Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176170 razy)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #285 :
Listopad 25, 2010, 16:47:13 »
Dwie krótkie rozmowy z Marth± Argerich w dniu og³oszenia wyników konkursu.
Newsweek: Najwiêcej z nas mia³o nadziejê, ¿e zatriumfuje albo Wunder, albo Trifonow.
Martha Argerich: Tak? (robi nieodgadnion± minê) – Trifonow… (nachyla siê do mnie) – Te¿ bym wola³a. Przynajmniej ex aequo
http://www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/1238/cudowne-dzieci,66863,1
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 110
«
Odpowiedz #286 :
Listopad 25, 2010, 17:07:13 »
Wywiad Dudusia bardzo fajny, taki podziemny.
Teraz nikt z jurorów sie nie przyznaje do Awdiejewej, a przecie¿ jakos te punkty nastuka³a...
A Trifonow magiczny - wykonanie sonaty 4XI2010 w FN mnie urzek³o, wielki polonez równie¿ cudny. Gdyby tylko nie Klub Gru¼lika siedz±cy wokó³ mnie...
Tylko barkarola do mnie nie przemówi³a, ale nigdy nie przemawia - ja barkaroli nie rozumiem.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #287 :
Listopad 25, 2010, 17:27:01 »
Dudu¶ w ogóle jest fajny, tylko jak dla mnie, trochê za grzeczny, mimo wszystko. Ale teraz mam trochê cieplejsze uczucia w stosunku do Marthy, po tej pochwale Trifonowa. No i za to zdanie:
Martha Argerich:
Oczywi¶cie, ale jest co¶ szczególnego w graniu Chopina w Polsce. Warto¶æ dodana o charakterze emocjonalnym. Co¶, czego nie mamy, graj±c Schumanna w Niemczech, Czajkowskiego w Rosji.
A Danii³ odrabia homeworki w Cleveland i mimo zaleg³o¶ci przyleci do Polski by jeszcze raz zagraæ dla nas Chopina. Okres bardzo przed¶wi±teczny, ale mo¿e znowu NASI tam bêd±
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #288 :
Listopad 25, 2010, 17:34:15 »
Ja sie wybieram.
Czy wiadomo, jaki jest program? Pewnie zagraja e-molla, ale czy cos jeszcze z solist±?
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #289 :
Listopad 25, 2010, 17:37:32 »
Cytat: xbw Listopad 25, 2010, 16:47:13
Dwie krótkie rozmowy z Marth± Argerich w dniu og³oszenia wyników konkursu.
Newsweek: Najwiêcej z nas mia³o nadziejê, ¿e zatriumfuje albo Wunder, albo Trifonow.
Martha Argerich: Tak? (robi nieodgadnion± minê) – Trifonow… (nachyla siê do mnie) – Te¿ bym wola³a. Przynajmniej ex aequo
http://www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/1238/cudowne-dzieci,66863,1
Ale ex aequo z kim: z Awdiejew±? Ciekawe, kogo mia³a na my¶li.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #290 :
Listopad 26, 2010, 09:44:42 »
mo¿e Bo¿anowa?
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
«
Odpowiedz #291 :
Listopad 26, 2010, 14:02:01 »
Cytat: xbw Listopad 24, 2010, 20:11:27
Czujê siê jakbym odkopa³a mamuta, na stronie TVP Kultura znalaz³am ca³± masê filmików ze studia konkursowego
http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin/xvi-konkurs-chopinowski/relacje-z-konkursu/studio-konkursowe-podsumowanie-iii-etapu/3025805
Dobrze, ¿e mi to u¶wiadomi³a¶. Chocia¿ jak wczoraj tam zajrza³am, to a¿ mn± zatrzês³o na widok niektórych twarzy (nabawi³am siê do nich dozgonnej chyba niechêci).
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #292 :
Listopad 30, 2010, 12:40:24 »
Wróci³am do s³uchania wykonañ konkursowych. Celowo zrobi³am sobie przerwê, bo ba³am siê przesytu. S³ucham jednak trochê inaczej - porównuj±c. Na pierwszy ogieñ posz³a ballada f-moll w wykonaniu Awdiejewej i Fedorowej, która poleg³a w II etapie nie wiedzieæ czmu. I co wynik³o z tego zestawienia. Oto tam, gdzie ma byæ piano - u Fedorowej jest piano niemal idealne - subtelny, cichy d¼wiêk, doskonale jednak s³yszalny. Julianna doprowadza³a piano do takiego momentu, gdzie d¼wiêk - zw³aszcza je¶li by³ ostatnim we frazie - by³ ledwie slyszalny. Fedorowa pochyli³a siê nad ka¿d± nut± i ka¿d± zagra³a z zachowaniem jej metrum, u Awdiejewej zdarza³y siê niedograne d¼wiêki albo d¼wiêki, którym nie pozwoli³a wybrzmieæ. Forte - u Ukrainki osadzone w klawiszach, "wpuszczone" w instrument, brzmi±ce pe³nym d¼wiêkiem, u Rosjanki bywa³o ha³asem. Choæ w tej kwestii mo¿na zastanawiaæ siê jak by³o to s³yszalne na sali koncertowej. Piêkna lewa rêka u Anny, która kre¶li³a pewn±, s³yszaln± frazê. U Julianny tego planu nie wy³apa³am.
