Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kaznodzieje i wyznawcy  (Przeczytany 13818 razy)
muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 57

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 01, 2012, 22:06:57 »

Pozwoli³em sobie na porównanie do Efeba na podstawie portretu sporz±dzonego przez jego przyjaciela gdy mia³ lat 16. To by³ zanany malarz, który dokumentowa³ ¿ycie wiedeñskiego ¶rodowiska artystycznego, a pó¼niej  na swoich obrazach dokumentowa³ cesarsk± rodzinê. Choroba weneryczna i wyniszczaj±ce organizm leczenie rtêci±, bo innej metody w tamtym czasie nie znano, bardzo zmienia wygl±d, o czym mo¿na siê przekonaæ ogl±daj±c portrety Henryka 8 - króla Anglii wykonane przez Holbeina. Akurat  król Anglii wed³ug wielu historyków zarazi³ siê od swojej przyk³adnej  ma³¿onki Katarzyny Aragoñskiej, któr± z kolei zarazi³ jej spowiednik. Takie s± niestety ustalenia historyków. Choroby przywleczone
z nowego l±du by³y przekleñstwem przez cale stulecia. Czêsto padali ich ofiar± arty¶ci, którzy nie mieli uregulowanego ¿ycia osobistego, albo byli  nadmiernie ³asi na mi³ostki równie¿ z artystycznymi partnerkami, jak na przyk³ad znany czeski kompozytor i przyjaciel Mozarta Josef Mysliveèek. Najprawdopodobniej syfilityczna choroba spowodowa³a tak wielki problem z niegoj±cymi siê ranami, ¿e za rad± lekarzy pozwoli³ sobie obci±æ nos, ale i tak nie zapobieg³o to jego ¶mierci.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 01, 2012, 22:48:39 »

Oczywi¶cie racja.Ale niestety albo na szczê¶cie Schubert zbyt wcze¶nie umar³ aby wyst±pi³y u niego takie
symptomy.
Natomiast ten rysunek Kupelwiesera, obecnie okre¶la siê jako "rzekomy" portret Schuberta, tak w ka¿dym razie czyta³am.
Naprawdê nosi tytu³ "Portret m³odzieñca". Malarz by³ przyjacielem Schuberta i oczywi¶cie jednym z g³ównych
ikonografów ca³ego krêgu schubertian i mo¿e st±d przez wiele lat uwa¿any by³ za portret kompozytora.
Ja najbardziej lubie inny jego rysunek, ten na którym Schubert ma 24 lata
Oprawi³am go nawet w ramki
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2012, 22:52:46 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 04, 2012, 10:53:48 »

Nasuwa siê jeszcze refleksja, ¿e u niejednej pani taki niezaradny ¿yciowo i nie¶mia³y Franciszek Schubert wzbudza³ uczucia macierzyñskie, zgodnie z zasad±: "Skoro nie mogê byæ jego kochank±, to przynajmniej bêdê mu matkowa³a". Bardzo mo¿liwe, ¿e równie¿ z tej przyczyny znajdowa³y siê pieni±dze na imprezy muzyczne, które nazywamy obecnie "schubertiadami". Natomiast mimo ca³ej nie¶mia³o¶ci chyba Kompozytor w pe³ni uczestniczy³ w plotkarsko - towarzyskim ¿yciu Wiednia, gdzie zapewne te¿ wiele siê mówi³o o kolejnych mi³ostkach Goethego. Tak s±dzê, skoro skomponowa³ pie¶ñ do wiersza poety "Kochanek we wszelkich postaciach", w którym Goethe ¿artuje z samego siebie pokazuj±c, ¿e starzej±cy mê¿czyzna chce byæ wykorzystywany przez znacznie m³odsz± od niego partnerkê: chce byæ ³owiony jak rybka, chce dla niej harowaæ jak koñ, chce byæ wydawany jak z³oto dla zaspokojenia jej przyjemno¶ci, chocia¿ zdaje sobie sprawê, ¿e nic ju¿ nie cofnie jego pog³êbiaj±cej siê staro¶ci i zarazem jakby jego drugie ja sta³o obok i krytycznie patrzy³o na te ¿a³osne próby odm³odzenia siê. Jak¿e¿ to wspó³czesne. Z tej te¿ przyczyny zamieszczam poni¿ej polski tekst tej pie¶ni i link do jej wykonania w jêzyku niemieckim, aby co poniektórzy zaawansowani w latach panowie mogli j± sobie po¶piewaæ - na przyk³ad przy goleniu - i z dystansem spojrzeæ na swój plan wej¶cia w zwi±zek ma³¿eñski z panienk± w wieku ich wnuczki.

www.youtube.com/watch?v=grDaNru6Ga8

Johann Wolfgang von Goethe
                                                                                          t³umaczenie: Piotr Kulawik

Kochanek we wszelkich postaciach

Ach! rybk± byæ, co w dal
                                                           W¶ród rze¶kich mknie fal;
                                                             Lecz je¶li wêdkujesz,
                                                             To tego nie czujesz.
                                                           Ach! rybk± byæ, co w dal
                                                           W¶ród rze¶kich mknie fal!
                                                           Ach! rybk± byæ, co w dal
                                                           W¶ród rze¶kich mknie fal!

