Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176479 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #345 :
Grudzieñ 23, 2010, 22:58:10 »
To w takim razie ¼le zrozumia³em "haftowanie". A przez to nieco nam siê dyskusja skomplikowa³a.
@ Mozart
Nie s±dzê, by¶my mieli a¿ tak ró¿ne podej¶cie. Najbli¿ej mojej estetyki chopinowskiej byli: Koziak, Gillham i w³a¶nie Wunder (z tym jego niechopinowskim wykonaniem, to sam nie wiem, bo - jak ju¿ napisa³em - w nagraniach, z których korzystam teraz, nie s³ysza³em tego, co ogl±daj±c koncert w TV, przy czym by³a to raczej sprawa brzmienia. Gdy s³ysza³em Wundera na ¿ywo, te¿ nie mia³em takich wra¿eñ, wiêc coraz bardziej sk³onny jestem przypuszczaæ, ¿e powinienem siê z tego wniosku wycofaæ).
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #346 :
Grudzieñ 24, 2010, 00:10:49 »
Niebieskooki, je¶li tak, to wybacz, nie przeanalizowa³em Twoich wcze¶niejszych postów. Rzeczywi¶cie, Wunder, Koziak - tak¿e moim zdaniem - grali zgodnie z romantyczn± estetyk±, w duchu Chopina. Ja do tego dodam Armellini, a czêsto fascynuj± mnie interpretacje Bozanova. Odbiór Chopina jest u nas chyba podobny
Je¶li chodzi o sonatê w wyk. Wundera - pisa³em o niej ju¿ nieraz. Nie jest to mój ulubiony utwór w jego intepretacji, ceniê wy¿ej Andante spianato, Polonaise-Fantazjê czy koncert. Mo¿e nieco zaciera kulminacyjne punkty czê¶ci I, czasem wydaje mi siê to Maestoso zbyt monotonne (haftowanie ?
)... Apogeum namiêtno¶ci, centrum dzie³a - Largo - gra piêknie, swobodnie, muzyka p³ynie, panta rei, choæ znów kto¶ zarzuciæ mo¿e, ¿e zbyt szybko, Bozanov medytuje/kontempluje bardziej etc. Erstklassig jest za to fina³, gnaj±cy naprzód.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #347 :
Grudzieñ 24, 2010, 00:36:28 »
Zdarzy³o mi siê s³yszeæ sonatê Wundera ale by³o to s³uchanie tak pobie¿ne, ¿e nie wykry³em, lub nie pamiêtam jego b³êdów. Niemniej zachêcili¶cie mnie ¿eby ten seans powtórzyæ i nie chodzi o wyszukiwanie pomy³ek na si³ê ale o odnalezienie tego "haftu" który uwa¿am za bardzo ciekawe sformu³owanie, je¿eli rozwa¿yæ to g³êbiej wrêcz dwuznaczne. Po wszystkim podzielê siê swoimi spostrze¿eniami.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #348 :
Grudzieñ 24, 2010, 01:46:27 »
W³a¶nie. Ja zrozumia³em haft jako ozdabianie, z³ocenie. Dlatego te¿ zaraz potem napisa³em, ¿e od razu s³ychaæ by³o, ¿e bêdzie to wykonanie inne ni¿ dotychczasowe. Podobnie w przypadku koncertu - te wykonania mia³y w sobie co¶ co na tle konkurencji nadawa³o im walor nieziemsko¶ci. Chêtnie pos³ucha³bym, jak Ingolf gra Poloneza As-dur.
Tak sobie pomy¶la³em, ¿e ciekawe, co by by³o, gdyby wszystkim uczestnikom kazaæ graæ na tym samym instrumencie - na przyk³ad tym rz꿱co-skrzypi±cym na Y...
A mo¿e by tak przy okazji zrobiæ dodatkowy konkurs dla uczestników: strojenia fortepianów.
A w dniach wolnych od przes³uchañ - recitale jurorów.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
«
Odpowiedz #349 :
Grudzieñ 24, 2010, 11:28:52 »
Zamiast "haftowanie" powinnam napisaæ "cerowanie", przepraszam za ten mój slang, nie wiem czy z czego¶ nie ¶ci±gniêty.
Ja te¿ jeszcze pewnie wrócê do tematu.
I do innych tutaj te¿, bo jeden fajny wpis widzia³am, tylko ¿e dzisiaj nie ma czasu.
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #350 :
Grudzieñ 24, 2010, 14:01:11 »
Ja epitet "haftowana" uzna³em za negatywny, uzna³em, ¿e chodzi³o o powa¿n± nadinterpretacjê, a ¿e dawno nie s³ucha³em sonaty Wundera to tkwi³em w takim przekonaniu. Obecnie jestem w trakcie s³uchania trzeciej czê¶ci Sonaty h-moll w wykonaniu Austriaka i przyznaje Oli racjê. Wunder za³agodzi³ ten utwór, szczególnie Allegro Maestoso w porównaniu do np. Bo¿anowa jest bardzo delikatne, tylko pytanie brzmi czy taka powinna byæ ta sonata? Zdecydowanie wolê Bo¿anowa i jego si³ê i barwê d¼wiêku. Cerowanie do Sonaty nie pasuje - oczywi¶cie, jak zwykle podkre¶lam - moim zdaniem nie pasuje.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #351 :
Grudzieñ 24, 2010, 15:08:17 »
Do Sonaty nie pasuje, ale do pomy³ek tekstowych to, moim zdaniem, tak.
