Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 176375 razy)
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #120 : Pa¼dziernik 21, 2010, 20:56:02 »

Ojej, ojej "armaty w krzakach". Na razie jest nie tyle lepiej ile zabawniej.
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #121 : Pa¼dziernik 22, 2010, 14:51:41 »

Czy nadal s³uchacie nagrañ z konkursu? Ja ci±gle do nich wracam, gdy tylko mam wolna chwilê. Na razie "miotam sie" miêdzy Wunderem i Geniuszasem. Na szczê¶cie strona konkursowa nadal istnieje w sieci a wraz z ni± archiwum wideo. Oby jak najd³u¿ej
Pozdrawiam
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #122 : Pa¼dziernik 22, 2010, 15:21:07 »

Witaj niemuzyku. Ja chwilowo robiê sobie przerwê. Potem podejdê do nich na ¶wie¿o. My¶lê, ¿e na spokojnie odkryjê du¿o wiêcej
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #123 : Pa¼dziernik 22, 2010, 15:28:41 »

Aktualnie przes³uchuje II etap w wykonaniu Trifonowa.

Niemniej czujê, ¿e ju¿ czas powróciæ na chwilê do repertuaru operowego.
micoona
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 63

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #124 : Pa¼dziernik 22, 2010, 16:38:39 »

Ja dzi¶ s³ucha³am "jednym uchem" mezzo. A teraz banalnie w³aczy³am "Cztery pory roku" Vivaldiego. Patrz±c na drzewa za oknem tak mnie nasz³o.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #125 : Pa¼dziernik 22, 2010, 17:08:27 »

O ile siê nie myli, w wiêkszo¶ci jeste¶my zgodni co do tego, ¿e Awdiejewa z etapu na etap gra³a lepiej. Dzi¶ na ³amach GW spotka³em siê z osobliwym os±dem, i¿ ona "z etapu na etap gra³a coraz s³abiej, a¿ do nieudanego fina³u". Tak siê zastanawiam, co pan Majchrowski (Program II PR) mia³ na my¶li - czy s³absz± jako¶æ gry, czy pozytywny fakt, ¿e jednak trochê subtelniej naciska³a klawisze. A mo¿e dla niego dobrze gra ten, co karate na klawiaturze æwiczy?

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #126 : Pa¼dziernik 22, 2010, 17:14:39 »

Nie mam powodu podejrzewaæ tego pana o brak wiedzy w zakresie, ale obawiam siê, ¿e by³ to tekst pod publiczkê.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #127 : Pa¼dziernik 22, 2010, 17:18:23 »

Je¶li by³ to tekst pod publiczkê, to tym gorzej... Jednak od ludzi proszonych o wypowied¼ w charakterze ekspertów oczekiwa³bym szczero¶ci. Za to np. szanujê prof. Kozubek - mówi³a, co my¶li i by³a w tym konsekwentna, chocia¿ wiedzia³a, ¿e nie wszystkim siê jej konserwatyzm czy te¿ - jak mówili inni - puryzm podoba.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #128 : Pa¼dziernik 22, 2010, 17:24:24 »

Zgadza siê, mia³a swoje stanowisko i do¶æ ostro go broni³a . Wiem co¶ o tym .
Dobrze, ¿e takie osoby s±. Obawiam siê jednak tego, ¿e osoby zamkniête na nowo¶ci -nie udoskonalaj± swojej wizji. Czy¿by ich spojrzenie na Chopina by³o ju¿ w zenicie?
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #129 : Pa¼dziernik 22, 2010, 19:43:28 »

Skoro nareszcie trafi³am do ludzi , którzy chc± podyskutowaæ - nie udowodnic calemu swiatu , ze to oni i tyyylko oni maja racje, to jeszcze skrobne w temacie 'na czasie' Tak wiêc w sporym skrócie...

