Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176063 razy)
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 110
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #420 :
Styczeñ 15, 2011, 16:02:37 »
Cytat: Aleksias Styczeñ 15, 2011, 15:32:25
Allegro - mam takie same odczucia:) Danii³ powiedzia³, ¿e cieszy siê, ¿e mo¿e znów podró¿nowaæ ze swoimi przyjació³mi. Ja te¿ siê cieszê, widz±c ich znowu. Ju¿ niewa¿ne, komu siê bardziej kibicowa³o, komu mniej - prze¿yli¶my razem magiczny czas.
Tyle siê dzia³o, tyle siê czu³o. Nigdy nie bêd± jakimi¶ anonimowymi postaciami z p³yty czy zdjêcia. To zawsze bêd± Ingolf, Lukas, Danii³ - ¿ywi m³odzi weseli ludzie, ze swoimi charakterystycznymi cechami, osobowo¶ciami, którym towarzyszyli¶my przez tyle czasu i podgl±dali¶my w takim prze³omowym dla nich czasie, nie tylko piani¶ci z okre¶lonym stylem gry. Starzy przyjaciele:))
Fakt, Lukas jak zawsze na luzie: "nu wot, i wsio"
) Fajnie, ¿e s± tam razem. Bêdzie im ra¼niej. Na pewno przetestuj± japoñskie puby:))
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #421 :
Styczeñ 15, 2011, 16:10:18 »
Piszecie, ¿e Avdeeva twierdzi, i¿ w muzyce Chopina "jest wiele swobody i miejsca na improwizacje". Ja uwa¿am, ¿e Avdeeva gra w sposób bardzo wyuczony, ma³o improwizowany... Oczywi¶cie, z jej opini± siê zgadzam, ale w jej przypadku czy to nie jedynie teoria? Teoria, któr± w moim przekonaniu realizuje PRZEDE WSZYSTKIM Wunder, potem jeszcze chyba Trifonov, mo¿e Bozanov, czasem Hazjajnow... Chopin musi byæ grany ex improviso, wtedy dopiero wype³nia siê romantyczne przes³anie tego twórcy.
Wunder tak w³a¶nie gra i jestem przekonany, ¿e to zas³uga m.in. Harasiewicza. Ingolf sam bowiem powiedzia³, ¿e Maestro ka¿e w chwili wyj¶cia na scenê zapomnieæ to, w jaki sposób gra³o siê balladê czy mazurki dotychczas. W chwili rozpoczêcia kreacji dzie³a - na pianistê ma sp³yn±æ jaka¶ niezwyk³a energia, emocja, która ka¿e "wytrz±sn±æ" z fortepianu - ex nihilo, ex improviso - prawdziwego, romantycznego CHOPINA. I wtedy dzie³o prawdziwie ODDZIA£UJE...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #422 :
Styczeñ 15, 2011, 17:29:17 »
Cytat: Allegra Styczeñ 14, 2011, 15:38:43
Reporta¿ - d³ugi, po francusku, ciekawie pokazuj±cy kulisy. Moge pomóc w zrozumieniu, jesli jaki¶ fragment kogo¶ zainteresuje. Pozdrawiam.
http://envoye-special.france2.fr/index-fr.php?page=reportage-bonus&id_article=2642
Allegro, jak mo¿esz siê domy¶liæ, interesuje mnie fragment od 21:50 do 22:30
Co pan Rybicki dok³adnie mówi, bo gubi± mi siê niektóre s³owa:(
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #423 :
Styczeñ 15, 2011, 17:46:10 »
Narrator: W filharmonii prof. Rybicki ci±gle "poluje".
Profesor: Prawdopodobnie, prawdopodobnie grand prix konkursu - Wunder.
Narrator: Austriak Ingolf Wunder jest ulubieñcem publiczno¶ci.
Profesor: Cudownie, wspaniale! Wielkie gratulacje! Zajdzie Pan daleko w tym konkursie.
Wunder: Dziêkujê.
Profesor: Wielko¶æ to prostota. Muszê koniecznie zacytowaæ Chopina. Zapytany o najwa¿niejsz± i najtrudniejsz± kwestiê w muzyce, odpowiedzia³ "Po przetworzeniu tysiêcy, tysiêcu nut, osi±gn±æ w koñcu prostotê".
