Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176630 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #75 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 08:27:02 »
Witam o poranku. Ju¿ przespa³am siê z my¶l± o wygranych i przegranych tego konkursu. Nawet na onecie pojawi³a siê wzmianka o tym, ¿e konkurs siê odby³ i kto wygra³. Proszê nie czytaæ komentarzy pod spodem, je¶li nie chcecie dostaæ nerwicy i wrzodów ¿ó³±dka. Ja niestety, przez swoj± ciekawo¶æ, zajrza³am i nic- teraz jestem troszkê bardziej siwa.
Przera¿a mnie to, co ludzie wypisuj±, czy naprawdê jest a¿ tak ¼le?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #76 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 08:47:45 »
Je¶li chcesz oszczêdziæ innym czytania wypocin onetowych troli, to mo¿e zreferuj ich my¶li. Po¶wiêæ siê dla innych. Ja tam wolê nie zagl±daæ. Nawet na forum tvp pojawi³ siê ju¿ zalew przypadkowych osób, które taki spam robi±, ¿e nie da siê normalnie korzystaæ. Oczywi¶cie jak by³y pierwsze etapy, to ma³o kto pisa³... Z jednej strony - fajnie ¿e siê zainteresowali, z drugiej - konkurs siê skoñczy³, wiêc pewnie wiêkszo¶æ tych ludzi nieprêdko znów zetknie siê z klasyk± - nie z braku takiej mo¿liwo¶ci bynajmniej...
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #77 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 08:54:35 »
Witam. ¦ni³o mi siê w nocy jakie¶ mroczne jury mêcz±ce m³odych artystów
. Nie podoba mi siê, ¿e przy takim wspania³ym konkursie jest jury nie licz±ce siê ze zdaniem wiêkszo¶ci s³uchaczy. To nie by³ pierwszy szokuj±cy werdykt w historii konkursu. Nie chce my¶leæ, ¿e wchodz± tu w grê jakie¶ uk³ady, pieni±dze jak to siê dzieje np. w sporcie. Mam tylko nadziejê, ¿e za 5 lat praca jury bêdzie wygl±da³a inaczej. Cieszê mnie, ¿e ten Konkurs by³ naprawdê na wysokim poziomie. Wykonania dostarczy³y wielu wspania³ych wra¿eñ i ...za pomoc± forum mo¿na by³o poznaæ znaj±cych siê na rzeczy s³uchaczy kochaj±cych muzykê Chopina. Pozdrawiam serdecznie
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #78 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 08:56:32 »
Referowaæ nie ma co. Zalew obra¼liwych tekstów, teorie spiskowe, prostackie gadki pseudo-polityczne. Ludzie w sieci czuj± siê anonimowi i to pozwala im na wylewanie z siebie hektolitrów z³o¶ci i agresji.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #79 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 09:03:10 »
Na forum TVP Kultura z pocz±tku by³o bardzo sympatycznie i kameralnie- jednym s³owem bardzo mi³o. No ale niestety, parcie na szk³o spowodowa³o to, ¿e i tam pojawi³o siê mnóstwo przypadkowych "szczekaczy".
Bodek1- nie sprzeczam siê, ¿e Avdeeva by³a najlepsza, choæ za tak± j± uznano, ona mi po prostu przypad³a do gustu, z jej interpretacj± i kolorystyk±. Jestem zadowolona.
Nie jestem pewna, czy powinna byæ uznana za najlepsz±, tym nie mniej, ³echce mnie pró¿nie, ¿e moje zdanie wypowiadane o niej, jeszcze w II etapie, które tak skrytykowa³a Pani Kozubek, nie by³o tak ca³kiem nietrafione.
