzalnosc motywow nie zawsze musi byc nuzaca).
Polecam koncert klawesynowy Goreckiego. Totalny odjazd.

jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 26, 2011, 12:08:04 »

Polecam koncert klawesynowy Goreckiego. Totalny odjazd.

W³a¶nie leci w tym momencie na TVP Kultura.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 27, 2011, 00:19:46 »

Bartus, taak, koncert klawesynowy to wielkie dzie³o, polecamy wspólnie. 
Wczesny etap twórczo¶ci Góreckiego - oszczêdno¶æ ¶rodków, redukcjonizm, technika ostinatowa - uproczywe powtarzanie motywów. Wszystko brzmi niezwykle ¶wie¿o, efektownie. Dynamiczny utwór, który wymaga du¿ej koncentracji (tylko 10 minut - 2 szybkie czê¶ci) s³uchaczy i muzyków. ¦wietne wykonanie Chojnackiej -  wspó³czesnej klawesynistki; dla niej chyba zreszt± Górecki to dzie³o napisa³.

Chojnacka i smyczki pod batut± Wita. http://www.youtube.com/watch?v=rP_z2Jz1xc0

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 27, 2011, 02:15:02 »

(Pomijam szczegó³, ¿e wbrew wcze¶niejszym zapowiedziom, p. Prezydent Komorowski z ca³± ¶wit± siê nie zjawi³. Niech ¿a³uje!)
My¶lê, Ewo, ¿e mo¿e powinna¶ byæ zadowolona z nieobecno¶ci pana Prezydenta. Gdyby siê zjawi³ by³ naprawdê, kto wie, mo¿e przychodz±c na koncert dowiedzia³aby¶ siê, ¿e w ramach tajno¶ci i bezpieczeñstwa w ostatniej chwili zmieniono godzinê i koncert ju¿ siê odby³ Bardzo siê cieszê, ¿e dobrze siê bawi³a¶.
Bartus, taak, koncert klawesynowy to wielkie dzie³o, polecamy wspólnie. 
Chojnacka i smyczki pod batut± Wita. http://www.youtube.com/watch?v=rP_z2Jz1xc0

Pat, Bartus - fantastyczne! Nadspodziewanie przystêpne w odbiorze Szok Istotnie dynamiczne i hipnotyzuj±ce.
Jakie¶ szafarskie fluidy unosz± siê zapewne na naszym forum:) Oko me zahaczy³o niedawno o rozmowê na forum na temat Symfonii Góreckiego, Pat pisa³ tak sugestywnie o dramatycznym tek¶cie stanowi±cym podstawê jednej z czê¶ci, stwierdzi³am, ¿e muszê siê jako¶ do niego przymierzyæ. I w³a¶nie przeczyta³am, ¿e Górecki jest jedynym Polakiem znanym na ¶wiecie z kwartetów:) To zobowi±zuje;) No i có¿, kwartet to brzmi mniej gro¼nie, ni¿ symfonia;) Poszuka³am. Znalaz³am. I w³a¶nie to mnie uderzy³o, co pisze Bartus - ¿e powtarzany motyw nie musi byæ nu¿±cy, ¿e wibruje, hipnotyzuje, przyci±ga, ma w sobie moc. ¯e ten utwór ma melodiê, narracjê, stanowi ca³o¶æ. Bariera XX wieku zosta³a przekroczona;)
http://www.youtube.com/watch?v=Jjt6wxgBFg0&feature=related

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 27, 2011, 13:19:45 »

Joasiu, ja siê bardzo cieszê, bo by³o normalnie. Szczerze mówi±c, nieco obawia³am siê tych wszystkich ochroniarskich ceregieli, ale na szczê¶cie oby³o siê bez. A poza tym, nikt nie klaska³ miêdzy czê¶ciami utworu! Chichot Chichot Chichot

Niestety, nie zd±¿y³am na koncert klawesynowy (tzn. zd±¿y³am na ostatnich kilka taktów!), ale po po³udniu ods³ucham sobie na yt.
Nie ma to jednak, jak muzyka na ¿ywo, to kompletnie inny odbiór!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 27, 2011, 22:18:06 »

