Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 185725 razy)
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #210 : Listopad 03, 2010, 20:43:50 »

Taka jest niestety charakterystyka konkursu, ¿e chodzi w nim o zwyciêstwo. Ze wzglêdu na w³asn¹ sytuacje przypominaj¹ mi siê motywy zwi¹zane z kluczem odpowiedzi matury z jêzyka polskiego (dla niezorientowanych przytoczê wymown¹ ciekawostkê - Wis³awa Szymborska interpretowa³a swój w³asny wiersz, i zgodnie z obowi¹zuj¹cym schematem oceniono j¹ na 60%). Zarówno na maturze z jêzyka polskiego jak i we wszelkiej maœci konkursach liczy siê schematycznoœÌ. Ktoœ kto uk³ada zadanie z za³o¿enia ma swoj¹ wizjê jego rozwi¹zania. Jak to siê ma do konkursu Chopinowskiego? W systemie punktowym ³atwiej jest oceniÌ technikê, poprawnoœÌ tekstow¹, w³aœciwe tempo i inne walory techniczne ni¿ interpretacje. Bo jak w skali 1-10 oceniÌ czyjeœ odczucia zwi¹zane z utworem? Moim zdaniem jest to wrêcz niemo¿liwe a je¿eli braÌ ten aspekt pod uwagê - a wiêkszoœÌ z nas uwa¿a go za niezwykle istotny - to aby nikogo nie skrzywdziÌ mo¿na przyj¹Ì jedynie system zero-jedynkowy - to znaczy czy interpretacja by³a ogólnie udana lub nie ... ale tu znowu pojawiaj¹ siê komplikacje - przecie¿ taki system nadal jest subiektywny, poniewa¿ opiera siê na ludzkich gustach, a te, jak wiadomo, niezwykle siê ró¿ni¹, czasem zale¿¹ chocia¿by od nastroju. Powstaje pytanie - jak podo³aÌ temu problemowi? Czy istnieje na nie odpowiedŸ? Chyba nie.

MoÂżna stworzyĂŚ jakaÂś oddzielnÂą nagrodĂŞ dla osobowoÂści konkursu, nagrodĂŞ publicznoÂści (mam wÂątpliwoÂści, poniewaÂż coÂś mi Âświta Âże taka juÂż istnieje), ale i tak nie pozbĂŞdziemy siĂŞ schematycznoÂści.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #211 : Listopad 03, 2010, 20:51:03 »

Trochê nie chce mi siê wierzyÌ w te zmiany oceniania jury póki przewodnicz¹cym jest prof. Jasiùski . Mo¿e wystosujemy jak¹œ petycjê by w nastêpnym konkursie jury ocenia³o jawnie, bezstronnie - bo na pewno nam zale¿y aby z okazji tak wspania³ego konkursu nie dochodzi³o do ¿adnych afer, niedomówieù...Pozdrawiam wszystkich
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #212 : Listopad 03, 2010, 20:56:05 »

W³aœnie ods³uchuje audycje z dwójki ... i absolutnie zgadzam siê z jedn¹ tez¹ - werdykt jest bulwersuj¹cy nie dlatego, ¿e jest absolutnie z³y, tylko dlatego, ¿e "szary lud" - czyli my - na du¿¹ skalê w³¹czy³ siê w ogl¹danie relacji konkursu i wyra¿ania na jego temat swoich opinii.

Gdyby nie byÂło transmisji, gdyby nie byÂło naszego grona ...  wtedy kaÂżdy z nas z osobna przeczytaÂłby artykuÂł gdzieÂś tam i przyj¹³ informacje do wiadomoÂści.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #213 : Listopad 03, 2010, 21:13:17 »

Nie przeceniaÂłabym naszych opinii, przecieÂż pierwsi rozdarli szaty profesjonaliÂści - komentatorzy konkursu! A oglÂądanie i sÂłuchanie konkursu jest tradycjÂą do dziesiÂątkĂłw lat, kiedyÂś zresztÂą znacznie bardziej dostĂŞpne niÂż dziÂś (relacje w dwĂłjce, codzienne studio konkursowe w jedynce, transmisja w radio). Fakt, nigdy nie byÂło Âżadnego forum, gdzie wypowiadaliby siĂŞ zwykli miÂłoÂśnicy Chopina, jak my, chociaÂż, moÂżna byÂło zawsze telefonowaĂŚ do radia i wypowiadaĂŚ swoje opinie. MyÂślĂŞ, Âże teraz rĂłwnieÂż, nasze forum bardziej zauwaÂżono jako ciekawostkĂŞ, niÂż ciaÂło opiniotwĂłrcze.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #214 : Listopad 03, 2010, 22:24:29 »

