Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176251 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #240 :
Listopad 04, 2010, 18:29:48 »
Cytat: Gogu¶ Listopad 04, 2010, 18:19:06
By³ to fina³, tego jestem pewny, ¶wiat³a gas³y podczas dwóch wystêpów ... jakich ... nie pamiêtam, ale co¶ mi ¶wita ¿e jeden z nich to wystêp Wundera lub Trifonova.
A ty niebieskooki w takim razie æwicz u¶cisk d³oni, pamiêtaj, ¿e je¶li zrobisz to za bardzo "po mêsku" mo¿esz pozbawiæ kogo¶ pracy...
z pewno¶ci± to by³ wystêp fina³owy Khozajnowa. Pamiêtam, powiedzia³em sobie - na jego kamiennej twarzy nawet zanik ¶wiat³a nie miesza
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #241 :
Listopad 04, 2010, 18:32:27 »
Cytat: tuco82 Listopad 04, 2010, 17:31:33
Mo¿e kto¶ przypomnieæ na którym etapie konkursu gas³y ¶wiat³a ? I kto wtedy gra³ na sali.
By³o to w trakcie fina³u, a gra³ wtedy "wrazliwy" Chozjainow...i pamiêtam, ¿e bardzo mnie to "zdenerwowa³o"
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #242 :
Listopad 04, 2010, 18:34:42 »
swiat³o znowu przygas³o na nastepnnym finale, chyba Julianny.
Pamiêtam du¿o bardziej dramatyczne wydarzenie. By³o to w roku 1980 na Okólniku podczas eliminacji do polskiej ekipy na konkurs. Gra³ jaki¶ student chyba ze ¦l±ska, gdy nagle kilka metrów za nim spad³ z sufitu reflektor. Spad³ z ogromnym trzaskiem - a on w³asnie by³ w ¶rodku nokturnu. Wyobra¼cie sobie - nawet nie przerwa³ i zakoñczy³ swój etapowy wystêp jak gdyby nigdy nic. Ju¿ za sam ten wyczyn zakwalifikowano go chyba do II etapu. Ale nie pamiêtam, czy potem przeszed³ jeszcze dalej
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #243 :
Listopad 04, 2010, 18:49:23 »
Tak siê zastanawiam, czy ci piani¶ci w ogóle zauwa¿yli, co siê sta³o, bo przy takiej koncentracji, jak± osi±gaj±, nie jest to wcale takie oczywiste.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 41
«
Odpowiedz #244 :
Listopad 04, 2010, 19:41:56 »
U mnie opad³y ju¿ ca³kowicie emocje oczekiwania na werdykt, emocje po werdykcie oraz emocje w reakcji na emocje innych po werdykcie. Muszê zreszt± przyznaæ, ¿e du¿o bardziej prze¿y³em to, jakie reakcje werdykt wywo³a³ u innych, ni¿ sam werdykt. Mo¿e dlatego, ¿e od pocz±tku jako¶ rozumia³em werdykt, pasowa³ mi on do tego jury i wyda³ siê konsekwentny.
Jednak intryguj± mnie ci±gle g³osowania poszczególnych jurorów. Marzy mi siê te¿, ¿e pojawi± siê interesuj±ce badania fenomenu wybuchu niechêci do werdyktu i ewentualnego wp³ywu na to mediów, w tym dosadnego jêzyka tych mediów (np. zamiast kontrowersyjny, mówiono "skandal", zamiast gra bardzo nieczysto, mówiono "pe³no brudu" ), dotychczas raczej g³ównie spotykanego w odniesieniu do polityków. Ci±gle nie jest wyja¶niony w±tek tej nieszczêsnej zmiany regulaminu, któr± - jak zrozumia³em - "zmajstrowano" z obawy o ewentualne wysokie miejsce Bo¿anowa. Ja uwa¿am, ¿e to powa¿na sprawa, bo w konkursach nie ma ¶wiêtszej rzeczy, jak z góry ustalone zasady ich rozstrzygania. Jurorzy mog± mieæ takie zdanie lub inne, my mo¿emy je rozumieæ lub nie rozumieæ, zgadzaæ siê z nim lub nie - ale regulamin konkursu to rzecz ¶wiêta. Intryguje mnie równie¿ "w±tek azjatycki" na tym konkursie, a szczególnie ta kwestia, ¿e pora¿ka Azjatów to równie¿ pora¿ka ich polskich profesorów - "Polskiej Akademii". Mamy tyle do powiedzenia o chopinowskim stylu, a nie potrafimy przekuæ tego w skuteczn± edukacjê? Zapewniamy siê wszyscy, ¿e nikt tak nie rozumie Chopina, jak my tu w Polsce. Ale czy nie jest to aby tylko pysznienie siê bez pokrycia?
