Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 176140 razy)
smarkula
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 27

A¶ka

« Odpowiedz #255 : Listopad 04, 2010, 23:23:39 »

Anelik- po  raz kolejny przyznajê Ci racjê. O Koziaka walczono i s³yszê, ¿e nie bez racji. Naprawdê szkoda tego m³odego talentu. Wierzê jednak, ze sobie wspaniale poradzi.
Przegl±daj±c materia³y Paw³a Wakarecego ( przepraszam Pawe³) s±dzê, ¿e Marcin Koziak, choæ mniej wyrazisty, by³ lepszy. ( lecz jest to tylko moja prywatna, niefachowa opinia)

Zgadzam siê w 100%.Po I etapie by³am sceptycznie nastawiona do Koziaka,ale jego Scherzo E-dur i Nokturn Fis-dur z III etapu to poprostu miód dla uszu!

Dzisiaj w GW wywiad z Wunderem.Ingolf powiedzia³,¿e chcia³by za dwa lata bd mówiæ biegle po polsku bez obcego akcentu.I okaza³o siê te¿,¿e ma dziewczynê Polkê.To ju¿ wiadomo,dlaczego tak dobrze rozumie Chopina:)

A z t± nagrod± KS to nawet ³adnie brzmi!
A jakby mia³a to byæ statuetka to jakby wygl±da³a?
Obstawiajmy;)
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2010, 23:32:00 wys³ane przez smarkula » Zapisane
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #256 : Listopad 04, 2010, 23:35:05 »

Jak wygl±da³aby statuetka, hmm mo¿e jakie¶ sprytne po³±czenie klucza wiolinowego z "@" - ma³p±, trzymana przez pana o wyra¼nie podkre¶lonym niebieskim kolorze oczu (ku czci i chwale administratora).

Mo¿e przesadzi³em z faworyzowaniem Polaków chocia¿ to zjawisko bêdzie tym bardziej powszechne, im bardziej powszechne bêdzie g³osowanie - motyw patriotyczny jest jakim¶ czynnikiem oceny, tym wiêkszym, im mniej siê wie, im mniej siê "s³yszy". Na stronie konkurs.chopin2010.pl  by³a sonda przed og³oszeniem wyników. Jest to odpowiednie miejsce i odpowiednia forma g³osowania gdyby nagroda publiczno¶ci mia³a zostaæ przyznana. Przypomnê ¿e w tej sondzie co chwilê pozycjami pierwsz± i drug± zamieniali siê Wunder i Geniuszas, Wakarecy by³ daleko, czyli znamiona obiektywizmu s± zachowane.
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #257 : Listopad 05, 2010, 00:02:11 »

Je¿eli kiedykolwiek uda³oby nam siê tak± nagrodê wprowadziæ w ¿ycie (mogê sobie marzyæ, a co!) to musimy siê liczyæ z tym, ¿e obok widza pani muzykolog bêdzie g³osowa³ widz przypadkowy - bo akurat dosta³ bilety od znajomej. Ale na tym w³a¶nie polega przecie¿ nagroda publiczno¶ci. Nie trzeba siê znaæ, argumentowaæ. Nie chcê, ¿eby brzydko to zabrzmia³o, ale to taka trochê nagroda mas. I w porz±dku, wgrywa artysta , który podoba siê najwiêkszej ilo¶ci widzów i tyle. Dlatego zamartwianie siê 'brakiem obiektywizmu' uwa¿am za bezsensowne. Poza tym, z racji tego, ¿e ka¿dy ma inn± wra¿liwo¶c muzyczn± to taka ocena ju¿ wydaje mi siê subiektywna.
Je¶li chodzi o 'bycie za Polakiem' to my¶lê, ¿e to zjawisko wcale nie by³o takie powszechne. Brak w finale Armellini stawiano na równi z brakiem w finale Koziaka. Po prostu - by³ bardzo dobry, st±d niezadowolenie widzów.

+jeszcze taki pomys³... przecie¿ KCh ogl±daj± setki nie tylko w Polsce, na ¶wiecie! A w dobie internetu... g³osowanie miêdzynarodowe by³oby jeszcze bardziej presti¿owe. I wtedy nie by³aby nagroda Polaków, tylko nagroda widzów.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #258 : Listopad 05, 2010, 00:16:10 »

Skrzypczatka nie dyskutujemy tu o nagrodzie publiczno¶ci, a raczej o nagrodzie od Forumowiczów z "Kuriera Szafarskiego" - ludzi w miarê znaj±cych siê na rzeczy i s³uchaj±cych regularnie dobrej muzyki . Mamy 5 lat by ustaliæ szczegó³y i daæ co¶ od siebie zdolnym artystom uczestnicz±cym w Konkursie 2015
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #259 : Listopad 05, 2010, 00:23:40 »

Chodzi³o mi raczej o odniesienie siê do

Nie wiem czy i jak powinien byæ wy³aniany laureat nagrody publiczno¶ci ale nie obawiam siê, ¿e s³uchacze bêd± g³osowaæ wy³±cznie na Polaków.

itd.

