Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 185233 razy)
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #420 :
Styczeń 15, 2011, 16:02:37 »
Cytat: Aleksias Styczeń 15, 2011, 15:32:25
Allegro - mam takie same odczucia:) Danii³ powiedzia³, ¿e cieszy siê, ¿e mo¿e znów podró¿nowaÌ ze swoimi przyjació³mi. Ja te¿ siê cieszê, widz¹c ich znowu. Ju¿ niewa¿ne, komu siê bardziej kibicowa³o, komu mniej - prze¿yliœmy razem magiczny czas.
Tyle siĂŞ dziaÂło, tyle siĂŞ czuÂło. Nigdy nie bĂŞdÂą jakimiÂś anonimowymi postaciami z pÂłyty czy zdjĂŞcia. To zawsze bĂŞdÂą Ingolf, Lukas, DaniiÂł - Âżywi mÂłodzi weseli ludzie, ze swoimi charakterystycznymi cechami, osobowoÂściami, ktĂłrym towarzyszyliÂśmy przez tyle czasu i podglÂądaliÂśmy w takim przeÂłomowym dla nich czasie, nie tylko pianiÂści z okreÂślonym stylem gry. Starzy przyjaciele:))
Fakt, Lukas jak zawsze na luzie: "nu wot, i wsio"
) Fajnie, Âże sÂą tam razem. BĂŞdzie im raÂźniej. Na pewno przetestujÂą japoĂąskie puby:))
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #421 :
Styczeń 15, 2011, 16:10:18 »
Piszecie, Âże Avdeeva twierdzi, iÂż w muzyce Chopina "jest wiele swobody i miejsca na improwizacje". Ja uwaÂżam, Âże Avdeeva gra w sposĂłb bardzo wyuczony, maÂło improwizowany... OczywiÂście, z jej opiniÂą siĂŞ zgadzam, ale w jej przypadku czy to nie jedynie teoria? Teoria, ktĂłrÂą w moim przekonaniu realizuje PRZEDE WSZYSTKIM Wunder, potem jeszcze chyba Trifonov, moÂże Bozanov, czasem Hazjajnow... Chopin musi byĂŚ grany ex improviso, wtedy dopiero wypeÂłnia siĂŞ romantyczne przesÂłanie tego twĂłrcy.
Wunder tak w³aœnie gra i jestem przekonany, ¿e to zas³uga m.in. Harasiewicza. Ingolf sam bowiem powiedzia³, ¿e Maestro ka¿e w chwili wyjœcia na scenê zapomnieÌ to, w jaki sposób gra³o siê balladê czy mazurki dotychczas. W chwili rozpoczêcia kreacji dzie³a - na pianistê ma sp³yn¹Ì jakaœ niezwyk³a energia, emocja, która ka¿e "wytrz¹sn¹Ì" z fortepianu - ex nihilo, ex improviso - prawdziwego, romantycznego CHOPINA. I wtedy dzie³o prawdziwie ODDZIA£UJE...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #422 :
Styczeń 15, 2011, 17:29:17 »
Cytat: Allegra Styczeń 14, 2011, 15:38:43
ReportaÂż - dÂługi, po francusku, ciekawie pokazujÂący kulisy. Moge pomĂłc w zrozumieniu, jesli jakiÂś fragment kogoÂś zainteresuje. Pozdrawiam.
http://envoye-special.france2.fr/index-fr.php?page=reportage-bonus&id_article=2642
Allegro, jak moÂżesz siĂŞ domyÂśliĂŚ, interesuje mnie fragment od 21:50 do 22:30
Co pan Rybicki dokÂładnie mĂłwi, bo gubiÂą mi siĂŞ niektĂłre sÂłowa:(
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #423 :
Styczeń 15, 2011, 17:46:10 »
Narrator: W filharmonii prof. Rybicki ciÂągle "poluje".
Profesor: Prawdopodobnie, prawdopodobnie grand prix konkursu - Wunder.
Narrator: Austriak Ingolf Wunder jest ulubieĂącem publicznoÂści.
Profesor: Cudownie, wspaniale! Wielkie gratulacje! Zajdzie Pan daleko w tym konkursie.
Wunder: DziĂŞkujĂŞ.
Profesor: WielkoœÌ to prostota. Muszê koniecznie zacytowaÌ Chopina. Zapytany o najwa¿niejsz¹ i najtrudniejsz¹ kwestiê w muzyce, odpowiedzia³ "Po przetworzeniu tysiêcy, tysiêcu nut, osi¹gn¹Ì w koùcu prostotê".
