Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176569 razy)
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #315 :
Grudzieñ 17, 2010, 12:14:19 »
Cytat: Mozart Grudzieñ 16, 2010, 23:40:45
Ok, pod tym k±tem - punktacja po trosze zrozumia³a. Choæ je¶li Harasiewicz chcia³ wywindowaæ w górê Wundera, to móg³ zrobiæ wiêcej
, np. daæ Avdeevej 10. lokatê (Koyama da³a Bozanovowi 10. miejsce - i ha³asu nie ma) - przecie¿ I nagrody nie dosta³ (z drugiej strony punktacja po 3 etapach dawa³a mu chyba 4-5 miejsce...).
Zrobi³ bardzo du¿o (nie sam). O Koyamie (i innych) pisa³am powy¿ej, wiêc ha³as jest; pisa³e¶ o p. Harasiwiczu, wiêc i ja te¿ o nim zaczê³am wiêcej.
Z 4-5 miejsca dla Wundera na 2, to niez³y awans, a p. Harasiewicz mówi³, ¿e zabrak³o 1 punktu, ¿eby by³o pierwsze. Chyba od³ucham tego jego wywiadu nied³ugo, takim ¶wie¿ym uchem.
Awdiejew± str±ci³ na 4 miejsce (dlaczego nie 10? bo np. Entremont da³ Wunderowi (i Awdiejewej) pierwsze, a Bo¿anowowi ostatnie (kompletny brak ci±g³o¶ci z poprzedni± punktacj±), Dumont u niego na 3, u Harasiwicza na 2 - spektakularny awans
, Paleczny w sumie wy¿ej punktowa³ Bo¿anowa: 1 miejsce: Wunder (i Awdiejewa), 6-Bo¿anow, powtarzam siê), wcze¶niej Awdiejewa by³a u p. Harasiewicza na pierwszym, Bo¿anow na drugim, choæ rozumiem, ¿e gdyby móg³ to 1. by³aby dla ucznia, i tak dobrze ¿e wpisa³ "s"; Trifonowa przesun±³ z 3 na 7, jedynie Geniuszas u niego trochê zyska³ (uk³on w stronê Koyamy, która raczy³a przyznaæ Wunderowi 6 nagrodê, po tym jak nie chcia³a widzieæ go w Finale, no i to 10 miejsce Bo¿anowa u niej... ??). Intencje jego (i paru innych) s± a¿ nazbyt jasne. Zreszt± wiemy dobrze dlaczego zmieniono regulamin.
Pisz±c to wszystko nie chodzi mi o "gnêbienie" Wundera, wierzê, ¿e on sam nie ma z tym nic wspólnego. S± to jednak sprawy nieco irytuj±ce, ale prawdopodobnie zdarza³y siê wcze¶niej i zdarzaj± siê na innych konkursach. Wiele osób tego typu targi nie interesuj± (i pewnie maj± racjê), sama muzyka jest ciekawsza.
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #316 :
Grudzieñ 18, 2010, 19:10:28 »
Mo¿emy dywagowaæ na wszelkie mo¿liwe sposoby. Zgadzam siê z tym, ¿e Harasiewicz gra³ pod Wundera, niemniej zachowa³ on odrobinê klasy powstrzymuj±c siê od g³osowania na temat Wundera - proszê zauwa¿yæ ¿e profesor Popowa-Zydroñ uwzglêdni³a Paw³a Wakarecego - swojego ucznia - w koñcowej klasyfikacji (i to nie jest ¿aden zarzut, pani profesor zag³osowa³a absolutnie obiektywnie, przyzna³a Paw³owi 8 lokatê).
Zwróæcie te¿ uwagê na rozpiêto¶æ not dla Bo¿anowa - od 1 do 10. To mi nasuwa pytanie - czego dotyczy³a ocena koñcowa - samego fina³u czy ca³ego konkursu? Brak takiej informacji zniekszta³ca obraz tych ocen. Kolejn± rzecz±, na któr± zwróci³em uwagê to Julianna Awdeewa - rozpiêto¶æ not od 1 do 4 z przewag± jedynek. Te noty - moim zdaniem - powinny zakoñczyæ pozosta³o¶ci po atmosferze skandalu z og³oszenia wyników. Zwyciêstwo Awdeewej absolutnie nie jest przypadkowe co podkre¶la³em od pocz±tku i co potwierdza zamieszczona wcze¶niej tabelka.