Chcia³bym podzieliæ siê jeszcze jedn± refleksj± - strasznie brakuje mi tych dni konkursowych, a i tych naszych konkursowych dyskusji (nawet, jak niekiedy nie by³y one salonowe ...). Jak my przetrwamy te 5 lat?
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 36
Krzysztof
«
Odpowiedz #245 :
Listopad 04, 2010, 19:42:45 »
¦wiatla gas³y na wystepie Hozjajnowa i Awdiejewej
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #246 :
Listopad 04, 2010, 21:10:04 »
Monika wrzuci³a pasjonuj±cy pomys³ z t± nagrod± od publiczno¶ci.
Nagroda nie musia³a by byæ pieniê¿na, wystarczy³by sam jej presti¿,
który by³by ogromny,
gdyby sposób oddawania g³osów by³ dobrze przemy¶lany.
Jest na to czas (5 lat),
ale trzeba ju¿ zacz±æ dawaæ propozycje do przemy¶leñ.
pozdrawiam
Marek
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #247 :
Listopad 04, 2010, 21:11:18 »
Cytat: Tycjan Listopad 04, 2010, 19:41:56
Jak my przetrwamy te 5 lat?
Jak przetrwamy i czy w ogóle przetrwamy Tycjanie..gdy¿ najpierw trzeba je przetrwaæ aby nadal trwaæ, a wszystkie znaki na Niebie i Ziemi wskazywa³yby, ¿e mog± byæ z tym nie ma³e problemy
Nie wiem czy ostatnio s³yszeli¶cie o tragedii mo¿e nie giganta "Posejdona", ale naszego rodzimego ¿aglowca "Fryderyk Chopin" (po³amane maszty, chwile grozy, dryfowanie na pe³nym morzu i w koñcu holowanie do najbli¿szego portu na wyspach..) Czy¿by jakie¶ fatum..Z³y znak..?? Przes±dny jestem, a nawet bardzo przes±dny - mam to po "babce"..wprawdzie prost± kobiet± by³a, jednak mimo wszystko na swój sposób cechowa³a j±, pewna ¿yciowa m±dro¶æ..
Tak wiêc dla mnie "z³y znak"..baaardzo "z³y znak"..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #248 :
Listopad 04, 2010, 21:46:30 »
Tycjanie-
nie martw siê- przetrwamy!!!
Pytanie tylko, czy razem czy osobno. W ka¿dym razie, gdyby nam tu nie wysz³o, to :
ZA PIÊÆ LAT ZBIÓRKA POD FILHARMONI¡ WARSZAWSK¡
Przecie¿ spotkamy siê tak czy inaczej. Mi³o¶æ do Chopina nie jest kapry¶na, raz zakochany, kocha do koñca ¿ycia.
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #249 :
Listopad 04, 2010, 21:52:33 »
Cytat: aro 49 Listopad 04, 2010, 21:10:04
Monika wrzuci³a pasjonuj±cy pomys³ z t± nagrod± od publiczno¶ci.