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 15, 2011, 17:50:23 wys³ane przez Allegra
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #424 :
Styczeñ 15, 2011, 17:49:03 »
Mozarcie, bardzo lubiê czytaæ Twoje posty. Mamy podobne gusty i podczas gdy ja mogê jedynie opisaæ mniej czy bardziej udatnie moje emocjonalne czy estetyczne odczucia wzglêdem utworów, które robi± na mnie wra¿enie, od Ciebie dowiadujê siê, w bardzo profesjonalny sposób, dlaczego one mi siê podobaj±
A przy okazji: kolega ci±gle siê chwali swoj± kolekcj± p³yt
a nie chce siê kolega podzieliæ (wiedz± i wra¿eniami
). Mia³ byæ Mozartowski temat i nadal nie ma - a wystarczy za³o¿yæ i na pocz±tek wrzuciæ cokolwiek. Wolfi powinien mieæ swoje sta³e miejsce na tym forum.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #425 :
Styczeñ 15, 2011, 18:04:55 »
Dziêki, Allegro:) Jak to mówi³ Pawlak: "ot m±drego to i przyjemnie pos³uchaæ"
)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #426 :
Styczeñ 15, 2011, 18:07:57 »
Pan Dybowski naprawdê mocno siê zdenerwowa³. "Zdrada idea³ów".
http://www.twojamuza.pl/index.php?w=6&id=852&g=11
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #427 :
Styczeñ 15, 2011, 18:41:33 »
Mam ambiwalentne odczucia co do tego artyku³u i czujê za¿enowanie po jego przeczytaniu...
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #428 :
Styczeñ 15, 2011, 18:47:00 »
Szuka³am tego artyku³u wcze¶niej, ale nie znalaz³am - dziêki.
S³usza³am, ¿e jest bardzo zjadliwy, wiêc spodziewa³am siê najgorszego. Jest parê mocnych stwierdzeñ; dobrze mieæ jakie¶ dowody, a nie tylko wewnêtrzne przekonanie, publikuj±c co¶ takiego, bo mo¿na naraziæ siê na nieprzyjemno¶ci...
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #429 :
Styczeñ 15, 2011, 18:51:19 »
Artyku³ w³a¶ciwie potwierdza wszystkie nasze w±tpliwo¶ci. Nie czujê w nim zjadliwo¶ci, raczej prawdê - kawa na ³awê.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
«
Odpowiedz #430 :
Styczeñ 15, 2011, 23:11:58 »
Czytaj±c ten artyku³ mam trochê wra¿enie, ¿e widzê forum TVP.
"Obecne wyniki pokaza³y, ¿e poprzednie sk³ady sêdziowskie by³y lepsze, chocia¿ czêsto nie wszystkich zadowala³y".
Nie s±dzê, ja ten Konkurs zapamiêtam na ca³e ¿ycie, by³ zupe³nie wyj±tkowy, czego nie mogê powiedzieæ o dwóch poprzednich, które bardzo blado siê u mnie zapisa³y, (ten z 95 roku by³ moim pierwszym, wtedy jeszcze s³ucha³am Chopina nie wykonañ).
Zapewne artyku³ ten spodoba siê siê 90% forumowiczów, poniewa¿ wychwala Wundera, tylko ¿e jak siê pewnie orientujecie, nie wszyscy widz± w nim uciele¶nienie ducha chopinowskiego, do którego wzdycha autor: du¿o mamy opinii.
Szczerze mówi±c uwa¿am, ¿e do ka¿dego kompozytora trzeba mieæ "specjalny talent", albo po prostu mieæ talent.
Konkursowi najlepiej s³u¿y wy³anianie ciekawych pianistów, nie reprodukowanie polskiej szko³y.
Oskar¿anie Jasiñskiego o dawanie lekcji Awdiejewej to niesmaczna przesada.
Co to znaczy, ¿e AH znalaz³ siê w jury w sposób "naturalny"? Przez osmozê czy jak?
Tak dla równowagi przytoczê opiniê Doroty Szwarcman, która bardzo wysoko ceni Awdiejew± a o Wunderze twierdzi³a, ¿e nie powinien znale¼æ siê w finale. Przepraszam za ten wtrêt, uwa¿am ¿e mia³ do tego prawo, tylko chcê zneutralizowaæ jednostronno¶æ.
Ogólnie, ten dosyæ skwaszony chyba cz³owiek musia³ sobie ul¿yæ, ¿e nie wygra³ jego faworyt. A przede wszystkim nie czytam w tym artykule niczego o czym bym ju¿ nie s³ysza³a (chocia¿ kilka osobistych domys³ów autora te¿ jest, ale przepraszam ja te¿ takowe posiadam).
Cytat: Allegra Styczeñ 15, 2011, 17:46:10
Zapytany o najwa¿niejsz± i najtrudniejsz± kwestiê w muzyce, odpowiedzia³ "Po przetworzeniu tysiêcy, tysiêcu nut, osi±gn±æ w koñcu prostotê".
