Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 176432 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #375 : Styczeñ 02, 2011, 23:50:58 »

Wracaj±c do nagród. Zauwa¿y³em, ¿e dyskusja jest gor±ca, a najwiêksze kontrowersje dotycz± Awdiejewej, Wundera, Bo¿anowa. Co ciekawe, spo¶ród laureatów konkursu najmniej mówi siê o Geniuszasie (tak¿e chyba fachowcy niewiele uwagi po¶wiêcili jego osobie) - ani nikt mu jako¶ specjalnie nie kadzi, nikt nie krytykuje, kto¶ stwierdzi³, ¿e nie zwróci³ na niego uwagi... To niew±tpliwie pewien fenomen tego konkursu. Czy¿by by³ taki dobry, ¿e nikt nie podwa¿a jego pozycji? Ale te¿ ma³o kto u¿ywa jego gry do porównañ, a przecie¿ je¶li przyj±æ, ¿e brak dyskusji oznacza zgodê co do jego miejsca, to jego wykonania mog³yby stanowiæ ¶wietny punkt odniesienia do porównañ. A mo¿e to w³a¶nie on jest reprezentantem owej konkursowej "¶rednicy", czyli pianist± graj±cym równo, poprawnie, ale zbytnio siê niczym nie wyró¿niaj±cym (ani in plus, ani in minus), a przynajmniej niczym takim, co mog³oby byæ przedmiotem dyskusji? W kontek¶cie tych wszystkich ¿arliwych dyskusji cisza wokó³ Geniuszasa jest jaka¶ taka dwuznaczna.
Pos³ucha³em jego kilku wykonañ i muszê powiedzieæ, ¿e "fajnie" gra, ale ani jako¶ mnie nie porwa³, ani te¿ nie da³ powodów do czepiania siê. Nie znajdujê w tej grze niczego nadzwyczajnego ani indywidualnego, nie znajdujê te¿ podstaw do krytyki. I za bardzo nie wiem, co z nim zrobiæ...

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #376 : Styczeñ 03, 2011, 17:49:29 »

Pos³ucha³em jego kilku wykonañ i muszê powiedzieæ, ¿e "fajnie" gra, ale ani jako¶ mnie nie porwa³, ani te¿ nie da³ powodów do czepiania siê. Nie znajdujê w tej grze niczego nadzwyczajnego ani indywidualnego, nie znajdujê te¿ podstaw do krytyki. I za bardzo nie wiem, co z nim zrobiæ...
On dobrze gra, mo¿e nawet bardzo dobrze, ale po mnie przewa¿nie sp³ywa³ jak po kaczce. Ja go pamiêtam, przynajmniej 3 etap z jego Etiudami, Koncert "fajnie" zagra³ (chocia¿ teraz nie ods³uchiwa³am). Wiêc nie jest tak, ¿e zupe³nie nie zwróci³am uwagi. Tylko ¿e mnie nie wci±gn±³, o to mi chodzi³o. Mo¿liwe jednak, ¿e w moich wra¿eniach by³am niesprawiedliwa, musia³abym ods³uchaæ, ale nie za bardzo mam czas ostatnio.
Mo¿e jest na forum kto¶, kto go szczególnie lubi³, bo na Facebooku kiedy¶ widzia³am, ¿e by³a taka osoba.
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #377 : Styczeñ 11, 2011, 16:49:04 »

Alez przywalono orkiestrze krakowskiej w regionalnej Wyborczej: http://cjg.gazeta.pl/CJG_Krakow/1,104365,8928047,Kultura_2010__muzyka_klasyczna__Akrobacje_do_gory.html

Przy okazji dosta³o sie Dumontowi - nies³usznie. Artyku³ w tonie nieco histerycznym.
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #378 : Styczeñ 11, 2011, 17:59:37 »

