Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 188426 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #75 : Październik 21, 2010, 08:27:02 »

Witam o poranku. Ju¿ przespa³am siê z myœl¹ o wygranych i przegranych tego konkursu. Nawet na onecie pojawi³a siê wzmianka o tym, ¿e konkurs siê odby³ i kto wygra³. Proszê nie czytaÌ komentarzy pod spodem, jeœli nie chcecie dostaÌ nerwicy i wrzodów ¿ó³¹dka. Ja niestety, przez swoj¹ ciekawoœÌ, zajrza³am i nic- teraz jestem troszkê bardziej siwa.
PrzeraÂża mnie to, co ludzie wypisujÂą, czy naprawdĂŞ jest aÂż tak Âźle?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #76 : Październik 21, 2010, 08:47:45 »

Jeœli chcesz oszczêdziÌ innym czytania wypocin onetowych troli, to mo¿e zreferuj ich myœli. PoœwiêÌ siê dla innych. Ja tam wolê nie zagl¹daÌ. Nawet na forum tvp pojawi³ siê ju¿ zalew przypadkowych osób, które taki spam robi¹, ¿e nie da siê normalnie korzystaÌ. Oczywiœcie jak by³y pierwsze etapy, to ma³o kto pisa³... Z jednej strony - fajnie ¿e siê zainteresowali, z drugiej - konkurs siê skoùczy³, wiêc pewnie wiêkszoœÌ tych ludzi nieprêdko znów zetknie siê z klasyk¹ - nie z braku takiej mo¿liwoœci bynajmniej...

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #77 : Październik 21, 2010, 08:54:35 »

Witam. ÂŚniÂło mi siĂŞ w nocy jakieÂś mroczne jury mĂŞczÂące mÂłodych artystĂłw . Nie podoba mi siĂŞ, Âże przy takim wspaniaÂłym konkursie jest jury nie liczÂące siĂŞ ze zdaniem wiĂŞkszoÂści sÂłuchaczy. To nie byÂł pierwszy szokujÂący werdykt w historii konkursu. Nie chce myÂśleĂŚ, Âże wchodzÂą tu w grĂŞ jakieÂś ukÂłady, pieniÂądze jak to siĂŞ dzieje np. w sporcie. Mam tylko nadziejĂŞ, Âże za 5 lat praca jury bĂŞdzie wyglÂądaÂła inaczej. CieszĂŞ mnie, Âże ten Konkurs byÂł naprawdĂŞ na wysokim poziomie. Wykonania dostarczyÂły wielu wspaniaÂłych wraÂżeĂą i ...za pomocÂą forum moÂżna byÂło poznaĂŚ znajÂących siĂŞ na rzeczy sÂłuchaczy kochajÂących muzykĂŞ Chopina. Pozdrawiam serdecznie
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #78 : Październik 21, 2010, 08:56:32 »

ReferowaĂŚ nie ma co. Zalew obraÂźliwych tekstĂłw, teorie spiskowe, prostackie gadki pseudo-polityczne. Ludzie w sieci czujÂą siĂŞ anonimowi i to pozwala im na wylewanie z siebie hektolitrĂłw zÂłoÂści i agresji.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Październik 21, 2010, 09:03:10 »

Na forum TVP Kultura z poczÂątku byÂło bardzo sympatycznie i kameralnie- jednym sÂłowem bardzo miÂło. No ale niestety, parcie na szkÂło spowodowaÂło to, Âże i tam pojawiÂło siĂŞ mnĂłstwo przypadkowych "szczekaczy".

Bodek1- nie sprzeczam siĂŞ, Âże Avdeeva byÂła najlepsza, choĂŚ za takÂą jÂą uznano, ona mi po prostu przypadÂła do gustu, z jej interpretacjÂą i kolorystykÂą. Jestem zadowolona.
Nie jestem pewna, czy powinna byÌ uznana za najlepsz¹, tym nie mniej, ³echce mnie pró¿nie, ¿e moje zdanie wypowiadane o niej, jeszcze w II etapie, które tak skrytykowa³a Pani Kozubek, nie by³o tak ca³kiem nietrafione.