Owszem, forum nie by³o szczególnie opiniotwórcze, bo jako ca³oœÌ, poza poszczególnymi wyj¹tkami, nie mia³o ¿adnego autorytetu. Niemniej subiektywnie ogó³ forumowiczów by³ nastawiony przychylnie w kierunku Wundera i Geniusasa (czasem Bozhanowa, Trifonova - w ka¿dym razie nie w kierunku zwyciê¿czyni) a presja by³a do tego stopnia silna, ¿e werdykt jury uznany zosta³ za skandal. Same, nawet nieprzychylne, opinie ekspertów nie poci¹gnê³yby za sob¹ takiej burzy - odbi³yby siê o uszy s³uchaczom i polecia³yby dalej. Ale ¿e burza by³a, konkursem zainteresowa³y siê inne media, nie tylko te misyjne. Na tym polega si³a ludu, gdy lud siê zgadza jest porz¹dek i jest cisza, gdy panuje sprzeciw robi siê bardzo g³oœno.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #215 : Listopad 03, 2010, 22:33:51 »

GoguÂś! W przeszÂłoÂści bywaÂły juÂż momenty bulwersujÂące na  konkursach Chopinowskich, takÂże co do wynikĂłw. Wielu ÂżyÂło tym konkursem tak jak my teraz, tak jak my dokonywaÂło wÂłasnych ocen i tak my byÂło czÂąstkÂą szarego ludu . I to nie dlatego werdykt jest bulwersujÂący, bo szary lud w³¹czyÂł siĂŞ w ocenĂŞ i wyraziÂł opiniĂŞ. Jest bulwersujÂący, bo zostaÂł wydany w warunkach rodzÂących spekulacje i dlatego, Âże wygraÂł uczestnik grajÂący maÂło "Chopina w Chopinie". PrzypomnĂŞ, Âże diuszessa fortepianu Martha Argerich kiedyÂś pokazaÂła plecy tym, ktĂłrzy nie przepuÂścili Pogorelica i opuÂściÂła demontracyjnie konkurs. Tym razem zrobiÂł to szary lud - zademonstrowaÂł, Âże ma wÂłasne zdanie i Âże nie zgadza siĂŞ z werdyktem. I zaprawdĂŞ byÂł to dziwny werdykt!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #216 : Listopad 03, 2010, 22:52:17 »

Coraz bardziej nabieram przekonania, ze w odniesieniu do konkursowego werdyktu za du¿o uprawiamy teorii spisku. Jeszcze raz uzmys³ówmy sobie, ze przecie¿ w jury bra³a udzia³ sama œmietanka wspó³czesnej œwiatowej pianistyki, w tym blisko po³owa - to zwyciêzcy tego Konkursu.
W jaki sposób podejmowali decyzjê - to ich sprawa. Jeœli nawet uznali, ¿e trzeba zmieniÌ regu³y w trakcie - to tak¿e ich sprawa. Skoùczyli swoje obowi¹zki jurorskie godnie, bo nikt nie trzaska³ drzwiami i nie spakowa³ walizki za w czasu. Orzekli, tak jak orzekli, i jestem przekonany, najlepiej jak tylko potrafili. I w zgodzie z najlepsza wiedza na temat wspó³czesnych wyzwaù dla m³odych interpretatorów Chopina.
JeÂśli mamy oddzielne zdanie - to miejmy, ale nie idÂźmy w kierunku, aby przyszÂłe Konkursy rozstrzygane byÂły poprzez gÂłosowania audiotele. Ja wĂłwczas z takiego widowiska zrezygnujĂŞ. Mam jednak nadziejĂŞ, Âże to tylko koszmarny futuryzm.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #217 : Listopad 03, 2010, 23:02:17 »

To prawda, z tym, ¿e bardziej chodzi³o mi o nawi¹zanie do dzisiejszych realiów. O to, ¿e gdyby nie skandal, wywo³any g³ównie w internecie, nie by³oby zainteresowania ze strony mediów masowych. Tak jak napisa³a Ewa, kiedyœ konkursem ¿yli wszyscy, bo transmisje by³y ogólnodostêpne (i nie by³o tyle kana³ów, które mo¿na bez koùca zmieniaÌ aby unikn¹Ì ogl¹dania min Bozhanowa czy koncertu Tysman). Dziœ ogl¹daj¹ je tylko zainteresowani, którzy przy okazji chc¹ skorzystaÌ z okazji do wypowiedzenia siê - i bardzo dobrze, bo sam nie jestem ekspertem ale mogê z Wami o muzyce porozmawiaÌ. Internauci nastawieni na np. Wundera swoim - momentami skandalicznym zachowaniem wywo³ali burzê. Oczywiœcie nie twierdzê, ¿e Wunder jest z³ym pianist¹ - jest pianist¹ wybitnym który w 100% zas³ugiwa³ na zwyciêstwo. Sprzeciwiam siê jedynie tak masowej i tak perfidnej krytyce Avdeevej, bo uwa¿am, ¿e wiêkszoœÌ negatywnych opinii na jej temat jest przesadzonych i przekoloryzowanych.

