Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 185819 razy)
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #120 : Październik 21, 2010, 20:56:02 »

Ojej, ojej "armaty w krzakach". Na razie jest nie tyle lepiej ile zabawniej.
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #121 : Październik 22, 2010, 14:51:41 »

Czy nadal sÂłuchacie nagraĂą z konkursu? Ja ciÂągle do nich wracam, gdy tylko mam wolna chwilĂŞ. Na razie "miotam sie" miĂŞdzy Wunderem i Geniuszasem. Na szczĂŞÂście strona konkursowa nadal istnieje w sieci a wraz z niÂą archiwum wideo. Oby jak najdÂłuÂżej
Pozdrawiam
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #122 : Październik 22, 2010, 15:21:07 »

Witaj niemuzyku. Ja chwilowo robiĂŞ sobie przerwĂŞ. Potem podejdĂŞ do nich na ÂświeÂżo. MyÂślĂŞ, Âże na spokojnie odkryjĂŞ duÂżo wiĂŞcej
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #123 : Październik 22, 2010, 15:28:41 »

Aktualnie przesÂłuchuje II etap w wykonaniu Trifonowa.

Niemniej czujĂŞ, Âże juÂż czas powrĂłciĂŚ na chwilĂŞ do repertuaru operowego.
micoona
UÂżytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #124 : Październik 22, 2010, 16:38:39 »

Ja dziÂś sÂłuchaÂłam "jednym uchem" mezzo. A teraz banalnie wÂłaczyÂłam "Cztery pory roku" Vivaldiego. PatrzÂąc na drzewa za oknem tak mnie naszÂło.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #125 : Październik 22, 2010, 17:08:27 »

O ile siê nie myli, w wiêkszoœci jesteœmy zgodni co do tego, ¿e Awdiejewa z etapu na etap gra³a lepiej. Dziœ na ³amach GW spotka³em siê z osobliwym os¹dem, i¿ ona "z etapu na etap gra³a coraz s³abiej, a¿ do nieudanego fina³u". Tak siê zastanawiam, co pan Majchrowski (Program II PR) mia³ na myœli - czy s³absz¹ jakoœÌ gry, czy pozytywny fakt, ¿e jednak trochê subtelniej naciska³a klawisze. A mo¿e dla niego dobrze gra ten, co karate na klawiaturze Ìwiczy?

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #126 : Październik 22, 2010, 17:14:39 »

Nie mam powodu podejrzewaĂŚ tego pana o brak wiedzy w zakresie, ale obawiam siĂŞ, Âże byÂł to tekst pod publiczkĂŞ.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #127 : Październik 22, 2010, 17:18:23 »

JeÂśli byÂł to tekst pod publiczkĂŞ, to tym gorzej... Jednak od ludzi proszonych o wypowiedÂź w charakterze ekspertĂłw oczekiwaÂłbym szczeroÂści. Za to np. szanujĂŞ prof. Kozubek - mĂłwiÂła, co myÂśli i byÂła w tym konsekwentna, chociaÂż wiedziaÂła, Âże nie wszystkim siĂŞ jej konserwatyzm czy teÂż - jak mĂłwili inni - puryzm podoba.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #128 : Październik 22, 2010, 17:24:24 »

Zgadza siê, mia³a swoje stanowisko i doœÌ ostro go broni³a . Wiem coœ o tym .
Dobrze, Âże takie osoby sÂą. Obawiam siĂŞ jednak tego, Âże osoby zamkniĂŞte na nowoÂści -nie udoskonalajÂą swojej wizji. CzyÂżby ich spojrzenie na Chopina byÂło juÂż w zenicie?
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #129 : Październik 22, 2010, 19:43:28 »

Skoro nareszcie trafiÂłam do ludzi , ktĂłrzy chcÂą podyskutowaĂŚ - nie udowodnic calemu swiatu , ze to oni i tyyylko oni maja racje, to jeszcze skrobne w temacie 'na czasie' Tak wiĂŞc w sporym skrĂłcie...

