Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176413 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #195 :
Listopad 02, 2010, 12:50:42 »
Gdy tylko Wakarecy zakoñczy³ grê w III etapie, napisa³em na forum TVP, ¿e mo¿e byæ fina³. Jego pomys³ na sonatê by³ dobry. Trochê wydziwia³, ale sz³o to w kierunku wydobycia czy raczej podkre¶lenia nastroju utworu, np. w III czê¶ci. Mam wra¿enie, ¿e rozkrêca³ siê z etapu na etap. Jeko koncert te¿ w porównaniu z tym, co pokazali konkurenci, by³ niez³y. My¶lê, ¿e wiele negatywnych opinii pod jego adresem spowodowane by³o faktem, ¿e to on, a nie Koziak znalaz³ siê w finale. Tyle ¿e zrobienie ¶wiêtej wojny fanów Wakarecy vs. Koziak by³o nieporozumieniem i wielu osobom nie pozwoli³o na rzeczow± indywidualn± ocenê jego gry.
Bo¿anow faktycznie siê popisywa³. Pani Kozubek nazwa³a to efekciarstwem, i mia³a wiele racji, ale by³o to efekciarstwo b³yskotliwe i ujmuj±ce. Zw³aszcza walce i mazurki wypad³y dziêki niemu bardzo atrakcyjnie. By³ w tym pewien zamys³, w przeciwieñstwie do chaotycznych eksperymentów Tysona, który przedstawi³ bardzo niespójn± wizjê. W grze Amerykanina by³y fragmenty bardzo dobre, np. niektóre fragmenty Poloneza As-dur op. 53 zagra³ wrêcz w bardziej odpowiednim ni¿ inni tempie, ale zaraz po tym wystêpowa³y niczym nie uzasadnione zmiany koncepcji, przez co ca³o¶æ wysz³a tak, jak wysz³a...
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #196 :
Listopad 02, 2010, 18:56:08 »
Niebieskooki masz racjê w kwestii ¶wiêtych wojen. Nie wiem dlaczego nie awansowa³ Marcin Koziak ale to na pewno nie jest wina Paw³a Wakarecego i odgrywanie siê na nim na forum jest po prostu niew³a¶ciwe. Powtórzê za komentatorami TVP Kultura ale jest to tak¿e moja opinia, ¿e z etapu na etap Pawe³ Wakarecy gra³ coraz lepiej. Czy a¿ tak dobrze by starczy³o na fina³? Sama nie wiem. Mnie bardziej podoba³ siê Marcin Koziak i Leonora Armellini. Po tym, co zobaczy³am w finale chêtnie wymieni³abym na tê w³a¶nie dwójkê - dwójkê Francuzów. Francuzi nie zachwycali mnie od pocz±tku i obesz³oby siê bez nich w finale. Paw³a Wakarecego w takim uk³adzie zostawi³abym.
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #197 :
Listopad 02, 2010, 19:05:48 »
Cytat: anelik Listopad 02, 2010, 18:56:08
Francuzi nie zachwycali mnie od pocz±tku i obesz³oby siê bez nich w finale. Paw³a Wakarecego w takim uk³adzie zostawi³abym.
Pozwolê sobie polemizowaæ. Tysman rzeczywi¶cie zani¿y³a poziom fina³u natomiast Dumont zagra³ przepiêkny koncert. Mo¿e rzeczywi¶cie zabrak³o mu nieco od strony technicznej (je¿eli dobrze pamiêtam myli³ siê kilka razy), za to jego interpretacja bardzo przypad³a mi do gustu. Dumont graj±c opowiada³ i moim zdaniem ¶wietnie odnalaz³ siê w koncercie e-moll, zwraca³em na to uwagê jeszcze na forum TVP. Ostatnio ods³ucha³em sobie jego wykonanie, mo¿e zachwyt nie by³ a¿ taki, jak na pocz±tku, przy transmisji na ¿ywo, ale dalej podtrzymujê swoj± tezê.
