Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 185818 razy)
ewa578
Ekspert
Ewa
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #90 :
Październik 21, 2010, 12:38:57 »
Cd. DziÂś w nocy przytoczono w radio misjĂŞ KCh, ktĂłry ma staĂŚ na straÂży kanonu chopinowskiego! I od zawsze o to chodziÂło! W tym roku, jury chyba w ogĂłle zapomniaÂło, po co siĂŞ ten konkurs odbywa! Nagrodzono (byĂŚ moÂże) ÂświetnÂą pianistkĂŞ, ale na boga! NIE CHOPINISTKĂ! Nawet dla takiego laika jak ja jest jasne, Âże partytury Chopina nie sÂą jej "przyjació³kami". Jestem zdegustowana, zawiedziona i jest mi z tym okropnie!
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #91 :
Październik 21, 2010, 12:51:39 »
anelik
MyÂślĂŞ, Âże Âźle zrozumiaÂłaÂś nasze krytyczne wypowiedzi wobec tego, co zaczĂŞÂło siĂŞ dziaĂŚ na forum TVP w ostatnich dniach. Nie mamy nic przeciwko tym, ktĂłrzy zaczĂŞli póŸniej pisaĂŚ. Cieszymy siĂŞ, Âże do nas do³¹czyli. Nasz niesmak budzi tylko poziom NIEKTĂRYCH spoÂśrĂłd nich - przypadki chamstwa, prostactwa, obraÂźliwych insynuacji itp., jak rĂłwnieÂż nieznajomoœÌ netykiety - sposĂłb pisania: naduÂżywanie wersalikĂłw, zbĂŞdne cytowanie caÂłoÂści postĂłw (gdy nie ma to uzasadnienia), zakÂładanie piĂŞtnastego tematu o tym samym, pisanie w kilku tematach tego samego, w czym celowaÂł jeden osobnik, ktĂłry pomyliÂł konta i chyba niechcÂący poparÂł wypowiedÂź napisanÂą kilka minut wczeÂśniej przez siebie samego. To sÂą naprawdĂŞ przypadkowe osoby.
Ciebie zaÂś serdecznie witam na forum i mam nadziejĂŞ, Âże zostaniesz z nami na dÂłuÂżej.
Zgadzam siê z Twoim spostrze¿eniem. Utwory Chopina s¹ pe³ne emocji, ale nie tylko tych negatywnych i przygnêbiaj¹cych. Zobaczmy, jak ró¿ne ³adunki emocjonalne przekazuj¹ chocia¿by jego polonezy! A Etiuda "Rewolucyjna"? To jest ¿ar, gniew, a jednoczeœnie jakby chêÌ uspokojenia tych emocji, dramatyczna walka wewnêtrzna. Jest to, owszem, jakieœ cierpienie, ale jak¿e odmienne od tego wyra¿anego w innych utworach! To nie jest cierpienie po³¹czone z rezygnacj¹, lecz groŸb¹! To niemal eksplozja emocji! Jeœli siê mylê, to mnie poprawcie, bo nie czyta³em nic na ten temat, a opieram siê na osobistym odczuciu.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #92 :
Październik 21, 2010, 12:59:59 »
Witam,
Do oficjalnego forum do³¹czy³am nieœmia³o dopiero w finale, jako orêdowniczka Daniila Trifonova. Przypad³ mi do serca od pierwszego etapu i ju¿ nikt potem tego uczucia nie przebi³. Bardzo siê cieszê, ¿e zaj¹³ 3 miejsce, wskoczy³ na pud³o :) Z ca³¹ pewnoœci¹ najgorêcej bêdzie oklaskiwany Wunder, i zapewne Trifonov. Ciekawa jestem reakcji publicznoœci w zaistnia³ej sytuacji na koncert laureatki 1 nagrody... Nie znam siê, ale nie po¿¹da³am jakoœ specjalnie jej wyst¹pieù, s³ucha³am, ale mnie nie porywa³o.
