Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Matematyka - krĂłlowa nauk?  (Przeczytany 8187 razy)
bartus
Ekspert

« : Luty 25, 2012, 12:34:15 »

Zgadza siĂŞ bartusie, natomiast forum nie bardzo na szczĂŞÂście. ByÂłabym ogromnie nieszczĂŞÂśliwa, gdyby tak byÂło

Moniko.
Dlaczego tak bardzo gardzisz krolowa wszystkich nauk jaka jest MATEMATYKA.
Dlaczego gardzisz logika, proporcja, porzadkiem.
Moim zdaniem kazda istota myslaca ma w sobie potencjal bycia dobrym matematykiem.
Zla edukacja utwierdzila niektorych w przekonaniu, ze matematyka jest "be". Jest nudna, bezduszna, sucha.
Wytworzyl sie nawet glupi kult okazywania swoich negatywnych odczuc w stosunku do tej PIEKNEJ NAUKI.
Bo niby co, matematycy, to nudziarze. Filozofia jest scisle powiazana z matematyka.
A przeciez filozofia jest tak bliska" humanistyce".

Mamy slabych nauczycieli matematyki a mentalnosc nauczania od pokolen wymaga totalnej zmiany.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2012, 12:54:27 »

Bartusie, czy zadowoli CiĂŞ prosta odpowiedÂź, Âże nie lubiĂŞ matematyki?
O pogardzie nie ma mowy.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Luty 25, 2012, 13:02:43 »

Bartusie, czy zadowoli CiĂŞ prosta odpowiedÂź, Âże nie lubiĂŞ matematyki?
O pogardzie nie ma mowy.

Przykro mi,ale nie zadowoli.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2012, 13:20:31 »

"Matematyka – to sztuka kamuflaÂżu. W zakrĂŞtasach liczb, jak pod pazuchÂą chowajÂą siĂŞ jej bardzo, bardzo ró¿ne dzieci: zagubione numery stron z Âżyciorysu, jakieÂś relacje miĂŞdzy dolinÂą, pÂłaskowyÂżem a wzniesieniem, i Âźle wyliczona droga wĂŞdrowca, i powÂłoki niezwyczajnych bryÂł, moÂże nawet chmur, dla ktĂłrych nie starczyÂło miejsca na zdziwionym czole. Matematyka to krĂłlestwo parodii. BaÂłwochwalcza machina krĂŞtaczy, dla ktĂłrych wyliczone sÂłowo jest jaÂłmuÂżnÂą Âżebraka. Biada i temu, komu wiara jest cĂłrÂą matematyki. Oszukanym, oÂśmieszonym zostaniesz ufajÂąc, Âże 2 i 2 to cztery. Bo czyÂż cztery, apostole rozumu, to nie piĂŞĂŚ zmniejszone o jeden? Minus cztery powiĂŞkszone o osiem? Co prawdziwe, co odrzucisz?..."
(z mojej I ksiĂŞgi pocztĂłwek)

Moniko, czy dlatego nie lubisz matematyki? Please, polub jÂą chociaÂż troszeczkĂŞ 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2012, 13:47:58 »

Chyba z 15 lat temu byÂł taki program dla dzieci i mÂłodzieÂży "Truskawkowe studio". PamiĂŞtam z tego programu piosenkĂŞ, ktĂłrej refren brzmiaÂł nastĂŞpujÂąco:

Muzyka, fizyka i matematyka
znajomoœÌ tych dziedzin nie pozwala waln¹Ì byka
  Chichot

Nie powiem, Âże nie wziĂŞÂłam sobie tego do serca 

Amo la musica sopra tutte le arti
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Luty 25, 2012, 15:34:34 »

U mnie z matematykÂą jest jak u dzieci z tabletkami, jeÂśli przemyca siĂŞ tabletki w sÂłodkich frykasach- dzieci nie czujÂą gorzkiego musu ich poÂłkniĂŞcia. Tak wÂłaÂśnie jest ze mnÂą.
Nie lubiĂŞ matematyki, nie umiem jej, zawsze miaÂłam z niÂą kÂłopoty.  Jedno co rozumiaÂłam to geometriĂŞ i rachunek podobieĂąstwa, za to funkcje mnie pokonaÂły i dobiÂły.
Bartusie rozumiem znaczenie wszechobecnej matematyki, co nie oznacza, Âże muszĂŞ jÂą lubiĂŚ.