Wed³ug mnie powinny byæ 3 pierwsze nagrody.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #80 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 09:27:24 »
Ka¿dy ma w³asne zdanie i swoje sympatie
. Ja tylko o tym, ¿e powinny nast±piæ zmiany w tym chyba zbyt skostnia³ym jury (mo¿e jaka¶ jawna punktacja jak w ³y¿wiarstwie figurowym), aby konkursy Chopinowskie by³y coraz lepsze i oceny by³y sprawiedliwsze. Powinno siê te¿ wróciæ do nagrody publiczno¶ci. Ja g³osowa³bym na Koziajnowa
a i tak przychodz±cy ludzie na koncerty najlepiej wyra¿± swoje zdanie o laureatach. Pozdrawiam
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #81 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 09:38:53 »
Teraz te¿ jurorzy wystawiaj± oceny. System je odpowiednio koryguje pod k±tem dopuszczalnych odchy³ek od ¶redniej. Tak to wygl±da w teorii. W praktyce byæ mo¿e jednak co¶ jest rozgrywane pozaregulminowo. Bo przecie¿ zliczenie punktacji na komputerze, to robota na kilka minut, i to przy za³o¿eniu, ¿e dane nie zosta³y wcze¶niej wprowadzone. Chocia¿ z drugiej strony pamiêtaæ nale¿y, ¿e trzeba sprawdziæ poprawno¶æ wprowadzenia danych i sporz±dziæ protoko³y - przed og³oszeniem wyników, bo je¶li potem siê kto¶ by rozmy¶li³, skoñczy³oby siê megaskandalem.
Nagroda publiczno¶ci? Ale jak j± przyznawaæ? Audiotele? Zwykle bêdzie wygrywa³ Polak... W¶ród obecnych? Ale na którym dniu? Bo je¶li bêdzie mo¿na g³osowaæ codziennie, to bêdzie dublowanie g³osów. W Internecie? Napisaæ bota ¿aden problem... Pomiar aplauzu? Klakierów mo¿na wynaj±æ... Chyba przyznawanie nagród publiczno¶ci nie jest najlepszym pomys³em.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #82 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 09:51:39 »
No tak - mamy 5 lat, ¿eby co¶ tu zaproponowaæ i wymy¶liæ by by³o dobrze i sprawiedliwie. Gratulujê Monice, ¿e mia³a wyczucie i trafnie wytypowa³a zwyciêzcê konkursu i ¿e mia³a odwagê (chyba jako jedyna) broniæ swojego faworyta
. Jadê do pracy. Odezwê siê wieczorem. Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich - trzymajcie siê ciep³o- w³a¶nie za¶wieci³o s³oneczko w Koszalinie....
micoona
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 63
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #83 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 10:49:51 »
Witam siê i tu.
Ja dzi¶ na szczê¶cie mam wolne.
Emocje troszkê opad³y. Dalej czujê siê oszukana przez jury ale koncertu laureatów wys³ucham. Bo wczoraj w duszy zarzeka³am siê, ¿e nie spojrzê w telewizor
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #84 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 11:01:33 »
Nie ma sensu gniewaæ siê na muzykê. Zreszt± - Awdiejewa nawet nie zauwa¿y, ¿e nie w³±czy³a¶ telewizora
My¶lê, ¿e teraz, graj±c ju¿ na luzie, laureaci mog± sprawiæ nam niez³± ucztê muzyczn±.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #85 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 11:21:29 »
Niebieskooki ma racjê, nie warto gniewaæ siê na muzykê.
Siedzimy przed telewizorami i prawie po³owa emocji i wra¿eñ ucieka nam przez lufcik. Brakuje "magii sali". W szkole moje córki, uczy dziewczyna, która w tym roku startowa³a do pre eliminacji Konkursu. Nie dosta³a siê, trudno. Gra³a bardzo ³adnie, gdy s³ucha³o siê jej na sali koncertowej. Oczywi¶cie by³o to wykonanie, mo¿e ciut wiêcej ni¿ szkolne, ale "magia sali robi swoje".
Byæ mo¿e Avdeev± ocenili¶my zbyt surowo?
micoona
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 63
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #86 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 11:34:43 »
Och wiem, ¿e macie racjê. W nocy strzeli³am zwyk³ego babskiego focha po prostu. Nie wytrzyma³abym gdybym nie wys³ucha³a koncertu laureatów. Teraz zastanawia mnie jak wytrzyma Julianna presjê.