BuddyÂści mĂłwiÂą, Âże oczekiwania sÂą ÂźrĂłdÂłem cierpieĂą. Nie byÂło na forum masowego oczekiwania na RosjankĂŞ na pierwszym miejscu. LiczyÂłam po cichu, Âże Wunder, Trifonov i Chaziajnow bĂŞdÂą na gĂłrze, Âże zostanÂą dostrzeÂżeni, nagrodzeni, ale liczyÂłam siĂŞ, Âże bĂŞdzie psikus. No i, moim zdaniem, byÂł. TO BYÂŁO WSZYSTKO ZBYT PIĂKNE BY MOGÂŁO TRWAĂ. Za sÂłodko, za miÂło, zbyt zgodnie, miÂłoœÌ i pokĂłj :) Dla rĂłwnowagi we wszechÂświecie musiaÂło byĂŚ na koniec potĂŞÂżne BUM (tija tija ;) Kij w mrowisko zostaÂł wsadzony, Âśrodowisko dyskutuje zajadle, pytanie, czy konstruktywnie, czy jedynie dla dania upustu emocjom. Nie cieszÂąc siĂŞ, Âże nagroda nr 1 poszÂła do tej wÂłaÂśnie pani, cieszĂŞ siĂŞ, Âże poszÂła w rĂŞce Rosjanki. Od poczÂątku uwaÂżnie sÂłuchaÂłam Rosjan i im wszystkim niejako kibocowaÂłam z zaÂłoÂżenia, Rosjanie i muzyka sÂą dla siebie stworzeni i juÂż. CieszĂŞ siĂŞ teÂż, Âże miaÂłam okazjĂŞ dowiedzieĂŚ siĂŞ o istnieniu Trifonova, bĂŞdĂŞ z pewnoÂściÂą chodziÂła na jego koncerty, kupowaÂła jego pÂłyty i oczekiwaÂła na jego wÂłasne kompozycje. NiewÂątpliwie zapowiada siĂŞ ciekawie.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #93 :
Październik 21, 2010, 13:12:08 »
Stawiam œmia³¹ tezê, któr¹ mo¿na obaliÌ, oczywiœcie, ¿e: Avdeewa wygra³a konkurs, poniewa¿ Wunder jest zbyt wszechstronnym pianist¹ i zbyt utytu³owanym. Nagroda z najbardziej presti¿owego konkursu mog³aby zbledn¹Ì poœród wielu innych. A tu potrzebne by³a osoba stosunkowo œwie¿a, nieutytu³owana nadmiernie, dla której wygrana by³aby najwa¿niejsz¹.
Wunder jest tak wybitnie zdolny, paradoksalnie to mogÂło mu zaszkodziĂŚ.
Nie wiem, czy wÂłaÂściwie tÂłumaczĂŞ moje rozumowanie...
micoona
UÂżytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #94 :
Październik 21, 2010, 13:14:47 »
Czyli, Âże jest ofiarÂą wÂłasnego sukcesu?
To byÂłoby bardzo niesprawiedliwe.
Powinien wygraĂŚ ktoÂś kto NAJLEPIEJ zagraÂł Chopina w caÂłym konkursie. JeÂśli jury braÂło pod uwagĂŞ cokolwiek innego byÂłby to skandal i oszustwo.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #95 :
Październik 21, 2010, 13:22:04 »
Nie mĂłwiĂŞ, Âże jestem ofiarÂą, stawiam tezĂŞ po za moimi odczuciami. Avdieeva podobaÂła mi siĂŞ od poczÂątku. Jeden forumowicz nawet sprawdzaÂł moje posty ( niestety), Âżeby sprawdziĂŚ, czy mĂłwiĂŞ prawdĂŞ.
Avdeeva bardzo mi siĂŞ podobaÂła, ale w Âżadnym momencie nie powiedziaÂłam, Âże jest najlepsza. Mam ogromny szacunek do wszystkich finalistĂłw. A juÂż do Âłez wzruszaÂł mnie Choziajnow. Cudowne dziecko.
Ray-man
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #96 :
Październik 21, 2010, 13:32:47 »
Tak trochĂŞ z boku sobie obserwujĂŞ burzĂŞ, ktĂłra zostaÂła "wywoÂłana" przez decyzjĂŞ Jury (patrz
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=34926.0
).
I ciekawe, Âże skandalem (+ inne epitety) nazywa siĂŞ I miejsce Juliany Awdiejewej. KaÂżde inne jej miejsce nie byÂłoby skandalem, pod warunkiem, Âże wygraÂłby Wunder.
I tak osÂądza siĂŞ od czci wiary Jury, ktĂłre podjĂŞÂło takÂą decyzjĂŞ.
