Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176521 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #360 :
Grudzieñ 28, 2010, 19:50:19 »
Je¶li kot¶ móg³by nagraæ ten program ze wspomnieniami, nie mam niestety dostêpu do tego programu. Albo swoimi s³owami ³adnie mi potem opowie. Dobrze?
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #361 :
Grudzieñ 28, 2010, 23:00:41 »
Dziêki za info dot. audycji w Dwójce. Dzi¶ s³ucha³em Wakarecego i Geniuszasa, ale bardziej zaj±³ mnie program wspomnieniowy na TVP Kultura. W³a¶nie siê skoñczy³. Oto klika moich refleksji na ten temat.
Niestety, jestem za¿enowany wypowiedziami pana D±browskiego. Dziwnie brzmia³a jego "rosyjska koñcówka" - "mi³o¶æ" do Rosji, jêzyka rosyjskiego, chêæ nauczenia siê go - móg³by chyba darowaæ sobie te personalia. Najgorsze jednak by³o uderzenie w radiow± Dwójkê - Mr D±browski podziêkowa³ TV Kulturze bo by³a "jedyny rzetelnym/obiektywnym medium" (nie wiem, czy to cytat dok³adny, ale sens zachowujê). Pytam siê zatem: czy Program Drugi Polskiego Radia by³ nierzetelny, transmituj±c ca³y konkurs? Mo¿e dlatego, ¿e dziennikarze (p. Pêciñska, p. Majchrowski, prof. Dy¿ewski) odwa¿nie krytykowali decyzje jurorów, zw³aszcza pozycjê Wundera i zwyciêstwo Yulianny, brak Armellini i Koziaka w finale? Wystêpowali w interesie wielu melomanów, krytyków, którzy uwa¿ali podobnie.
II czê¶æ debaty by³a ciekawsza, zawiod³em siê jednak znów - tym razem na prof. Jasiñskim, którego notabene niezwykle ceniê. Dyskusja nt. Bozanova, Jasiñski: my¶la³em, ¿e Bozanov na pocz±tku za¿ywa³ narkotyki. Niech ka¿dy sam oceni t± wypowied¼...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #362 :
Grudzieñ 28, 2010, 23:29:29 »
A ja wieczór a¿ do teraz przesiedzia³am w knajpce meksykañskiej, odwiedziny kole¿anki z daleka. Ani nie pos³ucha³am, ani nie obejrza³am, ale mo¿e jeszcze bêd± powtórki, trzeba s³aæ maile z pro¶bami
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #363 :
Grudzieñ 29, 2010, 00:08:56 »
Cytat: Mozart Grudzieñ 28, 2010, 23:00:41
II czê¶æ debaty by³a ciekawsza, zawiod³em siê jednak znów - tym razem na prof. Jasiñskim, którego notabene niezwykle ceniê. Dyskusja nt. Bozanova, Jasiñski: my¶la³em, ¿e Bozanov na pocz±tku za¿ywa³ narkotyki. Niech ka¿dy sam oceni t± wypowied¼...
..na to brak s³ów Mozarcie.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
«
Odpowiedz #364 :
Grudzieñ 29, 2010, 00:57:54 »
Mozart, z tym jêzykiem to chyba by³o o Marcie, ¿e najpierw podoba³ jej siê rosyjski, ale ostatnio stwierdzi³a, ¿e woli polski i zacznie siê go uczyæ.
Ale rzeczywi¶cie muszê Ci przyznaæ racjê, to trochê dziwnie zabrzmia³o (zacie¶nianie wiêzi czy co¶ w tym stylu, bardzo dziwny wtrêt, czy ten cz³owiek nie wie, jakie pog³oski kr±¿y³y?).
I oczywi¶cie zapomnieli o PR2, która równie¿ transmitowa³a wszystko od A do Z, bardzo nie³adnie.