Wakarecemu kibicowa³em (je¿eli to odpowiednie s³owo odno¶nie konkursów pianistycznych) - to oczywi¶cie wzglêdy narodowo¶ciowe. Nie mam pretensji, ¿e nie otrzyma³ miejsca w pierwszej szóstce bo konkurencja by³a wybitna a Paw³owi odrobinê zabrak³o.
Co do samego Koziaka - jest dobrym pianist± i w stu procentach zas³ugiwa³ na to, ¿eby zast±piæ francuzkê w finale, no ale có¿ ... niezbadane s± werdykty jury.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #198 :
Listopad 02, 2010, 19:36:47 »
No i w³a¶nie tym udanym koncertem Dumont wywalczy³ sobie nagrodê. Warto to podkre¶liæ, bo ogólnie rzecz bior±c,to ma³o kto udanie zagra³ w tym roku koncert... Niestety, dobre wspomnienia zaciera fuszerka, jak± odwali³ na koncercie laureatów...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #199 :
Listopad 03, 2010, 01:52:36 »
Pisa³em dopiero co o Bo¿anowie. Przed chwil± ods³ucha³em Poloneza As-dur op. 53 w jego wykonaniu. Przepraszam, ale to co o¿ywia³o mazurki i walce, w przypadku poloneza okaza³o siê przyczynkiem do ogólnej katastrofy. Zupe³nie nietrafiona interpretacja, brak zrozumienia natury tego tañca, tempo nie chodzonego, ale gonionego, i to chyba przez jakiego¶ sprintera, cechy poloneza nie ujawniaj± siê tam, gdzie powinny, za to akcenty pojawiaj± siê niespodziewanie w przypadkowych miejscach utworu.
Chyba zaczynam rozumieæ, co siê sta³o. Zgubi³a go pewno¶æ siebie. Mówi³o siê ju¿ na pocz±tku konkursu, ¿e Bo¿anow przyjecha³ po zwyciêstwo. I on w to za mocno uwierzy³ - do tego stopnia, ¿e samokrytycyzm zosta³ wyparty przez d±¿enie do zadziwienia i zachwycenia s³uchaczy. Zniknê³a gdzie¶ pokora (w rozumieniu prof. Kozubek), a brawura doprowadzi³a do absurdalnych momentami decyzji. Bu³gar zdawa³ siê s³abn±æ z etapu na etap, a¿ do nieszczê¶liwego epilogu w finale. Chyba dla niego ka¿dy inny rezultat ni¿ zwyciêstwo by³ pora¿k±. I tu znów mamy do czynienia z brakiem pokory, tym razem ju¿ w innym sensie. I pewnie dlatego ulotni³ siê "po angielsku"... I to by³a kolejna absurdalna decyzja, bo faktycznie wypi±³ siê w ten sposób nie na sêdziów, a na sprzyjaj±c± mu publiczno¶æ...
Bo¿anow ma zadatki na wielkiego pianistê. Ma jednak do pokonania wielk± przeszkodê - samego siebie. Chcia³bym wiedzieæ, co on w tej chwili my¶li - czy rozpamiêtuje swoj± "krzywdê" czy wyci±ga wnioski.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
«
Odpowiedz #200 :
Listopad 03, 2010, 10:37:09 »
Tempo sprintera? Dziesi±tki osób gra³y tego poloneza szybciej ni¿ on (a tempo oktaw to ju¿ na pewno nie by³o najszybsze, za to z ciekawymi efektami brzmieniowymi). On go nawet gra³ stosunkowo wolno jak na dzisiejsze "standardy" (no mo¿e w repryzie troszeczkê przyspieszy³- takie przynajmniej mam wra¿enie). Co do akcentów to ogólna cecha gry Bo¿anowa. A zwróci³e¶ uwagê na czê¶æ ¶rodkow±? Nie za szybko, bez sentymentalizmu i ³adne cieniowania. No niew±tpliwie nie by³ to Polonez spreparowany wg ostatnio obowi±zuj±cych wzorców, ale ogólnie je¶li chodzi o Bo¿anowa, no to ja wszystkim polecam s³uchanie interpretacji dawnych mistrzów (choæby As-dura w wykonania Friedmana), mo¿e wtedy ich zgorszenia opadn±.
