Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 176281 razy)
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #210 : Listopad 03, 2010, 20:43:50 »

Taka jest niestety charakterystyka konkursu, ¿e chodzi w nim o zwyciêstwo. Ze wzglêdu na w³asn± sytuacje przypominaj± mi siê motywy zwi±zane z kluczem odpowiedzi matury z jêzyka polskiego (dla niezorientowanych przytoczê wymown± ciekawostkê - Wis³awa Szymborska interpretowa³a swój w³asny wiersz, i zgodnie z obowi±zuj±cym schematem oceniono j± na 60%). Zarówno na maturze z jêzyka polskiego jak i we wszelkiej ma¶ci konkursach liczy siê schematyczno¶æ. Kto¶ kto uk³ada zadanie z za³o¿enia ma swoj± wizjê jego rozwi±zania. Jak to siê ma do konkursu Chopinowskiego? W systemie punktowym ³atwiej jest oceniæ technikê, poprawno¶æ tekstow±, w³a¶ciwe tempo i inne walory techniczne ni¿ interpretacje. Bo jak w skali 1-10 oceniæ czyje¶ odczucia zwi±zane z utworem? Moim zdaniem jest to wrêcz niemo¿liwe a je¿eli braæ ten aspekt pod uwagê - a wiêkszo¶æ z nas uwa¿a go za niezwykle istotny - to aby nikogo nie skrzywdziæ mo¿na przyj±æ jedynie system zero-jedynkowy - to znaczy czy interpretacja by³a ogólnie udana lub nie ... ale tu znowu pojawiaj± siê komplikacje - przecie¿ taki system nadal jest subiektywny, poniewa¿ opiera siê na ludzkich gustach, a te, jak wiadomo, niezwykle siê ró¿ni±, czasem zale¿± chocia¿by od nastroju. Powstaje pytanie - jak podo³aæ temu problemowi? Czy istnieje na nie odpowied¼? Chyba nie.

Mo¿na stworzyæ jaka¶ oddzieln± nagrodê dla osobowo¶ci konkursu, nagrodê publiczno¶ci (mam w±tpliwo¶ci, poniewa¿ co¶ mi ¶wita ¿e taka ju¿ istnieje), ale i tak nie pozbêdziemy siê schematyczno¶ci.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #211 : Listopad 03, 2010, 20:51:03 »

Trochê nie chce mi siê wierzyæ w te zmiany oceniania jury póki przewodnicz±cym jest prof. Jasiñski . Mo¿e wystosujemy jak±¶ petycjê by w nastêpnym konkursie jury ocenia³o jawnie, bezstronnie - bo na pewno nam zale¿y aby z okazji tak wspania³ego konkursu nie dochodzi³o do ¿adnych afer, niedomówieñ...Pozdrawiam wszystkich
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #212 : Listopad 03, 2010, 20:56:05 »

W³a¶nie ods³uchuje audycje z dwójki ... i absolutnie zgadzam siê z jedn± tez± - werdykt jest bulwersuj±cy nie dlatego, ¿e jest absolutnie z³y, tylko dlatego, ¿e "szary lud" - czyli my - na du¿± skalê w³±czy³ siê w ogl±danie relacji konkursu i wyra¿ania na jego temat swoich opinii.

Gdyby nie by³o transmisji, gdyby nie by³o naszego grona ...  wtedy ka¿dy z nas z osobna przeczyta³by artyku³ gdzie¶ tam i przyj±³ informacje do wiadomo¶ci.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #213 : Listopad 03, 2010, 21:13:17 »

Nie przecenia³abym naszych opinii, przecie¿ pierwsi rozdarli szaty profesjonali¶ci - komentatorzy konkursu! A ogl±danie i s³uchanie konkursu jest tradycj± do dziesi±tków lat, kiedy¶ zreszt± znacznie bardziej dostêpne ni¿ dzi¶ (relacje w dwójce, codzienne studio konkursowe w jedynce, transmisja w radio). Fakt, nigdy nie by³o ¿adnego forum, gdzie wypowiadaliby siê zwykli mi³o¶nicy Chopina, jak my, chocia¿, mo¿na by³o zawsze telefonowaæ do radia i wypowiadaæ swoje opinie. My¶lê, ¿e teraz równie¿, nasze forum bardziej zauwa¿ono jako ciekawostkê, ni¿ cia³o opiniotwórcze.
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #214 : Listopad 03, 2010, 22:24:29 »