Stwierdzenie, ¿e Dumont zaj±³ "ostatnie" miejsce w konkursie jest ¿enuj±ce. Nazwanie go przeciêtnym pianist± tak¿e. Nawet dla kogo¶ kto nie zna sedna sprawy i nigdy nie s³ysza³ filharmoników z Krakowa u¿ywanie takiego jêzyka poddaje pod w±tpliwo¶æ ocenê wystawion± przez autora artyku³u. Moim zdaniem, je¿eli kto¶ pisze o kulturze, to przynajmniej swoim jêzykiem powinien pokazaæ, ¿e ma o niej choæby blade pojêcie. Nie chcia³bym ju¿ nawet nawi±zywaæ do prywatnych upodobañ, ale zajêcie pi±tego miejsca na konkursie Chopinowskim dla (prawie) ka¿dego pianisty jest wielkim sukcesem. S³owo ostatni, sugeruje, ¿e w konkursie bra³o udzia³ piêciu uczestników, nie wiem czy pan redaktor wie, ¿e konkurs podzielony by³ na 4 etapy a w samym finale uczestników by³o dwukrotnie wiêcej ni¿ to wynika z informacji owego dziennikarza.

Z drugiej jednak strony, Kraków bezsprzecznie kojarzy siê z kultur± a je¿eli kto¶ (niezale¿nie od sposobu i formy) stawia takie zarzuty, to chyba kilka kwestii wymaga poprawy. Moniko - Ty jeste¶ Krakusk±, jestem ciekawy Twojej opinii.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #379 : Styczeñ 11, 2011, 18:07:42 »

Wiêc mo¿e jednak dobre imiê Berliñczyków ocalone? Mo¿e st±d owacje i szaleñstwo publiczno¶ci, bo na scenie Musikverein zagra³ wielki przegrany dopiero co zakoñczonego i wci±¿ ostro komentowanego w ¶rodowisku konkursu chopinowskiego? I na dodatek Austriak!
Mo¿e jest wiêc tak, jak pisali wiedeñscy recenzenci, ¿e gwiazd± wieczoru by³ w³a¶nie on, a nie nasi, którzy wypadli tylko poprawnie? Bo jako¶ trudno uwierzyæ, ¿e krakowska orkiestra, która na co dzieñ nie potrafi zagraæ chopinowskiego koncertu równo, czysto i bez wpadek, podbija nagle muzyczne centrum Europy.
Typowa publikacja dla GW. Zamiast konkretów - spekulacje. Na tej samej zasadzie mogê powiedzieæ, ¿e pewnie to nie zas³uga Wundera, bo nikt nie jest prorokiem we w³asnym kraju. Wiêc pewnie sukces by³ dzie³em naszej orkiestry. Absurdalne? Naturalnie, ale na poziomie porównywalnym z "argumentacj±" GW.
najwiêksza ma³opolska instytucja muzyczna da³a nam pos³uchaæ przeciêtnego francuskiego pianisty Francois Dumonta, zdobywcy ostatniego(!), pi±tego, miejsca w konkursie
W konkursie startowa³o tylko 5 uczestników? Bo tak wynika z tego tekstu. Nie bêdê komentowa³ kompetencji autora takiego tekstu do pisania o czymkolwiek? Chyba ¿e specjalnie przeinaczy³ fakty, ¿eby wprowadziæ w b³±d niezorientowanych w temacie? Przepraszam, ale po takich bredniach dalszej czê¶ci nie chce siê ju¿ czytaæ.
A wspomniany histeryczny ton jest równie¿ typowy dla owego "organu".
Dlatego rzadko kiedy udaje mi siê doczytaæ do koñca jaki¶ artyku³ w tej gazecie...

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #380 : Styczeñ 11, 2011, 22:35:34 »

O nie, tu siê nie mogê zgodziæ:) Nie mo¿na na podstawie tekstów jednego dziennikarza przekre¶laæ ca³ej gazety. Tam jest
te¿ sporo ciekawych rzeczy. Mo¿e po prostu trafiasz na te kiepskie;)
O, tu na przyk³ad by³ bardzo ³adny i moim zdaniem jak najbardziej kompetentny:) artyku³:

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,8594501,Wunder_znaczy__cud___Austriak_zagral__jak_sie_nazywa.html

I pan Hawryluk pisuje tak¿e w Wyborczej, i jego tekstów zdecydowanie bêdê broniæ:))