Cytat: Mozart Grudzieñ 28, 2010, 23:00:41
Im wiêcej poznajê wypowiedzi Bo¿anowa, tym bardziej mam wra¿enie, ¿e to inni bior± narkotyki.
Wypowied¼ rodem z anonimowego forum ... w TVP Kultura. Ja siê zastanawiam jakie wra¿enia ma profesor po Koncercie e-moll w Katowicach (który skrzêtnie przemilcza³). Swoj± drog± postawi³ mu w III etapie najwy¿sz± u siebie notê (90 pkt.), wiêcej ni¿ Wunderowi, nie wierzê ¿e za program dowolny (tak jak siê wyrazi³), chyba siê usprawiedliwia³ z tej wysokiej punktacji, a pó¼niej stwierdzi³, ¿e nie "kibicowa³" Bo¿anowowi, bo laureat Konkursu, powinien s³u¿yæ przyk³adem dla innych. Trochê racji mia³, bo gry tego pianisty nie da siê kopiowaæ w przeciwieñstwie do os³awionych tradycji szko³y polskiej. Zachowa³ siê chyba trochê podobnie jak Harasiewicz, który da³ mu równie¿ po trzecim etapie najwy¿sz± u siebie notê (90 pkt.), a pó¼niej stwierdzi³, ¿e trzeci etap by³ trochê s³abszy od drugiego (który punktowa³ na 80), lito¶ci!!!, ciekawi mnie przy tym co rzeczywi¶cie my¶la³ o Sonacie swojego ucznia...
Najbardziej zirytowa³ mnie p. Radziwonowicz, pamiêtam, ¿e wyra¿a³ sporo pozytywnych opinii po II i III etapie, po IV te¿ nie by³ zgry¼liwy, a tu proszê: stara³ siê jak najbardziej przypodobaæ panu Przewodnicz±cemu.
Ja przepraszam, ¿e tak wylewam moje ¿ale, ale nadal nie mogê zrozumieæ jak mo¿na mieæ w trzecim etapie jeden punkt mniej ni¿ zwyciê¿czyni i nie dostaæ nagrody za Poloneza-Fantazjê (moim zdaniem jego wykonanie jest idealne, Sonata jedna z najlepszych, a Largo z niej zupe³nie zjawiskowe, ale oczywi¶cie trzeba z Bo¿anowa robiæ speca od Walców...).
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 29, 2010, 01:00:06 wys³ane przez Ola83
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #365 :
Grudzieñ 29, 2010, 11:34:32 »
Obawiam siê, ¿e z PR2 chodzi³o o co¶ innego. Forumowicze na tvp pisz±, ¿e mieli informacje o "nieprzyjemno¶ciach" które spotka³y Dwójkê za krytykê jurorów podczas konkursu. Je¿eli to prawda to jest to
nieuczciwy atak
na najwy¿ej stoj±ce pod wzglêdem poziomu kulturalnego medium w Polsce. Wydaje siê jednak, ¿e nic on nie zmieni³ - artyku³y dot. konkursu chopinowskiego na stronach polskiego radia utrzymane s± w tym samym tonie co podczas jego trwania...
A propos Bozanova - Olu, nie wiem, dlaczego tak mu siê "obrywa". Mam nadziejê, ¿e ten wielki pianista zaskoczy ich (jurorów) wystêpami w Carnegie czy Wigmore, po których jego s³awa bêdzie jeszcze wiêksza. Polonez - Fantazja by³ - wg mnie - najpiêkniejszy o Wundera, jego interpretacja wywiera na mnie zawsze najwiêksze wra¿enie (Bozanov te¿ gra wspaniale, chyba 2. wykonanie
). Ale sonata Bozanova - powinna zostaæ nagrodzona. Niestety, Bozanov to najwiêkszy przegrany XVI KPiFC.
