Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 185825 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #345 :
Grudzień 23, 2010, 22:58:10 »
To w takim razie Âźle zrozumiaÂłem "haftowanie". A przez to nieco nam siĂŞ dyskusja skomplikowaÂła.
@ Mozart
Nie s¹dzê, byœmy mieli a¿ tak ró¿ne podejœcie. Najbli¿ej mojej estetyki chopinowskiej byli: Koziak, Gillham i w³aœnie Wunder (z tym jego niechopinowskim wykonaniem, to sam nie wiem, bo - jak ju¿ napisa³em - w nagraniach, z których korzystam teraz, nie s³ysza³em tego, co ogl¹daj¹c koncert w TV, przy czym by³a to raczej sprawa brzmienia. Gdy s³ysza³em Wundera na ¿ywo, te¿ nie mia³em takich wra¿eù, wiêc coraz bardziej sk³onny jestem przypuszczaÌ, ¿e powinienem siê z tego wniosku wycofaÌ).
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #346 :
Grudzień 24, 2010, 00:10:49 »
Niebieskooki, jeÂśli tak, to wybacz, nie przeanalizowaÂłem Twoich wczeÂśniejszych postĂłw. RzeczywiÂście, Wunder, Koziak - takÂże moim zdaniem - grali zgodnie z romantycznÂą estetykÂą, w duchu Chopina. Ja do tego dodam Armellini, a czĂŞsto fascynujÂą mnie interpretacje Bozanova. OdbiĂłr Chopina jest u nas chyba podobny
JeÂśli chodzi o sonatĂŞ w wyk. Wundera - pisaÂłem o niej juÂż nieraz. Nie jest to mĂłj ulubiony utwĂłr w jego intepretacji, ceniĂŞ wyÂżej Andante spianato, Polonaise-FantazjĂŞ czy koncert. MoÂże nieco zaciera kulminacyjne punkty czĂŞÂści I, czasem wydaje mi siĂŞ to Maestoso zbyt monotonne (haftowanie ?
)... Apogeum namiĂŞtnoÂści, centrum dzieÂła - Largo - gra piĂŞknie, swobodnie, muzyka pÂłynie, panta rei, choĂŚ znĂłw ktoÂś zarzuciĂŚ moÂże, Âże zbyt szybko, Bozanov medytuje/kontempluje bardziej etc. Erstklassig jest za to finaÂł, gnajÂący naprzĂłd.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #347 :
Grudzień 24, 2010, 00:36:28 »
Zdarzy³o mi siê s³yszeÌ sonatê Wundera ale by³o to s³uchanie tak pobie¿ne, ¿e nie wykry³em, lub nie pamiêtam jego b³êdów. Niemniej zachêciliœcie mnie ¿eby ten seans powtórzyÌ i nie chodzi o wyszukiwanie pomy³ek na si³ê ale o odnalezienie tego "haftu" który uwa¿am za bardzo ciekawe sformu³owanie, je¿eli rozwa¿yÌ to g³êbiej wrêcz dwuznaczne. Po wszystkim podzielê siê swoimi spostrze¿eniami.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #348 :
Grudzień 24, 2010, 01:46:27 »
WÂłaÂśnie. Ja zrozumiaÂłem haft jako ozdabianie, zÂłocenie. Dlatego teÂż zaraz potem napisaÂłem, Âże od razu sÂłychaĂŚ byÂło, Âże bĂŞdzie to wykonanie inne niÂż dotychczasowe. Podobnie w przypadku koncertu - te wykonania miaÂły w sobie coÂś co na tle konkurencji nadawaÂło im walor nieziemskoÂści. ChĂŞtnie posÂłuchaÂłbym, jak Ingolf gra Poloneza As-dur.
Tak sobie pomyœla³em, ¿e ciekawe, co by by³o, gdyby wszystkim uczestnikom kazaÌ graÌ na tym samym instrumencie - na przyk³ad tym rz꿹co-skrzypi¹cym na Y...
A moÂże by tak przy okazji zrobiĂŚ dodatkowy konkurs dla uczestnikĂłw: strojenia fortepianĂłw.
A w dniach wolnych od przesÂłuchaĂą - recitale jurorĂłw.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #349 :
Grudzień 24, 2010, 11:28:52 »
Zamiast "haftowanie" powinnam napisaĂŚ "cerowanie", przepraszam za ten mĂłj slang, nie wiem czy z czegoÂś nie ÂściÂągniĂŞty.
Ja teÂż jeszcze pewnie wrĂłcĂŞ do tematu.
I do innych tutaj teÂż, bo jeden fajny wpis widziaÂłam, tylko Âże dzisiaj nie ma czasu.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #350 :
Grudzień 24, 2010, 14:01:11 »
Ja epitet "haftowana" uzna³em za negatywny, uzna³em, ¿e chodzi³o o powa¿n¹ nadinterpretacjê, a ¿e dawno nie s³ucha³em sonaty Wundera to tkwi³em w takim przekonaniu. Obecnie jestem w trakcie s³uchania trzeciej czêœci Sonaty h-moll w wykonaniu Austriaka i przyznaje Oli racjê. Wunder za³agodzi³ ten utwór, szczególnie Allegro Maestoso w porównaniu do np. Bo¿anowa jest bardzo delikatne, tylko pytanie brzmi czy taka powinna byÌ ta sonata? Zdecydowanie wolê Bo¿anowa i jego si³ê i barwê dŸwiêku. Cerowanie do Sonaty nie pasuje - oczywiœcie, jak zwykle podkreœlam - moim zdaniem nie pasuje.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #351 :
Grudzień 24, 2010, 15:08:17 »
Do Sonaty nie pasuje, ale do pomyÂłek tekstowych to, moim zdaniem, tak.
Ale narobiÂłam zamieszania z moimi okreÂśleniami.
