Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 176472 razy)
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #135 : Pa¼dziernik 22, 2010, 21:12:38 »

Ju¿ wiem, ¿e tak. Ale to prawie powtórka koncertu laureatów.
bwv211
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #136 : Pa¼dziernik 23, 2010, 13:03:36 »

A na II w tej chwili pan Dybowski o konkursie mówi: "jestem zaszokowany wynikiem, ale ¿eby by³a jasno¶æ nic nie mam przeciwko Rosjance" I ogólnie s³ychaæ, ¿e dalej z wynikiem nie mo¿e siê pogodziæ. Tu akurat go rozumiem, choæ dalej uwa¿am, ¿e niektóre jego komentarze po og³oszeniu wyniku by³y nie na miejscu.
bwv211
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #137 : Pa¼dziernik 23, 2010, 13:10:53 »

Jak tego s³ucham to my¶lê sobie, ¿e jest taki moment kiedy nale¿y ju¿ opu¶ciæ zas³onê milczenia i pogodziæ siê z wynikiem w tym sensie, ¿e przestaje siê go ostro atakowaæ. Przynajmniej w mediach. Uwa¿am, ¿e o wiele bardziej elegancki by³by teraz nacisk na chwalenie mo¿e niedocenionych pianistów, na tych najwiêkszych konkursu, na wspominanie pere³ek z innych etapów i zostawienie ju¿ tego I miejsca w spokoju. Teraz pan Dybowski uzasadnia wynik tym, ¿e w jury by³o wiele osób spoza Polski, które nie musz± kierowaæ siê atmosfer± wokó³ konkursu...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #138 : Pa¼dziernik 23, 2010, 13:34:30 »

Nikt nie wymaga od nich kierowania siê atmosfer± konkursu, tylko ide± konkursu, regulaminem i "duchem chopinowskim". Natomiast zgadzam siê z tym, co zosta³o wy¿ej napisane. Nie ma sensu je¼dziæ po Awdiejewej, natomiast trzeba zrobiæ trochê dobrej prasy tym, którzy wypadli ¶wietnie, ale nie zdobyli uznania w oczach jury.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #139 : Pa¼dziernik 23, 2010, 15:14:42 »

Dzieñ dobry znów. Wys³ucha³am Avdiejevej z Archiwum na stronie konkursu. Szuka³am ducha - nie materii, bo jest oczywiste, ¿e jest to dobra pianistka - i jeszcze raz nie znalaz³am. Byæ mo¿e Sonata mia³a swoje dobre chwile. Pos³ucham jeszcze innych uczestników III etapu w tej produkcji - byæ mo¿e oka¿e siê, ¿e wykonanie Rosjanki by³o najlepsze. Co za¶ do werdyktu. Dalej uwa¿am go za kuriozalny, choæ oczywi¶cie przyjê³am go do wiadomo¶ci. Rosjanka jest dobrym - ¶wietnym nawet rzemie¶lnikiem, ale dla mnie raczej nie artyst±.  Chêtnie us³ysza³abym j± w innym repertuarze. Byæ mo¿e twórczo¶æ innego kompozytora bardziej by j± uskrzydli³a a mnie zmieni³a optykê spojrzenia.
Dla równowagi s³ucham sobie Beethovena Koncert e-moll op. 73 - polecam. 
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #140 : Pa¼dziernik 23, 2010, 15:42:17 »

W³a¶nie tu jest problem. Jury uzna³o jej sonatê za najlepsz±, i to siê powtarza. Natomiast moim zdaniem, i nie tylko moim, sonata akurat wysz³a jej bardzo przeciêtnie, przede wszystkim za spraw± zupe³nie - moim zdaniem - nietrafionej interpretacji czê¶ci trzeciej, któr± o klasê lepiej zagra³ - znów: jak dla mnie - Wakarecy. Mnie siê z kolei podoba³ jej koncert, aczkolwiek inni twierdz±, ¿e akurat on jej nie wyszed³. Ona mia³a supermomenty, ale chyba zabrak³o jej tego wyrównanego poziomu wirtuozerii, jaki zaprezentowa³ Wunder. Natomiast nie odrzucam mo¿liwo¶ci udania siê na jej koncert, je¶li takowy bêdzie i je¶li  uda mi siê nabyæ bilet. Wiêcej - chêtnie bym poszed³, mam bowiem takie g³êbokie prze¶wiadczenie, które chcia³bym empirycznie potwierdziæ, ¿e Awdiejewa opu¶ci³a ten konkurs jako zdecydowanie lepsza pianistka ni¿ ta, któr± widzieli¶my na pocz±tku. I my¶lê, ¿e to te¿ jest spory plus konkursu.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #141 : Pa¼dziernik 23, 2010, 18:21:23 »