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 17:50:23 wysłane przez Allegra
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #424 :
Styczeń 15, 2011, 17:49:03 »
Mozarcie, bardzo lubiĂŞ czytaĂŚ Twoje posty. Mamy podobne gusty i podczas gdy ja mogĂŞ jedynie opisaĂŚ mniej czy bardziej udatnie moje emocjonalne czy estetyczne odczucia wzglĂŞdem utworĂłw, ktĂłre robiÂą na mnie wraÂżenie, od Ciebie dowiadujĂŞ siĂŞ, w bardzo profesjonalny sposĂłb, dlaczego one mi siĂŞ podobajÂą
A przy okazji: kolega ciÂągle siĂŞ chwali swojÂą kolekcjÂą pÂłyt
a nie chce siĂŞ kolega podzieliĂŚ (wiedzÂą i wraÂżeniami
). MiaÂł byĂŚ Mozartowski temat i nadal nie ma - a wystarczy zaÂłoÂżyĂŚ i na poczÂątek wrzuciĂŚ cokolwiek. Wolfi powinien mieĂŚ swoje staÂłe miejsce na tym forum.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #425 :
Styczeń 15, 2011, 18:04:55 »
DziĂŞki, Allegro:) Jak to mĂłwiÂł Pawlak: "ot mÂądrego to i przyjemnie posÂłuchaĂŚ"
)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #426 :
Styczeń 15, 2011, 18:07:57 »
Pan Dybowski naprawdê mocno siê zdenerwowa³. "Zdrada idea³ów".
http://www.twojamuza.pl/index.php?w=6&id=852&g=11
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #427 :
Styczeń 15, 2011, 18:41:33 »
Mam ambiwalentne odczucia co do tego artykuÂłu i czujĂŞ zaÂżenowanie po jego przeczytaniu...
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #428 :
Styczeń 15, 2011, 18:47:00 »
SzukaÂłam tego artykuÂłu wczeÂśniej, ale nie znalazÂłam - dziĂŞki.
SÂłuszaÂłam, Âże jest bardzo zjadliwy, wiĂŞc spodziewaÂłam siĂŞ najgorszego. Jest parĂŞ mocnych stwierdzeĂą; dobrze mieĂŚ jakieÂś dowody, a nie tylko wewnĂŞtrzne przekonanie, publikujÂąc coÂś takiego, bo moÂżna naraziĂŚ siĂŞ na nieprzyjemnoÂści...
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #429 :
Styczeń 15, 2011, 18:51:19 »
ArtykuÂł wÂłaÂściwie potwierdza wszystkie nasze wÂątpliwoÂści. Nie czujĂŞ w nim zjadliwoÂści, raczej prawdĂŞ - kawa na ÂławĂŞ.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #430 :
Styczeń 15, 2011, 23:11:58 »
CzytajÂąc ten artykuÂł mam trochĂŞ wraÂżenie, Âże widzĂŞ forum TVP.
"Obecne wyniki pokazaÂły, Âże poprzednie skÂłady sĂŞdziowskie byÂły lepsze, chociaÂż czĂŞsto nie wszystkich zadowalaÂły".
Nie sÂądzĂŞ, ja ten Konkurs zapamiĂŞtam na caÂłe Âżycie, byÂł zupeÂłnie wyjÂątkowy, czego nie mogĂŞ powiedzieĂŚ o dwĂłch poprzednich, ktĂłre bardzo blado siĂŞ u mnie zapisaÂły, (ten z 95 roku byÂł moim pierwszym, wtedy jeszcze sÂłuchaÂłam Chopina nie wykonaĂą).
Zapewne artykuÂł ten spodoba siĂŞ siĂŞ 90% forumowiczĂłw, poniewaÂż wychwala Wundera, tylko Âże jak siĂŞ pewnie orientujecie, nie wszyscy widzÂą w nim ucieleÂśnienie ducha chopinowskiego, do ktĂłrego wzdycha autor: duÂżo mamy opinii.
Szczerze mĂłwiÂąc uwaÂżam, Âże do kaÂżdego kompozytora trzeba mieĂŚ "specjalny talent", albo po prostu mieĂŚ talent.
Konkursowi najlepiej sÂłuÂży wyÂłanianie ciekawych pianistĂłw, nie reprodukowanie polskiej szkoÂły.
OskarÂżanie JasiĂąskiego o dawanie lekcji Awdiejewej to niesmaczna przesada.
Co to znaczy, Âże AH znalazÂł siĂŞ w jury w sposĂłb "naturalny"? Przez osmozĂŞ czy jak?
Tak dla równowagi przytoczê opiniê Doroty Szwarcman, która bardzo wysoko ceni Awdiejew¹ a o Wunderze twierdzi³a, ¿e nie powinien znaleŸÌ siê w finale. Przepraszam za ten wtrêt, uwa¿am ¿e mia³ do tego prawo, tylko chcê zneutralizowaÌ jednostronnoœÌ.
Ogólnie, ten dosyÌ skwaszony chyba cz³owiek musia³ sobie ul¿yÌ, ¿e nie wygra³ jego faworyt. A przede wszystkim nie czytam w tym artykule niczego o czym bym ju¿ nie s³ysza³a (chocia¿ kilka osobistych domys³ów autora te¿ jest, ale przepraszam ja te¿ takowe posiadam).
