Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 176325 razy)
Ray-man
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 16

« Odpowiedz #165 : Pa¼dziernik 25, 2010, 15:25:58 »

Z og³oszonych punktów i TAK/NIE wynika, ¿e czo³ówka publiczno¶ci i Jury pokrywa³a siê w 90%
Kolejno¶æ "na Mecie" czyli ostateczne wyniki Konkursu to takie centymetry jak u Justyny Kowalczyk - decydowa³ ostatni, dobrze zapadaj±cy w pamiêæ akord 
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #166 : Pa¼dziernik 25, 2010, 15:30:00 »

Najlepsze wykonanie koncertu to nagroda specjalna Filharmonii i jest oceniana niezale¿nie od przyznanych miejsc.

Oczywi¶cie, tym niemniej:

XI
[...]
2. Jury przyznaje nagrody regulaminowe i specjalne oraz wyró¿nienia.
[...]
XII
[...]
3. Niezale¿nie od wy¿ej wymienionych nagród, przewiduje siê nagrody specjalne:

* Filharmonii Narodowej za najlepsze wykonanie koncertu – 3 000 €
[...]
XIII
[...]
   2. Jury ma prawo nie przyznaæ nagród specjalnych.

Z tych zapisów jednoznacznie wynikaj± dwie rzeczy. Pierwsza - ¿e nagroda specjalna jest niezale¿na od miejsca w konkursie oraz druga - ¿e nagrodê specjaln± przyznaje Jury.

My¶l±c logicznie, jak mo¿na uplasowaæ kogo¶ na 9 miejscu w Finale, w którym grany jest tylko koncert, a jednocze¶nie przyznaæ temu komu¶ nagrodê za najlepsze wykonanie koncertu. Zgadzasz sie ze mn±?
Ray-man
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #167 : Pa¼dziernik 25, 2010, 15:39:38 »

I tak, i nie.
Dlatego, że można wygrać finał a generalnie zająć II miejsce - biorąc pod uwagę punkty z poprzednich etapów na których Ms Awdiejewa osiągała maksima.

Zmiana o której mówił prof.Jasiński polegała (i tu jako, że nagrania nie posiadam a odtworzenie z mało wiarygodnej pamięci może być błędne) na fakcie nie przyznawania punktów za wykonanie koncertu, lecz członkowie Jury mieli przedstawić listę z kolejnością uszeregowania (najlepszy I-szy czy też I-szy nienajlepszy  i dalej  punktacja jak w konkursie Eurowizji i liczy się suma).
I jeśli doda się do tego punkty z poprzednich etapów to wynik jak widać ....
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 25, 2010, 15:43:46 wys³ane przez Ray-man » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #168 : Pa¼dziernik 25, 2010, 15:44:15 »

A ja bym chcia³a ¿eby by³o podane np. jak g³osowa³a M.Argerich
i np. taka dobra pianistka jak Airi Katada w II etapie mia³a tylko 1 g³os na tak.

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #169 : Pa¼dziernik 25, 2010, 15:44:56 »

Nie s³ysza³em tej wypowiedzi, ale je¶li dobrze Ciê zrozumia³em, to przy ocenie fina³u, im ni¿szy wynik, tym lepiej?
A to ju¿ nie stawia nagrody dla Wundera pod tak du¿ym znakiem zapytania, jak zrobi³em to w poprzedniej wypowiedzi. Owszem, w tym wypadku, jest to nie tyle co mo¿liwe, ale nawet prawdopodobne.

To wiele t³umaczy. Dziêkuje za wyja¶nienie.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #170 : Pa¼dziernik 25, 2010, 15:46:21 »

zjad³am 'dlaczego'

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #171 : Pa¼dziernik 25, 2010, 20:17:27 »

Na posiedzeniu Jury w dniu 20. pa¼dziernika 2010 o godz. 17.00 podjêto decyzjê o odst±pieniu od sposobu oceny finalistów Konkursu opisanego w Regulaminie Jury Konkursu (§ XXI–XXII). Przyjêto metodê oceny niezale¿nie od punktów przyznanych w poprzedzaj±cych etapach, w warto¶ciach liczbowych wyra¿aj±cych kompleksow± ocenê wystêpów konkursowych, w liczbach ca³kowitych w skali 1–10 (1 – ocena najwy¿sza, 10 – ocena najni¿sza), z wy³±czeniem „studentów” (w rozumieniu §XI), z zastosowaniem korekty (w rozumieniu §XV) o szeroko¶ci 1. Postanowiono, ¿e decyzja Jury o przyznaniu nagród g³ównych zapadnie przed ujawnieniem nazwisk, podobnie jak decyzje o kwalifikacji w poprzedzaj±cych etapach.

To pisze po polsku po wynikami fina³owymi

pozdrawiam          
               Marek
Ray-man
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #172 : Pa¼dziernik 25, 2010, 21:22:28 »

Informacji o zmianach w regulaminie nie by³o przynajmniej do godz.16 - st±d dyskusja.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #173 : Pa¼dziernik 25, 2010, 21:56:04 »

O którejkolwiek godzinie by to og³oszono, to nie zmienia siê zasad w trakcie trwania konkursu.
Gdyby patrzeæ na wyniki, to Awdiejewa przemknê³a przez konkurs jak burza, bij±c wszystkich zdecydowanie na g³owê. Nie potrafiê zrozumieæ, sk±d tak g³êboki rozd¼wiêk miêdzy w sumie zdecydowan± decyzj± jury a opini± ekspertów z zewn±trz... I te rozd¼wiêki miêdzy wynikami konkursowymi a nagrodami specjalnymi.
Dobra, profan jestem, wiêc nic ju¿ nie mówiê.