Yulianne Avdeev± s³ysza³am w II etapie. Jej wykonanie ca³kowicie po mnie sp³ynê³o. Ale potem by³a sonata b-moll. No i có¿, troche mn± zaw³adnê³a. Nastêpnie fina³ w którym by³am ca³y czas 'pod wp³ywem sonaty' wiêc nie ocenia³am obiektywnie. I i II cz. podoba³y mi siê, III by³a rzeczywi¶cie bardzo... hm, dziwna. Dziwne frazowanie, dziwne rubata, dziwna dynamika...
Po wynikach siedzia³am i my¶la³am. Dlaczego ludzie s± tak okrutni, dajcie babce spokój! A mo¿e ona rzeczywiscie jest 'kiepsk±' pianistk±, a ja laik z jakich¶ dziwnych przyczyn dalam sie poniesc. Ale zaraz, przecie¿ Jury musia³o w niej co¶ dostrzec. Jest bardzo dojrza³a, pouk³adana, skromna, wszystko ma przemy¶lane, ma indywidualn± koncepcjê. Mo¿e jest po prostu 'zbyt' dla 'zwyk³ych' ludzi. Ale przecie¿ ja jestem zwyk³a , a mnie porwa³a... I znów zwrot o 180 stopni - to na pewno uk³ady. Uk³ady, uk³ady, wszêdzie uk³ady, czemu nie tu? Ale jak to? Dziêki uk³adom zdoby³a wcze¶niej tyle nagród? Bzdura... i tak bez koñca.

W koñcu, gdy pogodzi³am siê z faktem, ¿e nie wiadomo w jaki sposób po prostu polubi³am Yuliannê, jej charyzmê a zarazem spokój, zdecydowanie i skromno¶æ, zagra³a po raz drugi koncert e-moll. No i znowu mnie porwa³a. Jeszcze z³apa³a + , bo mimo tej strasznej presji wysz³a i spokojnie udowodni³a, ¿e jest fantastyczn± pianistk±. By³o mi jej potwornie szkoda - dziewczyna wygra³a , a zamiast siê cieszyæ pewnie siedzi i siê zamartwia - co z reszt± by³o widaæ wczoraj na koncercie. Ucieszy³o mnie wiêc, ¿e internauci po opadniêciu emocji, przyznawali siê do bezsensownych komentarzy. ¯e do samej Avdeevej nic nie mieli, ale po prostu - byli lepsi. Dosz³am do wniosku, ¿e ja to ja, i byæ mo¿e mam specyficzny gust (chocia¿ Armellini i Chozjajnow te¿ doprowadzili mnie do ³ez , a przecie¿ to dwa ró¿ne ¶wiaty)

W koñcu obsesyjne zastanawianie siê czemu tak a nie inaczej, przeczytanie niezliczonej ilosci wypowiedzi internautów (bo opinie ekspertów [+ Adam konsekwentny Rozlach] i sposób w jaki je wyra¿ali ca³kowicie mnie zabi³) , kolejne przes³uchiwania jej wykonañ doprowadzi³y mnie do jednego... (uwaga STAWIAM TEZÊ  ) Yulianna Avdeeva, jest sympatyczn±, prawdziw± w tym co robi (totalny brak tego koszmarnego 'podpubliczowywania' Wundera [i ¿eby nie by³o - jego III cz e-molla mnie powali³a]) i przede wszystkim rewelacyjn± pianistk±. Na pewno jeszcze bardzo wiele osi±gnie, czego jej z ca³ego serducha ¿yczê. Natomiast je¶li chodzi o samego Chopina : jej interpretacje do mnie trafi³y, ale w ogólnym rozrachunku byli lepsi. I teraz mog± siê zacz±æ pretensje do Jury. Czy przyznali nagrodê najlepszej ich zdaniem chopinistce, czy pianistce, bo to chyba 2 ro¿ne rzeczy.Takie to proste, a tyle czasu mi zajê³o  Sama przecie¿ mówi³a, ¿e marzy jej siê 3 miejsce (albo mam jakie¶ fa³szywe info ) , zdoby³a pierwsze, mam tylko nadziejê, ¿e jury jej tym nie skrzywdzi³o. 
Nie wiem czy uda³o mi siê przekazaæ wszystko dok³adnie tak jak my¶lê, mam nadziejê

Aha, i chêtnie pójdê na jej koncert (eksperci w studio mieli w±tpliwosci czy ktokolwiek przyjdzie). Czy to bêdzie Chopin, czy na przyk³ad mój ukochany Rachmaninov .