Blog o muzyce:
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #366 :
Grudzieñ 29, 2010, 13:09:10 »
Cytat: Mozart Grudzieñ 29, 2010, 11:34:32
Obawiam siê, ¿e z PR2 chodzi³o o co¶ innego. Forumowicze na tvp pisz±, ¿e mieli informacje o "nieprzyjemno¶ciach" które spotka³y Dwójkê za krytykê jurorów podczas konkursu. Je¿eli to prawda to jest to
nieuczciwy atak
na najwy¿ej stoj±ce pod wzglêdem poziomu kulturalnego medium w Polsce. Wydaje siê jednak, ¿e nic on nie zmieni³ - artyku³y dot. konkursu chopinowskiego na stronach polskiego radia utrzymane s± w tym samym tonie co podczas jego trwania...
Zagl±dam tam od czasu do czasu, bo tam jest du¿o interesuj±cych mnie linków. Tylko ¿e ludzie na TVP czasem takie ró¿ne rzeczy wypisuj±, nie wiem, co o tym wszystkim my¶leæ. Mo¿e i by³y nieprzyjemno¶ci, ale nie bardzo rozumiem z jakiego powodu. Za krytykê pierwszej nagrody? Przecie¿ to robi³, kto chcia³ i moim zdaniem te¿ to przekroczy³o pewne normy. Teorii spiskowych to Radio raczej nie propagowa³o.
Cytat: Mozart Grudzieñ 29, 2010, 11:34:32
A propos Bozanova - Olu, nie wiem, dlaczego tak mu siê "obrywa". Mam nadziejê, ¿e ten wielki pianista zaskoczy ich (jurorów) wystêpami w Carnegie czy Wigmore, po których jego s³awa bêdzie jeszcze wiêksza. Polonez - Fantazja by³ - wg mnie - najpiêkniejszy o Wundera, jego interpretacja wywiera na mnie zawsze najwiêksze wra¿enie (Bozanov te¿ gra wspaniale, chyba 2. wykonanie
). Ale sonata Bozanova - powinna zostaæ nagrodzona. Niestety, Bozanov to najwiêkszy przegrany XVI KPiFC.
Podobno dziêki temu Konkursowi wy³owi³a go jaka¶ naprawdê du¿a agencja i podobno ma w przysz³ym sezonie graæ w Filharmonii Berliñskiej, Royal Festival Hall, Musikverein i Tokyo, teraz te¿ ma jakie¶ koncerty na ¶wiecie. Tak¿e ca³kiem nie¼le wyl±dowa³ z t± swoj± "przegran±". Oby mu siê uda³o i oby siê nie denerwowa³, trzymam za niego bardzo kciuki.
Z wykonañ op. 61 oczywi¶cie wolê "mojego", dla mnie ma walor zupe³nej niepowtarzalno¶ci i unikatowo¶ci, uwa¿am ¿e ta pianistyka najbardziej do tego w³a¶nie utworu pasuje. "Twój" te¿ bardzo dobry, ale mnie osobi¶cie nie zelektryzowa³ (nie "obra¼ siê", ale reszty jego III etapu szczególnie nie ceniê, no mo¿e trochê Bolero: zrobi³ tam rytm bolera chyba, ale mi by siê wiêcej ikry chcia³o).
Tylko ¿e mi nie o jakie¶ subiektywne wra¿enia chodzi (bo my tu sobie mo¿emy tak pogadaæ), a o sam± punktacjê i o to siê g³ównie niektórych jurorów czepiam.
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 29, 2010, 13:12:05 wys³ane przez Ola83
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #367 :
Grudzieñ 30, 2010, 21:31:29 »
To ¶wietnie, ¿e Bozanov sta³ siê teraz tak popularny i ¿e zauwa¿ono jego niew±tpliwy talent na ¶wiecie. Czekam na p³yty.
Tymczasem teraz delektujemy siê wieczorem Ingolfa Wundera w Dwójce. By³ koncert e-mol, teraz ca³y etap III! Pan Majchrowski - prowadz±cy - wychwala³ zalety jego gry, uzna³ wykonanie koncertu za niemal¿e wzorcowe. Jak¿e wielu siê pod tym podpisuje...