Ju¿ zaczynam czuæ "ssanie" w ¿o³±dku i stres przed koncertowy. Chopin rzeczywi¶cie uzale¿nia.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #87 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 11:49:30 »
Jak wytrzyma? My¶lê, ¿e bez problemu, je¶li w ogóle mówimy o czym¶ takim jak presja. Laureatowi na takim koncercie wybaczy siê wszystko, z wyj±tkiem impertynencji. Nawet je¶li siê potknie, wszyscy powiedz±: normalne, tyle dni w stresie, w koñcu musia³a przyj¶æ dekoncentracja, gdy emocje opad³y. Druga sprawa: czy ona czuje presjê, ¿e musi co¶ komu¶ udowodniæ? My¶lê, ¿e nie. Ona naprawdê by³a bardzo zadowolona po swoim koncercie fina³owym. To wewnêtrzne poczucie, ¿e wysz³o tak jak powinno, daje jej te¿ prze¶wiadczenie, ¿e nagroda nie wziê³a siê z sufitu. Ciekawe, czy dotar³y do niej te negatywne komentarze na temat rozstrzygniêæ. Je¶li tak, to tutaj mo¿e byæ element presji. Ale to nie bêdzie dla niej ¿adne novum. Prawdopodobnie z poprzednich komentarzy wyci±gnê³a wnioski i w finale próbowa³a zagraæ mniej "mocarstwowo". Teraz po prostu zrobi to samo.
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #88 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 12:09:32 »
Dzieñ dobry! Ja te¿ siê przespa³am z werdyktem ale moja ocena weryktu nie uleg³a zmianie. W³±czam siê w Wasz± porann± dyskusjê i zacznê od tego, ¿e chyba trochê niesprawiedliwie podchodzicie do tych, którzy zaczêli pisaæ na forum pó¼niej ni¿ Wy. W moim przypadku by³o tak dlatego, ¿e wiêksz± czê¶æ konkursu po prostu by³am zajêta. Dziêki mp3 mog³am jedynie chodziæ ze s³uchawkami na uszach ca³y dzieñ i zapamiêtywaæ swoje wra¿enia. Potem - kiedy siê "szczê¶liwie" dorobi³am gipsu mog³am zacz±æ dzieliæ siê wra¿eniami i przede wszystkim czerpaæ z wra¿eñ innych. Wiele osób mia³o ten sam problem.
Co do werdyktu - zrozumia³am (chyba!) dlaczego by³ taki. A sta³o siê to po wypowiedzi Fu Tsunga. Je¶li ten cz³owiek dostrzega w muzyce Chopina tylko cierpienie i dyskwalifikuje Wundera, bo ten siê za bardzo u¶miecha³ podczas wykonañ to - jak mawia moja przyjació³ka - serwus lody! Musi byæ g³uchy na ca³y ³adunek emocjonalny, ca³± paletê ró¿nych uczuæ tkwi±cych we Fryderykowym graniu - poza cierpieniem oczywi¶cie. Jak wiêc móg³ oceniæ wylewaj±ce siê z wielu wykonañ rado¶æ, mi³o¶æ, euforiê, smutek, poczucie dumy, zadumanie? Dziwiê siê jedynie temu, ¿e skoro wyk³adnikiem oceny mia³o byæ to kto jak "cierpni" graj±c Chopina - to olimpijska obojêtno¶æ Avdiejevej dalej nie mie¶ci siê w jego postrzeganiu Chopina.
Koncert laureatów obejrzê - muzyka Chopina jest zbyt wa¿nym elementem mojego ¿ycia, ¿eby z niej zrezygnowaæ.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #89 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 12:23:42 »
Witajcie. Z przykro¶ci± muszê stwierdziæ, ¿e moje emocje i rozgoryczenie nie opad³y, zwlaszcza, ¿e od rana w Tvp3 uslysza³am wypowiedzi ekspertow, a nawet ministra Zdrojewskiego,zbulwersowanych werdyktem jury.
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
40