Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 176100 razy)
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #270 : Listopad 06, 2010, 00:12:38 »

Mo¿e rzeczywi¶cie swoja fizjognomi± upodabnia³ siê do Chopina. Na temat jego problemów ze zdrowiem nic mi nie wiadomo, pisze jedynie o moich wra¿eniach wizualnych, które odchodz± na dalszy plan, bo s± w cieniu wra¿eñ muzycznych. 'Zapowiedzi' problemów z o¶wietleniem na sali pojawi³y siê ju¿ na pocz±tku wykonywanego koncertu (podczas gry Khozajainowa) - wzrok Antoniego Wita w kierunku sufitu po krótkim "migniêciu" ¶wiate³. Trochê to tajemnicze zamieszanie, dobrze, ¿e zupe³nie nie nasta³a kompletna ciemno¶æ - z drugiej strony - ciekawe jakby wtedy potoczy³ siê Konkurs.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #271 : Listopad 06, 2010, 00:59:28 »

Có¿ takie wypadki siê zdarzaj±. Pytaniem jest czy nale¿y w takim wypadku spektakl przerwaæ? Uwa¿am, ¿e je¶li jest to mo¿liwe to lepiej kontynuowaæ. Pisa³em w innym w±tku jak podczas opery "Carmen" w Koszaliñskim Amfiteatrze zacz±³ siê pokaz ???fajerwerków na pobliskim stadionie - ma³o nie pospadali¶my z krzese³, a arty¶ci grali dalej jakby tego nie s³yszeli. Ca³e szczê¶cie "niechciane efekty" nie trwa³y d³ugo - a spektakl operowy by³ znakomity. Mi te¿ siê zdarza³y zaniki pr±du na imprezach (gram na keybordzie) - wtedy biorê siê za gitarê i gram akustycznie (przy ¶wiecach ). Nikolai mia³ pecha - szkoda go - ale bêdzie mia³ mo¿liwo¶æ wyst±pienia na przysz³ym konkursie.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #272 : Listopad 06, 2010, 16:30:36 »

Ja pamiêtam zachowanie Trifonova zaraz po skoñczeniu gry w trzecim etapie. Jak wstawa³ od fortepianu, wygl±da³ tak, jakby siê co dopiero obudzi³ - wybudzi³y go brawa z szlachetnego amoku.
Dobry "rzemie¶lnik" zagra i przez sen Mo¿e w³a¶nie takie "niedospanie" mu s³u¿y, sprzyja lepszej grze, a on sam o tym nawet nie wie. Pojêcia nie mam, gdzie on by³, w jakich krainach, kiedy wykonywa³ utwory w III etapie, wiem tylko, ¿e zabra³ mnie tam ze sob±. W ¿yciu intensywniej nie prze¿ywa³am muzyki, jakiejkolwiek.
Bardzo dobrze, ¿e nawet ci najlepsi grali tak odmiennie, przynajmniej ka¿dy z nas znalaz³ ulubione interpretacje i wykonawców. I o to chodzi³o
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #273 : Listopad 11, 2010, 14:00:10 »

S³ucha³am dzi¶ przy pracy Chazjajnowa (znów spolszczam).
I s³usznie, uwa¿am, ¿e s³owiañskie nazwiska powinni¶my pisaæ u¿ywaj±c polskiej, nie angielskiej transkrypcji. Czajkowski to chyba nie piszemy "Tchaikovsky", wiêc dlaczego mamy pisaæ K...co¶ tam, zamiast Chazjajnow, Bozhanov zamiast Bo¿anow etc., przecie¿ to o wiele bardziej naturalne i "patriotyczne" (tak z okazji ¶wiêta narodowego i tak na marginesie).
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #274 : Listopad 11, 2010, 14:04:29 »

My¶lê, ¿e pisowniê nazwisk zapo¿yczyli¶my od NIFC i tak ju¿ zosta³o
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #275 : Listopad 11, 2010, 14:08:43 »

Fatalna maniera z tymi nazwiskami, zw³aszcza s³owiañskimi. Po co tak "wydziwiaæ"? Zostañmy przy naszym jêzyku.
A propos, jaki¿ piêkny by³ nasz jêzyk jeszcze w 51 roku?! S³yszeli¶cie te piêkne nosówki?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #276 : Listopad 11, 2010, 14:09:25 »

I s³usznie, uwa¿am, ¿e s³owiañskie nazwiska powinni¶my pisaæ u¿ywaj±c polskiej, nie angielskiej transkrypcji. Czajkowski to chyba nie piszemy "Tchaikovsky", wiêc dlaczego mamy pisaæ K...co¶ tam, zamiast Chazjajnow, Bozhanov zamiast Bo¿anow etc., przecie¿ to o wiele bardziej naturalne i "patriotyczne" (tak z okazji ¶wiêta narodowego i tak na marginesie).
W ramach ciekawostki znalaz³am cytat z Rzepy na temat pó³finalistów konkursu. Z pisowni nazwisk zrobiono MIX : "pi±tka reprezentantów Rosji: Julianna Awdiejewa, Niko³aj Khozjajnow, Miroslaw Kultyszew, Juri Szadrin i Danii³ Trifonow" Mo¿na i tak Tylko po co.
A ja wczoraj wróci³am sobie do nagrañ Szadrina z 1 i 2 etapu i ¿a³ujê, ¿e nie ma ich wiêcej. Choæ za jego fizjonomi± nie przepada³am, to gra jako¶ tak, ¿e nie mogê siê oderwaæ.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #277 : Listopad 11, 2010, 19:26:36 »

