Nasuwa siê jeszcze refleksja, ¿e u niejednej pani taki niezaradny ¿yciowo i nie¶mia³y Franciszek Schubert wzbudza³ uczucia macierzyñskie, zgodnie z zasad±: "Skoro nie mogê byæ jego kochank±, to przynajmniej bêdê mu matkowa³a". Bardzo mo¿liwe, ¿e równie¿ z tej przyczyny znajdowa³y siê pieni±dze na imprezy muzyczne, które nazywamy obecnie "schubertiadami". Natomiast mimo ca³ej nie¶mia³o¶ci chyba Kompozytor w pe³ni uczestniczy³ w plotkarsko - towarzyskim ¿yciu Wiednia, gdzie zapewne te¿ wiele siê mówi³o o kolejnych mi³ostkach Goethego. Tak s±dzê, skoro skomponowa³ pie¶ñ do wiersza poety "Kochanek we wszelkich postaciach", w którym Goethe ¿artuje z samego siebie pokazuj±c, ¿e starzej±cy mê¿czyzna chce byæ wykorzystywany przez znacznie m³odsz± od niego partnerkê: chce byæ ³owiony jak rybka, chce dla niej harowaæ jak koñ, chce byæ wydawany jak z³oto dla zaspokojenia jej przyjemno¶ci, chocia¿ zdaje sobie sprawê, ¿e nic ju¿ nie cofnie jego pog³êbiaj±cej siê staro¶ci i zarazem jakby jego drugie ja sta³o obok i krytycznie patrzy³o na te ¿a³osne próby odm³odzenia siê. Jak¿e¿ to wspó³czesne. Z tej te¿ przyczyny zamieszczam poni¿ej polski tekst tej pie¶ni i link do jej wykonania w jêzyku niemieckim, aby co poniektórzy zaawansowani w latach panowie mogli j± sobie po¶piewaæ - na przyk³ad przy goleniu - i z dystansem spojrzeæ na swój plan wej¶cia w zwi±zek ma³¿eñski z panienk± w wieku ich wnuczki.
www.youtube.com/watch?v=grDaNru6Ga8 Johann Wolfgang von Goethe
t³umaczenie: Piotr Kulawik
Kochanek we wszelkich postaciach
Ach! rybk± byæ, co w dal
W¶ród rze¶kich mknie fal;
Lecz je¶li wêdkujesz,
To tego nie czujesz.
Ach! rybk± byæ, co w dal
W¶ród rze¶kich mknie fal!
Ach! rybk± byæ, co w dal
W¶ród rze¶kich mknie fal!
Ach! gdyby koniem byæ,