Po pewnej przerwie wróci³em do ods³uchiwania nagrañ z konkursu. Dzi¶ tak po prostu - dla czystej przyjemno¶ci. Jest kilka wykonañ, do których chcia³bym wróciæ, ale w sposób krytyczny. Ale - mówi±c szczerze - nie wiem, czy siê na to zdobêdê. Szkoda mi odrywaæ siê od wykonañ udanych... Dzisiaj kilkakrotnie ods³ucha³em walce w wykonaniu Bo¿anowa. Same w sobie s± piêkne, ale w jego wykonaniu by³o co¶ porywaj±cego, przynajmniej jak dla mnie.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #174 : Pa¼dziernik 26, 2010, 00:08:07 »

Nie s³ysza³em tej wypowiedzi, ale je¶li dobrze Ciê zrozumia³em, to przy ocenie fina³u, im ni¿szy wynik, tym lepiej?

W finale nie przyznawa³o siê punktów lecz typowa³o miejsce. Np: 1 miejsce Y.A , 2. I. W itd
Jesli pani Michele Koyama da³a Wunderowi miejsce 6, to nawet je¶li wiêkszo¶æ da³a 2 i 1 to ch³opak nie mia³ szans. (I tak bym go 'wymieni³a' na Kolê  !)

O którejkolwiek godzinie by to og³oszono, to nie zmienia siê zasad w trakcie trwania konkursu.
Gdyby patrzeæ na wyniki, to Awdiejewa przemknê³a przez konkurs jak burza, bij±c wszystkich zdecydowanie na g³owê.

Ciekawe, zwa¿ywszy na to jak niepochlebnie siê wyra¿a³ pan Harasimowicz. "Tej decyzji nie popiera³", ale we wszystkich etapach byl na tak? Hm...

+ niestety nie jestem w stanie powstrzymaæ siê od czytania ró¿nych teorii spiskowych i jedn± z nich jest "Yamaha wybra³a sobiê Yuliannê i delikatnie wp³ywa³a na wybór jury". Mi siê to w g³owie nie mie¶ci³o , ale potem zobaczy³am to i ju¿ sama nie wiem co mam o tym wszystkim my¶leæ. Moje idea³y w³a¶nie gin±? +Podobno plyta Yamahy pekla w dwoch miejscach  Co?
http://www.global.yamaha.com/news/2010/20101021.html

A swoj± drog± m±¿ Juli to bardzo przystojny mê¿czyzna 
http://www.newsweek.pl/bins/Media/Pictures/4a/4aee/4aee7f6bb01d49869b7f9797079b2c80_pgi.jpg

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #175 : Pa¼dziernik 26, 2010, 00:17:36 »

Hmmm... No w³a¶nie gdzie¶ czyta³am, ¿e to nie m±¿ a przedstawiciel rzeczonej Yamahy!
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #176 : Pa¼dziernik 26, 2010, 00:25:34 »

Pan od Yamahy to chyba taki siwy, starszy
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #177 : Pa¼dziernik 26, 2010, 08:20:19 »

Hmmm... No w³a¶nie gdzie¶ czyta³am, ¿e to nie m±¿ a przedstawiciel rzeczonej Yamahy!

Nie dajmy siê zwariowaæ. Jako wymieraj±cy gatunek idealistów, nawet nie dopuszczam my¶li o tym, ¿e kto¶ ze wzglêdów ni¿szych ni¿ prawdziwa sztuka i piêkno, móg³ wp³yn±æ na wynik konkursu.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #178 : Pa¼dziernik 26, 2010, 08:36:39 »

Nie dajmy siê zwariowaæ. Jako wymieraj±cy gatunek idealistów, nawet nie dopuszczam my¶li o tym, ¿e kto¶ ze wzglêdów ni¿szych ni¿ prawdziwa sztuka i piêkno, móg³ wp³yn±æ na wynik konkursu.
Ano, nie dajmy, Moniko. To piêkne postanowienie, które z szacunkiem doceniajmy u ka¿dego. Tylko w ¿yciu bywa tak: gdy Ja¶ i Ma³gosia jednako bywaj± grzeczni i m±drzy, cukierka dostaje Ma³gosia, bo ma ³adniejszy warkoczyk. Gdy dwoje pianistów zdobyli Mont Everest i przed nimi ju¿ tylkow niebo, dlaczego nie uchyliæ go temu, kto zna zacniejsza modlitwê?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #179 : Pa¼dziernik 26, 2010, 09:15:12 »

Te¿ nie dopuszczam my¶li, ¿e ca³e jury konkursu dzia³a³o z niskich pobudek.

Argumenty Janusza opisuj± efekt halo znany i dobrze opisany w psychologii.

Ale korupcja, któr± kto¶ insynuuje jest czym¶ ohydnym i pod tym wzglêdem le¿y po przeciwnej stronie efektu halo.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land twistedgamers thepunisher paktprzyjazni animilkowo