Yulianne Avdeev¹ s³ysza³am w II etapie. Jej wykonanie ca³kowicie po mnie sp³ynê³o. Ale potem by³a sonata b-moll. No i có¿, troche mn¹ zaw³adnê³a. Nastêpnie fina³ w którym by³am ca³y czas 'pod wp³ywem sonaty' wiêc nie ocenia³am obiektywnie. I i II cz. podoba³y mi siê, III by³a rzeczywiœcie bardzo... hm, dziwna. Dziwne frazowanie, dziwne rubata, dziwna dynamika...
Po wynikach siedziaÂłam i myÂślaÂłam. Dlaczego ludzie sÂą tak okrutni, dajcie babce spokĂłj! A moÂże ona rzeczywiscie jest 'kiepskÂą' pianistkÂą, a ja laik z jakichÂś dziwnych przyczyn dalam sie poniesc. Ale zaraz, przecieÂż Jury musiaÂło w niej coÂś dostrzec. Jest bardzo dojrzaÂła, poukÂładana, skromna, wszystko ma przemyÂślane, ma indywidualnÂą koncepcjĂŞ. MoÂże jest po prostu 'zbyt' dla 'zwykÂłych' ludzi. Ale przecieÂż ja jestem zwykÂła , a mnie porwaÂła... I znĂłw zwrot o 180 stopni - to na pewno ukÂłady. UkÂłady, ukÂłady, wszĂŞdzie ukÂłady, czemu nie tu? Ale jak to? DziĂŞki ukÂładom zdobyÂła wczeÂśniej tyle nagrĂłd? Bzdura... i tak bez koĂąca.

W koùcu, gdy pogodzi³am siê z faktem, ¿e nie wiadomo w jaki sposób po prostu polubi³am Yuliannê, jej charyzmê a zarazem spokój, zdecydowanie i skromnoœÌ, zagra³a po raz drugi koncert e-moll. No i znowu mnie porwa³a. Jeszcze z³apa³a + , bo mimo tej strasznej presji wysz³a i spokojnie udowodni³a, ¿e jest fantastyczn¹ pianistk¹. By³o mi jej potwornie szkoda - dziewczyna wygra³a , a zamiast siê cieszyÌ pewnie siedzi i siê zamartwia - co z reszt¹ by³o widaÌ wczoraj na koncercie. Ucieszy³o mnie wiêc, ¿e internauci po opadniêciu emocji, przyznawali siê do bezsensownych komentarzy. ¯e do samej Avdeevej nic nie mieli, ale po prostu - byli lepsi. Dosz³am do wniosku, ¿e ja to ja, i byÌ mo¿e mam specyficzny gust (chocia¿ Armellini i Chozjajnow te¿ doprowadzili mnie do ³ez , a przecie¿ to dwa ró¿ne œwiaty)

W koĂącu obsesyjne zastanawianie siĂŞ czemu tak a nie inaczej, przeczytanie niezliczonej ilosci wypowiedzi internautĂłw (bo opinie ekspertĂłw [+ Adam konsekwentny Rozlach] i sposĂłb w jaki je wyraÂżali caÂłkowicie mnie zabiÂł) , kolejne przesÂłuchiwania jej wykonaĂą doprowadziÂły mnie do jednego... (uwaga STAWIAM TEZÊ  ) Yulianna Avdeeva, jest sympatycznÂą, prawdziwÂą w tym co robi (totalny brak tego koszmarnego 'podpubliczowywania' Wundera [i Âżeby nie byÂło - jego III cz e-molla mnie powaliÂła]) i przede wszystkim rewelacyjnÂą pianistkÂą. Na pewno jeszcze bardzo wiele osiÂągnie, czego jej z caÂłego serducha ÂżyczĂŞ. Natomiast jeÂśli chodzi o samego Chopina : jej interpretacje do mnie trafiÂły, ale w ogĂłlnym rozrachunku byli lepsi. I teraz mogÂą siĂŞ zacz¹Ì pretensje do Jury. Czy przyznali nagrodĂŞ najlepszej ich zdaniem chopinistce, czy pianistce, bo to chyba 2 roÂżne rzeczy.Takie to proste, a tyle czasu mi zajĂŞÂło  Sama przecieÂż mĂłwiÂła, Âże marzy jej siĂŞ 3 miejsce (albo mam jakieÂś faÂłszywe info ) , zdobyÂła pierwsze, mam tylko nadziejĂŞ, Âże jury jej tym nie skrzywdziÂło. 
Nie wiem czy udaÂło mi siĂŞ przekazaĂŚ wszystko dokÂładnie tak jak myÂślĂŞ, mam nadziejĂŞ

Aha, i chĂŞtnie pĂłjdĂŞ na jej koncert (eksperci w studio mieli wÂątpliwosci czy ktokolwiek przyjdzie). Czy to bĂŞdzie Chopin, czy na przykÂład mĂłj ukochany Rachmaninov .