To prawda, musi byæ ró¿nica, trzy wymiary, akustyka, fluidy przebiegaj±ce po sali:)
Choæ z drugiej strony - mo¿na poszukaæ te¿ dobrych stron s³uchania nagrañ - choæby ca³kowity brak "gru¼lików" - nikt Ci znienacka nie kaszlnie dono¶nie w pianissimie

W tym roku wrze¶niowy Bydgoski Festiwal Muzyczny w Filharmonii Pomorskiej bêdzie po¶wiêcony Góreckiemu. Bêdzie miêdzy innymi sonata fortepianowa, pie¶ni, i w³a¶nie Trzy utwory w dawnym stylu, koncert na fortepian i orkiestrê smyczkow± (niestety, nie bêdzie koncertu klawesynowego), itp.
Bêdê mia³a jeszcze wiêcej okazji, ¿eby go oswoiæ:))
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Lipiec 07, 2011, 12:22:02 »

Walentyn Sylwestrow - kompozytor, który pokocha³ ciszê...

Wcze¶niej nic nie wiedzia³em o takim kompozytorze i nie zna³em jego twórczo¶ci. Niedawno w internecie natkn±³em siê na kilka utworów, które sa inne od wiêkszo¶ci znanych mi komponowanych wspó³cze¶nie.
Kto¶ o nim napisa³e, ze jego dzie³a charakteryzuj± siê du¿± subtelno¶ci±. S± z jednej strony minimalistyczne, a z drugiej - skomplikowane. I rzeczywiscie, kompozytor bardzo rzadko u¿ywa "g³o¶nej" dynamiki (mezzoforte i dalej) - wiêkszo¶æ d¼wiêków jest cicha.
Sylwestrow, urodzony w 1937 na Uklrainie, ¿yje tam do dzisiaj i nadal komponuje - kilka razy nawet pojawia³ siê w Polsce.

http://www.youtube.com/watch?v=uq3dNgDj4vc&feature=related
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 12:25:18 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Lipiec 07, 2011, 15:43:55 »

Bêdzie miêdzy innymi [..] koncert na fortepian i orkiestrê smyczkow± (niestety, nie bêdzie koncertu klawesynowego), itp.
Bêdê mia³a jeszcze wiêcej okazji, ¿eby go oswoiæ:))

Asiu, wydaje mi siê, ¿e bêdziesz mia³a okazjê we wrze¶niu us³yszeæ koncert klawesynowy Góreckiego - tyle, ¿e w wersji na fortepian. Istnieje bowiem i taka.  Chichot

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #28 : Lipiec 07, 2011, 19:54:22 »

Walentyn Sylwestrow - kompozytor, który pokocha³ ciszê...
Kto¶ o nim napisa³e, ze jego dzie³a charakteryzuj± siê du¿± subtelno¶ci±. S± z jednej strony minimalistyczne, a z drugiej - skomplikowane. I rzeczywiscie, kompozytor bardzo rzadko u¿ywa "g³o¶nej" dynamiki (mezzoforte i dalej) - wiêkszo¶æ d¼wiêków jest cicha.
Sylwestrow, urodzony w 1937 na Uklrainie, ¿yje tam do dzisiaj i nadal komponuje - kilka razy nawet pojawia³ siê w Polsce.
http://www.youtube.com/watch?v=uq3dNgDj4vc&feature=related

To co pokazane..to z pewno¶ci± Morze Czarne, a na samym koñcu wpatrzony w nie sam kompozytor Sylwestrov  - nastrojowa, klimatyczna muza..i faktycznie przewa¿aj± w niej ciche d¼wiêki, ale jest to niezwykle urokliwa d¼wiêkowa "cisza" - linia melodii przywodzi skojarzenia z dalekimi ziemiami, po³o¿onymi gdzie¶ tam na Wschodzie, czysto s³owiañska, ale w klimacie S³owian tych bardziej wschodnich (muzyka ukraiñska, mo¿e te¿ z lekka rosyjska). W ka¿dym razie, jak dla mnie - piekny, melodyjny utwór..

p.s. Januszu, mo¿e i kompozytor pokocha³ ciszê, ale nazwisko to mia³ doprawdy - og³uszaj±co ha³a¶liwe  Chichot
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 29, 2011, 18:14:02 »

Haaa, te¿ srodze lubiê Sylwestrowa, zw³aszcza ten chóralny dyptyk "On photography".
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live countrylife paktprzyjazni kalinowatyper animilkowo