Blog o muzyce:
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #368 :
Grudzieñ 30, 2010, 22:18:35 »
Wys³ucha³em koncertu Wundera, dalszej czê¶ci audycji wys³uchaæ nie mog³em. Koncert e-moll Wundera jest znakomity, jakby siê przyczepiæ to zauwa¿y³em b³êdy w Rondzie, przy samym zakoñczeniu, lecz jest to tak wymagaj±cy fragment, ¿e trudno siê nie pomyliæ. Cieszê siê, ¿e Dwójka przygotowa³a taki cykl na zakoñczenie - sk±din±d Chopinowskiego - roku.
W tej chwili s³ucham audycji podsumowuj±cych mijaj±cy rok ze strony Polskiego Radia. Polecam. Jestem dopiero na pocz±tku, wiêc trudno mi merytorycznie zachêciæ do tej¿e czynno¶ci, jednak audycja zapowiada sie ciekawie.
http://www.polskieradio.pl/8/198/Artykul/285629,Rok-jakby-chopinowski
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #369 :
Grudzieñ 31, 2010, 10:37:42 »
@Mozart, o ¿adnej "popularno¶ci" ja nie mówiê, chodzi raczej o szanse na zdobycie sobie poczesnego miejsca w¶ród pianistów, zreszt± to, moim zdaniem, nie³adne s³owo, a w stosunku do muzyka klasycznego trochê nieadekwatne.
@Gogu¶, Twoje zdjêcie przypomnia³o mi o obiecanym wywiadzie z Awdiejew±, nie wiem, mo¿e ju¿ to widzia³e¶. Polecam równie¿ i innym, chocia¿ niektórzy czasu mo¿e dzi¶ nie maj±:
http://200-percent-blog.blogspot.com/2010/11/yulianna-avdeeva.html
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #370 :
Grudzieñ 31, 2010, 11:49:45 »
Olu, jasne, fakt, s³owo "popularno¶æ" pasuje bardziej do np. popkultury (sztuka wy¿sza nigdy nie jest w tym sensie popularna...). Cieszê siê, ¿e Bozhanova dostrzeg³a szeroka publiczno¶æ i agencje muzyczne, dziêki czemu S³awa jego jako pianisty bêdzie - my¶lê - rosn±æ.
Blog o muzyce:
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #371 :
Grudzieñ 31, 2010, 14:02:52 »
Wspomnian± wcze¶niej audycje polecam. Jest to dobre podsumowanie mijaj±cego roku i interesuj±ca dyskusja o przysz³o¶ci naszej kultury.
Olu, dziêkuje za wywiad, wcze¶niej go nie widzia³em. Zreszt± wywiadów z Awdeew± nie ma zbyt du¿o, to jest dopiero drugi który czytam. Pierwszy opublikowany by³ zaraz po og³oszeniu wyników.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #372 :
Grudzieñ 31, 2010, 14:39:02 »
OK. Pewnie przes³ucham, ale pó¼niej.
Mozarta za "szerok± publiczno¶æ" ju¿ nie bêdê prze¶ladowaæ
. Nie do koñca moim zdaniem o to tutaj chodzi, ale nie oszukujmy siê, agencje i publiczno¶æ musz± byæ, bo inaczej piani¶ci zwiêdn±, no chyba ¿e w ogóle nie maj± zamiaru siê uzewnêtrzniaæ, tzn. wystêpowaæ, nagrywaæ itd.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #373 :
Grudzieñ 31, 2010, 20:05:03 »
Po prostu: po jego wystêpach w XVI KC wiêcej melomanów o nim us³ysza³o i sta³ siê bardziej rozpoznawalny w "¶wiecie muzyki" ni¿ wcze¶niej.
Blog o muzyce:
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #374 :
Styczeñ 02, 2011, 10:59:24 »
Biedny Mozarcie, co Ty siê ze mn± masz.
Strony:
1