Dlaczego nie przesz³a Fedorowa? Mam pretensjê do jury. I nawet nie chodzi o awans Awdiejewej ale np. Tysman. Jej wykonañ te¿ s³ucham od nowa. Nie wiem, co w jej grze dostrzegli jurorzy - ja ba³am siê momentami (np. w etiudzie), ¿e "nie dojedzie" do koñca utworu. Odnios³am wra¿enie, ¿e niedostatki techniczne powoduj± blokowanie siê rêki i co za tym idzie niemo¿no¶æ poradzenia sobie z tempem.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #293 :
Listopad 30, 2010, 12:49:12 »
Tak, Aneliku, sta³o siê ¼le.
Gdy z³o zadawane jest cierniem piêknej kobiecie, ca³y ¶wiat oblekany jest sadz±…
Anna mog³a byæ Ann± tysi±ca dni i jednym d³u¿ej. Ale nie jest i dzi¶ ju¿ nie bêdzie. Tysi±c dni wykradli. Zosta³ tylko jeden – w moim sercu. W naszych sercach. Mo¿e, to najczystsza nagroda?...
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #294 :
Listopad 30, 2010, 15:20:43 »
Tysi±ca dni...zaraz kojarzy mi siê z szafotem.... tyle ¿e w tym przypadku odby³o siê bez tysi±ca dni.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #295 :
Listopad 30, 2010, 15:35:24 »
Cytat: Monika_Aleksandra Listopad 30, 2010, 15:20:43
Tysi±ca dni...zaraz kojarzy mi siê z szafotem.... tyle ¿e w tym przypadku odby³o siê bez tysi±ca dni.
dok³adnie tak.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #296 :
Grudzieñ 02, 2010, 15:46:41 »
Bardzo ciekawa wypowied¼ z forum TVP na któr± natrafi³em zupe³nie przypadkiem, bo przez google:
Pan "Dêbowe ucho" uraczy³ forumowiczów nastêpuj±cym stwierdzeniem:
Jej kostium w stylu George Sand, fryzura itd. wszystko ¶wiadczy o tym, ¿e dok³adnie sobie przemy¶la³a swój sposób prezentacji Chopina. Podobno gra³a w sposób bardzo skalkulowany i ma³o odkrywczy
W³a¶ciwie, po g³êbszym zastanowieniu - co¶ w tym jest. Nigdy nie twierdzi³em, ¿e sposób gry Rosjanki jest niew³a¶ciwy ale jako¶ nie mia³em argumentów ¿eby to uzasadniæ. Mo¿e rzeczywi¶cie jej gra by³a poprowadzona od strony kobiecej, a dok³adniej od strony upodabniaj±cej siê do muzy Chopina?
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #297 :
Grudzieñ 06, 2010, 15:32:18 »
Wyczyta³am dzi¶, ¿e Kola Chozjajnow ma polskiego menad¿era, czyli nam nie zniknie z Polski. Cieszymy siê, prawda?
"Agencja Filharmonia is delighted to announce the signing of the representation of the talented young Russian pianist Nikolay KHOZYAINOV. Following very succesful performances at Chopin Piano Competition in Warsaw 2010... Nikolay will appear in recitals and will record the CD in 2011."
"Grudzieñ 2010
Z wielk± przyjemno¶ci± informujemy, ¿e reprezentujemy Nikolaya KHOZYAINOVA (Nikolaja Chozainowa). Mamy nadziejê skutecznie i m±drze wspieraæ tego m³odziutkiego, znakomitego, rosyjskiego pianistê w jego artystycznym rozwoju. O olbrzymim potencjale artystycznym artysty ¶wiadcz± jego kreacje na Konkursie Chopinowskim jak i pó¼niejsze wystêpy entyzjastycznie przyjête przez publiczno¶æ i krytyków."
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
«
Odpowiedz #298 :
Grudzieñ 06, 2010, 20:44:42 »
Pewnie, ¿e siê cieszymy. On mi siê podoba³, chocia¿ nie do koñca we wszystkim. Mam nadziejê, ¿e to "skutecznie i m±drze" (szczególnie "m±drze"), to nie takie gadanie. On musi trochê jeszcze okrzepn±æ, ale to mo¿e byæ bardzo ciekawy pianista.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #299 :
Grudzieñ 07, 2010, 11:21:51 »
Odkrywam tego m³odzieñca na nowo dziêki archiwum NIFC. Jego etiudy s± niesamowite, doskona³e. Pani Kozubek wiedzia³a co mówi. Cieszê sie, ¿e bêdziemy mogli ogl±daæ go w naszym kraju.
Strony:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...
40