xbw
|
|
« Odpowiedz #30 : Maj 06, 2012, 16:29:34 » |
|
Radek Kurek zagra³ nokturn tak, ¿e na konkursie chopinowskim nie by³oby wstydu, a nawet pewnie zebra³by pochwa³y. B³êdy malutkie, ale za to w Mozarcie robi³ je czêsto i trochê zbyt czêsto mi to zgrzyta³o przy odbiorze, bo kiedy siê nie myli³ gra³ sprawnie i porywaj±co.
|
|
|
|
|
|
|
bartus
|
|
« Odpowiedz #31 : Maj 06, 2012, 16:29:40 » |
|
Brahms Scherzo jest troche za bardzo stlumiony emocjonalnie. Brakuje mi "szerokiego" dzwieku i oddechu.
Troche za duzo asekuracji.
|
|
|
|
|
|
|
bartus
|
|
« Odpowiedz #32 : Maj 06, 2012, 16:31:51 » |
|
Na tym polega trudnosc Mozarta. Musi byc grany BEZBLEDNIE.
Masz racje Beato.
|
|
|
|
|
|
|
TeresaGrob
|
|
« Odpowiedz #33 : Maj 06, 2012, 16:36:20 » |
|
Te¿ mi sie Kurek podoba³ choc b³êdów tekstowych w Mozarcie jako¶ nie us³ysza³am, zdecydowanie buczy, mo¿e burza nad kana³em
|
|
|
|
|
|
|
bartus
|
|
« Odpowiedz #34 : Maj 06, 2012, 16:56:48 » |
|
Szykujmy sie na swietnego pianiste. Min Sung Lee na YT prezentuje sie swietnie.
|
|
|
|
|
|
|
bartus
|
|
« Odpowiedz #35 : Maj 06, 2012, 17:09:35 » |
|
Haydn mi sie bardzo podobal. Dla moich uszu fortepian jest odrobine za wysoko nastrojony. I myla mi sie tonacje. A moze trace sluch, nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
bartus
|
|
« Odpowiedz #36 : Maj 06, 2012, 17:12:01 » |
|
Dziwne, ale ze wszystkich kaprysow Paganiniego, najmniej podoba mi sie ten a moll nr 24. Byc moze, ze zgwalcil go Lutoslwski i Liszt.
|
|
|
|
|
|
|
bartus
|
|
« Odpowiedz #37 : Maj 06, 2012, 17:29:31 » |
|
Steven Lin.
Doskonala artykulacja (lewa reka). Ale problemy z utrzymaniem rytmu.
|
|
|
|
|
|
|
chingate
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #38 : Maj 06, 2012, 17:40:21 » |
|
Bartus, jeste¶ niesprawiedliwy wobec Liszta, bo to w³a¶nie on swoj± transkrypcj± spowodowa³ niebywa³± popularno¶æ kaprysów Paganiniego.
|
|
|
|
|
|
|
chingate
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #39 : Maj 06, 2012, 17:46:28 » |
|
Nie mogê siê rozeznaæ w tej stronie internetowej, kto akurat gra, mo¿e któ¶ mnie uwiadomi?
|
|
|
|
|
|
|
kati
|
|
« Odpowiedz #40 : Maj 06, 2012, 18:52:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
xbw
|
|
« Odpowiedz #41 : Maj 06, 2012, 21:14:51 » |
|
Katiusza, jak zwykle pomocna Mamy dobry pocz±tek w gromadzeniu archiwum z tego konkursu. Wys³a³am do organizatorów pytanie czy mo¿na bêdzie jako¶ nagrania ods³uchaæ po konkursie. Jak mówi przys³owie "einmal ist keinmal" - jeden raz to nic. Holger trochê dziwnie gra, w pewnym momencie jako¶ tak synkopowa³ i przypomnia³ mi siê Trifonov. Potem sobie u¶wiadomi³am, ¿e oni obaj szalej± równolegle z "syntetajzerami" i graj± tak¿e jazz.
|
|
|
|
|
|
|
kati
|
|
« Odpowiedz #42 : Maj 06, 2012, 21:50:16 » |
|
Napisa³ na naszym Kolowym fanpage'u facebookowym jego kolega z Konserwatorium i poda³ co Nika³aj graæ bêdzie w nastêpnych etapach...Oby tylko nie zgniot³o go szanowne jury i pozwoli³o mu dalej graæ...
II etap:
Beethoven- Sonata A flat op. 110 Rachmaninov -Etude-tableau op 33 no 6 Prokofiev- Sonata no 7
Pó³fina³:
Schubert- Wanderer Fantasy O'Leary- Blue toccata Debussy- Feux d'artifice Mozart/Liszt- Don Juan
Fina³owy koncert:
Beethoven 5 Rachmaninov 3
|
|
|
|
|
|
|
bartus
|
|
« Odpowiedz #43 : Maj 07, 2012, 08:47:28 » |
|
kati, Dziekuje za odnosnik do YT i Koli. Faktycznie Hozjajnow gra z jajami. Bardzo przekonal mnie ten wystep.
Liszt to bezobciachowy kompozytor. Wyznacza swoj cel (kulminacje) prosto, bez ogrodek. Wie, ze lawina glosnych, szybkich oktaw w obu rekach wywola ciarki u wiekszosci sluchaczy. U mnie tez. A dlaczego nie? Zaczynam cenic kompozycje mistrza, ktory podaje wszystko na tacy.
|
|
|
|
|
|
|
chingate
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #44 : Maj 07, 2012, 09:13:00 » |