Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 38 39 [40]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 185285 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #585 : Maj 21, 2012, 18:04:42 »

Tak teÂż myÂślaÂłem. Ciekawe, czy w repertuarze bĂŞdzie teÂż Trio. Wydaje mi siĂŞ, Âże obowiÂązkowym punktem finaÂłu bĂŞdzie teraz Sonata wiolonczelowa g-moll. Wspaniale. 

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #586 : Maj 21, 2012, 21:14:25 »

jest jeszcze moja ukochana sonata g-moll  Chichot

Ja teÂż jÂą uwielbiam! 
Ciekawe, czy bêd¹ graÌ ca³¹ sonatê, czy tylko Allegro moderato?

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #587 : Maj 21, 2012, 22:07:23 »

Zapewne w³aœnie rozbudowane ogniwo pierwsze, arcytrudne z racji komplikacji harmonicznych i polifonicznych. ChoÌ ja chcia³bym, aby finaliœci grali CA£¥ sonatê. Uwa¿am, ¿e nie powinno siê rozcz³onkowywaÌ tak potê¿nej, cyklicznej formy. Sonata wiolonczelowa jest genialna jako ca³oœÌ i nastêpstwo poszczególnych czêœci - Allegro - Scherzo - piêkne, nokturnowe Largo - Fina³.

OczywiÂście potrzebny jest teÂż znakomity wiolonczelista.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #588 : Maj 21, 2012, 22:34:45 »

MoÂże formuÂła konkursu zostanie rozszerzona - o muzykĂŞ innych kompozytorĂłw?
CzytaĂŚ hadko... Tylko nie to...

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #589 : Czerwiec 29, 2012, 17:49:31 »

Jeœli wprowadzenie obowi¹zkowego utworu kameralnego do konkursu stanie siê faktem, bêdzie to dla mnie spore przegiêcie. Oznacza to, ¿e konkurs ten bêdzie po prostu konkursem akademickiej muzyki fortepianowej. Jest to droga któr¹ od d³u¿szego czasu pod¹¿a to œrodowisko i niestety muszê przyznaÌ, ¿e nawet spodziewa³em siê takich pomys³ów. Co prawda te¿ by³em w szoku gdy us³ysza³em nazwisko Yulianny Avdeevy przy og³oszeniu werdyktu, ale widzê w tym pewn¹ konsekwencje... Taki regulamin nie ma ¿adnego sensu. Ja rozumiem, ¿e mo¿na lubiÌ Sonatê g-moll i jak ktoœ chce to przecie¿ móg³by zagraÌ j¹ jako utwór dowolny (tak samo zreszt¹ Koncert f-moll w wersji kameralnej móg³by zagraÌ powiedzmy zamiast wersji z orkiestr¹). Utwory na fortepian i wiolonczele nie s¹ przecie¿ czymœ charakterystycznym dla Chopina ponadto Sonata op. 65 jest jedynym takim utworem, który umieœci³by wysoko w hierarchii swoich dzie³. Dla mnie ju¿ uzasadnienie obowi¹zku wykonania Poloneza-Fantazji jest typowo akademickie i nie ma wiêkszego sensu odnoœnie muzyki Fryderyka.
W 2015 kameralistyka to co w 2020? ObowiÂązkowy koncert Czajkowskiego, Brahmsa, Szostakowicza i Paderewskiego? Za nastĂŞpne 5 lat recytacja wierszy Norwida i Mickiewicza, a za nastĂŞpne fryzurka i frak a la Chopin bÂądÂź image a la George Sand ?