Czy kto¶ siê wybiera 4.11 na Trifonova?  Chichot
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #130 : Pa¼dziernik 22, 2010, 19:49:10 »

W³a¶nie s³ucham Poloneza as-dur Avdeevy - wydaje mi siê, ¿e jest to - obok Sonaty - jedno z lepszych jej wykonañ na tym konkursie.  A pisanie pod publiczkê to u nas norma, zw³aszcza dla odbiorcy masowego a komentarze dotycz±ce konkursu Chopinowskiego do takich siê zaliczaj±. Z jednej strony jest to genialna mo¿liwo¶æ popularyzacji muzyki klasycznej z drugiej natomiast nara¿amy siê na swoisty owczy pêd.

Rosjanka nie lubi opowiadaæ muzyk±, brakuje u niej romantyzmu, dominuje smutek (wspania³y marsz ¿a³obny), porywczo¶æ dominuje nad delikatno¶ci±. Mo¿e dlatego nie porwa³a t³umów. Bozhanow zrobi³ sobie genialny PR - swoj± nonszalancj± chcia³ pokazaæ, ¿e jest wybitny - uda³o siê - zrobi³o siê o nim g³o¶no, wybra³ do tego idealne miejsce - Konkurs Chopinowski jest na tyle masow± imprez±, ¿e zaistnienie w nim, mo¿e daæ wiêcej ni¿ samo zwyciêstwo (i to nie jest ¿aden zarzut w kierunku Rosjanki).

W ka¿dym razie, po werdykcie nagle o konkursie zrobi³o siê g³o¶no a dziêki temu zyska na tym wiêcej ni¿ tylko jeden pianista. Tutaj mo¿liwo¶ci rozwoju kariery nie ogranicz± siê do laureatki pierwszej nagrody. Tego jestem pewien.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #131 : Pa¼dziernik 22, 2010, 20:08:24 »

Czy kto¶ siê wybiera 4.11 na Trifonova?  Chichot
Czy mog³aby¶ podaæ jakie¶ szczegó³y, bo nie uda³o mi siê znale¼æ. Najlepiej, jakby¶ za³o¿y³a odpowiedni temat w dziale Muzyka > Wydarzenia

Czy nadal s³uchacie nagrañ z konkursu?
Chwilowo nie. Natomiast do wielu wystêpów wrócê na pewno, i to w najbli¿szych dniach - przede wszystkim Wundera, Koziaka, Gillhama.

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #132 : Pa¼dziernik 22, 2010, 20:20:44 »

"Czwartek, 4 listopada 2010, godz. 18:00
Filharmonia Narodowa Sala Koncertowa
Czwartkowe Spotkania Muzyczne
Recital fortepianowy Laureata Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina
DANIIL TRIFONOV
laureat III nagrody
ceny biletów: 25, 20 z³"
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #133 : Pa¼dziernik 22, 2010, 20:35:08 »

Czy nadal s³uchamy nagrañ z konkursu? TAK !!! Bêdê monotematyczna, na razie Trifonow ze wszystkich etapów. Jestem niezmiernie uszczê¶liwiona, ¿e bêdzie mo¿na obejrzeæ go - i przede wszystkim pos³uchaæ - na ¿ywo, ju¿ za nieca³e dwa tygodnie 
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #134 : Pa¼dziernik 22, 2010, 21:06:51 »

Czy dzisiaj laureaci te¿ koncertuj± w Warszawie? Podobno mieli daæ jeszcze 2 koncerty w stolicy
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni silverstar thepunisher kalinowatyper neder-live