WedÂług mnie powinny byĂŚ 3 pierwsze nagrody.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #80 : Październik 21, 2010, 09:27:24 »

Ka¿dy ma w³asne zdanie i swoje sympatie . Ja tylko o tym, ¿e powinny nast¹piÌ zmiany w tym chyba zbyt skostnia³ym jury (mo¿e jakaœ jawna punktacja jak w ³y¿wiarstwie figurowym), aby konkursy Chopinowskie by³y coraz lepsze i oceny by³y sprawiedliwsze. Powinno siê te¿ wróciÌ do nagrody publicznoœci. Ja g³osowa³bym na Koziajnowa a i tak przychodz¹cy ludzie na koncerty najlepiej wyra¿¹ swoje zdanie o laureatach. Pozdrawiam
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #81 : Październik 21, 2010, 09:38:53 »

Teraz te¿ jurorzy wystawiaj¹ oceny. System je odpowiednio koryguje pod k¹tem dopuszczalnych odchy³ek od œredniej. Tak to wygl¹da w teorii. W praktyce byÌ mo¿e jednak coœ jest rozgrywane pozaregulminowo. Bo przecie¿ zliczenie punktacji na komputerze, to robota na kilka minut, i to przy za³o¿eniu, ¿e dane nie zosta³y wczeœniej wprowadzone. Chocia¿ z drugiej strony pamiêtaÌ nale¿y, ¿e trzeba sprawdziÌ poprawnoœÌ wprowadzenia danych i sporz¹dziÌ protoko³y - przed og³oszeniem wyników, bo jeœli potem siê ktoœ by rozmyœli³, skoùczy³oby siê megaskandalem.
Nagroda publicznoœci? Ale jak j¹ przyznawaÌ? Audiotele? Zwykle bêdzie wygrywa³ Polak... Wœród obecnych? Ale na którym dniu? Bo jeœli bêdzie mo¿na g³osowaÌ codziennie, to bêdzie dublowanie g³osów. W Internecie? NapisaÌ bota ¿aden problem... Pomiar aplauzu? Klakierów mo¿na wynaj¹Ì... Chyba przyznawanie nagród publicznoœci nie jest najlepszym pomys³em.

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #82 : Październik 21, 2010, 09:51:39 »

No tak - mamy 5 lat, Âżeby coÂś tu zaproponowaĂŚ i wymyÂśliĂŚ by byÂło dobrze i sprawiedliwie. GratulujĂŞ Monice, Âże miaÂła wyczucie i trafnie wytypowaÂła zwyciĂŞzcĂŞ konkursu i Âże miaÂła odwagĂŞ (chyba jako jedyna) broniĂŚ swojego faworyta . JadĂŞ do pracy. OdezwĂŞ siĂŞ wieczorem. Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich - trzymajcie siĂŞ ciepÂło- wÂłaÂśnie zaÂświeciÂło sÂłoneczko w Koszalinie....
micoona
UÂżytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #83 : Październik 21, 2010, 10:49:51 »

Witam siĂŞ i tu.
Ja dziÂś na szczĂŞÂście mam wolne.
Emocje troszkĂŞ opadÂły. Dalej czujĂŞ siĂŞ oszukana przez jury ale koncertu laureatĂłw wysÂłucham. Bo wczoraj w duszy zarzekaÂłam siĂŞ, Âże nie spojrzĂŞ w telewizor
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Październik 21, 2010, 11:01:33 »

Nie ma sensu gniewaÌ siê na muzykê. Zreszt¹ - Awdiejewa nawet nie zauwa¿y, ¿e nie w³¹czy³aœ telewizora Chichot
Myœlê, ¿e teraz, graj¹c ju¿ na luzie, laureaci mog¹ sprawiÌ nam niez³¹ ucztê muzyczn¹.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #85 : Październik 21, 2010, 11:21:29 »

Niebieskooki ma racjĂŞ, nie warto gniewaĂŚ siĂŞ na muzykĂŞ.
Siedzimy przed telewizorami i prawie poÂłowa emocji i wraÂżeĂą ucieka nam przez lufcik. Brakuje "magii sali". W szkole moje cĂłrki, uczy dziewczyna, ktĂłra w tym roku startowaÂła do pre eliminacji Konkursu. Nie dostaÂła siĂŞ, trudno. GraÂła bardzo Âładnie, gdy sÂłuchaÂło siĂŞ jej na sali koncertowej. OczywiÂście byÂło to wykonanie, moÂże ciut wiĂŞcej niÂż szkolne, ale "magia sali robi swoje".