A tego pana kojarzê Smutny( Najpierw mia³ pretensje, ¿e Ingolf gra w Krakowie zamiast Awdiejewej, i nazywa³ go przegranym
(to mu zosta³o): "dlaczego wszyscy udaj±, ¿e Wunder wygra³ ten konkurs". Teraz po Musikverein ju¿ jako¶ siê nie dziwi,
 Â¿e mo¿na chcieæ go s³uchaæ, za to orkiestra mu siê nie podoba. Jaki¶ wieczny malkontent. Pod tamtym tekstem by³y
¿yczliwe sugestie, ¿eby raczej zaj±³ siê sportem...)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #381 : Styczeñ 11, 2011, 22:36:16 »

Wygl±da mi to Gogusiu na jakie¶ osobiste zasz³o¶ci i animozje, których z boku cz³owiek nie dostrze¿e. Równie¿, to, ¿e jako laik, nie czujê siê kompetentn± do stawiania ocen. Czujê tylko jedno, ¿e sama jako¶æ muzyki schodzi na plan dalszy, skoro szuka siê dziury w ca³ym, jak i równie¿ winnego.
Za ma³o mam danych, a sama problemu nie zauwa¿y³am. Natomiast wiem jedno. Kraków "pragn±³" Wundera, pragn± koncertów chopinowskich zaraz po konkursie. Nie wiem, za jak± to przyczyn± Filharmonia wywali³a takie drogie bilety i nie wiem te¿, dlaczego nie odby³o siê wiêcej koncertów. Wszak Kraków pretenduje do miana stolicy kulturalnej Polski. tym czasem sam Poznañ mia³ tych koncertów wiêcej. Je¶li siê mylê, proszê, niech kto¶ mnie poprawi...
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #382 : Styczeñ 11, 2011, 22:41:12 »

Pod artyku³em znalaz³ siê niezwykle trafny komentarz

Hmm, przej¶cie do III etapu to wielki sukces, konkurencja na konkursie by³a ogromna, a wcze¶niej czytamy, ¿e laureat V (ostatniego!) miejsca reprezentowa³ poziom zaledwie "przeciêtny". Na którym miejscu uplasowa³by siê pan Handzlik w konkursie na b³yskotliw± i wiarygodn± recenzjê ?

I chyba nie nale¿y siê bardziej rozwodziæ w tym temacie. Oczywi¶cie ka¿dy mo¿e mieæ swoje opinie, tak znawca jak i laik, ale trzeba mieæ w sobie trochê klasy, je¿eli chce siê tymi opiniami dzieliæ.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #383 : Styczeñ 11, 2011, 22:43:21 »

Co racja to racja 
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #384 : Styczeñ 11, 2011, 22:49:24 »

O nie, tu siê nie mogê zgodziæ:) Nie mo¿na na podstawie tekstów jednego dziennikarza przekre¶laæ ca³ej gazety. Tam jest
te¿ sporo ciekawych rzeczy. Mo¿e po prostu trafiasz na te kiepskie;)
Nie o to chodzi. Dziennikarze GW maj± we krwi brak obiektywizmu: albo piej± nad czym¶ z zachwytu, albo krytykuj±, czasami nawet w prymitywny sposób. I to w ka¿dej dziedzinie: polityce, sporcie, kulturze itp. itd. I tak jak w tym przypadku nie cofaj± siê przed takim naginaniem faktów jak z Dumontem. Ale to w sumie problem ca³ej polskiej (i chyba nie tylko prasy).
A sam artyku³... Hmm... Mo¿e chodzi o jakie¶ zasz³o¶ci, a mo¿e o jakie¶ inne przyczyny, ¿e tak powiem, "towarzyskie". Bo bezinteresownie nie pisze siê chyba tak stronniczych artyku³ów.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #385 : Styczeñ 11, 2011, 23:19:55 »