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #590 : Czerwiec 29, 2012, 18:37:41 »

Ten projekt jest chyba jeszcze w fazie g³êboko projektowej i nie ma co sie martwic na zapas.
ByĂŚ moÂże to ma zwiÂązek z ostatnimi zawirowaniami w NIFC.
Ale mnie sie zawsze wydawaÂło,Âże konkursy takÂże i ten nasz sÂą  wÂłaÂśnie konkursami akademickiej muzyki fortepianowej.
W konkursach rzadko zwyciĂŞzajÂą indywidualnoÂści.
Ilu tak naprawdĂŞ zwyciĂŞzcĂłw KCH zrobiÂło wielkÂą miĂŞdzynarodowÂą karierĂŞ?
Pollini,Argerich,Zimerman no moÂże Uschida(ale ona byÂła druga).

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #591 : Czerwiec 30, 2012, 09:18:04 »

NIFC wycofaÂł siĂŞ na stronie konkursu z rozwiniĂŞcia tematu, znowu jest po prostu "FinaÂł". BĂŞdzie jak bĂŞdzie, i tak padniemy wszyscy z zachwytu i radoÂści, Âże dzielnie wytrzymaliÂśmy te 5 lat RAZEM 
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #592 : Czerwiec 30, 2012, 10:37:25 »

NIFC wycofaÂł siĂŞ na stronie konkursu z rozwiniĂŞcia tematu, znowu jest po prostu "FinaÂł". BĂŞdzie jak bĂŞdzie, i tak padniemy wszyscy z zachwytu i radoÂści, Âże dzielnie wytrzymaliÂśmy te 5 lat RAZEM 

JJJJ...EHU!!!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #593 : Sierpień 31, 2012, 07:42:38 »

Jest okazja, by natkn¹Ì siê w Warszawie na Juliannê, po wczorajszym koncercie pozostaje, by nagraÌ tutaj p³ytê (dla NIFC), oba koncerty Chopina, wraz z orkiestr¹ XVIII wieku.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #594 : Sierpień 31, 2012, 08:04:39 »

Szansa 1 na milion. Ale probuj Januszu.
Byc moze przeznaczenia zadziala.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #595 : Sierpień 31, 2012, 08:13:35 »

Tak, to sympatyczna kobieta, ale nie muszĂŞ sie za niÂą uganiaĂŚ w realu   caÂłkowicie mi wystarcza kontakt z jej sztukÂą 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #596 : Październik 15, 2012, 11:39:00 »

JeÂśli komuÂś bardziej po drodze do telewizora niÂż komputera, tak jak czasem mnie, to 18 paÂździernika w czwartek najbliÂższy o 15.05 w TVP Kultura 50 minut ze wspomnieniem konkursu ostatniego. Lukas Geniusas
fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #597 : Październik 23, 2013, 16:45:44 »

Dziêki temu konkursowi kilku pianistów zyska³o popularnoœÌ. Lecz byli te¿ tacy, którzy mo¿e nie zachwycili ca³okszta³tem, ale mieli pojedyncze wykonania. Takie swoje 5 minut, a raczej 10 mia³a Helene Tysman w 3 etapie. Jeden z komentatorów trafnie stwierdzi³, ¿e dozna³a wtedy "artystycznego zmartwychwstania."
http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin-english/xvi-piano-competition/hearings-and-finals/third-stage/hearings-3rd-stage-third-day-hlne-tysman-france/3014922 Chodzi mi o Marsz ÂŻaÂłobny oraz zjawiskowy i impresjonistyczny finaÂł Sonaty b-moll. MyÂśle, Âże znaczenie miaÂł rĂłwnieÂż wybĂłr fortepianu - Yamaha.

fabura
UÂżytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #598 : Październik 23, 2013, 19:42:48 »

Leonard Gilbert - Ballada f-moll http://youtu.be/6dedIxlQIwA

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #599 : Styczeń 28, 2014, 02:06:26 »

No proszĂŞ, do Polski wraca Leonora Armellini. PolubiÂłem jÂą juÂż w czasie Konkursu, a tu, niespodzianka, w Krakowie gra Mozarta  Chichot

http://www.filharmonia.krakow.pl/Strona_g³ówna/4882-KONCERT_SYMFONICZNY.html

Strony: 1 ... 38 39 [40]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni black-for countrylife animilkowo neder-live