Konkurs muzyczny, w ktĂłrym sÂą miejsca do zajĂŞcia, wyznacza w jakiÂś sposĂłb rywalizacjĂŞ. Ale ocena tej rywalizacji jest nader pÂłynna, bo nie istniejÂą obiektywne, mierzalne kryteria. Bo jak zdefiniowaĂŚ "ducha Chopina" ? WÂłaÂściwÂą chopinowskÂą interpretacjĂŞ ? Czy interpretacje sprzed 50 lat, dziÂś, sÂą postrzegane jako wÂłaÂściwe czy teÂż "trÂącÂą myszkÂą" ? Jak siĂŞ gra NAJLEPIEJ Chopina ?
ProszĂŞ zauwaÂżyĂŚ, Âże Krystian Zimerman nagraÂł oba koncerty Chopina ze stworzonÂą na ten cel orkiestrÂą, wiele lat po "swoim" Konkursie z 1975r. A nagranie Konkursowe leÂży w wielu domach i chyba za czĂŞsto nie jest odtwarzane (ja swojej pÂłyty sÂłuchaÂłem bardzoooo dawno temu ~20 lat?).
I jak oceniaĂŚ ? ZaprogramowaĂŚ komputer z nutami, metronomem, zapisaĂŚ kilka wzorcowych wykonaĂą ? Czy wtedy wynik nie bĂŞdzie kontrowersyjny ? A wykonawcy nie bĂŞdÂą graĂŚ "pod komputer" ?
Z ta materia bĂŞdziemy (i miejmy nadziejĂŞ nasze wnuki) siĂŞ zmagaĂŚ zawsze.
A jak majÂą to odebraĂŚ osoby, ktĂłre w ogĂłle majÂą muzykĂŞ w przysÂłowiowej "Âżyci" ? Kolejny przekrĂŞt za publiczne pieniÂądze. PrzecieÂż o skandalu nie mĂłwi ulica, tylko fachowcy, wyksztaÂłcone w tym temacie osoby z tytuÂłami profesorĂłw.
Na szczĂŞÂście nie pochodzĂŞ ze Âśrodowiska muzycznego, ktĂłre peÂłne jest zawiÂści, zajadÂłoÂści i pomĂłwieĂą - "kto z kim" "jakie podpisaÂł kontrakty i za ile" "kto jest nauczycielem wykonawcy X czy Y". Wiem, Âże to mocne sÂłowa, ktĂłre mogÂą obraziĂŚ uczciwych i oddanych swojej pasji i zawodowi ludzi, tylko, Âże oni nie biorÂą udziaÂłu w tym ujadaniu.
I jeszcze z innej strony. UdziaÂł w jakimkolwiek konkursie to zgoda na ocenianie, na niejasne kryteria oceny, na subiektywne odczucia jury. To zgoda na werdykt, ktĂłry moÂże siĂŞ nie podobaĂŚ ani uczestnikowi, ani sympatyzujÂącym z nim sÂłuchaczom. A przelewanie zÂłoÂści na zwyciĂŞzcĂŞ to taka wygrana "ciemnej strony mocy".
PS. To mój pierwszy post na tym forum, które powinno byÌ wolne od szczególnego rodzaju chamstwa i z³oœliwoœci, jakie pojawi³o siê na pra-forum dot. Konkursu, które moim zdaniem do pewnego czasu "trzyma³o" wysoki poziom merytoryczny jak i, co najwa¿niejsze, kultury wypowiedzi - w koùcu podobno mi³oœnicy muzyki to ludzie spokojni i emocjonalnie zrównowa¿eni (wy³¹czaj¹c samo prze¿ywanie muzyki, kiedy emocje buzuj¹ i osi¹gaj¹ apogeum, dla innych niezrozumia³e).
Pozdrawiam.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #97 :
Październik 21, 2010, 13:34:37 »
Pani Moniko! Gdyby chodzi³o o zupe³n¹ œwie¿oœÌ wykonawcy na rynku pianistyki, to powinien wygraÌ Chozjajnow, Geniusas, Tfrifonow. Powinni przejœÌ do fina³u tacy pianiœci jak Armellini, Dong, Koziak. Nie wygrali, nie przeszli. Avdiejeva - do której pretensji nie mam, bo w koùcu to nie jej decyzja - jest "star¹" pianistk¹, znan¹ -mo¿e nie w sensie powszechnym ale jednak dla wielu nieanonimow¹. W przyp³ywie wczorajszej z³oœci nawet pomyœla³am, ¿e mo¿e zlitowali siê nad ni¹, bo na kolejny konkurs z racji cezury wieku nie bêdzie mog³a przyjechaÌ. To z³oœliwe - sama wiem, ale tak mi siê pomyœla³o bezwiednie.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #98 :
Październik 21, 2010, 13:44:45 »
Ray-manie, kryterium istnieje!