ByĂŚ moÂże AvdeevÂą oceniliÂśmy zbyt surowo?
micoona
UÂżytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #86 : Październik 21, 2010, 11:34:43 »

Och wiem, Âże macie racjĂŞ. W nocy strzeliÂłam zwykÂłego babskiego focha po prostu. Nie wytrzymaÂłabym gdybym nie wysÂłuchaÂła koncertu laureatĂłw. Teraz zastanawia mnie jak wytrzyma Julianna presjĂŞ.
Ju¿ zaczynam czuÌ "ssanie" w ¿o³¹dku i stres przed koncertowy. Chopin rzeczywiœcie uzale¿nia.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #87 : Październik 21, 2010, 11:49:30 »

Jak wytrzyma? Myœlê, ¿e bez problemu, jeœli w ogóle mówimy o czymœ takim jak presja. Laureatowi na takim koncercie wybaczy siê wszystko, z wyj¹tkiem impertynencji. Nawet jeœli siê potknie, wszyscy powiedz¹: normalne, tyle dni w stresie, w koùcu musia³a przyjœÌ dekoncentracja, gdy emocje opad³y. Druga sprawa: czy ona czuje presjê, ¿e musi coœ komuœ udowodniÌ? Myœlê, ¿e nie. Ona naprawdê by³a bardzo zadowolona po swoim koncercie fina³owym. To wewnêtrzne poczucie, ¿e wysz³o tak jak powinno, daje jej te¿ przeœwiadczenie, ¿e nagroda nie wziê³a siê z sufitu. Ciekawe, czy dotar³y do niej te negatywne komentarze na temat rozstrzygniêÌ. Jeœli tak, to tutaj mo¿e byÌ element presji. Ale to nie bêdzie dla niej ¿adne novum. Prawdopodobnie z poprzednich komentarzy wyci¹gnê³a wnioski i w finale próbowa³a zagraÌ mniej "mocarstwowo". Teraz po prostu zrobi to samo.

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #88 : Październik 21, 2010, 12:09:32 »

Dzieù dobry! Ja te¿ siê przespa³am z werdyktem ale moja ocena weryktu nie uleg³a zmianie. W³¹czam siê w Wasz¹ porann¹ dyskusjê i zacznê od tego, ¿e chyba trochê niesprawiedliwie podchodzicie do tych, którzy zaczêli pisaÌ na forum póŸniej ni¿ Wy. W moim przypadku by³o tak dlatego, ¿e wiêksz¹ czêœÌ konkursu po prostu by³am zajêta. Dziêki mp3 mog³am jedynie chodziÌ ze s³uchawkami na uszach ca³y dzieù i zapamiêtywaÌ swoje wra¿enia. Potem - kiedy siê "szczêœliwie" dorobi³am gipsu mog³am zacz¹Ì dzieliÌ siê wra¿eniami i przede wszystkim czerpaÌ z wra¿eù innych. Wiele osób mia³o ten sam problem.
             Co do werdyktu - zrozumiaÂłam (chyba!) dlaczego byÂł taki. A staÂło siĂŞ to po wypowiedzi Fu Tsunga. JeÂśli ten czÂłowiek dostrzega w muzyce Chopina tylko cierpienie i dyskwalifikuje Wundera, bo ten siĂŞ za bardzo uÂśmiechaÂł podczas wykonaĂą to - jak mawia moja przyjació³ka - serwus lody! Musi byĂŚ gÂłuchy na caÂły Âładunek emocjonalny, ca³¹ paletĂŞ ró¿nych uczuĂŚ tkwiÂących we Fryderykowym graniu - poza cierpieniem oczywiÂście. Jak wiĂŞc mĂłgÂł oceniĂŚ wylewajÂące siĂŞ z wielu wykonaĂą radoœÌ, miÂłoœÌ, euforiĂŞ, smutek, poczucie dumy, zadumanie? DziwiĂŞ siĂŞ jedynie temu, Âże skoro wykÂładnikiem oceny miaÂło byĂŚ to kto jak "cierpni" grajÂąc Chopina - to olimpijska obojĂŞtnoœÌ Avdiejevej dalej nie mieÂści siĂŞ w jego postrzeganiu Chopina.
             Koncert laureatĂłw obejrzĂŞ - muzyka Chopina jest zbyt waÂżnym elementem mojego Âżycia, Âżeby z niej zrezygnowaĂŚ.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #89 : Październik 21, 2010, 12:23:42 »

Witajcie. Z przykroÂściÂą muszĂŞ stwierdziĂŚ, Âże moje emocje i rozgoryczenie nie opadÂły, zwlaszcza, Âże od rana w Tvp3 uslyszaÂłam wypowiedzi ekspertow, a nawet ministra Zdrojewskiego,zbulwersowanych werdyktem jury.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher paktprzyjazni animilkowo black-for countrylife