Cytat: Allegra Styczeń 15, 2011, 17:46:10
Zapytany o najwa¿niejsz¹ i najtrudniejsz¹ kwestiê w muzyce, odpowiedzia³ "Po przetworzeniu tysiêcy, tysiêcu nut, osi¹gn¹Ì w koùcu prostotê".
Szkoda, ¿e nie mam pod rêk¹ ksi¹¿ki, ale jeœli dobrze sobie przypominam Chopin stwierdzi³ coœ takiego mówi¹c o Liszcie, to by³oby bardzo ciekawe.
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 23:19:21 wysłane przez Ola83
»
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #431 :
Styczeń 15, 2011, 23:27:37 »
Jeszcze raz przepraszam fanów Bo¿anowa - okreœlenie sprawny pianista nie ma w mojej nomenklaturze wydŸwiêku pejoratywnego. Doceniam du¿e mo¿liwoœci, doceniam œwietn¹ motorykê, mo¿liwoœci wydobywania z fortepianu potê¿nego dŸwiêku (czêsto jednak zbyt agresywnego), ale nie widzê go w tym repertuarze. Dla mnie w muzyce Bo¿anowa brakowa³o zaœpiewu Chopina. Nie kojarzy mi siê z t¹ poetyk¹. Mo¿e Rachmaninow, mo¿e Beethoven. Nie wiem, po prostu nie wiem co powinien graÌ. Wiem, ¿e nie Chopina. Przyznam nawet, ¿e mia³ ³adne momenty - te mia³a tak¿e Avdiejewa. Jego zachowanie jest mi obojêtne - jeœli chodzi o mimikê, sposób siedzenia przy fortepianie, w³asne krzes³o. Nie oceniam go te¿ przez pryzmat zachowania po og³oszeniu wyników. Mia³ prawo daÌ wyraz w³asnym uczuciom i zaprotestowaÌ przeciwko werdytkowi jury, choÌ w moim przekonaniu bardziej spektakularnie uczyni³by to wychodz¹c na scenê i porywaj¹c za sob¹ publicznoœÌ - bo ta przecie¿ od pocz¹tku mu sprzyja³a. I tu muszê zreszt¹ uchyliÌ przed Bo¿anowem czapki - potrafi perfekcyjnie nawi¹zaÌ kontakt z widowni¹.
I obiecujê wys³ucham go jeszcze raz a mo¿e wiele razy. Mo¿e coœ zgubi³am, czegoœ nie dostrzeg³am. Obawiam siên jednak, ¿e zdania nie zmieniê. Do innych wykonawców têskniê ci¹gle i mog³aby w kó³ko s³uchaÌ ich wykonaù. Do Bo¿anowa - nie.
Mozart! Odczucia co do Julianny mam podobne. A jej sÂłuchaÂłam mnĂłstwo razy. SÂądziÂłam przez pewien czas, Âże to moÂże ta nieszczĂŞsna Yamaha, ale byli tacy, ktĂłrzy okieÂłznali ten instrument i brzmiaÂł pod poduszkami ich palcĂłw piĂŞknie.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #432 :
Styczeń 15, 2011, 23:41:22 »
Anelik nikt Tobie nie "kaÂże" zmieniaĂŚ zdania
. Ja go widzĂŞ we wszystkim co zechce zagraĂŚ, bo on naleÂży do tych ktĂłrych przychodzi siĂŞ sÂłuchaĂŚ ze wzglĂŞdu na to, Âże grajÂą, a nie co grajÂą (Rachmaninowa i Beethovena gra), a Chopina graĂŚ bĂŞdzie, bo to jeden z jego ulubionych kompozytorĂłw (i podobnie jak Kenner (raz jeszcze) uwaÂżam, Âże bĂŞdzie waÂżnÂą postaciÂą w tej dziedzinie).
(DÂźwiĂŞk miaÂł nieco sforsowany tylko w Koncercie moim zdaniem (ale juÂż nie w Katowicach), poza tym jego dÂźwiĂŞk jest niezrĂłwnany).
BiorĂŞ go z caÂłym dobrodziejstwem inwentarza, podobnie jak Horowitza (ktĂłry czasem mnie nieÂźle denerwuje).
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 23:51:27 wysłane przez Ola83
»
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #433 :
Styczeń 15, 2011, 23:57:52 »
Cytat: Ola83 Styczeń 15, 2011, 23:11:58
Co to znaczy, Âże AH znalazÂł siĂŞ w jury w sposĂłb "naturalny"? Przez osmozĂŞ czy jak?
MoÂże przez pÂączkowanie?
CzyÂżby chodziÂło o to, Âże p. Harasiewicz byÂł w jury kolejny raz? A moÂże o to, Âże to polski laureat, a p. Dybowski postuluje 1/3 PolakĂłw w jury?
PS. PrzeczytaÂłam wÂłaÂśnie kolejny raz wywiad Teresy ToraĂąskiej z Harasiewiczem "Fortepiany szybko sie starzejÂą". ÂŚwietny.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #434 :
Styczeń 16, 2011, 00:09:59 »
1/3? PrzecieÂż byÂło czworo PolakĂłw w Jury.
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
40