Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 185714 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #555 : Październik 20, 2011, 20:06:20 »

To ju¿ jest historia i do tego piêkna historia. Wykonanie, którego nie chce siê przestaÌ s³uchaÌ. Znakomita wspó³praca z orkiestr¹, te pe³ne uznania spojrzenia od Wita jeszcze w czasie gry, a potem gratulacje. I ta reakcja publicznoœci jeszcze przed dograniem ostatnich taktów przez orkiestrê. To s¹ momenty, które zapadaj¹ w pamiêÌ. Sam mia³em ochotê poderwaÌ siê z krzes³a w pokoju, ale okaza³o siê to niemo¿liwe, poniewa¿ ju¿ wczeœniej wsta³em z wra¿enia i sporej czêœci koncertu s³ucha³em na stoj¹co.
Chichot Ja siedziaÂłam, z nosem przyklejonym do ekranu i pÂłakaÂłam jak bĂłbr, i chyba nawet tego nie zauwaÂżaÂłam:)

A tu ciÂąg dalszy - owacje, gÂłos pana Rozlacha, komentarze redaktorĂłw wspomagajÂących wywiad z Ingolfem, komentarze w studio...

http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin/xvi-konkurs-chopinowski/relacje-z-konkursu/studio-konkursowe-19102010-final-cz-iii/3060653

No tak - wspomnienia tak Âżywe, niemal jakby to byÂło wczoraj... i nagle zrobiÂła siĂŞ nam z tego historia:))

Wszystko nagra³em, prze¿y³em i wepchn¹³em w neurony na wieki...

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #556 : Październik 22, 2011, 18:00:24 »

SiĂŞ zastanawiam - jaki byÂłby wynik gÂłosowania sms na finalistĂłw rok temu, takiego konkursu nie byÂło, a ciekawa jestem, co by nam powiedziaÂł, wtedy.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #557 : Październik 22, 2011, 18:16:37 »

Takim konkursem publicznoÂści w zeszÂłym roku byÂł plebiscyt DwĂłjki.

chingate
Gość
« Odpowiedz #558 : Październik 23, 2011, 23:31:44 »

Ja siĂŞ nie zgadzam z werdyktem Âżury! Austriak byÂł najlepszy!!
chingate
Gość
« Odpowiedz #559 : Październik 31, 2011, 16:29:26 »

Ile razy wspominam "przemowĂŞ" Komorowskiego ("armaty ukryte w krzakach"), to ÂśmiejĂŞ siĂŞ do rozpuku i dobrze mi to wpÂływa na trawienie. A to teÂż cenne, oj cenne.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #560 : Listopad 19, 2011, 15:05:33 »

Wlasnie teraz, w DwĂłjce - 'DuÂża czarna' z udziaÂłem Maestro Harasiewicza!

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #561 : Listopad 19, 2011, 15:48:37 »

SÂłuchamy!

Tak mi siĂŞ nasunĂŞÂło, przy okazji sÂłuchania poczÂątku audycji i nagraĂą koncertowych, Âże dzisiejsi, bardzo mÂłodzi pianiÂści majÂą nieporĂłwnywalnie lepszÂą technikĂŞ manualnÂą od starych, uznanych mistrzĂłw. Wczoraj, sÂłuchaÂłam starych nagraĂą Haliny Czerny StefaĂąskiej, dzisiaj Harasiewicz... jednak dzisiejsza mÂłodzieÂż podoba mi siĂŞ bardziej (mam oczywiÂście na myÂśli wielkie talenty: Trifonowa, Wundera i innych).
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #562 : Listopad 19, 2011, 15:55:27 »

Ale e-moll - MAJSTERSZTYK!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #563 : Listopad 19, 2011, 21:54:09 »

WspaniaÂła audycja. Harasiewicz po raz kolejny oczarowaÂł. SwojÂą urokliwÂą muzycznÂą erudycjÂą, arcyciekawymi opowieÂściami dotyczÂącymi niezwykÂłej (choĂŚ, chciaÂłoby siĂŞ powiedzieĂŚ - za krĂłtkiej...) kariery - i, rzecz jasna - przede wszystkim, znakomitymi dÂźwiĂŞkowymi kreacjami. 

SÂłusznie, Ewo, zwrĂłciÂłaÂś uwagĂŞ na jego finaÂł Chopinowskiego e-molla! NiewÂątpliwe zachwyciÂło mnie wykonanie Bolera - jakÂże pokrewne temu znanemu nam z Konkursu (Ingolf!). Mnie Bolero Mistrza Harasiewicza - i nauczyciela Wundera - zafascynowaÂło jeszcze bardziej niÂż to w interpretacji jego wybitnego studenta. IleÂż polotu, fantazji, mÂłodzieĂączej brawury - a jednoczeÂśnie poezja, romantyczne rozmarzenie... A Polonez Es-dur z Andante spianato? Nadzwyczajnej urody nokturn, najczystszej wody belcanto Âśpiewane z ca³¹ mocÂą romantycznej uczuciowoÂści. Polonez peÂłen wirtuozerii, zamaszysty i taneczny. A wszĂŞdzie - zarĂłwno w Bolerze, jak i Polonezie - ileÂż 'smaczkĂłw' (sam lubiĂŞ stosowaĂŚ to okreÂślenie red. Dybowskiego  ), ciekawych rubat, cudĂłw artykulacyjnych (osobliwe po³¹czenia legato - staccato), piĂŞkne akcentowanie, delikatne, wysublimowane frazy i tematy - dla przykÂładu: w lewej rĂŞce Andante czy Etiudzie op. 25/6 (zagranej owym chopinowskim szeptem, jak pisaÂł James Huneker - i sotto voce...).

