Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 185820 razy)
Ray-man
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #165 : Październik 25, 2010, 15:25:58 »

Z og³oszonych punktów i TAK/NIE wynika, ¿e czo³ówka publicznoœci i Jury pokrywa³a siê w 90%
KolejnoœÌ "na Mecie" czyli ostateczne wyniki Konkursu to takie centymetry jak u Justyny Kowalczyk - decydowaÂł ostatni, dobrze zapadajÂący w pamiĂŞĂŚ akord 
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #166 : Październik 25, 2010, 15:30:00 »

Najlepsze wykonanie koncertu to nagroda specjalna Filharmonii i jest oceniana niezaleÂżnie od przyznanych miejsc.

OczywiÂście, tym niemniej:

XI
[...]
2. Jury przyznaje nagrody regulaminowe i specjalne oraz wyró¿nienia.
[...]
XII
[...]
3. NiezaleÂżnie od wyÂżej wymienionych nagrĂłd, przewiduje siĂŞ nagrody specjalne:

* Filharmonii Narodowej za najlepsze wykonanie koncertu – 3 000 €
[...]
XIII
[...]
   2. Jury ma prawo nie przyznaĂŚ nagrĂłd specjalnych.

Z tych zapisĂłw jednoznacznie wynikajÂą dwie rzeczy. Pierwsza - Âże nagroda specjalna jest niezaleÂżna od miejsca w konkursie oraz druga - Âże nagrodĂŞ specjalnÂą przyznaje Jury.

MyÂślÂąc logicznie, jak moÂżna uplasowaĂŚ kogoÂś na 9 miejscu w Finale, w ktĂłrym grany jest tylko koncert, a jednoczeÂśnie przyznaĂŚ temu komuÂś nagrodĂŞ za najlepsze wykonanie koncertu. Zgadzasz sie ze mnÂą?
Ray-man
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #167 : Październik 25, 2010, 15:39:38 »

I tak, i nie.
Dlatego, że można wygrać finał a generalnie zająć II miejsce - biorąc pod uwagę punkty z poprzednich etapów na których Ms Awdiejewa osiągała maksima.

Zmiana o której mówił prof.Jasiński polegała (i tu jako, że nagrania nie posiadam a odtworzenie z mało wiarygodnej pamięci może być błędne) na fakcie nie przyznawania punktów za wykonanie koncertu, lecz członkowie Jury mieli przedstawić listę z kolejnością uszeregowania (najlepszy I-szy czy też I-szy nienajlepszy  i dalej  punktacja jak w konkursie Eurowizji i liczy się suma).
I jeśli doda się do tego punkty z poprzednich etapów to wynik jak widać ....
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2010, 15:43:46 wysłane przez Ray-man » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #168 : Październik 25, 2010, 15:44:15 »

A ja bym chciaÂła Âżeby byÂło podane np. jak gÂłosowaÂła M.Argerich
i np. taka dobra pianistka jak Airi Katada w II etapie miaÂła tylko 1 gÂłos na tak.

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #169 : Październik 25, 2010, 15:44:56 »

Nie sÂłyszaÂłem tej wypowiedzi, ale jeÂśli dobrze CiĂŞ zrozumiaÂłem, to przy ocenie finaÂłu, im niÂższy wynik, tym lepiej?
A to juÂż nie stawia nagrody dla Wundera pod tak duÂżym znakiem zapytania, jak zrobiÂłem to w poprzedniej wypowiedzi. Owszem, w tym wypadku, jest to nie tyle co moÂżliwe, ale nawet prawdopodobne.

To wiele tÂłumaczy. DziĂŞkuje za wyjaÂśnienie.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #170 : Październik 25, 2010, 15:46:21 »

zjadÂłam 'dlaczego'

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #171 : Październik 25, 2010, 20:17:27 »

Na posiedzeniu Jury w dniu 20. paÂździernika 2010 o godz. 17.00 podjĂŞto decyzjĂŞ o odstÂąpieniu od sposobu oceny finalistĂłw Konkursu opisanego w Regulaminie Jury Konkursu (§ XXI–XXII). PrzyjĂŞto metodĂŞ oceny niezaleÂżnie od punktĂłw przyznanych w poprzedzajÂących etapach, w wartoÂściach liczbowych wyraÂżajÂących kompleksowÂą ocenĂŞ wystĂŞpĂłw konkursowych, w liczbach caÂłkowitych w skali 1–10 (1 – ocena najwyÂższa, 10 – ocena najniÂższa), z wy³¹czeniem „studentĂłw” (w rozumieniu §XI), z zastosowaniem korekty (w rozumieniu §XV) o szerokoÂści 1. Postanowiono, Âże decyzja Jury o przyznaniu nagrĂłd g³ównych zapadnie przed ujawnieniem nazwisk, podobnie jak decyzje o kwalifikacji w poprzedzajÂących etapach.

To pisze po polsku po wynikami finaÂłowymi

pozdrawiam          
               Marek
Ray-man
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #172 : Październik 25, 2010, 21:22:28 »

Informacji o zmianach w regulaminie nie byÂło przynajmniej do godz.16 - stÂąd dyskusja.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #173 : Październik 25, 2010, 21:56:04 »

O ktĂłrejkolwiek godzinie by to ogÂłoszono, to nie zmienia siĂŞ zasad w trakcie trwania konkursu.
Gdyby patrzeÌ na wyniki, to Awdiejewa przemknê³a przez konkurs jak burza, bij¹c wszystkich zdecydowanie na g³owê. Nie potrafiê zrozumieÌ, sk¹d tak g³êboki rozdŸwiêk miêdzy w sumie zdecydowan¹ decyzj¹ jury a opini¹ ekspertów z zewn¹trz... I te rozdŸwiêki miêdzy wynikami konkursowymi a nagrodami specjalnymi.
Dobra, profan jestem, wiĂŞc nic juÂż nie mĂłwiĂŞ.

