Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176395 razy)
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #90 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 12:38:57 »
Cd. Dzi¶ w nocy przytoczono w radio misjê KCh, który ma staæ na stra¿y kanonu chopinowskiego! I od zawsze o to chodzi³o! W tym roku, jury chyba w ogóle zapomnia³o, po co siê ten konkurs odbywa! Nagrodzono (byæ mo¿e) ¶wietn± pianistkê, ale na boga! NIE CHOPINISTKÊ! Nawet dla takiego laika jak ja jest jasne, ¿e partytury Chopina nie s± jej "przyjació³kami". Jestem zdegustowana, zawiedziona i jest mi z tym okropnie!
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #91 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 12:51:39 »
anelik
My¶lê, ¿e ¼le zrozumia³a¶ nasze krytyczne wypowiedzi wobec tego, co zaczê³o siê dziaæ na forum TVP w ostatnich dniach. Nie mamy nic przeciwko tym, którzy zaczêli pó¼niej pisaæ. Cieszymy siê, ¿e do nas do³±czyli. Nasz niesmak budzi tylko poziom NIEKTÓRYCH spo¶ród nich - przypadki chamstwa, prostactwa, obra¼liwych insynuacji itp., jak równie¿ nieznajomo¶æ netykiety - sposób pisania: nadu¿ywanie wersalików, zbêdne cytowanie ca³o¶ci postów (gdy nie ma to uzasadnienia), zak³adanie piêtnastego tematu o tym samym, pisanie w kilku tematach tego samego, w czym celowa³ jeden osobnik, który pomyli³ konta i chyba niechc±cy popar³ wypowied¼ napisan± kilka minut wcze¶niej przez siebie samego. To s± naprawdê przypadkowe osoby.
Ciebie za¶ serdecznie witam na forum i mam nadziejê, ¿e zostaniesz z nami na d³u¿ej.
Zgadzam siê z Twoim spostrze¿eniem. Utwory Chopina s± pe³ne emocji, ale nie tylko tych negatywnych i przygnêbiaj±cych. Zobaczmy, jak ró¿ne ³adunki emocjonalne przekazuj± chocia¿by jego polonezy! A Etiuda "Rewolucyjna"? To jest ¿ar, gniew, a jednocze¶nie jakby chêæ uspokojenia tych emocji, dramatyczna walka wewnêtrzna. Jest to, owszem, jakie¶ cierpienie, ale jak¿e odmienne od tego wyra¿anego w innych utworach! To nie jest cierpienie po³±czone z rezygnacj±, lecz gro¼b±! To niemal eksplozja emocji! Je¶li siê mylê, to mnie poprawcie, bo nie czyta³em nic na ten temat, a opieram siê na osobistym odczuciu.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #92 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 12:59:59 »
Witam,
Do oficjalnego forum do³±czy³am nie¶mia³o dopiero w finale, jako orêdowniczka Daniila Trifonova. Przypad³ mi do serca od pierwszego etapu i ju¿ nikt potem tego uczucia nie przebi³. Bardzo siê cieszê, ¿e zaj±³ 3 miejsce, wskoczy³ na pud³o :) Z ca³± pewno¶ci± najgorêcej bêdzie oklaskiwany Wunder, i zapewne Trifonov. Ciekawa jestem reakcji publiczno¶ci w zaistnia³ej sytuacji na koncert laureatki 1 nagrody... Nie znam siê, ale nie po¿±da³am jako¶ specjalnie jej wyst±pieñ, s³ucha³am, ale mnie nie porywa³o.