Aha - Dumont - Harasiewicz da³ mu drugie miejsce. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e zagra³ piêkny koncert, co napisa³em jeszcze na forum TVP Kultura. I tu powracaj± w±tpliwo¶ci czego te noty dotycz±? Koncertu czy ca³ego konkursu? Przegl±daj±c z grubsza oceny odwa¿ê siê postawiæ tezê, ¿e sami Jurorzy nie do koñca wiedzieli co maj± oceniaæ.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #317 :
Grudzieñ 21, 2010, 20:41:53 »
Gogu¶, noty za Fina³ istnia³y z tego co mi wiadomo. Koñcowe wyniki nie spodoba³y siê czê¶ci osób, wiêc postanowiono zmieniæ zasady. To nie ma sensu pytaæ, czego dotyczy³y oceny koñcowe, bo dano sobie spokój z zasadami na tym odcinku: w kilku wypadkach jest to wyraz interesów i ja swojej opinii nie zmieniê. Jurorzy to nie biedne, niewiedz±ce co maj± robiæ stworzenia.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #318 :
Grudzieñ 22, 2010, 10:43:46 »
Tak czy owak, jakkolwiek by nie przeliczaæ, zawsze wychodzi na to, ¿e wygra³a Awdiejewa. I to jest dla mnie trudniejsze do pojêcia ni¿ te wszystkie tajemne machinacje. Mimo wszystko nie da siê ukryæ, ¿e koncert fina³owy wprowadzi³ sporo zamieszania, co niew±tpliwie te¿ przyczyni³o siê do czasami niewspó³miernych przesuniêæ w kolejno¶ci uczestników w odniesieniu do stanu wyników sprzed fina³u.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #319 :
Grudzieñ 22, 2010, 11:35:58 »
Niestety czy stety wra¿enia wzrokowe równie¿ zawa¿y³y na decyzji, nie tylko jury, ale tak¿e publiczno¶ci. Awdeewa by³a po prostu najbardziej równa, a w koncercie bardzo dobrze gra³a, dogadywa³a siê z dyrygentem, uwodzi³a. To te¿ zrobi³o swoje. S±dzê, ¿e zupe³nie inaczej by³oby, gdyby¶my s³uchali samej muzyki nie ogl±daj±c wykonawców. W taki sposób Bo¿anov wiele straci³
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #320 :
Grudzieñ 22, 2010, 11:49:06 »
Dziwne i niewyt³umaczalne jest dla mnie to, ¿e kiedy s³yszê trzeci± czê¶æ koncertu e-moll, niezale¿nie w czyim wykonaniu - widzê Awdiejew±... Ogl±da³am wszystkie 10 wykonañ fina³owych, a Julianna nie jest moj± ulubienic±.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #321 :
Grudzieñ 22, 2010, 12:45:05 »
Wra¿enia wzrokowe nie t³umacz± jednak takich rotacji w klasyfikacji u niektórych sêdziów. Nie pamiêtali kto im siê wcze¶niej podoba³ czy co?
Je¿eli jury musia³o zmieniæ regulamin, ¿eby skorygowaæ swoje wcze¶niejsze oceny, to kiepsko ¶wiadczy o jury.
Pomys³ ze s³uchaniem muzyki bez patrzenia na uczestnika konkursu uwa¿am za fantastyczny, trzeba bowiem pamiêtaæ, ¿e jego realizacja wymaga³aby zastosowania jakiej¶ przegrody, która jednocze¶nie w sposób nieunikniony by³aby odgrod± dla d¼wiêku i pogarsza³aby brzmienie w sposób nie do koñca przewidywalny. Nie da siê tak. Chyba ¿eby jurorom oczy poprzewi±zywaæ, co spowodowa³oby dyskomfort utrudniaj±cy percepcjê muzyki. Poza tym na uk³ady typu "ja twojemu uczniowi, ty mojemu", prefernencje p³ciowe, geograficzne itp. nie ma sposobu.
A co do Awdiejewej, nie przeczê, ¿e mia³a bardzo udane wykonania, np. wspomniany koncert, niez³± sonatê (chocia¿ nie wiem, czy faktycznie najlepsz±, aczkolwiek przekonujê siê np. do jej interpretacji "Marsza pogrzebowego" i dochodzê do wniosku, ¿e by³a przemy¶lana i sensowna; ba, czêsto wracam do niektórych utworów w jej wykonaniu), ale np. s³uchanie w jej wykonaniu Poloneza As-dur nadal jest dla mnie mêk±.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #322 :
Grudzieñ 22, 2010, 12:52:08 »
Cytat: Niebieskooki Grudzieñ 22, 2010, 12:45:05
Pomys³ ze s³uchaniem muzyki bez patrzenia na uczestnika konkursu uwa¿am za fantastyczny, trzeba bowiem pamiêtaæ, ¿e jego realizacja wymaga³aby zastosowania jakiej¶ przegrody, która jednocze¶nie w sposób nieunikniony by³aby odgrod± dla d¼wiêku i pogarsza³aby brzmienie w sposób nie do koñca przewidywalny. Nie da siê tak.
