Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 9   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Dublin International Piano Competition  (Przeczytany 33867 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« : Maj 04, 2012, 12:30:51 »

Luuudzie, dziêki Kati nieocenionej ( Buziak Buziak ) wiemy o i mamy namiary na kolejne Piano Competition, kto mo¿e, do s³uchania i komentowania przyst±p.

http://www.dipc.ie/StreamingLive.aspx

program (GTM) http://www.dipc.ie/CompetitionTimetable2012.aspx
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2012, 12:33:37 wys³ane przez xbw » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2012, 12:37:27 »

A ja!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2012, 12:40:07 »

No, jasne, zwracam honor, pierwsza by³a Terenia, wypatrzy³a orlica Ale gdyby nie przypomnienie Kati przegapi³abym.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2012, 16:31:56 »

Teraz chyba gra³ niejaki Jason Bae, ca³kiem przyjemnie siê jego fortepianowania s³ucha³o, ja zadowolona
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2012, 01:59:41 »

Po pierwszym dniu:

-pierwsze wra¿enie: wysoki poziom ( no mo¿e dzi¶ akurat tak konkursanci siê 'u³o¿yli')

- du¿o Bacha, prawie ka¿dy mia³ go w swoim programie, i co najwa¿niejsze nawet dobrze by³ zagrany ( tzn. dla mnie, która zwraca uwagê na to, czy tego siê dobrze s³ucha, a nie zna siê na ró¿nych fachowych niuansach)

-techniczna obudowa konkursu: ¿enuj±ca ( jak na tej miary konkurs: ponoæ jeden z 5 najwa¿niejszych)- s³aba strona internetowa( ma³o informacji), brak biogramów uczestników, programy ich wystêpów podawane na ostatnia chwilê, nastêpne etapy- wielka zagadka, no i kwestia relacji na ¿ywo: tylko audio i to jeszcze w kiepskiej jako¶ci ( buczenie, szumy w tle jak w niedostrojonym radiu), brak mo¿liwo¶ci ponownego przes³uchania...Maruda ze mnie, ale pamiêtam Tel-Aviv i Czajkowskiego, nie wspominaj±c naszego Chopinowskiego....w Irlandii brakuje chyba dobrych informatyków albo...pieniêdzy...Bo podobno to konkurs  organizowany i finansowany przez prywatna osobê.

-Beatrice Berrut- ostatnia dzi¶ w przes³uchaniach...Da³a siê zapamiêtaæ...Jej Bacha/Busoniego Chorale Preludes by³y zagrane piêknym d¼wiêkiem i s³ychaæ by³o uczucia, a nie tylko odgrywanie nut.

-Veniamin ¯ukow- kolega Koli z roku te¿ ca³kiem nie¼le da³ radê, powinien pój¶æ dalej..

- Kola bêdzie mia³ trudne zadanie je¶li ten poziom siê utrzyma....Ale mam nadziejê, ¿e tak jak na Chopinowskim, ol¶ni³ wszystkich w I etapie, tak i teraz powtórzy ten wyczyn...

To co, Beatko, razem bêdziemy s³uchaæ?
Choæ nie wiem czy dam radê, bo to b. czasoch³onne...I czasem nudne, gdy nie ma wizji
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2012, 09:17:29 »

S³ucha³am wczoraj po po³udniu i zdecydowanie wyró¿nia³a sie
Beatrice Berrut, d¿wiêk przykuwa³ uwagê od pocz±tku.Rzeczywi¶cie szkoda, ¿e bez obrazu ale przynajmniej
nie ma k³opotów z wtyczkami Chichot

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2012, 10:46:17 »

05-May-2012    11:02 (GMT) czyli 12.02 naszego czasu

Yulia Chaplina
Liszt - Sonata in b minor

a ciut wcze¶niej Chopin - Polonaise in A flat Op 53 w wykonaniu Máire Carroll
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2012, 12:03:20 »

Chaplina bra³a udzia³ w zesz³orocznym Czajkowskim? Jako¶ tak znajome jest mi to nazwisko...

Polonez w wykonaniu Caroll? No da³a dziewczyna radê, ale czy to by³ polonez wybitny? Sama nie wiem...
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2012, 12:16:13 »

Podobaj± mi siê liryczne partie Sonaty h-moll w wykonaniu Chapliny, znacznie mniej te dynamiczne...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2012, 12:27:09 »

http://www.tchaikovsky-competition.com/en/2011/piano/competitors/Chaplina

Mia³a ju¿ wtedy przygotowan± Sonatê h-moll, ale dopiero w drugim etapie, do którego nie wesz³a.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2012, 12:31:34 »

Moim ulubionym wykonaniem Sonaty h-moll Liszta ( z m³odych pianistów) jest jak dot±d interpretacja Lubyantzeva..

http://www.youtube.com/watch?v=kStU96DHToQ
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2012, 12:44:23 »

Ogl±dam w przerwie tego Lubjancewa( tak po polsku by by³o?) i widzê zbli¿enia kamery na d³onie artysty, gdy podczas gry one tak zmys³owo siê krzy¿uj±....I od razu mi siê przypomina, ¿e Liszt - kobieciarz i uwodziciel, salonowy lew i flirciarz, celowo umieszcza³ takie wstawki w swoich utworach, bo ponoæ to bardzo dzia³a³o na niewiasty... Wprost mdla³y z wra¿enia...Gdzie¶ to wyczyta³am...A mo¿e na forum kto¶ o tym pisa³?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Maj 05, 2012, 16:54:11 »

Ostatni± dzisiejsz± uczestniczk± jest Tanya Gabrielian, 17.23 naszego czasu.

Tutaj mo¿na zobaczyæ i pos³uchaæ jak gra, tzn. jak gra³a przed konkursem.
http://www.tanyagabrielian.com/tanya/video.html
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Maj 05, 2012, 16:57:47 »

Jakub Ciznaevovic trochê smedzi³ w Schubercie, ale Godowski/Strauss ³adnie, wirtuozeria,
wiedeñski walc, mog³o sie podobaæ.
Ale Alessandro Farshi (s³ucha³am tylko od po³owy) zdecydowanie nie.Oczywi¶cie wpadki tekstowe to
mog³y byæ nerwy, ale dziwne zwolnienia i przy¶pieszenia, dynamika; nie taki ³atwy ten Chopin,
szczególnie etiudy
Dzi¶ jeszcze o 17.30 Tanya Gabrelian (Schubert i etiudy Rachmaninowa) mo¿e byæ ciekawie.

Kompozytorzy czêsto krzy¿owali rêce w utworach na 4. Ale Liszt sam ze sob±? i kobiety mdla³y??No, no

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Maj 05, 2012, 17:39:28 »

Ale¿ te konkursy fortepianowe to fajna szko³a s³uchania, przynajmniej dla mnie. Np taki Schnittke i jego Variations on a Chord, za nic nie wys³ucha³abym w innych okoliczno¶ciach. A wplecione miêdzy Liszta i Schuberta wydaj± siê lekkostrawne. A jaki¿ po nich Schubert smakowity
Strony: [1] 2 3 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife neder-live kalinowatyper paktprzyjazni mini-land