Januszu- doœÌ wyrafinowanie, ale raczej nie dlatego. Z przyczyn prozaicznych zatem- jestem matematyczny cioÂłek 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Luty 25, 2012, 19:04:10 »

LubiĂŞ matematykĂŞ POMIMO, Âże uczono mnie jej w karygodny sposĂłb.
To teraz przynajmniej wiem, dlaczego tak bardzo lubiĂŞ BeatkĂŞ  Chichot

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Luty 25, 2012, 19:15:08 »

Tym samym tropem moÂżesz Januszu mnie nie lubiĂŚ
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Luty 25, 2012, 19:24:37 »

Serio lubiê. Nie wiem dlaczego, bez powodu, przez przypadek, kilka dni temu przegl¹da³am korepetycje z matematyki dla klasy szóstej, taka malutk¹ ale grub¹ ksi¹¿eczkê. Fascynuj¹ce zajêcie.

A wiedzieliÂście, Âże

1³ + 3³ + 6³ = 244

2³ + 4³ + 4³ = 136

Pozdrowienia dla Ingolfa, z podziĂŞkowaniem za goÂścinĂŞ na wÂątku.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Luty 25, 2012, 19:29:00 »

I jeszcze coÂś fajnego:

20³ = 8 000

11³ + 12³ + 13³ + 14³ = 8 000
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Luty 25, 2012, 19:44:05 »

Tym samym tropem moÂżesz Januszu mnie nie lubiĂŚ
hmm... jeszcze muszĂŞ przemyÂśleĂŚ, czy to z Twej strony forma przypuszczenia, czy caÂłkiem logiczne stwierdzenie oparte na prawach implikacji. Ale skoro nie kochana przez Ciebie matematyka u podstaw stoi logikÂą - to stawiam na przypuszczenie.
Nie wiem, wiĂŞc, czemu takie ponure  Smutny Bo twĂłj szafarski kolega Janusz lubi Ciebie, Âże ho, ho!  Chichot

« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2012, 20:01:26 wysłane przez Monika_Aleksandra » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Luty 25, 2012, 19:52:58 »

Beatko, dla mnie najfajniejsze w matematyce jest to, ze nikt nie potrafi wskazaĂŚ jej najwiĂŞkszej liczby. Jest wiec ona krĂłlestwem o nieskoĂączonym zasobie pomaraĂącz i mandarynek.

Ale tak w ogĂłle matematyka, to nicpoĂą i gagatek. Jej zdaniem 1 + 1 = 2, tymczasem w Âżyciu bywa caÂłkiem inaczej, na przykÂład:

jeden kot + jedna mysz = jeden kot.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Luty 25, 2012, 20:01:40 »

hmm... jeszcze muszĂŞ przemyÂśleĂŚ, czy to z Twej strony forma przypuszczenia, czy caÂłkiem logiczne stwierdzenie oparte na prawach implikacji. Ale skoro nie kochana przez Ciebie matematyka u podstaw stoi logikÂą - to stawiam na przypuszczenie.
Nie wiem, wiĂŞc, czemu takie ponure  Smutny Bo twĂłj szafarski kolega Janusz lubi Ciebie, Âże ho, ho!  Chichot

czyli logikĂŞ, w tym przypadku, szlag trafia... i dobrze

Przepraszam Januszu - wlazÂłam w TwĂłj post zupeÂłnie bezmyÂślnie, a wszystko przez to, Âże "cytuj" jest zaraz przy "modyfikuj" u administratora Smutny
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2012, 20:03:13 wysłane przez Monika_Aleksandra » Zapisane
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Luty 26, 2012, 20:54:59 »

Ja tam matematykê lubiê. Kiedy¶ nawet zaj±³em 3. miejsce w miejskim konkursie. W liceum by³o gorzej, bo z nauczycielkami nie sz³o mi siê dogadaæ. Matematyka nie jest jednak królow± nauk, gdy¿ by³aby niczym, gdyby nie istnia³ JÊZYK, który pozwala opisywaæ jej prawid³a. A ten nie jest immanentny.
KtoÂś wspomniaÂł o  niemoÂżnoÂści znalezienia najwiĂŞkszej liczby. To wÂłaÂśnie ta nieskoĂączonoœÌ wydaje siĂŞ tym, co ³¹czy matematykĂŞ i muzykĂŞ.
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2012, 18:37:23 wysłane przez Niebieskooki » Zapisane

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Luty 26, 2012, 22:08:46 »

Matematyka nie jest jednak królow± nauk, gdy¿ by³aby niczym, gdyby nie istnia³ JÊZYK, który pozwala opisywaæ jej prawid³a. A ten nie jest immanentny.

Trudno, musze powiedziec, ze to nonsens.
Jezyk ludzki tylko przeszkadza matematyce.
Wieloznacznosc slow czesto wprowadza zamieszanie w okreslaniu pojec.
Szkoda, ze nie istnieje jakis sposob komunikowania sie (np. zerowo-jedynkowy), ktory bylby scisly, jednoznaczny i powszechny w uzyciu
na lekcjach matematyki.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher silverstar kalinowatyper twistedgamers