III
Zadaniem Jury jest ocena sztuki interpretacyjnej ka¿dego z uczestników Konkursu - ze szczególnym uwzglêdnieniem wymagaù, jakie stawia przed pianistami muzyka Fryderyka Chopina - oraz przyznanie nagród i wyró¿nieù najlepszym uczestnikom.
To wyjÂątek z regulaminu jury. Czy trzeba wiĂŞcej?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #99 :
Październik 21, 2010, 13:46:43 »
Tak jak napisa³em na oficjalnym forum, Chopina pogrzebano, odrzucaj¹c Gillhama i Koziaka. Tych dwóch pianistów chyba stara³o siê pokazaÌ muzykê Chopina bez "polepszania". I by³a to muzyka ujmuj¹ca. Zobaczyliœmy w finale dobrych pianistów. Mo¿e niektórzy nie radzili sobie z orkiestr¹. Naucz¹ siê. Nikomu nie mogê odmówiÌ umiejêtnoœci Naprawdê, œwietni pianiœci, ale nie zawsze chopiniœci. Tu jest pies pogrzebany. Awdiejewa nie do koùca czu³a koncepcjê utworów Chopina. W innym repertuarze, bli¿szemu jej temperamentowi, by³aby klas¹ dla siebie. Ja uwa¿am, ¿e na pewnym poziomie s¹ ju¿ sami œwietni pianiœci, ale nikt nie jest idealny - ka¿demu bêdzie "le¿a³" nieco inny repertuar. Dlatego te¿ s¹ ró¿ne konkursy, organizowane w celu szukania artystów najlepiej oddaj¹cych myœl innych kompozytorów. Czy to Ÿle? Nie, tak samo jak nie jest Ÿle, ¿e mamy wybitnych specjalistów w np. fizyce j¹drowej, kwantowej, optyce itp. Nawet w obrêbie jednej dziedziny nie da siê byÌ idealnym we wszystkim. Ja po takim konkursie nie chcê wiedzieÌ, kto ma najlepsz¹ technikê, najwiêkszy potencja³ itp. Ja chcê wiedzieÌ, w czyim wykonaniu kupiÌ np. polonezy Chopina, ¿eby nie wyrzuciÌ pieniêdzy w b³oto. Dowiedzia³em siê, ale jury mi w tym nie pomog³o. Tu widzê problem. I tu jest Ÿród³o mojego rozczarowania werdyktem. Awdiejewa jest ok, ale akurat w tym repertuarze byli lepsi. Czy zrobi karierê? Oczywiœcie! Ma ku temu zdolnoœci i potencja³. Musi tylko dobraÌ odpowiedni do niego repertuar, a t³umy na koncerty bêd¹ waliÌ drzwiami i oknami.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
micoona
UÂżytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #100 :
Październik 21, 2010, 13:47:15 »
Cytat: Monika_Aleksandra Październik 21, 2010, 13:22:04
Nie mĂłwiĂŞ, Âże jestem ofiarÂą, stawiam tezĂŞ po za moimi odczuciami. Avdieeva podobaÂła mi siĂŞ od poczÂątku. Jeden forumowicz nawet sprawdzaÂł moje posty ( niestety), Âżeby sprawdziĂŚ, czy mĂłwiĂŞ prawdĂŞ.
Avdeeva bardzo mi siĂŞ podobaÂła, ale w Âżadnym momencie nie powiedziaÂłam, Âże jest najlepsza. Mam ogromny szacunek do wszystkich finalistĂłw. A juÂż do Âłez wzruszaÂł mnie Choziajnow. Cudowne dziecko.