A skoro nagroda KS, ciekawa jestem ja to sobie wyobra¿acie... wspólne wybranie 'z³otego ¶rodka' (jeszcze kto¶ by zarzuci³, ¿e sie wzorujemy na tegorocznym jury!  ) czy jak? Bo ja po chwili wyobra¿ania sobie Niebieskookiego gratuluj±cemu przysz³emu zwyciêzcy pomy¶la³am, ¿e sam wybór wcale nie by³by taki ³atwy Tyle gustów co u¿ytkowników
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #260 : Listopad 05, 2010, 00:30:51 »

Rozmawiamy o jednym i o drugim, choæ nagroda Kuriera to odleg³e marzenia, ale marzenia czasem siê spe³niaj±...

Marta mnie przekona³a co do idei, bo w³a¶ciwie powiedzia³a rzecz oczywist±, co do której stworzy³em niepotrzebne obawy. Niech siê publiczno¶æ bawi, niech ucztuje i smakuje Chopina w ró¿nych ods³onach i niech wypowie siê, która najbardziej przypad³a jej do gustu. Ale niech siê wypowiadaj± wszyscy, nie tylko Polacy, przecie¿ ¿yjemy w dobie internetu i trzeba go wykorzystaæ.

Co do nagrody kuriera, w sytuacji takiej jak w tym roku, mieliby¶my olbrzymi problem z przyznaniem jej. Dyskusje by³yby tak burzliwe, ¿e nie wiem czy zakoñczy³yby siê konstruktywnym, satysfakcjonuj±cym ka¿dego porozumieniem. Spójrzcie jak gor±co - i to do tej pory - jest w temacie o konkursie, a przecie¿ rozmawiamy dla samej rozmowy, nie ci±¿y na nas ¿adna presja, nie goni± nas terminy, nie mamy zobowi±zañ.

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #261 : Listopad 05, 2010, 00:35:25 »

Damy radê uzgodniæ werdykt Wspólne biesiadowanie, imprezowanie (wirtualne oczywi¶cie), dyskutowanie a na koniec zostanie pewno "demokratyczne" g³osowanie Dobranoc - niech Ci siê przy¶ni jeszcze graj±cy Trifonow...
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #262 : Listopad 05, 2010, 00:42:07 »

Jak wygl±da³aby statuetka, hmm mo¿e jakie¶ sprytne po³±czenie klucza wiolinowego z "@" - ma³p±, trzymana przez pana o wyra¼nie podkre¶lonym niebieskim kolorze oczu (ku czci i chwale administratora).

Mo¿e przesadzi³em z faworyzowaniem Polaków chocia¿ to zjawisko bêdzie tym bardziej powszechne, im bardziej powszechne bêdzie g³osowanie - motyw patriotyczny jest jakim¶ czynnikiem oceny, tym wiêkszym, im mniej siê wie, im mniej siê "s³yszy". Na stronie konkurs.chopin2010.pl  by³a sonda przed og³oszeniem wyników. Jest to odpowiednie miejsce i odpowiednia forma g³osowania gdyby nagroda publiczno¶ci mia³a zostaæ przyznana. Przypomnê ¿e w tej sondzie co chwilê pozycjami pierwsz± i drug± zamieniali siê Wunder i Geniuszas, Wakarecy by³ daleko, czyli znamiona obiektywizmu s± zachowane.

A ja bym proponowa³ pokaznych rozmiarów lizaka, albo lukrowanego cukierka (najlepiej w kszta³cie jakiego¶ "kwiatka") i przy tym zgrabnie to wszystko przyodziane w "z³otko"..Raz, ¿e mi³e by³oby to dla oka, a dwa..w razie znu¿enia samym tylko widokiem - przynios³oby rozkosz podniebieniu..
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #263 : Listopad 05, 2010, 00:42:35 »

Damy radê uzgodniæ werdykt Wspólne biesiadowanie, imprezowanie (wirtualne oczywi¶cie), dyskutowanie a na koniec zostanie pewno "demokratyczne" g³osowanie Dobranoc - niech Ci siê przy¶ni jeszcze graj±cy Trifonow...

W tym roku wstrzyma³bym siê od g³osu. Wolê nie strzelaæ na o¶lep. Nie dlatego ¿e nikt mnie nie urzek³, ale dlatego, ¿e urzek³o mnie zbyt wielu - pocz±wszy od Wundera przez Bozhanowa i Trifonova a na Avdeevej koñcz±c. Nawet nie bêd±c pod presj± jakichkolwiek kryteriów (a mo¿e w³a¶nie dlatego) powstrzyma³bym siê od jednoznacznej decyzji.