Ach! gdyby koniem byæ,
                                                              To warto by ¿yæ.
                                                            Gdy wozem siê czujesz,
                                                            Jak koñ nie  pracujesz.
                                                             Ach! gdyby koniem byæ,
                                                               To warto by ¿yæ.
                                                             Ach! gdyby koniem byæ,
                                                               To warto by ¿yæ.

Byæ z³otem ja tak chcê,
                                                               Wiêc wydawaj mnie;
                                                             Lecz gdy nic nie kupisz,
                                                             To wnet mnie porzucisz.
                                                             Byæ z³otem ja tak chcê,
                                                               Wiêc wydawaj mnie;
                                                             Byæ z³otem ja tak chcê,
                                                               Wiêc wydawaj mnie.

Przez staro¶æ Mi³o¶æ ma
                                                             Ch³ód zmarszczek mych zna;
                                                             Wiêc chocia¿ mi przeczy,
                                                              To mnie nie pocieszy.
                                                              Przez staro¶æ Mi³o¶æ ma
                                                             Ch³ód zmarszczek mych zna.
                                                              Przez staro¶æ Mi³o¶æ ma
                                                             Ch³ód zmarszczek mych zna.

Kim jestem,  dobrze znam
                                                                 I czyniæ co mam!
                                                              Choæ wiêcej siê zdaje,
                                                               To mniej siê dostaje.
                                                             Kim jestem,  dobrze znam,
                                                                I czyniæ  co mam!
                                                             Kim jestem,  dobrze znam,
                                                                I czyniæ  co mam!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 04, 2012, 13:18:08 »

Zabawne, dzieki panie Piotrze za t³umaczenie tej ma³o znanej pie¶ni.Do tej pory jej nie zna³am.
W Wiedniu plotkowano pewnie nie tylko o Goethe'm.Wielki ¶piewak Vogl, przyjaciel i
protektor Schuberta, zatwardzia³y stary kawaler zreszt±, ku os³upieniu Schuberta i jego przyjació³
wst±pi³ w zwi±zek ma³¿eñski gdy mia³ sporo po 60-tce.

Skoro tak przekazujemy sobie naj¶wie¿sze plotki z XIX wieku pozwólcie,¿e zamieszczê tu obrazek który wczoraj dosta³am.

Nosi tytu³ "Przechadzka po mie¶cie".Autorem jest przyjaciel Schuberta malarz Moritz Schwind.
Schuberta chyba ³atwo poznaæ, obok niego wysoki Vogl i poeta Bauernfeld.
Z ty³u natomiast widzimy innego przyjaciela Schuberta Franza von Schobera(przypomnê autora s³ów do "An die Musik").
Elegancki i szarmancki jak zwykle Schober uprzejmie k³ania siê damom.
Ca³kiem nie¿le radzili sobie bez aparatów fotograficznych, prawda??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2012, 13:23:21 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 05, 2012, 13:26:03 »

Pani Tereso!

Niesamowite wra¿enie robi ta rycina. Patrz±c na ni± czujê siê, jakbym uczestniczy³ w seansie spirytystycznym. Wracaj± jednak do tematu mezaliansów w tamtych czasach, to przypomnia³a mi siê anegdota, któr± dawno temu us³ysza³em w radiowej dwójce i dotyczy ona jakiego¶ znanego wiedeñskiego  krytyka literackiego z pierwszej po³owy 19-tego wieku. Gdy zmar³a mu ¯ona, o¿eni³ siê ze swoj± gosposi±. Jego intelektualni przyjaciele byli tym bardzo poruszeni i zgorszenie, a on t³umaczy³ siê przed nimi mniej wiêcej w ten sposób:
- Ale ¿eby¶cie wiedzieli, jaki Ona potrafi upiec strudel ze ¶liwkami!!!

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 05, 2012, 14:09:19 »

Chichot Chichot Chichot
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2012, 14:10:56 wys³ane przez aro 50 » Zapisane

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Lipiec 20, 2013, 20:47:57 »

uf... a¿ bojê siê dalej pisaæ  Zawstydzony Mo¿e jednak radosne lato za oknem i s³oneczne, wakacyjne  dni nieco rozja¶ni± dalszy komentarz...
bo teraz bêdzie o samobójcach!!

OTÓ¯ JEST TAKI KOMPOZYTOR który mog³by zostaæ patronem samobójców.
Jet nim (a w³a¶ciwie by³) Rezsõ Seressa - wêgierski twórca o bardzo z³ej s³awie, gdy¿ jego muzyka zaprowadzi³a wielu do piek³a. Wg hipotezy ka¿dy, kto jej s³ucha³, prêdzej czy pó¼niej podejmie próbê samobójcz±. Na samych Wêgrzech po jej wys³uchaniu mia³o pope³niæ samobójstwo ponad 100 osób, a w 1968 pope³ni³ je sam autor.

Hej, hej! Uwaga: je¶li siê zdecydujecie ods³uchaæ - to zastrzegam, czynicie to na w³asn± odpowiedzialno¶æ!

http://youtu.be/4WBZwLkvpFI
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2013, 20:49:53 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fabura
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 94

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Lipiec 20, 2013, 21:39:31 »

To s³ynne "Gloomy Sunday", które doczeka³o siê wielu wiersji. U nas podobn± s³awê choæ trochê mniej samobójstw mia³a Ta ostatnia Niedziela Mieczys³awa Fogga. Podobno przychodzili ludzie do knajpy, prosili o ten utwór i strzelali sobie w g³owê.

Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers mini-land countrylife black-for thepunisher