Cytat: Niebieskooki Listopad 03, 2010, 01:52:36
Mówi³o siê ju¿ na pocz±tku konkursu, ¿e Bo¿anow przyjecha³ po zwyciêstwo. I on w to za mocno uwierzy³ - do tego stopnia, ¿e samokrytycyzm zosta³ wyparty przez d±¿enie do zadziwienia i zachwycenia s³uchaczy.
Kiedy to s³ysza³e¶? Ja s³ysza³am, ¿e on mówi³: ja nie mam co do tego Konkursu ¿adnych oczekiwañ i lepiej dla mnie ¿ebym ich nie mia³. No mo¿e ³ga³, ale nie mo¿na mu by³o w tamtym momencie zarzuciæ demonstracji nadmiernej pewno¶ci siebie. W ogóle we wszystkich tych drobnych i normalnych wywiadach, które dotar³y do moich uszu, to on mówi³ z sensem.
Co do s³abniêcia z etapu na etap, mam inn± opiniê, ¿e to by³o co¶ w rodzaju (proszê wybaczyæ kolokwializmy): ¿ar³o (I), ¿ar³o (II), ¿ar³o (III) i ... zdech³o (IV).
Nie ulegam opiniom akademickiej krytyki i nie zmieniam na jego temat zdania: nadal utrzymujê, ¿e jest to wielki i nieklasyfikowalny muzyk. Dla jednych bêdzie to Szokmanow, dla drugich Bozianow, taka ju¿ jego "uroda"
.
Co do jego ulotnienia siê: zupe³nie inaczej to odbieram.
On siê nie wypi±³ na publiczno¶æ, on nie móg³ inaczej. Przepraszam, ale je¶li kto¶ specjalnie z mojego powodu, ¿ebym nie by³ za wysoko zmienia w ostatniej chwili regulamin oceny, no to jak ja mam siê zachowaæ? Udawaæ, ¿e wszystko w porz±dku, skoro nie jest? Przyj¶æ na koncert laureatów i nie przyj±æ nagrody (on straci³ nie tylko 15 ty¶., ale i mo¿liwo¶æ pokazania siê w Japonii z tego co mi siê obi³o o uszy)?
A, na Facebooku jest informacja, ¿e on ma graæ nied³ugo w Poznaniu (nie wiem, na ile to pewne wiêc podajê to tak na marginesie), je¶li to prawda to tym bardziej nie mo¿na bêdzie mówiæ, ¿e siê wypi±³ na polsk± publiczno¶æ.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #201 :
Listopad 03, 2010, 13:13:14 »
Dzisiaj o 18 w Dwójce 2 dyskusja o Konkursie, bojê siê ¿e nie dojadê z pracy,
jak kto¶ mo¿e s³uczaæ to poproszeo krótkie streszczenie
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #202 :
Listopad 03, 2010, 15:53:11 »
Olu, poloneza chyba wszyscy zagrali ten utwór za szybko. Trudno siê im dziwiæ, bo ma on tak± strukturê, ¿e pojawia siê oczywista pokusa, by nie zwalniaæ. Nikt mnie wykonaniem tego utworu nie zadowoli³, a ju¿ najmniej Bo¿anow i Tyson, który - jak ju¿ pisa³em - mia³ w nim bardzo dobre fragmenty, ale wiemy, jak niespójne by³y jego interpretacje. Tempo wybaczyæ mo¿na, ale to dziwne akcentowanie ju¿ nie. To, co by³o dobre dla mazurków i walców, poloneza zabi³o.
Gdzie to s³ysza³em? W telewizji. Nie pamiêtam ju¿, który to by³ program, kiedy ani kto to mówi³, ale na pewno by³a mowa w³a¶nie o Bo¿anowie.
Zreszt±, mój s±d o Bo¿anowie nie jest negatywny. Chêtnie s³ucham jego utworów z konkursu, przede wszystkim tych wy¿ej wspomnianych. To naprawdê b³yskotliwy pianista, ale musi trochê siê nad t± b³yskotliwo¶ci± zastanowiæ. Nie do ka¿dego utworu ona pasuje, ale je¶li j± stosuje we w³a¶ciwych momentach, potrafi porwaæ publiczno¶æ.