Czy ktoÂś siĂŞ wybiera 4.11 na Trifonova?  Chichot
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #130 : Październik 22, 2010, 19:49:10 »

WÂłaÂśnie sÂłucham Poloneza as-dur Avdeevy - wydaje mi siĂŞ, Âże jest to - obok Sonaty - jedno z lepszych jej wykonaĂą na tym konkursie.  A pisanie pod publiczkĂŞ to u nas norma, zwÂłaszcza dla odbiorcy masowego a komentarze dotyczÂące konkursu Chopinowskiego do takich siĂŞ zaliczajÂą. Z jednej strony jest to genialna moÂżliwoœÌ popularyzacji muzyki klasycznej z drugiej natomiast naraÂżamy siĂŞ na swoisty owczy pĂŞd.

Rosjanka nie lubi opowiadaÌ muzyk¹, brakuje u niej romantyzmu, dominuje smutek (wspania³y marsz ¿a³obny), porywczoœÌ dominuje nad delikatnoœci¹. Mo¿e dlatego nie porwa³a t³umów. Bozhanow zrobi³ sobie genialny PR - swoj¹ nonszalancj¹ chcia³ pokazaÌ, ¿e jest wybitny - uda³o siê - zrobi³o siê o nim g³oœno, wybra³ do tego idealne miejsce - Konkurs Chopinowski jest na tyle masow¹ imprez¹, ¿e zaistnienie w nim, mo¿e daÌ wiêcej ni¿ samo zwyciêstwo (i to nie jest ¿aden zarzut w kierunku Rosjanki).

W kaÂżdym razie, po werdykcie nagle o konkursie zrobiÂło siĂŞ gÂłoÂśno a dziĂŞki temu zyska na tym wiĂŞcej niÂż tylko jeden pianista. Tutaj moÂżliwoÂści rozwoju kariery nie ograniczÂą siĂŞ do laureatki pierwszej nagrody. Tego jestem pewien.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #131 : Październik 22, 2010, 20:08:24 »

Czy ktoÂś siĂŞ wybiera 4.11 na Trifonova?  Chichot
Czy mog³abyœ podaÌ jakieœ szczegó³y, bo nie uda³o mi siê znaleŸÌ. Najlepiej, jakbyœ za³o¿y³a odpowiedni temat w dziale Muzyka > Wydarzenia

Czy nadal sÂłuchacie nagraĂą z konkursu?
Chwilowo nie. Natomiast do wielu wystĂŞpĂłw wrĂłcĂŞ na pewno, i to w najbliÂższych dniach - przede wszystkim Wundera, Koziaka, Gillhama.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #132 : Październik 22, 2010, 20:20:44 »

"Czwartek, 4 listopada 2010, godz. 18:00
Filharmonia Narodowa Sala Koncertowa
Czwartkowe Spotkania Muzyczne
Recital fortepianowy Laureata Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina
DANIIL TRIFONOV
laureat III nagrody
ceny biletĂłw: 25, 20 zÂł"
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #133 : Październik 22, 2010, 20:35:08 »

Czy nadal sÂłuchamy nagraĂą z konkursu? TAK !!! BĂŞdĂŞ monotematyczna, na razie Trifonow ze wszystkich etapĂłw. Jestem niezmiernie uszczĂŞÂśliwiona, Âże bĂŞdzie moÂżna obejrzeĂŚ go - i przede wszystkim posÂłuchaĂŚ - na Âżywo, juÂż za niecaÂłe dwa tygodnie 
niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #134 : Październik 22, 2010, 21:06:51 »

Czy dzisiaj laureaci teÂż koncertujÂą w Warszawie? Podobno mieli daĂŚ jeszcze 2 koncerty w stolicy
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for animilkowo countrylife kalinowatyper paktprzyjazni