Tak a propos, przegrodê tak± zastosowano podczas Konkursu w roku 1949... A i tak zwyciê¿yli ci, którzy... byli najbardziej ku temu predestynowani :-)
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #323 :
Grudzieñ 22, 2010, 12:55:49 »
W jakim sensie predestynowani? Talentem czy uk³adami?
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #324 :
Grudzieñ 22, 2010, 16:22:59 »
Tak± wspó³czesn± "przegrod±" jest po prostu radio, z tym ¿e nie s±dzê, ¿e samo pozbawienie wizji sprawi, ¿e oceny jurorów bêd± obiektywne. Aby uzyskaæ pe³en obiektywizm nale¿a³oby wprowadziæ jaki¶ klucz, wykonanie wzorcowe a zadaniem uczestników by³oby dok³adne odwzorowanie go. Przyznacie, ¿e taka idea to paranoja.
Januszu, zaintrygowa³e¶ mnie, jestem bardzo ciekawy jak wygl±da³ konkurs z pianist± za kotar±. Poza tym, je¿eli z tego pomys³u zrezygnowano, to oznacza, ¿e pomys³ by³ z³y.
Wracaj±c do kwestii wp³ywu wygl±du i innych walorów wizualnych na ocenê pragnê zwróciæ uwagê na jeden fakt. Spójrzmy jak g³osowa³a ¿eñska czê¶æ jury. Oto lokaty przyznane Juliannie Awdeewej:
Martha Argerich - 1
Popowa-Zydroñ - 2
Bella Davidovich - 1
Czy nie uwa¿acie, ¿e powy¿sze przyk³ady ¶wiadcz± o tym, ¿e walory wizualne nie mia³y wp³ywu na taki werdykt. Nie tylko mê¿czy¼ni docenili Rosjankê. No chyba ¿e w domniemaniach na ten temat nie chodzi³o o zwyciêstwo kobiety ale o niedocenienie Bo¿anowa przez jego "niewyj¶ciowe" miny.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #325 :
Grudzieñ 22, 2010, 17:02:23 »
Ideê ¶rodków technicznych jako "przegrody" odrzuæmy na samym wstêpie. One zawsze przek³amuj± d¼wiêk. Podobnie jak kotara, która w sposób nieunikniony go t³umi i tym samym os³abia tony bardziej podatne na t³umienie.
A je¶li chodzi o Bo¿anowa, to dla mnie decyzja jury jest w pe³ni uzasadniona - nie poszed³ mu koncert, a poza tym jego gra by³a b³yskotliwa, ale... sposób grania i akcentowania zdradza³ albo brak wiedzy, albo - co wydaje mi siê bli¿sze prawdy - silenie siê na oryginalno¶æ za wszelk± cenê. Wiele utworów w ten sposób zabrzmia³o porywaj±co (walce, mazurki), za to np. po³o¿ony zosta³ polonez, no i - chocia¿ to dla wielu argument zbyt niemierzalny lub wrêcz odwo³uj±cy siê do sfery zjawisk niezdefiniowanych - nie by³a to gra chopinowska.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #326 :
Grudzieñ 22, 2010, 17:48:45 »
Cytat: Niebieskooki Grudzieñ 22, 2010, 12:55:49
W jakim sensie predestynowani? Talentem czy uk³adami?
Poproszê o nastêpne pytanie
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #327 :
Grudzieñ 22, 2010, 18:08:17 »
Gogu¶, dla mnie my¶lenie, ¿e walory wizualne mia³y wp³yw na zwyciêstwo Awdiejewej jest zupe³nie nienormalne. S± w Polsce ludzie (w tym krytycy muzyczni), którzy bardzo j± ceni± (Ty siê zreszt± do nich zaliczasz, wiêc nie potrzebujê Ci mówiæ). Moja w³asna opinia na jej temat: "to nie mój cz³owiek", ale Ci powiem, ¿e ja nigdy na jej wystêpach nie wychodzi³am, nie jad³am, nie pi³am, tylko jej s³ucha³am, bo mnie ciekawi³o, co wykoncypuje. I z pewno¶ci± nie jest to dla mnie pianistka banalna (a taki zarzut mog³abym postawiæ paru osobom).