A wy? Mo¿e zróbmy ma³± symulacje?
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #264 : Listopad 05, 2010, 13:14:25 »

Skrzypczatka nie dyskutujemy tu o nagrodzie publiczno¶ci, a raczej o nagrodzie od Forumowiczów z "Kuriera Szafarskiego" - ludzi w miarê znaj±cych siê na rzeczy i s³uchaj±cych regularnie dobrej muzyki .
Regularnie s³ucham dobrej muzyki od miesi±ca i, bynajmniej, nie zamierzam przestaæ, ju¿ nigdy Ale niestety nie znam siê na rzeczy, nie jestem muzykiem, lekcji gry na fortepianie odby³am z piêæ, fakt, przez trzy lata ¶piewa³am w chórze, ale to by³o jeszcze w szkole. Postaram siê przy Was trochê podci±gn±æ i wyedukowaæ, coby g³±bem muzycznym i ignorantem wiêcej nie byæ.

Gdyby na KCh nie pojawi³ siê Trifonow, by³abym w k³opocie, prawdopodobnie "kibicowa³abym" Ingolfowi, ale ju¿ z nieporównywalnym zaanga¿owaniem. Wystêpy kandydatów to by³ piêkny spektakl, dla mnie dodatkowo maj±cy wymiar edukacyjny. Koncerty odbiera³am jak teatr, namierza³am i wy³apywa³am przekaz pozamuzyczny. Trifonow to by³o zjawisko, w ka¿dym sk³adowym elemencie konkursu. Nie wiem, czy czujê tak tylko ja, podejrzewam, ¿e nie jestem osamotniona, ale Danii³ to kto¶ wiêcej ni¿ pianista, odtwórca, interpretator. To magik, czarodziej, uwodziciel, potencja³. Je¶li na nastêpnym konkursie nie pojawi siê tak silna osobowo¶æ, to zapewne pokierujê siê kryteriami czysto muzycznymi, do czego mam nadziejê zdobyæ przez te piêæ d³ugich lat podstawowe kwalifikacje.
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #265 : Listopad 05, 2010, 19:21:24 »

S³ucha³am dzi¶ przy pracy Chazjajnowa (znów spolszczam). I okazuje siê, ¿e Yamaha te¿ mo¿e piêknie brzmieæ - w rêkach a raczej pod palcami osiemnastoletniego wra¿liwca! Powinien dostaæ nagrodê ju¿ za samo okie³znanie instrumentu o nienajpiêkniejszej barwie.
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #266 : Listopad 05, 2010, 20:30:07 »

Ja te¿ s³ucha³em przed chwil± Khaziaynowa - fina³, bo chcia³em zobaczyæ jak sobie poradzi³ z gasn±cym ¶wiat³em na sali. poradzi³ sobie, a akurat ¶wiat³a zgas³y sekundê przed momentem w utworze, w którym to momencie Wunder siê pomyli³. Ja nie sz³yszê w wykonaniu koncertu przez Rosjanina nic porywaj±cego, wiele pomy³ek i pozwolê sobie skromnie dodaæ, ¿e to najgorzej wykonany koncert w finale. Inne etapy to inna bajka, ale w finale mu "nie wysz³o".

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #267 : Listopad 05, 2010, 22:23:30 »

Tak zgodzê siê z Tuco...wprawdzie ze efektami ¶wietlnymi bez problemu sobie poradzi³, jednak ogólnie fina³ nie wyszed³ mu najlepiej (prawdopodobnie problemy natury zdrowotnej - za bardzo blady jaki¶ by³..) za to III etap by³ porywaj±cy..
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #268 : Listopad 05, 2010, 22:24:14 »

Faktycznie koncert by³ najgorszym z jego wystêpów, obarczonym b³êdami - o ile pamiêtam nawet testowymi (nie przes³ucha³am ponnownie koncertu). Dlatego te¿ zastanawia³am siê nad zaliczeniem go do grona laureatów w moim prywatnym rankingu i ostatecznie "nie przyzna³am" mu takiego tytu³u. Niemniej w ci±gu trzech etapów piêknie opowiada³ swoj± gr±.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #269 : Listopad 05, 2010, 22:41:23 »

Mam nadziejê, ¿e Khoziaynow wyst±pi w XVII konkursie i poka¿e dojrzalsz± grê. Podobnie jak Wunder, który zachwyca³ 5 lat temu a teraz przyjêty zosta³ z jeszcze wiêkszym aplauzem i sympati±. NK jak na swój wiek (18 lat) gra³ genialnie . W Rosji wcze¶nie zaczynaj± uczyæ dzieci - od 5 roku ¿ycia i chyba st±d maj± tak wspania³e efekty ...
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper silverstar neder-live animilkowo thepunisher