Ale narobi³am zamieszania z moimi okre¶leniami.
Co do reszty (ods³ucha³am tego wczoraj w ca³o¶ci przed pó³noc±), to siê z Tob± ca³kowicie zgadzam (nie bêdê w tym momencie stosowaæ przymiotników, bo ¶wiêta id±, mo¿e innym razem).
Z Mozartem, który mówi, ¿e to nie jego ulubione wykonanie Wundera, po¶rednio zreszt± te¿.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #352 :
Grudzieñ 25, 2010, 13:20:20 »
Prze¿yjmy to jeszcze raz
Cykl radiowej Dwójki - fina³owe wystêpy laureatów:
poniedzia³ek, 27.12.2010, godz. 19.00
François Dumont (V nagroda) i Evgeni Bozhanov (IV nagroda)
wtorek, 28.12.2010, godz. 19.00
Pawe³ Wakarecy (wyró¿nienie), Lukas Geniu¹as (II nagroda)
¶roda, 29.12.2010, godz. 19.00
Julianna Awdiejewa (I nagroda), Danii³ Trifonow (III nagroda)
czwartek, 30.12.2010, godz. 19.00
Ingolf Wunder (II nagroda)
http://www2.polskieradio.pl/chopin/wydarzenia/artykul193204.html
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #353 :
Grudzieñ 27, 2010, 16:55:13 »
No to pewnie sobie pos³uchamy... je¶li nic nam nie przeszkodzi.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #354 :
Grudzieñ 27, 2010, 21:09:31 »
Déjà vu ?
A wiêc Dumont porzuci³ Fazioli w finale i koncert zagra³ na Stainway-u, jako¶ ten fakt wcze¶niej przeoczy³am. Ale jego koncert by³ ok, choæ mnie nie zatka³o. A teraz Bo¿anow. Chêtnie pos³ucham nie patrz±c.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #355 :
Grudzieñ 28, 2010, 00:15:23 »
Niestety, nie mog³em s³uchaæ audycji dzi¶. Co mówiono nt. Bozanova i jego wykonania? Czy oprócz pana Majchrowskiego byli jacy¶ go¶cie w studio?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #356 :
Grudzieñ 28, 2010, 12:43:39 »
Cytat: Mozart Grudzieñ 28, 2010, 00:15:23
Niestety, nie mog³em s³uchaæ audycji dzi¶. Co mówiono nt. Bozanova i jego wykonania? Czy oprócz pana Majchrowskiego byli jacy¶ go¶cie w studio?
Je¶li chodzi o komentarze to nie by³o nic szczególnie ciekawego (przeczyta³ notkê biograficzn±, któr± mo¿na znale¼æ na stronach Nifcu albo Radia i ci±gle przypomina³, ¿e teraz Dolby a teraz nie, zero na temat pokonkursowych koncertów czy innych informacji), po Koncercie by³ obszerny fragment 2. etapu (bez Mazurków ju¿ niestety). Nie by³o Poloneza-Fantazji, nie mówi±c ju¿ o Sonacie (niby wiem, ¿e wszystkiego zmie¶ciæ nie mo¿na).
Tak w ogóle znalaz³am dosyæ obszerny wywiad z Awdiejew±, jak go odnajdê to wstawiê linka.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #357 :
Grudzieñ 28, 2010, 16:37:57 »
Dzi¶ o 20.10 na TVP Kultura
"Chopin 2010 - prze¿yjmy to jeszcze raz"
ca³e 95 minut wspomnieñ
Szkoda, ¿e w tym samym czasie radiowa Dwójka nadaje koncerty fina³owe wspomnieniowe. Trochê siê nie zgrali.
"Program podsumowuj±cy obchody Roku Chopinowskiego.
Podczas spotkania w ¯elazowej Woli, wspólnie z go¶æmi, m. in. Waldemarem D±browskim
szefem komitetu obchodów Roku Chopinowskiego oraz Stanis³awem Leszczyñskim - zastêpc±
dyrektora Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina odpowiedzialnym za festiwal Chopin i jego
Europa przypomnimy najciekawsze wydarzenia Roku Chopinowskiego.
W drugiej czê¶ci programu, po¶wiêconego Konkursowi Chopinowskiemu spotkamy siê
z komentatorami konkursu w TVP Kultura Alicj± Palet± Bugaj oraz Karolem Radziwonowiczem,
aby powspominaæ najciekawsze momenty konkursu."
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #358 :
Grudzieñ 28, 2010, 16:39:43 »
Mozart, nie by³o go¶ci, kto¶ ma byæ dzisiaj, komentarzy te¿ nie by³o.
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #359 :
Grudzieñ 28, 2010, 19:46:07 »
O wczorajszej audycji po prostu zapomnia³em, dzisiaj zapowiada siê na to, ¿e zdo³am wys³uchaæ audycji. Dzi¶ Wakarecy i Geniuszas - nie znam formu³y audycji ale z tego co zrozumia³em wys³uchaæ bêdzie mo¿na koncertów - ostatnio wys³ucha³em F-moll'a Blechacza wiêc chêtnie porównam go z Wakarecym, postaram siê równie¿ zwróciæ wiêksz± uwagê na Geniuszasa którego nieco pomija³em podczas trwania konkursu. ¯yczê mi³ych wra¿eñ.
Strony:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...
40