A je¶li chodzi o jego "ulotnienie siê", ¼le mnie zrozumia³a¶. Nie mia³em na my¶li tego, ¿e celowo uczyni³ afront polskiej publiczno¶ci. To po prostu niemo¿liwe, bo gra³ dla niej, zachwyca³ j±, a ona odwdziêcza³a mu siê gor±cymi owacjami, jakie ma³o kto otrzymywa³. Ale to ona najbardziej odczu³a jego manifestacjê wobec jury, bo chyba zdecydowana wiêkszo¶æ chcia³a go us³yszeæ. Tylko to mia³em na my¶li. A o tej zmianie regulaminu tyle siê mówi, ¿e w sumie nie wiadomo chyba dla kogo ona by³a ani przeciw komu. Nawet je¶li przeciw niemu, to on nie móg³ chyba o tym wiedzieæ, jako ¿e wyniki by³y do pewnego momentu tajne. Przynajmniej w teorii...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #203 :
Listopad 03, 2010, 16:05:08 »
Cytat: Ola83 Listopad 03, 2010, 10:37:09
On (Bo¿anow) siê nie wypi±³ na publiczno¶æ, on nie móg³ inaczej.
Olu, wed³ug mnie on móg³ inaczej. Przypomina mi siê Konkurs sprzed bodaj 15 laty, gdy murowany i bardzo dobrze przyjmowany przez publiczno¶æ faworyt Su³tanov te¿ pozbawiony zosta³ zwyciêstwa (pierwszej nagrody nie przyznano, a on swoj± drug± podzieli³ z Francuzem). Tez du¿o wtedy pisano, ze by³ tu jaki¶ uk³ad.
I Su³tanov na znak protestu odmówi³ wziêcia udzia³u w Koncercie laureatów. Ale zachowa³ siê fair wobec publiczno¶ci. Po¿egna³ siê z nami listownie i przeprosi³ za nieobecno¶æ. A wiec mo¿na by³o wzi±æ z niego przyk³ad? Mo¿na. Zabrak³o chyba jednak Bu³garowi klasy. Mam bowiem nadzieje, ze nie spotka³y go zgo³a inne i bardziej traumatyczne k³opoty.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #204 :
Listopad 03, 2010, 18:56:26 »
Mo¿e masz racjê Januszu, ale widzisz to by za sob± poci±gnê³o konieczno¶æ jakiego¶ wyja¶nienia przyczyn odmowy (tak mi siê wydaje), a my nie znamy kulisów tej ca³ej dziwnej sprawy. Nie ¶pieszy³abym siê z wydawaniem ocen, ka¿da sytuacja mo¿e byæ inna (a i nie wydaje mi siê, ¿e chodzi o "pozbawienie zwyciêstwa", oczywi¶cie mogê siê myliæ, ale Bo¿anow mia³ np. II miejsce na konkursie królowej El¿biety i nagrodê przyj±³). Konkurs z Su³tanowem to ja jeszcze troszeczkê pamiêtam
Do Niebieskookiego: Co do zmiany regulaminu i Bo¿anowa to sugerujê siê wypowiedziami p. Harasiewicza.
Ja bym nie przesadza³a z podkre¶laniem tej jego chêci b³yszczenia, w sumie to on wybiera³ do recitali utwory takie jak: III Ballada czy Barkarola (a nie np. II Scherzo, czy ca³y cykl Etiud). Natomiast w stylu brillant, to rzeczywi¶cie siê "¶wieci³" jak nikt inny (i moim zdaniem mia³ racjê). Wydaje mi siê, ¿e to co nazywasz chêci± b³yszczenia, to eksponowanie swoich pomys³ów, dobrze rozumiem? Bo ja nie widzê ¿adnego b³yszczenia np. w Polonezie-Fantazji, za to bardzo interesuj±c± koncepcjê.