Nagroda nie musia³a by byæ pieniê¿na, wystarczy³by sam jej presti¿,
który by³by ogromny,
gdyby sposób oddawania g³osów by³ dobrze przemy¶lany.
Jest na to czas (5 lat),
ale trzeba ju¿ zacz±æ dawaæ propozycje do przemy¶leñ.
Audiotele? SMS-y? Gdzie tu presti¿ je¿eli wszyscy zaczn± g³osowaæ na Polaków? Mo¿e zatem kupony do g³osowania dla tych, którzy byli obecni na fina³ach w filharmonii? A mo¿e odkurzymy maszynê z programu "Od przedszkola do Opola" mierz±c± natê¿enie oklasków. To trudny do rozwi±zania problem, zw³aszcza, je¶li g³ównym za³o¿eniem tej nagrody ma byæ presti¿. Ale jak s³usznie zauwa¿y³e¶ mamy a¿ piêæ lat, to d³ugi czas na opracowanie jakiej¶ koncepcji.
A jak przetrwamy? Trzeba przede wszystkim mieæ gdzie siê schroniæ, mam nadziejê, ¿e nasz Kurier Szafarski bêdzie odpowiednim schronieniem.
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #250 :
Listopad 04, 2010, 21:55:12 »
Ja pamiêtam zachowanie Trifonova zaraz po skoñczeniu gry w trzecim etapie. Jak wstawa³ od fortepianu, wygl±da³ tak, jakby siê co dopiero obudzi³ - wybudzi³y go brawa z szlachetnego amoku. Inaczej odbiera³em Wundera, który wygl±da³ tak, jakby kontrolowa³ rzeczywisto¶æ dooko³a, szczególnie podczas fina³u.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #251 :
Listopad 04, 2010, 21:57:47 »
Trifonov mówi³, ¿e ta ranna godzina mu nie s³u¿y³a, i by³ zaspany. W interpretacji utworu pomog³o mu zaspanie? Jakie¿ to ... trywialne
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #252 :
Listopad 04, 2010, 23:03:04 »
Dzisiejszy dzieñ przeznaczy³am na ods³uchanie jeszcze raz wszystkich etapów Khoziajnova. Ten ch³opak rzeczywi¶cie powinien by³ dostaæ nagrodê. Przys³uchajcie siê jego etiudom w I etapie. Na moje ucho trzyma siê genialnie w takcie. Takie subtelno¶ci odkrywa siê po czasie. Szkoda!
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #253 :
Listopad 04, 2010, 23:11:05 »
Cytat: Gogu¶ Listopad 04, 2010, 21:52:33
Audiotele? SMS-y? Gdzie tu presti¿ je¿eli wszyscy zaczn± g³osowaæ na Polaków?
Nie wiem czy i jak powinien byæ wy³aniany laureat nagrody publiczno¶ci ale nie obawiam siê, ¿e s³uchacze bêd± g³osowaæ wy³±cznie na Polaków. Patrz±c na komentarze z tegorocznego konkursu zauwa¿y³am, ¿e pisz±cy je nie dyszeli ¿±dz± zemsty na jurorach za pominiêcie polskich uczestników. Kruszyli kopie w³a¶ciwie jedynie o Marcina Koziaka, za¶ co do Paw³a Wakarecego wyra¿ali umiarkowany entuzjazm. Dostrzegali natomiast niezrozumia³e decyzje jurorów co do Fedorowej, Armellini czy Sudo.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #254 :
Listopad 04, 2010, 23:18:39 »
Anelik- po raz kolejny przyznajê Ci racjê. O Koziaka walczono i s³yszê, ¿e nie bez racji. Naprawdê szkoda tego m³odego talentu. Wierzê jednak, ze sobie wspaniale poradzi.
Przegl±daj±c materia³y Paw³a Wakarecego ( przepraszam Pawe³) s±dzê, ¿e Marcin Koziak, choæ mniej wyrazisty, by³ lepszy. ( lecz jest to tylko moja prywatna, niefachowa opinia)
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
40