Buddy¶ci mówi±, ¿e oczekiwania s± ¼ród³em cierpieñ. Nie by³o na forum masowego oczekiwania na Rosjankê na pierwszym miejscu. Liczy³am po cichu, ¿e Wunder, Trifonov i Chaziajnow bêd± na górze, ¿e zostan± dostrze¿eni, nagrodzeni, ale liczy³am siê, ¿e bêdzie psikus. No i, moim zdaniem, by³. TO BY£O WSZYSTKO ZBYT PIÊKNE BY MOG£O TRWAÆ. Za s³odko, za mi³o, zbyt zgodnie, mi³o¶æ i pokój :) Dla równowagi we wszech¶wiecie musia³o byæ na koniec potê¿ne BUM (tija tija ;) Kij w mrowisko zosta³ wsadzony, ¶rodowisko dyskutuje zajadle, pytanie, czy konstruktywnie, czy jedynie dla dania upustu emocjom. Nie ciesz±c siê, ¿e nagroda nr 1 posz³a do tej w³a¶nie pani, cieszê siê, ¿e posz³a w rêce Rosjanki. Od pocz±tku uwa¿nie s³ucha³am Rosjan i im wszystkim niejako kibocowa³am z za³o¿enia, Rosjanie i muzyka s± dla siebie stworzeni i ju¿. Cieszê siê te¿, ¿e mia³am okazjê dowiedzieæ siê o istnieniu Trifonova, bêdê z pewno¶ci± chodzi³a na jego koncerty, kupowa³a jego p³yty i oczekiwa³a na jego w³asne kompozycje. Niew±tpliwie zapowiada siê ciekawie.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #93 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 13:12:08 »
Stawiam ¶mia³± tezê, któr± mo¿na obaliæ, oczywi¶cie, ¿e: Avdeewa wygra³a konkurs, poniewa¿ Wunder jest zbyt wszechstronnym pianist± i zbyt utytu³owanym. Nagroda z najbardziej presti¿owego konkursu mog³aby zbledn±æ po¶ród wielu innych. A tu potrzebne by³a osoba stosunkowo ¶wie¿a, nieutytu³owana nadmiernie, dla której wygrana by³aby najwa¿niejsz±.
Wunder jest tak wybitnie zdolny, paradoksalnie to mog³o mu zaszkodziæ.
Nie wiem, czy w³a¶ciwie t³umaczê moje rozumowanie...
micoona
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 63
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #94 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 13:14:47 »
Czyli, ¿e jest ofiar± w³asnego sukcesu?
To by³oby bardzo niesprawiedliwe.
Powinien wygraæ kto¶ kto NAJLEPIEJ zagra³ Chopina w ca³ym konkursie. Je¶li jury bra³o pod uwagê cokolwiek innego by³by to skandal i oszustwo.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #95 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 13:22:04 »
Nie mówiê, ¿e jestem ofiar±, stawiam tezê po za moimi odczuciami. Avdieeva podoba³a mi siê od pocz±tku. Jeden forumowicz nawet sprawdza³ moje posty ( niestety), ¿eby sprawdziæ, czy mówiê prawdê.
Avdeeva bardzo mi siê podoba³a, ale w ¿adnym momencie nie powiedzia³am, ¿e jest najlepsza. Mam ogromny szacunek do wszystkich finalistów. A ju¿ do ³ez wzrusza³ mnie Choziajnow. Cudowne dziecko.
Ray-man
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 16
«
Odpowiedz #96 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 13:32:47 »
Tak trochê z boku sobie obserwujê burzê, która zosta³a "wywo³ana" przez decyzjê Jury (patrz
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=34926.0
).
I ciekawe, ¿e skandalem (+ inne epitety) nazywa siê I miejsce Juliany Awdiejewej. Ka¿de inne jej miejsce nie by³oby skandalem, pod warunkiem, ¿e wygra³by Wunder.
I tak os±dza siê od czci wiary Jury, które podjê³o tak± decyzjê.
Konkurs muzyczny, w którym s± miejsca do zajêcia, wyznacza w jaki¶ sposób rywalizacjê. Ale ocena tej rywalizacji jest nader p³ynna, bo nie istniej± obiektywne, mierzalne kryteria. Bo jak zdefiniowaæ "ducha Chopina" ? W³a¶ciw± chopinowsk± interpretacjê ? Czy interpretacje sprzed 50 lat, dzi¶, s± postrzegane jako w³a¶ciwe czy te¿ "tr±c± myszk±" ? Jak siê gra NAJLEPIEJ Chopina ?