Co do wypowiedzi Niebieskookiego, mam w³asn± opiniê na ten temat: fina³owy Koncert Bo¿anowa wyszed³ mo¿e poza estetykê tego utworu, ale szczerze mówi±c takie ostre i narwane granie ma w sobie co¶ poci±gaj±cego (a ¿e Bo¿anow potrafi siê "wstrzeliæ" w tê estetykê to ja wiem, bo s³ysza³am i jeszcze o tym napiszê, chocia¿ to niewiele osób mo¿e interesowaæ), to pomijaj±c pewne b³êdy techniczne (ale mój Bo¿e, jak¿esz ten Wunder "haftowa³" w Sonacie
i jako¶ to ma³o osób raczy zauwa¿aæ). To na pewno nie by³ powód do robienia hec z regulaminem. Bo¿anow nie po³o¿y³ As-dura, po prostu w dobie standaryzacji wykonañ niektórzy nie mog± zaakceptowaæ czego¶, co nieco wychodzi poza schemat ("werbli" przewa¿nie nie ma etc.). ¯e mu d¼wiêki wyskakuj±, to kwestia wykonania na ¿ywo, to nie powtarza siê w tym samym miejscu. Takiemu stwierdzeniu jak: "nie by³a to gra chopinowska", brakuje trochê pokory, przyda³oby siê dorzuciæ "moim zdaniem"., zreszt± tym "argumentem" mo¿esz str±ciæ kogo chcesz: Richtera, Hofmanna, Horowitza, Marthê (czemu nie? za takie tempa? zreszt± s³ysza³am niedawno którego¶ Mazurka z jej koncertu na ¿ywo, ale sobie poszala³a i to w tym wieku!). Zreszt± niektórzy Wundera uwa¿aj± za nie-chopinistê
(co do Geniuszasa to ja nie wiem, bo on mnie ma³o interesowa³).
Decyzja jury by³a dla Ciebie w pe³ni uzasadniona? problem w tym, ¿e to samo jury, co innego o nim my¶la³o, skoro dawali mu takie noty, a noty koñcowe te¿ nie¼le rozstrzelone (a o czym ten zupe³ny brak ci±g³o¶ci w przypadku niektórych sêdziów ¶wiadczy to ju¿ pisa³am).
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #328 :
Grudzieñ 22, 2010, 18:29:04 »
Nie mogê siê edytowaæ, wiêc korygujê. Takie my¶lenie, ¿e panowie mogli by jej dawaæ wiêcej punktów, bo jest ³adna czy co¶ w tym stylu ,jest nie tyle "nienormalne", co nie do przyjêcia.
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #329 :
Grudzieñ 22, 2010, 19:39:08 »
Cytat: Ola83 Grudzieñ 22, 2010, 18:29:04
Nie mogê siê edytowaæ, wiêc korygujê. Takie my¶lenie, ¿e panowie mogli by jej dawaæ wiêcej punktów, bo jest ³adna czy co¶ w tym stylu ,jest nie tyle "nienormalne", co nie do przyjêcia.
Olu, nikt z nas nie postawi³ takiego zarzutu ale skoro by³a mowa o wra¿eniach wzrokowych, to a¿ prosi siê o prewencyjne obalenie niewypowiedzianej tezy.
Ale z innej beczki:
Mówimy o tym, ¿e pianista nagrodzony w KC ma graæ w Stylu Chopina ale co to znaczy? Bo¿anow czy Awdeewa graj± silnym d¼wiêkiem, pewnie, dynamicznie a Trifonov czy Wunder - nazwijmy to - wydobywaj± z d¼wiêku g³êbiê i przepiêkn± barwê. Zauwa¿cie moi drodzy, ¿e ka¿dy z tych pianistów pasuje do innego utworu - sk±din±d tego samego kompozytora. Pierwsza dwójka gra niesamowite sonaty, polonezy z kolei Trifonov i Wunder to muzycy idealni do mazurków, ballad, barkaroli. Dlaczego Awdeewe - kogo¶, kto tak fantastycznie interpretuje Sonatê b-moll (nagroda za najlepsz± sonatê) - oskar¿a³o siê o brak "ducha Chopinowskiego"? Chopin nie komponowa³ w jednolitym stylu a¿eby takie oskar¿enia mia³y jakiekolwiek podstawy.
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
...
40