Pewnie masz racjê. Tym razem odpuszcza Wunderowi (chocia¿ tak delikatnie sugeruje, ¿e ten sukces w Musikverein to mo¿e dlatego, ¿e to rodak by³:)), ale o ile pamiêtam, wtedy te¿ lekcewa¿±co wyra¿a³ siê o Dumoncie. Tytu³ da³: "Kraków ostoj± przegranych artystów". Pamiêtam, bo mnie zabola³o;)) Laureaci Konkursu! Wiêkszo¶æ normalnych ludzi raczej siê cieszy³a, mog±c i¶æ na koncert laureata:) Pewnie faktycznie za³atwia jakie¶ zakulisowe sprawy, chce komu¶ "do³o¿yæ". Chyba ¿e tak bardzo go zabola³o, ¿e nie zaprosili Awdiejewej i z tej racji mia³ ochotê z kolei do³o¿yæ innym laureatom... Tak czy inaczej, nie jest to mi³e i nie ¶wiadczy o kompetencji. I te¿ prawda, ¿e tak bywa wszêdzie, ogólnie wielu dziennikarzy wychodzi z za³o¿enia, ¿e pisaæ trzeba "medialnie", tzn. uderzaæ w wielkie dzwony, bo inaczej bêdzie nudno; i tak¿e nigdy nie wiadomo, ile we wszelkich pochwa³ach i krytykach jest obiektywnych s±dów, a ile ró¿nych pozamerytorycznych uk³adów, których nie znamy.Smutny
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #386 : Styczeñ 11, 2011, 23:26:13 »

Chyba ¿e tak bardzo go zabola³o, ¿e nie zaprosili Awdiejewej i z tej racji mia³ ochotê z kolei do³o¿yæ innym laureatom...

No nie, kolejny awdiejowiec? Chichot
Ja mam taki sam problem z wiêkszo¶ci± artyku³ów z GW, jak Niebieskooki. Choæ ten o Wunderze, który poda³a Asia, odpowiada mi...

Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #387 : Styczeñ 12, 2011, 00:09:51 »

Z tego co siê orientuje to Awdeewa zagra³a wyj±tkowo ma³o koncertów w Polsce po konkursie, chyba najmniej spo¶ród laureatów. Poprawcie mnie je¶li siê mylê ale tutaj zgodzê siê z rozumowaniem tego dziennikarza. Jest to postaæ - s±dz±c po wystêpach po konkursie - niedoceniona.

Wiele osób oskar¿a wyborcz± o niski poziom. Có¿, ja staram siê unikaæ publicystyki i ograniczaæ siê do suchych faktów. Wyj±tek od regu³y stanowi wypowiedz eksperta/autorytetu. Nie mogê nadal wyj¶æ z podziwu, ¿e powy¿szy tekst przeszed³ przez redaktora naczelnego i trafi³ do druku. Ju¿ teza pod tytu³em "Kraków ostoj± przegranych artystów" jest zaprzeczeniem faktów - absolutnie nie uwzglêdnia tegorocznego poziomu konkursu. Je¿eli chodzi o tegoroczny konkurs, to moim zdaniem koncert jakiegokolwiek z finalistów jest dla miasta/instytucji/mieszkañców zaszczytem - pan redaktor widocznie tego nie dostrzega lub - co bardziej prawdopodobne - nie ma o tym zielonego pojêcia.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #388 : Styczeñ 12, 2011, 00:34:51 »

Prawda. Awdiejewa jako¶ sobie w Polsce nie pokoncertowa³a. Tyle ¿e nie jeste¶my w stanie powiedzieæ, dlaczego. Czy mia³a za du¿e wymagania. Czy nie by³a zainteresowana gr± dla Polaków? A mo¿e stwierdzi³a, ¿e wobec tak zmasowanej krytyki werdyktu jury nie ma u nas czego szukaæ, przynajmniej na razie.
Trochê szkoda, bo chêtnie bym siê wybra³.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #389 : Styczeñ 12, 2011, 09:16:57 »

Z tekstem "Kraków ostoj± przegranych artystów" kompletnie sie nie zgadzam. Bo kto mia³by byæ tym przegranym? Wunder? ¦miech na sali.  Jak mo¿na nazywaæ laureatów przegranymi ? Nie mie¶ci mi siê to w g³owie...

Jednak nadal uwa¿am, ¿e Kraków albo czego¶ nie dopatrzy³ w ustanowieniu koncertów pokonkursowych, albo nie mia³ takich mo¿liwo¶ci...
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land kalinowatyper paktprzyjazni thepunisher twistedgamers