Proszê zauwa¿yæ, ¿e Krystian Zimerman nagra³ oba koncerty Chopina ze stworzon± na ten cel orkiestr±, wiele lat po "swoim" Konkursie z 1975r. A nagranie Konkursowe le¿y w wielu domach i chyba za czêsto nie jest odtwarzane (ja swojej p³yty s³ucha³em bardzoooo dawno temu ~20 lat?).
I jak oceniaæ ? Zaprogramowaæ komputer z nutami, metronomem, zapisaæ kilka wzorcowych wykonañ ? Czy wtedy wynik nie bêdzie kontrowersyjny ? A wykonawcy nie bêd± graæ "pod komputer" ?
Z ta materia bêdziemy (i miejmy nadziejê nasze wnuki) siê zmagaæ zawsze.
A jak maj± to odebraæ osoby, które w ogóle maj± muzykê w przys³owiowej "¿yci" ? Kolejny przekrêt za publiczne pieni±dze. Przecie¿ o skandalu nie mówi ulica, tylko fachowcy, wykszta³cone w tym temacie osoby z tytu³ami profesorów.
Na szczê¶cie nie pochodzê ze ¶rodowiska muzycznego, które pe³ne jest zawi¶ci, zajad³o¶ci i pomówieñ - "kto z kim" "jakie podpisa³ kontrakty i za ile" "kto jest nauczycielem wykonawcy X czy Y". Wiem, ¿e to mocne s³owa, które mog± obraziæ uczciwych i oddanych swojej pasji i zawodowi ludzi, tylko, ¿e oni nie bior± udzia³u w tym ujadaniu.
I jeszcze z innej strony. Udzia³ w jakimkolwiek konkursie to zgoda na ocenianie, na niejasne kryteria oceny, na subiektywne odczucia jury. To zgoda na werdykt, który mo¿e siê nie podobaæ ani uczestnikowi, ani sympatyzuj±cym z nim s³uchaczom. A przelewanie z³o¶ci na zwyciêzcê to taka wygrana "ciemnej strony mocy".
PS. To mój pierwszy post na tym forum, które powinno byæ wolne od szczególnego rodzaju chamstwa i z³o¶liwo¶ci, jakie pojawi³o siê na pra-forum dot. Konkursu, które moim zdaniem do pewnego czasu "trzyma³o" wysoki poziom merytoryczny jak i, co najwa¿niejsze, kultury wypowiedzi - w koñcu podobno mi³o¶nicy muzyki to ludzie spokojni i emocjonalnie zrównowa¿eni (wy³±czaj±c samo prze¿ywanie muzyki, kiedy emocje buzuj± i osi±gaj± apogeum, dla innych niezrozumia³e).
Pozdrawiam.
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #97 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 13:34:37 »
Pani Moniko! Gdyby chodzi³o o zupe³n± ¶wie¿o¶æ wykonawcy na rynku pianistyki, to powinien wygraæ Chozjajnow, Geniusas, Tfrifonow. Powinni przej¶æ do fina³u tacy piani¶ci jak Armellini, Dong, Koziak. Nie wygrali, nie przeszli. Avdiejeva - do której pretensji nie mam, bo w koñcu to nie jej decyzja - jest "star±" pianistk±, znan± -mo¿e nie w sensie powszechnym ale jednak dla wielu nieanonimow±. W przyp³ywie wczorajszej z³o¶ci nawet pomy¶la³am, ¿e mo¿e zlitowali siê nad ni±, bo na kolejny konkurs z racji cezury wieku nie bêdzie mog³a przyjechaæ. To z³o¶liwe - sama wiem, ale tak mi siê pomy¶la³o bezwiednie.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #98 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 13:44:45 »
Ray-manie, kryterium istnieje!