O ile chopinowskie nagrania Harasiewicza sÂą doœÌ znane - mam jego komplet nokturnĂłw, wiele etiud i mazurkĂłw - to interpretacje dzieÂł Liszta czy Rachmaninowa spotyka siĂŞ rzadko. SÂłuchajÂąc Walca Mefisto i - zwÂłaszcza - I i III ogniwa II Koncertu Rachmaninowa byÂłem naprawdĂŞ... impressed.  Kreacje zapierajÂące dech w piersiach.

Znamy tyle Âświetnych interpretacji II Koncertu - Horowitz, Richter, Zimmerman itd itd. Obok tych najgenialniejszych naleÂży postawiĂŚ Harasiewicza i filharmonikĂłw pod batutÂą Korda. NiezwykÂła ekspresja! Harasiewicz to pianista, ktĂłry wywoÂłuje wzruszenie emocjonalnoÂściÂą swojego przekazu i lirycznym piĂŞknem, ktĂłre roztacza w sposĂłb jemy tylko wÂłaÂściwy. Jego technika jest fenomenalna (choĂŚ i w Chopinie, i w Rachmaninowie byÂły maÂłe usterki, nieÂścisÂłoÂści w tempie) i hipnotyzuje. WyraÂźnie sÂłychaĂŚ, Âże to On pociÂąga za sobÂą orkiestrĂŞ. Brzmienie fortepianu Harasiewicza cechuje siĂŞ nadzwyczajnÂą peÂłniÂą - w utworach solowych jest niczym orkiestra. Ogromna paleta barw - znakomity, perlisty dÂźwiĂŞk (skÂądÂś to znamy - Ingolf!), kaÂżda fraza jest jakby wymodelowana, doskonale wywaÂżona w proporcjach, artykulacji itd.

To, ¿e Harasiewicz jest jednym z najwiêkszych CHOPINISTÓW w historii - by³o i jest wiadome. Ale ile tracimy, nie poznawszy jego Beethovena, Mozarta, Schumanna, Brahmsa i innych!

St¹d moje pytanie - czy ktoœ ma mo¿e dostêp do II Koncertu Rachmaninowa w wykonaniu Maestro? Du¿a czêœÌ nagraù chopinowskich i nie tylko jest na p³ytach Philipsa z lat 60. i 70., chyba niewznawianych ( Niezdecydowany).
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2011, 21:56:13 wysłane przez Mozart » Zapisane

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #564 : Listopad 19, 2011, 23:07:20 »

ZupeÂłnie siĂŞ z TobÂą zgadzam. Rachmaninow niezwykÂły, zwlaszcza, Âże nagranie powstawaÂło zaledwie PÓ£TOREJ godziny!!! I ten przepiĂŞkny Mefisto!  Szok 
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #565 : Listopad 21, 2011, 23:15:11 »

Rachmaninow niezwykÂły, zwlaszcza, Âże nagranie powstawaÂło zaledwie PÓ£TOREJ godziny!!! I ten przepiĂŞkny Mefisto!  Szok 

DokÂładnie! Geniusz.... 

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #566 : Luty 25, 2012, 19:54:34 »

TrochĂŞ zapomniany BoÂżanow - moÂżna sobie posÂłuchaĂŚ fragmentĂłw jego nagraĂą:

http://www.instantencore.com/contributor/contributor.aspx?CId=5131739
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #567 : Luty 25, 2012, 21:17:38 »

TrochĂŞ zapomniany BoÂżanow - moÂżna sobie posÂłuchaĂŚ fragmentĂłw jego nagraĂą:

http://www.instantencore.com/contributor/contributor.aspx?CId=5131739

O rany, to nie fragmenty, to je wszechno! Nie mogê siê "odessaÌ", s³ucham i s³ucham w kó³ko. W ramach œwiêtowania urodzin Fryderyka.
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #568 : Luty 25, 2012, 22:25:26 »

DziĂŞki Beato! TeÂż nie mogĂŞ siĂŞ oderwaĂŚ od BoÂżanowego grania.

Szkoda, Âże nie gra u nas w ogĂłle koncertĂłw (ciekawe, czy tylko u nas?).  Smutny
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #569 : Luty 25, 2012, 22:45:00 »

Niestety poÂłoÂżyÂł finaÂł sonaty Smutny
Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper thepunisher silverstar paktprzyjazni twistedgamers