Jak tak dalej pójdzie, to bêdziemy pisaæ: Blekhatch, Paletchny, mo¿e nawet Vakaretzy (¿eby nikt "³akarecy" nie przeczyta³)...
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 13:45:07 wys³ane przez Niebieskooki » Zapisane

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
bwv211
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #278 : Listopad 12, 2010, 18:19:35 »

W³a¶nie s³ucham sobie Kultyszewa (mam nadziejê, ¿e pisowni± nie podpadnê ) z II etapu i u¶wiadomi³am sobie jak mi tego konkursu brakuje. Mo¿na co prawda s³uchaæ ale nie mo¿na ju¿ kibicowaæ, zastanawiaæ siê czy komisja podzieli nasze opinie, itd. jednym s³owem prze¿ywaæ nie tylko muzykê ale i konkurs.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #279 : Listopad 12, 2010, 23:16:33 »

To prawda. Odbiór muzyki w czasie konkursu jest specyficzny, szczególnie gdy ma siê mo¿liwo¶æ zapoznania z innymi opiniami na temat danego wystêpu. S³uchanie jest wtedy, mo¿na powiedzieæ, bardziej krytyczne. Ale dziêki temu mam listê kilku ulubionych konkursowych wykonañ ró¿nych utworów, do których chêtnie wracam.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #280 : Listopad 13, 2010, 00:29:43 »

I pomy¶leæ,  ¿e musimy czekaæ 5 lat aby tego znowu do¶wiadczyæ ...

Je¿eli chodzi o archiwa, ca³y czas wmawiam sobie, ¿e przes³ucham tych artystów, o których mówi siê , ¿e przes³uchaæ ich warto, jednak ca³y czas doskwiera mi brak czasu. Oczywi¶cie mam kilka wykonañ, do których powracam chocia¿by jako muzyczne t³o do pracy (ca³e szczê¶cie, ¿e mam w miarê podzieln± uwagê) i s± to Trifonov, Wunder i Avdeeva, jednak aby w pe³nym skupieniu oddaæ siê na przyk³ad Koziakowi, ods³uchaæ Geniuszasa czy odkryæ bez emocji Bozhanova bêdê musia³ poczekaæ.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #281 : Listopad 19, 2010, 10:29:16 »

Dla tych, których mo¿e to zainteresowaæ i nie ¶ledz± innych dyskusji. Na forum TVP jest bardzo ciekawe sprawozdanie z recitalu Bo¿anowa w Poznaniu. D³ugie dosyæ i w dwóch postach (pierwszy o ogólnym przebiegu koncertu i trochê o nim samym, drugi - o poszczególnych wykonaniach). Wg autorki wydarzenie to " by³o trudne do ogarniêcia klasycznymi kategoriami recenzenckimi".
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=35193.180
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #282 : Listopad 19, 2010, 10:42:39 »

Dla tych, których mo¿e to zainteresowaæ i nie ¶ledz± innych dyskusji. Na forum TVP jest bardzo ciekawe sprawozdanie z recitalu Bo¿anowa w Poznaniu. D³ugie dosyæ i w dwóch postach (pierwszy o ogólnym przebiegu koncertu i trochê o nim samym, drugi - o poszczególnych wykonaniach). Wg autorki wydarzenie to " by³o trudne do ogarniêcia klasycznymi kategoriami recenzenckimi".
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=35193.180
Bardzo ciekawa recenzja. Dziêki za info.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #283 : Listopad 19, 2010, 11:26:46 »

Odno¶nie Bo¿anowa, to podkrad³am z innego forum link do testowania fortepianów yamaha, pianista niejako od kuchni, bez publiczno¶ci, w magazynie, brzd±ka sobie a muzom, bez min, ot tak, po prostu. Wykonuje miêdzy innymi mazurka Chopina i zabawia siê koncertem Rachmaninowa, szkoda, ¿e nagranie tak brutalnie urwano w tak lirycznym momencie..

http://www.kultur-duesseldorf.de/mediathek/gf_schenck_und_evgeni_bozhanov_bei_yamaha/
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #284 : Listopad 24, 2010, 20:11:27 »

Czujê siê jakbym odkopa³a mamuta, na stronie TVP Kultura znalaz³am ca³± masê filmików ze studia konkursowego

http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin/xvi-konkurs-chopinowski/relacje-z-konkursu/studio-konkursowe-podsumowanie-iii-etapu/3025805
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife twistedgamers kalinowatyper silverstar paktprzyjazni