III
Zadaniem Jury jest ocena sztuki interpretacyjnej ka¿dego z uczestników Konkursu - ze szczególnym uwzglêdnieniem wymagañ, jakie stawia przed pianistami muzyka Fryderyka Chopina - oraz przyznanie nagród i wyró¿nieñ najlepszym uczestnikom.
To wyj±tek z regulaminu jury. Czy trzeba wiêcej?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #99 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 13:46:43 »
Tak jak napisa³em na oficjalnym forum, Chopina pogrzebano, odrzucaj±c Gillhama i Koziaka. Tych dwóch pianistów chyba stara³o siê pokazaæ muzykê Chopina bez "polepszania". I by³a to muzyka ujmuj±ca. Zobaczyli¶my w finale dobrych pianistów. Mo¿e niektórzy nie radzili sobie z orkiestr±. Naucz± siê. Nikomu nie mogê odmówiæ umiejêtno¶ci Naprawdê, ¶wietni piani¶ci, ale nie zawsze chopini¶ci. Tu jest pies pogrzebany. Awdiejewa nie do koñca czu³a koncepcjê utworów Chopina. W innym repertuarze, bli¿szemu jej temperamentowi, by³aby klas± dla siebie. Ja uwa¿am, ¿e na pewnym poziomie s± ju¿ sami ¶wietni piani¶ci, ale nikt nie jest idealny - ka¿demu bêdzie "le¿a³" nieco inny repertuar. Dlatego te¿ s± ró¿ne konkursy, organizowane w celu szukania artystów najlepiej oddaj±cych my¶l innych kompozytorów. Czy to ¼le? Nie, tak samo jak nie jest ¼le, ¿e mamy wybitnych specjalistów w np. fizyce j±drowej, kwantowej, optyce itp. Nawet w obrêbie jednej dziedziny nie da siê byæ idealnym we wszystkim. Ja po takim konkursie nie chcê wiedzieæ, kto ma najlepsz± technikê, najwiêkszy potencja³ itp. Ja chcê wiedzieæ, w czyim wykonaniu kupiæ np. polonezy Chopina, ¿eby nie wyrzuciæ pieniêdzy w b³oto. Dowiedzia³em siê, ale jury mi w tym nie pomog³o. Tu widzê problem. I tu jest ¼ród³o mojego rozczarowania werdyktem. Awdiejewa jest ok, ale akurat w tym repertuarze byli lepsi. Czy zrobi karierê? Oczywi¶cie! Ma ku temu zdolno¶ci i potencja³. Musi tylko dobraæ odpowiedni do niego repertuar, a t³umy na koncerty bêd± waliæ drzwiami i oknami.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
micoona
U¿ytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #100 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 13:47:15 »
Cytat: Monika_Aleksandra Pa¼dziernik 21, 2010, 13:22:04
Nie mówiê, ¿e jestem ofiar±, stawiam tezê po za moimi odczuciami. Avdieeva podoba³a mi siê od pocz±tku. Jeden forumowicz nawet sprawdza³ moje posty ( niestety), ¿eby sprawdziæ, czy mówiê prawdê.
Avdeeva bardzo mi siê podoba³a, ale w ¿adnym momencie nie powiedzia³am, ¿e jest najlepsza. Mam ogromny szacunek do wszystkich finalistów. A ju¿ do ³ez wzrusza³ mnie Choziajnow. Cudowne dziecko.
Napisa³am, ¿e wg tego co piszesz to Wunder czy Trifonov s± ofiarami w³asnego sukcesu je¶li powodem nie przyznania nagrody Wunderowi by³ lêk iz jest tak wybitnie uzdolniony i¿ ta nagroda mog³a mu zaszkodziæ.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #101 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 13:52:51 »
Dziêki Niebieskooki! trafi³e¶ w samo sedno mojego my¶lenia!
jeszcze jedno, my¶lê, ¿e wyra¿ê tu nie tylko moj± opiniê: nikt nie ma pretensji do Avdiejevej, o to co sê sta³o (ona sta³a sê chyba ofiar±!), ca³a krytyka skierowana jest przeciwko jury!
micoona
U¿ytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #102 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 14:01:32 »
Oczywi¶cie, ¿e nikt nie ma pretensji do laureatki. Nie jeste¶my dzieæmi a i poziom reprezentujemy chyba wy¿szy ni¿ zwyk³y u¿ytkownik forów onet lub wp.