NapisaÂłam, Âże wg tego co piszesz to Wunder czy Trifonov sÂą ofiarami wÂłasnego sukcesu jeÂśli powodem nie przyznania nagrody Wunderowi byÂł lĂŞk iz jest tak wybitnie uzdolniony iÂż ta nagroda mogÂła mu zaszkodziĂŚ.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #101 :
Październik 21, 2010, 13:52:51 »
DziĂŞki Niebieskooki! trafiÂłeÂś w samo sedno mojego myÂślenia!
jeszcze jedno, myœlê, ¿e wyra¿ê tu nie tylko moj¹ opiniê: nikt nie ma pretensji do Avdiejevej, o to co sê sta³o (ona sta³a sê chyba ofiar¹!), ca³a krytyka skierowana jest przeciwko jury!
micoona
UÂżytkownik
Ta tija tija ;)
«
Odpowiedz #102 :
Październik 21, 2010, 14:01:32 »
OczywiÂście, Âże nikt nie ma pretensji do laureatki. Nie jesteÂśmy dzieĂŚmi a i poziom reprezentujemy chyba wyÂższy niÂż zwykÂły uÂżytkownik forĂłw onet lub wp.
Krytykujemy, komentujemy i mam nadziejê, ¿e nie mo¿na nam zarzuciÌ kultury w tej krytyce tylko i wy³¹cznie werdykt jury.
Ja te¿ jestem przekonana, ¿e przysz³oœÌ zweryfikuje albo opiniê jury albo nasz¹ krytykê.
PamiĂŞtajmy, Âże Zimmerman ktĂłry jak napisaÂł mĂłj przyjaciel na innym forum jest "Guru muzyki, ajatollachem fortepianu, papieÂżem szopenizmu- Roma locuta causa finita !
" rĂłwnieÂż usÂłyszaÂł to COÂŚ w wykonaniu Julianny gdy graÂła Sonaty.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #103 :
Październik 21, 2010, 14:05:41 »
Ray-Man to nie do koùca tak. Jeœli przychodzisz na jakiœ konkurs, to rzeczywiœcie musisz przyj¹Ì jego zasady. Ale te¿ te zasady powinny wi¹zaÌ nie tylko uczestników ale i jurorów. Oczywiœcie, ¿e wymiar duchowy jakiejkolwiek muzyki jest trudno ocenialny. Ale ... Na wykonanie cudzego utworu sk³adaj¹ siê tak¿e wymierne elementy : technika, przejrzystoœÌ wykonania, tekstowa zgodnoœÌ, w³aœciwe stosowanie dynamiki, jakoœÌ dŸwiêku. W tej materii Avdiejewa nie b³yszcza³a od pocz¹tku. Wiele by³o w jej wykonaniach zaczepieù, b³êdów tekstowych, brzydkiego dŸwiêku (choÌ przyznajê, ¿e mia³¹ te¿ parê dobrych momentów), nieuzasadnionych zmian dynamicznych a tak¿e wykonaù, któych tempo nie wynika³o z intencji Chopina (by³o zbyt wolne, jak - o ile pamiêtam ale jeszcze przypomnê sobie ods³uchuj¹c archiwum - w Polonezie II etapu). CzêœÌ tych b³êdów nie by³a s³yszalna dla przeciêtnego s³uchacza, czêœÌ jednak tak, a to nie œwiadczy dobrze o pieniœcie. Jeœli bowiem przeciêtny Kowalski zaczepieù nie s³ysza³ a powiedzieli mu o nich fachowcy - to ok, ale jeœli sam je wys³ysza³, to znaczy, ¿e jakoœÌ wykonania by³a po prostu kiepska. A to ju¿ powinno w sposób znacz¹cy wp³yn¹Ì na usytu³owanie pianisty na rankingu. Nie jest te¿ tak, ¿e to pretensje do Avdiejewy. To pretensje do jurorów, którzy powinni byÌ zwi¹zani regulaminem a jednak zwolnili siê z tych zasad, wydaj¹c taki werdykt.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #104 :
Październik 21, 2010, 14:14:56 »
Przysz³a mi jeszcze jedna myœl do g³owy. Mam obawê, ¿e taki werdykt mo¿e w przysz³oœci doprowadziÌ do tego, ¿e na Konkurs Chopinowski nie bêd¹ w przysz³oœci przyje¿d¿aÌ pianiœci najzdolniejsi. Jeœli sta³o siê tak, ¿e ¿aden z tych rzeczywiœcie najzdolniejszych nie siêgn¹³ po najwy¿sz¹ nagrodê a otrzyma³a j¹ artystka - przynajmniej jeœli chodzi o wykonanie muzyki CHopina - nie najwy¿szych lotów, to nastêpnym razem ci faktycznie wybitni stwierdz¹, ¿e nie warto ani marnowaÌ czasu ani wysi³ku na konkurs, w którym i tak na koniec zwyciê¿aj¹ osoby przypadkowe. I to dopiero bêdzie prawdziwa klêska.
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
40