Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 175995 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #555 : Pa¼dziernik 20, 2011, 20:06:20 »

To ju¿ jest historia i do tego piêkna historia. Wykonanie, którego nie chce siê przestaæ s³uchaæ. Znakomita wspó³praca z orkiestr±, te pe³ne uznania spojrzenia od Wita jeszcze w czasie gry, a potem gratulacje. I ta reakcja publiczno¶ci jeszcze przed dograniem ostatnich taktów przez orkiestrê. To s± momenty, które zapadaj± w pamiêæ. Sam mia³em ochotê poderwaæ siê z krzes³a w pokoju, ale okaza³o siê to niemo¿liwe, poniewa¿ ju¿ wcze¶niej wsta³em z wra¿enia i sporej czê¶ci koncertu s³ucha³em na stoj±co.
Chichot Ja siedzia³am, z nosem przyklejonym do ekranu i p³aka³am jak bóbr, i chyba nawet tego nie zauwa¿a³am:)

A tu ci±g dalszy - owacje, g³os pana Rozlacha, komentarze redaktorów wspomagaj±cych wywiad z Ingolfem, komentarze w studio...

http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin/xvi-konkurs-chopinowski/relacje-z-konkursu/studio-konkursowe-19102010-final-cz-iii/3060653

No tak - wspomnienia tak ¿ywe, niemal jakby to by³o wczoraj... i nagle zrobi³a siê nam z tego historia:))

Wszystko nagra³em, prze¿y³em i wepchn±³em w neurony na wieki...

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #556 : Pa¼dziernik 22, 2011, 18:00:24 »

Siê zastanawiam - jaki by³by wynik g³osowania sms na finalistów rok temu, takiego konkursu nie by³o, a ciekawa jestem, co by nam powiedzia³, wtedy.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #557 : Pa¼dziernik 22, 2011, 18:16:37 »

Takim konkursem publiczno¶ci w zesz³ym roku by³ plebiscyt Dwójki.

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #558 : Pa¼dziernik 23, 2011, 23:31:44 »

Ja siê nie zgadzam z werdyktem ¿ury! Austriak by³ najlepszy!!
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #559 : Pa¼dziernik 31, 2011, 16:29:26 »

Ile razy wspominam "przemowê" Komorowskiego ("armaty ukryte w krzakach"), to ¶miejê siê do rozpuku i dobrze mi to wp³ywa na trawienie. A to te¿ cenne, oj cenne.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #560 : Listopad 19, 2011, 15:05:33 »

Wlasnie teraz, w Dwójce - 'Du¿a czarna' z udzia³em Maestro Harasiewicza!

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #561 : Listopad 19, 2011, 15:48:37 »

S³uchamy!

Tak mi siê nasunê³o, przy okazji s³uchania pocz±tku audycji i nagrañ koncertowych, ¿e dzisiejsi, bardzo m³odzi piani¶ci maj± nieporównywalnie lepsz± technikê manualn± od starych, uznanych mistrzów. Wczoraj, s³ucha³am starych nagrañ Haliny Czerny Stefañskiej, dzisiaj Harasiewicz... jednak dzisiejsza m³odzie¿ podoba mi siê bardziej (mam oczywi¶cie na my¶li wielkie talenty: Trifonowa, Wundera i innych).
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #562 : Listopad 19, 2011, 15:55:27 »

Ale e-moll - MAJSTERSZTYK!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #563 : Listopad 19, 2011, 21:54:09 »

Wspania³a audycja. Harasiewicz po raz kolejny oczarowa³. Swoj± urokliw± muzyczn± erudycj±, arcyciekawymi opowie¶ciami dotycz±cymi niezwyk³ej (choæ, chcia³oby siê powiedzieæ - za krótkiej...) kariery - i, rzecz jasna - przede wszystkim, znakomitymi d¼wiêkowymi kreacjami. 

S³usznie, Ewo, zwróci³a¶ uwagê na jego fina³ Chopinowskiego e-molla! Niew±tpliwe zachwyci³o mnie wykonanie Bolera - jak¿e pokrewne temu znanemu nam z Konkursu (Ingolf!). Mnie Bolero Mistrza Harasiewicza - i nauczyciela Wundera - zafascynowa³o jeszcze bardziej ni¿ to w interpretacji jego wybitnego studenta. Ile¿ polotu, fantazji, m³odzieñczej brawury - a jednocze¶nie poezja, romantyczne rozmarzenie... A Polonez Es-dur z Andante spianato? Nadzwyczajnej urody nokturn, najczystszej wody belcanto ¶piewane z ca³± moc± romantycznej uczuciowo¶ci. Polonez pe³en wirtuozerii, zamaszysty i taneczny. A wszêdzie - zarówno w Bolerze, jak i Polonezie - ile¿ 'smaczków' (sam lubiê stosowaæ to okre¶lenie red. Dybowskiego  ), ciekawych rubat, cudów artykulacyjnych (osobliwe po³±czenia legato - staccato), piêkne akcentowanie, delikatne, wysublimowane frazy i tematy - dla przyk³adu: w lewej rêce Andante czy Etiudzie op. 25/6 (zagranej owym chopinowskim szeptem, jak pisa³ James Huneker - i sotto voce...).