Owszem, forum nie by³o szczególnie opiniotwórcze, bo jako ca³o¶æ, poza poszczególnymi wyj±tkami, nie mia³o ¿adnego autorytetu. Niemniej subiektywnie ogó³ forumowiczów by³ nastawiony przychylnie w kierunku Wundera i Geniusasa (czasem Bozhanowa, Trifonova - w ka¿dym razie nie w kierunku zwyciê¿czyni) a presja by³a do tego stopnia silna, ¿e werdykt jury uznany zosta³ za skandal. Same, nawet nieprzychylne, opinie ekspertów nie poci±gnê³yby za sob± takiej burzy - odbi³yby siê o uszy s³uchaczom i polecia³yby dalej. Ale ¿e burza by³a, konkursem zainteresowa³y siê inne media, nie tylko te misyjne. Na tym polega si³a ludu, gdy lud siê zgadza jest porz±dek i jest cisza, gdy panuje sprzeciw robi siê bardzo g³o¶no.
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #215 : Listopad 03, 2010, 22:33:51 »

Gogu¶! W przesz³o¶ci bywa³y ju¿ momenty bulwersuj±ce na  konkursach Chopinowskich, tak¿e co do wyników. Wielu ¿y³o tym konkursem tak jak my teraz, tak jak my dokonywa³o w³asnych ocen i tak my by³o cz±stk± szarego ludu . I to nie dlatego werdykt jest bulwersuj±cy, bo szary lud w³±czy³ siê w ocenê i wyrazi³ opiniê. Jest bulwersuj±cy, bo zosta³ wydany w warunkach rodz±cych spekulacje i dlatego, ¿e wygra³ uczestnik graj±cy ma³o "Chopina w Chopinie". Przypomnê, ¿e diuszessa fortepianu Martha Argerich kiedy¶ pokaza³a plecy tym, którzy nie przepu¶cili Pogorelica i opu¶ci³a demontracyjnie konkurs. Tym razem zrobi³ to szary lud - zademonstrowa³, ¿e ma w³asne zdanie i ¿e nie zgadza siê z werdyktem. I zaprawdê by³ to dziwny werdykt!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #216 : Listopad 03, 2010, 22:52:17 »

Coraz bardziej nabieram przekonania, ze w odniesieniu do konkursowego werdyktu za du¿o uprawiamy teorii spisku. Jeszcze raz uzmys³ówmy sobie, ze przecie¿ w jury bra³a udzia³ sama ¶mietanka wspó³czesnej ¶wiatowej pianistyki, w tym blisko po³owa - to zwyciêzcy tego Konkursu.
W jaki sposób podejmowali decyzjê - to ich sprawa. Je¶li nawet uznali, ¿e trzeba zmieniæ regu³y w trakcie - to tak¿e ich sprawa. Skoñczyli swoje obowi±zki jurorskie godnie, bo nikt nie trzaska³ drzwiami i nie spakowa³ walizki za w czasu. Orzekli, tak jak orzekli, i jestem przekonany, najlepiej jak tylko potrafili. I w zgodzie z najlepsza wiedza na temat wspó³czesnych wyzwañ dla m³odych interpretatorów Chopina.
Je¶li mamy oddzielne zdanie - to miejmy, ale nie id¼my w kierunku, aby przysz³e Konkursy rozstrzygane by³y poprzez g³osowania audiotele. Ja wówczas z takiego widowiska zrezygnujê. Mam jednak nadziejê, ¿e to tylko koszmarny futuryzm.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #217 : Listopad 03, 2010, 23:02:17 »

To prawda, z tym, ¿e bardziej chodzi³o mi o nawi±zanie do dzisiejszych realiów. O to, ¿e gdyby nie skandal, wywo³any g³ównie w internecie, nie by³oby zainteresowania ze strony mediów masowych. Tak jak napisa³a Ewa, kiedy¶ konkursem ¿yli wszyscy, bo transmisje by³y ogólnodostêpne (i nie by³o tyle kana³ów, które mo¿na bez koñca zmieniaæ aby unikn±æ ogl±dania min Bozhanowa czy koncertu Tysman). Dzi¶ ogl±daj± je tylko zainteresowani, którzy przy okazji chc± skorzystaæ z okazji do wypowiedzenia siê - i bardzo dobrze, bo sam nie jestem ekspertem ale mogê z Wami o muzyce porozmawiaæ. Internauci nastawieni na np. Wundera swoim - momentami skandalicznym zachowaniem wywo³ali burzê. Oczywi¶cie nie twierdzê, ¿e Wunder jest z³ym pianist± - jest pianist± wybitnym który w 100% zas³ugiwa³ na zwyciêstwo. Sprzeciwiam siê jedynie tak masowej i tak perfidnej krytyce Avdeevej, bo uwa¿am, ¿e wiêkszo¶æ negatywnych opinii na jej temat jest przesadzonych i przekoloryzowanych.