Krytykujemy, komentujemy i mam nadziejê, ¿e nie mo¿na nam zarzuciæ kultury w tej krytyce tylko i wy³±cznie werdykt jury.
Ja te¿ jestem przekonana, ¿e przysz³o¶æ zweryfikuje albo opiniê jury albo nasz± krytykê.
Pamiêtajmy, ¿e Zimmerman który jak napisa³ mój przyjaciel na innym forum jest "Guru muzyki, ajatollachem fortepianu, papie¿em szopenizmu- Roma locuta causa finita !
" równie¿ us³ysza³ to CO¦ w wykonaniu Julianny gdy gra³a Sonaty.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #103 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 14:05:41 »
Ray-Man to nie do koñca tak. Je¶li przychodzisz na jaki¶ konkurs, to rzeczywi¶cie musisz przyj±æ jego zasady. Ale te¿ te zasady powinny wi±zaæ nie tylko uczestników ale i jurorów. Oczywi¶cie, ¿e wymiar duchowy jakiejkolwiek muzyki jest trudno ocenialny. Ale ... Na wykonanie cudzego utworu sk³adaj± siê tak¿e wymierne elementy : technika, przejrzysto¶æ wykonania, tekstowa zgodno¶æ, w³a¶ciwe stosowanie dynamiki, jako¶æ d¼wiêku. W tej materii Avdiejewa nie b³yszcza³a od pocz±tku. Wiele by³o w jej wykonaniach zaczepieñ, b³êdów tekstowych, brzydkiego d¼wiêku (choæ przyznajê, ¿e mia³± te¿ parê dobrych momentów), nieuzasadnionych zmian dynamicznych a tak¿e wykonañ, któych tempo nie wynika³o z intencji Chopina (by³o zbyt wolne, jak - o ile pamiêtam ale jeszcze przypomnê sobie ods³uchuj±c archiwum - w Polonezie II etapu). Czê¶æ tych b³êdów nie by³a s³yszalna dla przeciêtnego s³uchacza, czê¶æ jednak tak, a to nie ¶wiadczy dobrze o pieni¶cie. Je¶li bowiem przeciêtny Kowalski zaczepieñ nie s³ysza³ a powiedzieli mu o nich fachowcy - to ok, ale je¶li sam je wys³ysza³, to znaczy, ¿e jako¶æ wykonania by³a po prostu kiepska. A to ju¿ powinno w sposób znacz±cy wp³yn±æ na usytu³owanie pianisty na rankingu. Nie jest te¿ tak, ¿e to pretensje do Avdiejewy. To pretensje do jurorów, którzy powinni byæ zwi±zani regulaminem a jednak zwolnili siê z tych zasad, wydaj±c taki werdykt.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #104 :
Pa¼dziernik 21, 2010, 14:14:56 »
Przysz³a mi jeszcze jedna my¶l do g³owy. Mam obawê, ¿e taki werdykt mo¿e w przysz³o¶ci doprowadziæ do tego, ¿e na Konkurs Chopinowski nie bêd± w przysz³o¶ci przyje¿d¿aæ piani¶ci najzdolniejsi. Je¶li sta³o siê tak, ¿e ¿aden z tych rzeczywi¶cie najzdolniejszych nie siêgn±³ po najwy¿sz± nagrodê a otrzyma³a j± artystka - przynajmniej je¶li chodzi o wykonanie muzyki CHopina - nie najwy¿szych lotów, to nastêpnym razem ci faktycznie wybitni stwierdz±, ¿e nie warto ani marnowaæ czasu ani wysi³ku na konkurs, w którym i tak na koniec zwyciê¿aj± osoby przypadkowe. I to dopiero bêdzie prawdziwa klêska.
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
40