Szkoda, ¿e nie mam pod rêk± ksi±¿ki, ale je¶li dobrze sobie przypominam Chopin stwierdzi³ co¶ takiego mówi±c o Liszcie, to by³oby bardzo ciekawe.
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 15, 2011, 23:19:21 wys³ane przez Ola83
»
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #431 :
Styczeñ 15, 2011, 23:27:37 »
Jeszcze raz przepraszam fanów Bo¿anowa - okre¶lenie sprawny pianista nie ma w mojej nomenklaturze wyd¼wiêku pejoratywnego. Doceniam du¿e mo¿liwo¶ci, doceniam ¶wietn± motorykê, mo¿liwo¶ci wydobywania z fortepianu potê¿nego d¼wiêku (czêsto jednak zbyt agresywnego), ale nie widzê go w tym repertuarze. Dla mnie w muzyce Bo¿anowa brakowa³o za¶piewu Chopina. Nie kojarzy mi siê z t± poetyk±. Mo¿e Rachmaninow, mo¿e Beethoven. Nie wiem, po prostu nie wiem co powinien graæ. Wiem, ¿e nie Chopina. Przyznam nawet, ¿e mia³ ³adne momenty - te mia³a tak¿e Avdiejewa. Jego zachowanie jest mi obojêtne - je¶li chodzi o mimikê, sposób siedzenia przy fortepianie, w³asne krzes³o. Nie oceniam go te¿ przez pryzmat zachowania po og³oszeniu wyników. Mia³ prawo daæ wyraz w³asnym uczuciom i zaprotestowaæ przeciwko werdytkowi jury, choæ w moim przekonaniu bardziej spektakularnie uczyni³by to wychodz±c na scenê i porywaj±c za sob± publiczno¶æ - bo ta przecie¿ od pocz±tku mu sprzyja³a. I tu muszê zreszt± uchyliæ przed Bo¿anowem czapki - potrafi perfekcyjnie nawi±zaæ kontakt z widowni±.
I obiecujê wys³ucham go jeszcze raz a mo¿e wiele razy. Mo¿e co¶ zgubi³am, czego¶ nie dostrzeg³am. Obawiam siên jednak, ¿e zdania nie zmieniê. Do innych wykonawców têskniê ci±gle i mog³aby w kó³ko s³uchaæ ich wykonañ. Do Bo¿anowa - nie.
Mozart! Odczucia co do Julianny mam podobne. A jej s³ucha³am mnóstwo razy. S±dzi³am przez pewien czas, ¿e to mo¿e ta nieszczêsna Yamaha, ale byli tacy, którzy okie³znali ten instrument i brzmia³ pod poduszkami ich palców piêknie.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #432 :
Styczeñ 15, 2011, 23:41:22 »
Anelik nikt Tobie nie "ka¿e" zmieniaæ zdania
. Ja go widzê we wszystkim co zechce zagraæ, bo on nale¿y do tych których przychodzi siê s³uchaæ ze wzglêdu na to, ¿e graj±, a nie co graj± (Rachmaninowa i Beethovena gra), a Chopina graæ bêdzie, bo to jeden z jego ulubionych kompozytorów (i podobnie jak Kenner (raz jeszcze) uwa¿am, ¿e bêdzie wa¿n± postaci± w tej dziedzinie).
(D¼wiêk mia³ nieco sforsowany tylko w Koncercie moim zdaniem (ale ju¿ nie w Katowicach), poza tym jego d¼wiêk jest niezrównany).
Biorê go z ca³ym dobrodziejstwem inwentarza, podobnie jak Horowitza (który czasem mnie nie¼le denerwuje).
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 15, 2011, 23:51:27 wys³ane przez Ola83
»
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #433 :
Styczeñ 15, 2011, 23:57:52 »
Cytat: Ola83 Styczeñ 15, 2011, 23:11:58
Co to znaczy, ¿e AH znalaz³ siê w jury w sposób "naturalny"? Przez osmozê czy jak?
Mo¿e przez p±czkowanie?
Czy¿by chodzi³o o to, ¿e p. Harasiewicz by³ w jury kolejny raz? A mo¿e o to, ¿e to polski laureat, a p. Dybowski postuluje 1/3 Polaków w jury?
PS. Przeczyta³am w³a¶nie kolejny raz wywiad Teresy Torañskiej z Harasiewiczem "Fortepiany szybko sie starzej±". ¦wietny.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #434 :
Styczeñ 16, 2011, 00:09:59 »
1/3? Przecie¿ by³o czworo Polaków w Jury.
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
40