O ile chopinowskie nagrania Harasiewicza s± do¶æ znane - mam jego komplet nokturnów, wiele etiud i mazurków - to interpretacje dzie³ Liszta czy Rachmaninowa spotyka siê rzadko. S³uchaj±c Walca Mefisto i - zw³aszcza - I i III ogniwa II Koncertu Rachmaninowa by³em naprawdê... impressed.  Kreacje zapieraj±ce dech w piersiach.

Znamy tyle ¶wietnych interpretacji II Koncertu - Horowitz, Richter, Zimmerman itd itd. Obok tych najgenialniejszych nale¿y postawiæ Harasiewicza i filharmoników pod batut± Korda. Niezwyk³a ekspresja! Harasiewicz to pianista, który wywo³uje wzruszenie emocjonalno¶ci± swojego przekazu i lirycznym piêknem, które roztacza w sposób jemy tylko w³a¶ciwy. Jego technika jest fenomenalna (choæ i w Chopinie, i w Rachmaninowie by³y ma³e usterki, nie¶cis³o¶ci w tempie) i hipnotyzuje. Wyra¼nie s³ychaæ, ¿e to On poci±ga za sob± orkiestrê. Brzmienie fortepianu Harasiewicza cechuje siê nadzwyczajn± pe³ni± - w utworach solowych jest niczym orkiestra. Ogromna paleta barw - znakomity, perlisty d¼wiêk (sk±d¶ to znamy - Ingolf!), ka¿da fraza jest jakby wymodelowana, doskonale wywa¿ona w proporcjach, artykulacji itd.

To, ¿e Harasiewicz jest jednym z najwiêkszych CHOPINISTÓW w historii - by³o i jest wiadome. Ale ile tracimy, nie poznawszy jego Beethovena, Mozarta, Schumanna, Brahmsa i innych!

St±d moje pytanie - czy kto¶ ma mo¿e dostêp do II Koncertu Rachmaninowa w wykonaniu Maestro? Du¿a czê¶æ nagrañ chopinowskich i nie tylko jest na p³ytach Philipsa z lat 60. i 70., chyba niewznawianych ( Niezdecydowany).
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2011, 21:56:13 wys³ane przez Mozart » Zapisane

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #564 : Listopad 19, 2011, 23:07:20 »

Zupe³nie siê z Tob± zgadzam. Rachmaninow niezwyk³y, zwlaszcza, ¿e nagranie powstawa³o zaledwie PÓ£TOREJ godziny!!! I ten przepiêkny Mefisto!  Szok 
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #565 : Listopad 21, 2011, 23:15:11 »

Rachmaninow niezwyk³y, zwlaszcza, ¿e nagranie powstawa³o zaledwie PÓ£TOREJ godziny!!! I ten przepiêkny Mefisto!  Szok 

Dok³adnie! Geniusz.... 

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #566 : Luty 25, 2012, 19:54:34 »

Trochê zapomniany Bo¿anow - mo¿na sobie pos³uchaæ fragmentów jego nagrañ:

http://www.instantencore.com/contributor/contributor.aspx?CId=5131739
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #567 : Luty 25, 2012, 21:17:38 »

Trochê zapomniany Bo¿anow - mo¿na sobie pos³uchaæ fragmentów jego nagrañ:

http://www.instantencore.com/contributor/contributor.aspx?CId=5131739

O rany, to nie fragmenty, to je wszechno! Nie mogê siê "odessaæ", s³ucham i s³ucham w kó³ko. W ramach ¶wiêtowania urodzin Fryderyka.
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #568 : Luty 25, 2012, 22:25:26 »

Dziêki Beato! Te¿ nie mogê siê oderwaæ od Bo¿anowego grania.

Szkoda, ¿e nie gra u nas w ogóle koncertów (ciekawe, czy tylko u nas?).  Smutny
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #569 : Luty 25, 2012, 22:45:00 »

Niestety po³o¿y³ fina³ sonaty Smutny
Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper paktprzyjazni neder-live countrylife silverstar