Ja tutaj schodzê na dyskusjê natury ogólniejszej: mianowicie co wolno a co nie szalenie uzdolnionemu piani¶cie (a moim zdaniem sporo wolno). Niestety nie bardzo mogê kontynuowaæ, bo mam w tej chwili du¿o pracy (i kradnê sobie czas i nie mogê siê powstrzymaæ
).
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #205 :
Listopad 03, 2010, 19:15:29 »
B³yskotliwo¶æ rozumiem jako nadu¿ywanie efektów, chêæ popisania siê. Styl brillant zostawmy, bo kiedy¶ by³ on wrêcz po¿±dany przez sêdziów, potem nie. Jest atrakcyjny i przyjemny dla ucha. Mnie po prostu chodzi o to, ¿e nie wszêdzie jest miejsce na popisy. I tu chyba dochodzimy do sedna problemu, czyli naszych "¶wiatopogl±dów": Ty uwa¿asz, ¿e arty¶cie wolno wiele, mnie jednak bli¿sze jest podej¶cie bardziej tradycyjne, aczkolwiek bez przesady.
Przy okazji, wys³ucha³em tego¿ samego poloneza w wykonaniu Awdiejewej. Pomijaj±c brzmienie Yamahy, to samo wykonanie mnie po prostu przerazi³o. Pani Kozubek powiedzia³a, ¿e je¶li laik s³yszy usterki, to znaczy, ¿e wykonanie jest naprawdê z³e. A co powiedzieæ, je¶li dziecko w wieku przedszkolnym pyta mnie, kto tak ¼le gra, ¿e myli d¼wiêki...
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 41
«
Odpowiedz #206 :
Listopad 03, 2010, 20:09:42 »
Cytat: TeresaGrob Listopad 03, 2010, 13:13:14
Dzisiaj o 18 w Dwójce 2 dyskusja o Konkursie, bojê siê ¿e nie dojadê z pracy,
jak kto¶ mo¿e s³uczaæ to poproszeo krótkie streszczenie
Audycja jest dostêpna na stronach:
http://www.polskieradio.pl/8/402/Artykul/272506,Po-Konkursie-Chopinowskim
- ramka Pos³uchaj.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #207 :
Listopad 03, 2010, 20:12:07 »
Nie ja nie mówi³am o popisach, ilu¿ dawnych ¶wietnych pianistów trzeba by by³o uznaæ dzisiaj za popisuj±cych siê.
Co do Awdiejewej, to nie mam zamiaru jej broniæ. Brak mi w tej chwili czasu, ¿eby rzetelnie napisaæ co o niej my¶lê, zreszt± po co i tak ju¿ chyba wszystko powiedziano.
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #208 :
Listopad 03, 2010, 20:27:20 »
Dziêkujê Tereso,
wys³ucha³em publicystyki w radiowej Dwójce od 18 do 19.
Wypowiadali siê:
Leszczyñski, Dybowski, Miklaszewski.
W du¿ym skrócie, puent± audycji by³o:
¿e byæ mo¿e w nastêpnym konkursie
oceny poszczególnych jurorów,
bêd± wy¶wietlane jak w zawodach sportowych
np. je¼dzie figurowej na lodzie.
I, ¿e jest kryzys przygotowywania do konkursów
gdy¿ profesorowie nastawiaj± siê na uczenie do
rywalizacji konkursowej i przez to cierpi duchowo¶æ
muzyki Chopina.
Jeszce raz dziêkujê. Audycja by³a ciekawa.
pozdrawiam
Marek
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 41
«
Odpowiedz #209 :
Listopad 03, 2010, 20:40:53 »
W dzisiejszej audycji programu II S. Leszczyñski stwierdzi³, ¿e g³osowania poszczególnych jurorów ostatniego Konkursu s± dostêpne, je¶li kto¶ chce do nich zajrzeæ. To pewna nowo¶æ w stosunku do tego, co dotychczas twierdzono. Mam nadziejê, ¿e dziennikarze skorzystaj± z tej mo¿liwo¶ci i ostatecznie wszystkiego siê dowiemy... Plotki, insynuacje itd. co do tego, jak kto¶ g³osowa³ s± niezno¶ne.
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
40