Po pewnej przerwie wrĂłciÂłem do odsÂłuchiwania nagraĂą z konkursu. DziÂś tak po prostu - dla czystej przyjemnoÂści. Jest kilka wykonaĂą, do ktĂłrych chciaÂłbym wrĂłciĂŚ, ale w sposĂłb krytyczny. Ale - mĂłwiÂąc szczerze - nie wiem, czy siĂŞ na to zdobĂŞdĂŞ. Szkoda mi odrywaĂŚ siĂŞ od wykonaĂą udanych... Dzisiaj kilkakrotnie odsÂłuchaÂłem walce w wykonaniu BoÂżanowa. Same w sobie sÂą piĂŞkne, ale w jego wykonaniu byÂło coÂś porywajÂącego, przynajmniej jak dla mnie.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #174 : Październik 26, 2010, 00:08:07 »

Nie sÂłyszaÂłem tej wypowiedzi, ale jeÂśli dobrze CiĂŞ zrozumiaÂłem, to przy ocenie finaÂłu, im niÂższy wynik, tym lepiej?

W finale nie przyznawaÂło siĂŞ punktĂłw lecz typowaÂło miejsce. Np: 1 miejsce Y.A , 2. I. W itd
Jesli pani Michele Koyama daÂła Wunderowi miejsce 6, to nawet jeÂśli wiĂŞkszoœÌ daÂła 2 i 1 to chÂłopak nie miaÂł szans. (I tak bym go 'wymieniÂła' na KolĂŞ  !)

O ktĂłrejkolwiek godzinie by to ogÂłoszono, to nie zmienia siĂŞ zasad w trakcie trwania konkursu.
Gdyby patrzeĂŚ na wyniki, to Awdiejewa przemknĂŞÂła przez konkurs jak burza, bijÂąc wszystkich zdecydowanie na gÂłowĂŞ.

Ciekawe, zwaÂżywszy na to jak niepochlebnie siĂŞ wyraÂżaÂł pan Harasimowicz. "Tej decyzji nie popieraÂł", ale we wszystkich etapach byl na tak? Hm...

+ niestety nie jestem w stanie powstrzymaĂŚ siĂŞ od czytania ró¿nych teorii spiskowych i jednÂą z nich jest "Yamaha wybraÂła sobiĂŞ YuliannĂŞ i delikatnie wpÂływaÂła na wybĂłr jury". Mi siĂŞ to w gÂłowie nie mieÂściÂło , ale potem zobaczyÂłam to i juÂż sama nie wiem co mam o tym wszystkim myÂśleĂŚ. Moje ideaÂły wÂłaÂśnie ginÂą? +Podobno plyta Yamahy pekla w dwoch miejscach  Co?
http://www.global.yamaha.com/news/2010/20101021.html

A swojÂą drogÂą m¹¿ Juli to bardzo przystojny mĂŞÂżczyzna 
http://www.newsweek.pl/bins/Media/Pictures/4a/4aee/4aee7f6bb01d49869b7f9797079b2c80_pgi.jpg

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #175 : Październik 26, 2010, 00:17:36 »

Hmmm... No w³aœnie gdzieœ czyta³am, ¿e to nie m¹¿ a przedstawiciel rzeczonej Yamahy!
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #176 : Październik 26, 2010, 00:25:34 »

Pan od Yamahy to chyba taki siwy, starszy
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #177 : Październik 26, 2010, 08:20:19 »

Hmmm... No w³aœnie gdzieœ czyta³am, ¿e to nie m¹¿ a przedstawiciel rzeczonej Yamahy!

Nie dajmy siê zwariowaÌ. Jako wymieraj¹cy gatunek idealistów, nawet nie dopuszczam myœli o tym, ¿e ktoœ ze wzglêdów ni¿szych ni¿ prawdziwa sztuka i piêkno, móg³ wp³yn¹Ì na wynik konkursu.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #178 : Październik 26, 2010, 08:36:39 »

Nie dajmy siê zwariowaÌ. Jako wymieraj¹cy gatunek idealistów, nawet nie dopuszczam myœli o tym, ¿e ktoœ ze wzglêdów ni¿szych ni¿ prawdziwa sztuka i piêkno, móg³ wp³yn¹Ì na wynik konkursu.
Ano, nie dajmy, Moniko. To piĂŞkne postanowienie, ktĂłre z szacunkiem doceniajmy u kaÂżdego. Tylko w Âżyciu bywa tak: gdy JaÂś i MaÂłgosia jednako bywajÂą grzeczni i mÂądrzy, cukierka dostaje MaÂłgosia, bo ma Âładniejszy warkoczyk. Gdy dwoje pianistĂłw zdobyli Mont Everest i przed nimi juÂż tylkow niebo, dlaczego nie uchyliĂŚ go temu, kto zna zacniejsza modlitwĂŞ?

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #179 : Październik 26, 2010, 09:15:12 »

TeÂż nie dopuszczam myÂśli, Âże caÂłe jury konkursu dziaÂłaÂło z niskich pobudek.

Argumenty Janusza opisujÂą efekt halo znany i dobrze opisany w psychologii.

Ale korupcja, ktĂłrÂą ktoÂś insynuuje jest czymÂś ohydnym i pod tym wzglĂŞdem leÂży po przeciwnej stronie efektu halo.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife kalinowatyper thepunisher neder-live silverstar