Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 40   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 175982 razy)
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #450 : Styczeñ 17, 2011, 11:56:10 »

Bo¿anow??  Raczej Chozajnow, ale sprzeczaæ siê nie bêdê 

Kontekstu dla Chozjajnowa trzeba chyba szukaæ w pianistyce rosyjskiej po³owy., II po³. XX wieku, na pewno nie w Friedmanie i manierach polskich pianistów pianistów ur. w XIX w. (nie mówiê, ¿e Bo¿anow te maniery stosowa³, bo nie mia³ takich rubat jak Paderewski: z pamiêci piszê, bo tego ostatniego to nie bardzo s³ucham; rêce te¿ mu siê chyba nie roz³azi³y, ale ju¿ jakie¶ kontrasty dynamiczne czy agogiczne to mo¿e da³oby siê znale¼æ, nie jestem jednak pianistk± i dok³adnej tego typu analizy nie mogê siê podj±æ). W sumie Horowitz te¿ urodzi³ siê w Rosji, ale to "ostatni Mochikanin" tego w³a¶nie pokolenia. Z Bo¿anowem oczywi¶cie jest tak, ¿e on mo¿e siê z dawnymi rzeczami kojarzyæ, ale to i tak przefiltrowanie jest przez wspó³czesno¶æ, a przede wszystkim przez jego w³asn± osobê (mo¿na porównaæ nagrania np. Horowitza Poloneza-Fantazji, czy Friedmana Poloneza B-dur czy Mazurka cis-moll op. 41, to co mówiê stanie siê wtedy jasne). W sumie jest bardzo osobny.
Wracaj±c jeszcze do Friedmana, on posuwa³ siê nawet do dodawania nut i zmian harmonicznych. Hofmann, którego pan Dybowski nie wymieni³, ale mogê siê za³o¿yæ, ¿e równie¿ jest jego ulubieñcem, chyba mia³ te¿ jakie¶ tego typu "grzeszki" na sumieniu. W ró¿nym stopniu tych wymienionych pianistów znam i s³ucham, ale wiem ¿e pojawienie siê któregokolwiek na Konkursie (poza Rubinsteinem) wywo³a³oby co najmniej du¿e zdziwienie (chodzi mi oczywi¶cie o ich grê, a nie o to, ¿e który¶ zmartwychwsta³). Zupe³nie nie rozumiem stanowiska pana Dybowskiego.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2011, 12:00:29 wys³ane przez Ola83 » Zapisane
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #451 : Styczeñ 17, 2011, 12:31:10 »

Poprawka: na Ukrainie siê Vladimir urodzi³, ale wtedy to przecie¿ Rosja.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2011, 12:32:48 wys³ane przez Ola83 » Zapisane
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #452 : Styczeñ 17, 2011, 20:02:11 »

Nie bardzo podobaj± mi siê mazuki Fei-Fei Dong. Mylê siê, czy jest tam co¶ nie tak? Mo¿e znów s³ucham za du¿o i mam przesyt i dziury w ca³ym szukam. Mam wra¿enie, ¿e s± jakie¶ p³askie. Ma³o klimatu mazurkowego, nie ta dynamika. Mo¿e kto¶ przes³ucha³by i podzieli³ siê ze mn± swoimi uwagami? 
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #453 : