Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 176118 razy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #225 : Listopad 04, 2010, 10:38:04 »

Ja od pocz±tku by³em rozczarowany prac± Jury. Jak nie przepuszczono do II etapu naszej jedynaczki w ekipie. Potem jak zabrak³o w III etapie Japonki Sudo (pewnie "przebi³" j± Tyson ). Do fina³u nie przesz³a Chinka Fei Fei - a na pewno wola³bym j± pos³uchaæ w koncercie zamiast Francuski Tysman. Z naszej ekipy do Fina³u dotar³ tylko P W (¿e by³ najlepszy - to tylko zdaniem komisji). Co do Zwyciê¿czyni nie bêdê siê ju¿ wypowiada³, ¿al mi tylko W³oszki Armelini bo nie dosta³a nawet wyró¿nienia. Mo¿e za bardzo kierujê siê wizerunkiem - ale w dzisiejszych czasach ma on du¿e znaczenie .
Leszku jak znajdziesz gdzie¶ fotki tych piêknych dziewczyn (najlepiej przy instrumencie )to proszê prze¶lij. Pozdrawiam   
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #226 : Listopad 04, 2010, 13:18:29 »

Jeszcze oliwy do ognia dolewa fakt,¿e prof.Jasiñski dwa tygodnie przed konkursem mia³ lekcje w Avdeev±.

Ja nic nie sugerujê,ale przez takie wydarzenia,o których w sumie nikt nie wiedzia³ nawet sama laureatka nie mo¿e byæ do koñca pewna,czy zwyciêstwo jest jej zas³ug±.

Jako¶ Harasiewicz,czy Popowa-Zydroñ byli wykluczeni z g³osowania na swoich uczniów.

Ale z drugiej strony mo¿na zacz±æ siê czepiaæ nie wiem,np.Wakarecego,¿e pó³ roku temu by³ na warsztatach z prof.Jasiñskim.

O tym ju¿ siê wypowiada³em, z artyku³u o którym mowa wynika³o, ¿e lekcje te mia³y miejsce podczas kursu mistrzowskiego i by³y udzielane publicznie - w sumie ok 1-1,5 godziny zajêæ z Avdeev±. Moim zdaniem nie mo¿na w takim czasie ukszta³towaæ pianisty a umiejêtno¶ci wyniesione z takich zajêæ nie powinny mieæ du¿ego wp³ywu na zwyciêstwo. Popowa-Zydroñ i Harasiewicz to nauczyciele prowadz±cy Wakarecego i Wundera, tu sytuacja jest odmienna.

Ponadto w regulaminie by³ zapis na podstawie którego Jasiñski mia³ pe³ne prawo oceniaæ Avdeev± (o tym wspomniano w tym samym artykule), tak wiêc to ca³e zamieszanie by³o zupe³nie niepotrzebne. Niemniej - nie mo¿na dopu¶ciæ do takich sytuacji w przysz³o¶ci wiêc regulamin jury powinien byæ bardziej precyzyjny - co wcale nie oznacza surowszy.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #227 : Listopad 04, 2010, 14:09:12 »

Wiele ju¿ zosta³o powiedziane na temat werdyktu i ocen poszczególnych uczestników. Pozostaje mi nie wychodziæ z podziwu do kultury i piêkna wypowiedzi na naszym forum. Wasze opinie, choæ ró¿ni± siê, pozwalaj± przemy¶leæ stanowisko ka¿dego uczestnika dyskusji. Stosowanie rzeczowych argumentów i ogromna kultura wypowiedzi temu bardzo pomaga.

Na poprzednim forum uznano, ¿e niepomiernie "kadzê", ale bêdê to robi³a, poniewa¿ taka moja natura i tak uwa¿am i nie mam zamiaru tego zmieniaæ, bo jest to dziwactwo nieszkodliwe , a czasem przyjemne, gdy niezbyt poniesie mnie egzaltacja .

Wracaj±c do sedna, opinia "mas szarych", która podczas tego konkursu zosta³a szczególnie zauwa¿ona, nie mia³a ¿adnego wp³ywy na decyzjê jury. S±dzê, ¿e by³a nag³o¶niona, aby dodaæ pieprzu md³emu ( choæ mnie on odpowiada³) wizerunkowi konkursu. Musia³o siê co¶ dziaæ, tak ju¿ chyba musi byæ. Szukanie dziury w ca³ym nie by³o ³atwe, bo i poziom uczestników i kwalifikacje osób zasiadaj±cych w jury by³y bardzo wysokie. Jury nie pozwoli³o sobie odebraæ sobie decyzji w sprawie I miejsca. Podziwiam ich za t± nieugiêt± decyzjê i wszelkie próby podwa¿ania jej uznajê za nieporozumienie.
To cudownie, ¿e publiczno¶æ mia³a swój g³os, choæ nieoficjalny, nag³o¶niony przez media. Nale¿a³oby siê mocno zastanowiæ nad osobnymi i oficjalnymi nagrodami od publiczno¶ci.Ma to mocne uzasadnienie.
Reszta jednak powinna nale¿eæ, tak jak siê sta³o, do profesjonalistów.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #228 : Listopad 04, 2010, 14:22:39 »

To cudownie, ¿e publiczno¶æ mia³a swój g³os, choæ nieoficjalny, nag³o¶niony przez media. Nale¿a³oby siê mocno zastanowiæ nad osobnymi i oficjalnymi nagrodami od publiczno¶ci.Ma to mocne uzasadnienie.
Reszta jednak powinna nale¿eæ, tak jak siê sta³o, do profesjonalistów.
Amen

ps
serce ro¶nie, ¶mieje siê i piêknieje

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #229 : Listopad 04, 2010, 14:36:44 »

Mo¿e mi siê wydaje, mo¿e to tylko moje pobo¿ne ¿yczenie, ale chyba przed laty przyznawano nagrodê publiczno¶ci...?
Mo¿e za piêæ lat nasze forum okrzepnie na tyle, ¿e przyznamy Honorow± Nagrodê KS?
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #230 : Listopad 04, 2010, 14:45:23 »

Nagrodê mo¿emy przyznaæ. A co z kas±? Poszukamy sponsorów?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #231 : Listopad 04, 2010, 14:46:31 »

Jak forum bêdzie nam siê piêknie rozrasta³o jak dotychczas, to kto wie, kto wie....
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #232 : Listopad 04, 2010, 15:51:06 »

Mo¿e mi siê wydaje, mo¿e to tylko moje pobo¿ne ¿yczenie, ale chyba przed laty przyznawano nagrodê publiczno¶ci...?
Mo¿e za piêæ lat nasze forum okrzepnie na tyle, ¿e przyznamy Honorow± Nagrodê KS?
Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #233 : Listopad 04, 2010, 16:40:34 »

Przecie¿ mówiê, ¿e nagroda bêdzie honorowa! Chocia¿, gdyby by³o nas du¿o.... Ale czy chodzi tu o pieni±dze?!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #234 : Listopad 04, 2010, 16:40:42 »

W Dwójce jest og³aszany konkurs s³uchaczy PR, nagrod± jest koncert laureata w Sali im. Lutos³awskiego.
Poniewa¿ w³a¶nie nie dosta³am biletu na koncert Wundera, to mo¿e siê tam za³apiê.
Chyba tamta sala jest wiêksza od Filharmonii??

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #235 : Listopad 04, 2010, 16:48:24 »

Oj to mo¿e i ja?
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #236 : Listopad 04, 2010, 16:50:26 »

Przecie¿ mówiê, ¿e nagroda bêdzie honorowa! Chocia¿, gdyby by³o nas du¿o.... Ale czy chodzi tu o pieni±dze?!

Mo¿e nie o gotówkê, ale jaka¶ pami±tkowa statuetka by³aby chyba w sam raz. Tutaj k³ania siê powrót do tematu o wspó³pracy z instytutem ...

Grunt to siê nie ograniczaæ.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #237 : Listopad 04, 2010, 17:26:40 »

A tam: kasa, statuetki. Nasze forum bêdzie ju¿ takim szacownym gremium, ¿e sam u¶cisk d³oni administratora (ktokolwiek by nim wtedy nie by³) bêdzie wystarczaj±c± nagrod±.

A co do nagrody publiczno¶ci, to do takich idei odnoszê siê sceptycznie, bo nie widzê mo¿liwo¶ci przyznania jej w oparciu o jakie¶ sensowne kryteria.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #238 : Listopad 04, 2010, 17:31:33 »

Mo¿e kto¶ przypomnieæ na którym etapie konkursu gas³y ¶wiat³a ? I kto wtedy gra³ na sali.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #239 : Listopad 04, 2010, 18:19:06 »

By³ to fina³, tego jestem pewny, ¶wiat³a gas³y podczas dwóch wystêpów ... jakich ... nie pamiêtam, ale co¶ mi ¶wita ¿e jeden z nich to wystêp Wundera lub Trifonova.

A ty niebieskooki w takim razie æwicz u¶cisk d³oni, pamiêtaj, ¿e je¶li zrobisz to za bardzo "po mêsku" mo¿esz pozbawiæ kogo¶ pracy...
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo neder-live black-for paktprzyjazni mini-land