Niebieskooki uj±³e¶ sedno - mia³a dobre momenty. W³a¶ciwie we wszystkich utworach - poza Polonezem z II etapu, tego zar¿nê³a tempem i znów tym dziwnym rubato, które razi³o tak¿e w koncercie w I i II czê¶ci. Ale tak jak i Ty posz³abym na koncert. Z tym, ¿e z innym repertuarem.
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #142 : Pa¼dziernik 23, 2010, 18:26:33 »

i znów tym dziwnym rubato, które razi³o tak¿e w koncercie w I i II czê¶ci

dziwne rubato, to III . nie wiedzia³am co sie dzieje (ale na konc laureatów by³o znacznie lepiej). pierwsza 'mia³a momenty' , a II by³a piêkna
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #143 : Pa¼dziernik 23, 2010, 20:37:25 »

ale fajnie, logujê siê a tu wszyscy ¶pi±  Chichot

dobrze, ¿e jednak jest takie sekretne miejsce...

(...gdzie nikt nas nie bêdzie obra¿a³)

Kochani po¶wiêæcie trochê ze swojego czasu Leonorze Armellini... warto...
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #144 : Pa¼dziernik 23, 2010, 20:49:48 »

Wszyscy ¶pi±? Nieee.. wszyscy jeszcze s³uchaj±!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #145 : Pa¼dziernik 24, 2010, 10:44:35 »

Leonorê Armellini obstawia³am od pierwszego etapu do fina³owej szóstki. Ma precyzjê uderzenia, piêknie prowadzi rêce.  Emanuje z niej spokój i widz patrz±c na ni± jest spokojny o jej grê - ¿adnych nerwowych ruchów, dr¿±cych d³oni. Jest subtelna ale nie md³a. Poddaje siê ko³ysaniu muzyki Chopina, wiêc w tym co gra jest wiarygodna. Jej gra  jest jak projektor - nie tylko s³yszy siê muzykê ale ta muzyka rodzi obrazy.  Mam nadziejê, ¿e przyjedzie za piêæ lat!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #146 : Pa¼dziernik 24, 2010, 10:51:43 »

przes³ucham z przyjemno¶ci±
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #147 : Pa¼dziernik 24, 2010, 10:55:07 »

Mnie podoba³a siê gra Ukrainki Anny Fiedorowej. W ogóle ona zrobi³a na mnie ogólne wra¿enie: spokojem, brakiem min (co i tak rozumiem, ¿e piani¶ci nad tym nie panuj± bo wiele uwagi po¶wiêcaj± skupianiu siê na graniu) dlatego jeszcze wiêksze dla niej uznanie.

pozdrawiam          
               Marek
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #148 : Pa¼dziernik 24, 2010, 13:54:44 »

Mój kolega by³ wczoraj na koncercie. Podobno Wunder nie zachwyci³ wcale, za to Geniuszas tak!
+ w ramach ciekawostki:
Po koncercie kolega poszed³ do Avdeevej (która wygl±da³a na bardzo zmêczon±) by pogratulowaæ i podziêkowaæ za chwile wzruszeñ. Równie¿ podziêkowa³a i powiedzia³a mu, ¿e ³adnie mówi po rosyjsku. Kolega podchwyci³ temat i powiedzia³, ¿e nie nie powinni z ni± w tych du¿ych wywiadach rozmawiaæ po angielsku. W tym momencie Yulianna spali³a buraka i ostro¿nie dobieraj±c s³owa rzek³a: " Ale ja bardzo s³abo mówiê po polsku"    . Kolega oczywi¶cie wyja¶ni³, ¿e chodzi³o mu o to, ¿e rozmawiaæ z ni± powinno siê w³a¶nie po rosyjsku. Ona siê trochê po¶mia³a, jeszcze raz jej pogratulowa³ i to w zasadzie tyle.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #149 : Pa¼dziernik 24, 2010, 14:17:19 »

Mnie podoba³a siê gra Ukrainki Anny Fiedorowej. W ogóle ona zrobi³a na mnie ogólne wra¿enie: spokojem, brakiem min (co i tak rozumiem, ¿e piani¶ci nad tym nie panuj± bo wiele uwagi po¶wiêcaj± skupianiu siê na graniu) dlatego jeszcze wiêksze dla niej uznanie.

I dla mnie Anna by³a zjawiskowa. Jej gra, interpretacja, jej uroda wszystko u niej razem tworzy³o klimat szlachetnego szopenowskiego ¶wiata emocji, d¼wiêków i wra¿eñ. A gdy urodê kobiec± dope³nia czar uprawiania wielkiej sztuki - ¶wiat staje siê lepszy sam w sobie. I dla mnie takim pozostanie d³ugo wraz z pamiêci± o tej piêknej, wra¿liwej i chyba nieco skrzywdzonej przez konkursowe sito artystce.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live silverstar black-for kalinowatyper animilkowo