W momencie opublikowania not jury zauwa¿y³em jedno - Avdeeva zagra³a bardzo równo, i zawsze wysoko plasowa³a siê w tabeli, do tego genialna sonata (oczywiscie tu wchodzimy na p³aszczyznê gustów ale chyba odzwierciedleniem jest nagroda za sonatê) - to wszystko z³o¿y³o siê na fina³. Pamiêtaj, ¿e du¿a zawarto¶æ "Chopina w Chopinie" to tylko jeden z czynników.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #218 : Listopad 03, 2010, 23:10:05 »

"Pamiêtaj, ¿e du¿a zawarto¶æ "Chopina w Chopinie" to tylko jeden z czynników."

Dla mnie to jednak podstawa wyboru zwyciêzcy i laureatów konkursu, b±d¼ co b±d¼ CHOPINOWSKIEGO!!!
Chcê jeszcze raz powtórzyæ, ¿e nie do Avdiejevej skierowane by³y pretensje (jest zdecydowanie wybitn± pianistk±)a do jury!
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #219 : Listopad 03, 2010, 23:19:28 »

Nie mo¿na mieæ zastrze¿eñ do konstruktywnej krytyki, ale zastrze¿enia do tego, ¿e pianistka siê nie przebra³a...

Tak jak napisa³ Janusz, nie mo¿na mieæ podstaw do teorii spiskowych, nikt nie wyda³ werdyktu robi±c komu¶ na z³o¶æ tylko zrobiono to obiektywnie. Mo¿emy siê oczywi¶cie licytowaæ w kwestii gustów i upodobañ a wygra ten, kto pierwszy u¿yje caps locka lub pogrubi czcionkê aby podkre¶liæ ton wypowiedzi. Interpretacje Avdeevy bardzo mi siê podobaj±, jej Chopin jest nieco inny i akurat taki do mnie przemawia. Mo¿e jest trochê obdarty z uczuæ, z rado¶ci i lekko¶ci ale na swój sposób zachwyca. Nie potrafiê tego racjonalnie wyja¶niæ.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #220 : Listopad 03, 2010, 23:24:36 »

I ca³e szczê¶cie ¿e siê podoba!!! Wyobra¿asz sobie jaki ¶wiat by³by nudny gdyby wszystkim podoba³o siê to samo?!
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #221 : Listopad 03, 2010, 23:48:54 »

Teorie spiskowe! Zdecydowanie nie wpisujê siê w ten nurt. Spiskowych teorii mam do¶æ na co dzieñ w polityce i mo¿e niech one tam pozostan± - w tej dziedzinie ¿ycia akurat i tak jest brudno, wiêc trochê wiêcej "py³u" ze spiskowych teorii niczego tam ju¿ nie zmieni. To, ¿e Avdiejewa by³a równo punktowana we wszystkich etapach - tak jak ju¿ pisa³am - jest dla mnie zagadk±. To, ¿e gra³a równo. Có¿ - wcale nie musi to oznaczaæ, ¿e by³ to równy poziom ¶wietnych wykonañ. Dla mnie jej Chopin by³ rozmyty, nijaki.  Wrócê za jaki¶ czas znów do jej nagrañ - mo¿e znajdê rozwi±zanie zagadki.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #222 : Listopad 03, 2010, 23:57:36 »

Werdyktu Jury nic nie zmieni - trzeba go uszanowaæ. Czas poka¿e... ja siê zadeklarowa³em (zacytowano to w TVP kultura), ¿e nie pójdê na koncert J.A. i bêdê musia³ s³owa dotrzymaæ
smarkula
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 27

A¶ka

« Odpowiedz #223 : Listopad 04, 2010, 00:05:27 »

Jeszcze oliwy do ognia dolewa fakt,¿e prof.Jasiñski dwa tygodnie przed konkursem mia³ lekcje w Avdeev±.

Ja nic nie sugerujê,ale przez takie wydarzenia,o których w sumie nikt nie wiedzia³ nawet sama laureatka nie mo¿e byæ do koñca pewna,czy zwyciêstwo jest jej zas³ug±.

Jako¶ Harasiewicz,czy Popowa-Zydroñ byli wykluczeni z g³osowania na swoich uczniów.

Ale z drugiej strony mo¿na zacz±æ siê czepiaæ nie wiem,np.Wakarecego,¿e pó³ roku temu by³ na warsztatach z prof.Jasiñskim.
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #224 : Listopad 04, 2010, 01:02:15 »

Jeszcze trochê o gro¼nych minach Bo¿anowa na tle innego pianisty - Katsarisa (zdjêcia zrobione w czasie odgrywania tego samego fragmentu Sonaty h-moll):

Nagranie drugiego pianisty (jedno z moich ulubionych wykonañ) jest tu: http://www.youtube.com/watch?v=BYY47zdi8So
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2010, 01:03:56 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live kalinowatyper paktprzyjazni animilkowo black-for