Co do reszty (ods³ucha³am tego wczoraj w ca³oœci przed pó³noc¹), to siê z Tob¹ ca³kowicie zgadzam (nie bêdê w tym momencie stosowaÌ przymiotników, bo œwiêta id¹, mo¿e innym razem).
Z Mozartem, ktĂłry mĂłwi, Âże to nie jego ulubione wykonanie Wundera, poÂśrednio zresztÂą teÂż.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #352 :
Grudzień 25, 2010, 13:20:20 »
PrzeÂżyjmy to jeszcze raz
Cykl radiowej DwĂłjki - finaÂłowe wystĂŞpy laureatĂłw:
poniedziaÂłek, 27.12.2010, godz. 19.00
François Dumont (V nagroda) i Evgeni Bozhanov (IV nagroda)
wtorek, 28.12.2010, godz. 19.00
Pawe³ Wakarecy (wyró¿nienie), Lukas Geniušas (II nagroda)
Âśroda, 29.12.2010, godz. 19.00
Julianna Awdiejewa (I nagroda), DaniiÂł Trifonow (III nagroda)
czwartek, 30.12.2010, godz. 19.00
Ingolf Wunder (II nagroda)
http://www2.polskieradio.pl/chopin/wydarzenia/artykul193204.html
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #353 :
Grudzień 27, 2010, 16:55:13 »
No to pewnie sobie posÂłuchamy... jeÂśli nic nam nie przeszkodzi.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #354 :
Grudzień 27, 2010, 21:09:31 »
DĂŠjà vu ?
A wiĂŞc Dumont porzuciÂł Fazioli w finale i koncert zagraÂł na Stainway-u, jakoÂś ten fakt wczeÂśniej przeoczyÂłam. Ale jego koncert byÂł ok, choĂŚ mnie nie zatkaÂło. A teraz BoÂżanow. ChĂŞtnie posÂłucham nie patrzÂąc.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #355 :
Grudzień 28, 2010, 00:15:23 »
Niestety, nie mogÂłem sÂłuchaĂŚ audycji dziÂś. Co mĂłwiono nt. Bozanova i jego wykonania? Czy oprĂłcz pana Majchrowskiego byli jacyÂś goÂście w studio?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #356 :
Grudzień 28, 2010, 12:43:39 »
Cytat: Mozart Grudzień 28, 2010, 00:15:23
Niestety, nie mogÂłem sÂłuchaĂŚ audycji dziÂś. Co mĂłwiono nt. Bozanova i jego wykonania? Czy oprĂłcz pana Majchrowskiego byli jacyÂś goÂście w studio?
Jeœli chodzi o komentarze to nie by³o nic szczególnie ciekawego (przeczyta³ notkê biograficzn¹, któr¹ mo¿na znaleŸÌ na stronach Nifcu albo Radia i ci¹gle przypomina³, ¿e teraz Dolby a teraz nie, zero na temat pokonkursowych koncertów czy innych informacji), po Koncercie by³ obszerny fragment 2. etapu (bez Mazurków ju¿ niestety). Nie by³o Poloneza-Fantazji, nie mówi¹c ju¿ o Sonacie (niby wiem, ¿e wszystkiego zmieœciÌ nie mo¿na).
Tak w ogĂłle znalazÂłam dosyĂŚ obszerny wywiad z AwdiejewÂą, jak go odnajdĂŞ to wstawiĂŞ linka.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #357 :
Grudzień 28, 2010, 16:37:57 »
DziÂś o 20.10 na TVP Kultura
"Chopin 2010 - przeÂżyjmy to jeszcze raz"
caÂłe 95 minut wspomnieĂą
Szkoda, Âże w tym samym czasie radiowa DwĂłjka nadaje koncerty finaÂłowe wspomnieniowe. TrochĂŞ siĂŞ nie zgrali.
"Program podsumowujÂący obchody Roku Chopinowskiego.
Podczas spotkania w ¯elazowej Woli, wspólnie z goœÌmi, m. in. Waldemarem D¹browskim
szefem komitetu obchodĂłw Roku Chopinowskiego oraz StanisÂławem LeszczyĂąskim - zastĂŞpcÂą
dyrektora Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina odpowiedzialnym za festiwal Chopin i jego
Europa przypomnimy najciekawsze wydarzenia Roku Chopinowskiego.
W drugiej czĂŞÂści programu, poÂświĂŞconego Konkursowi Chopinowskiemu spotkamy siĂŞ
z komentatorami konkursu w TVP Kultura AlicjÂą PaletÂą Bugaj oraz Karolem Radziwonowiczem,
aby powspominaĂŚ najciekawsze momenty konkursu."
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #358 :
Grudzień 28, 2010, 16:39:43 »
Mozart, nie byÂło goÂści, ktoÂś ma byĂŚ dzisiaj, komentarzy teÂż nie byÂło.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #359 :
Grudzień 28, 2010, 19:46:07 »
O wczorajszej audycji po prostu zapomniaÂłem, dzisiaj zapowiada siĂŞ na to, Âże zdoÂłam wysÂłuchaĂŚ audycji. DziÂś Wakarecy i Geniuszas - nie znam formuÂły audycji ale z tego co zrozumiaÂłem wysÂłuchaĂŚ bĂŞdzie moÂżna koncertĂłw - ostatnio wysÂłuchaÂłem F-moll'a Blechacza wiĂŞc chĂŞtnie porĂłwnam go z Wakarecym, postaram siĂŞ rĂłwnieÂż zwrĂłciĂŚ wiĂŞkszÂą uwagĂŞ na Geniuszasa ktĂłrego nieco pomijaÂłem podczas trwania konkursu. ÂŻyczĂŞ miÂłych wraÂżeĂą.
Strony:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...
40