W momencie opublikowania not jury zauwa¿y³em jedno - Avdeeva zagra³a bardzo równo, i zawsze wysoko plasowa³a siê w tabeli, do tego genialna sonata (oczywiscie tu wchodzimy na p³aszczyznê gustów ale chyba odzwierciedleniem jest nagroda za sonatê) - to wszystko z³o¿y³o siê na fina³. Pamiêtaj, ¿e du¿a zawartoœÌ "Chopina w Chopinie" to tylko jeden z czynników.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #218 : Listopad 03, 2010, 23:10:05 »

"Pamiêtaj, ¿e du¿a zawartoœÌ "Chopina w Chopinie" to tylko jeden z czynników."

Dla mnie to jednak podstawa wyboru zwyciĂŞzcy i laureatĂłw konkursu, bÂądÂź co bÂądÂź CHOPINOWSKIEGO!!!
ChcĂŞ jeszcze raz powtĂłrzyĂŚ, Âże nie do Avdiejevej skierowane byÂły pretensje (jest zdecydowanie wybitnÂą pianistkÂą)a do jury!
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #219 : Listopad 03, 2010, 23:19:28 »

Nie moÂżna mieĂŚ zastrzeÂżeĂą do konstruktywnej krytyki, ale zastrzeÂżenia do tego, Âże pianistka siĂŞ nie przebraÂła...

Tak jak napisa³ Janusz, nie mo¿na mieÌ podstaw do teorii spiskowych, nikt nie wyda³ werdyktu robi¹c komuœ na z³oœÌ tylko zrobiono to obiektywnie. Mo¿emy siê oczywiœcie licytowaÌ w kwestii gustów i upodobaù a wygra ten, kto pierwszy u¿yje caps locka lub pogrubi czcionkê aby podkreœliÌ ton wypowiedzi. Interpretacje Avdeevy bardzo mi siê podobaj¹, jej Chopin jest nieco inny i akurat taki do mnie przemawia. Mo¿e jest trochê obdarty z uczuÌ, z radoœci i lekkoœci ale na swój sposób zachwyca. Nie potrafiê tego racjonalnie wyjaœniÌ.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #220 : Listopad 03, 2010, 23:24:36 »

I caÂłe szczĂŞÂście Âże siĂŞ podoba!!! WyobraÂżasz sobie jaki Âświat byÂłby nudny gdyby wszystkim podobaÂło siĂŞ to samo?!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #221 : Listopad 03, 2010, 23:48:54 »

Teorie spiskowe! Zdecydowanie nie wpisujĂŞ siĂŞ w ten nurt. Spiskowych teorii mam doœÌ na co dzieĂą w polityce i moÂże niech one tam pozostanÂą - w tej dziedzinie Âżycia akurat i tak jest brudno, wiĂŞc trochĂŞ wiĂŞcej "pyÂłu" ze spiskowych teorii niczego tam juÂż nie zmieni. To, Âże Avdiejewa byÂła rĂłwno punktowana we wszystkich etapach - tak jak juÂż pisaÂłam - jest dla mnie zagadkÂą. To, Âże graÂła rĂłwno. Có¿ - wcale nie musi to oznaczaĂŚ, Âże byÂł to rĂłwny poziom Âświetnych wykonaĂą. Dla mnie jej Chopin byÂł rozmyty, nijaki.  WrĂłcĂŞ za jakiÂś czas znĂłw do jej nagraĂą - moÂże znajdĂŞ rozwiÂązanie zagadki.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #222 : Listopad 03, 2010, 23:57:36 »

Werdyktu Jury nic nie zmieni - trzeba go uszanowaĂŚ. Czas pokaÂże... ja siĂŞ zadeklarowaÂłem (zacytowano to w TVP kultura), Âże nie pĂłjdĂŞ na koncert J.A. i bĂŞdĂŞ musiaÂł sÂłowa dotrzymaĂŚ
smarkula
Nowy uÂżytkownik
*

AÂśka

« Odpowiedz #223 : Listopad 04, 2010, 00:05:27 »

Jeszcze oliwy do ognia dolewa fakt,Âże prof.JasiĂąski dwa tygodnie przed konkursem miaÂł lekcje w AvdeevÂą.

Ja nic nie sugerujĂŞ,ale przez takie wydarzenia,o ktĂłrych w sumie nikt nie wiedziaÂł nawet sama laureatka nie moÂże byĂŚ do koĂąca pewna,czy zwyciĂŞstwo jest jej zasÂługÂą.

JakoÂś Harasiewicz,czy Popowa-ZydroĂą byli wykluczeni z gÂłosowania na swoich uczniĂłw.

Ale z drugiej strony mo¿na zacz¹Ì siê czepiaÌ nie wiem,np.Wakarecego,¿e pó³ roku temu by³ na warsztatach z prof.Jasiùskim.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #224 : Listopad 04, 2010, 01:02:15 »

Jeszcze trochĂŞ o groÂźnych minach BoÂżanowa na tle innego pianisty - Katsarisa (zdjĂŞcia zrobione w czasie odgrywania tego samego fragmentu Sonaty h-moll):

Nagranie drugiego pianisty (jedno z moich ulubionych wykonaĂą) jest tu: http://www.youtube.com/watch?v=BYY47zdi8So
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2010, 01:03:56 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar thepunisher twistedgamers black-for neder-live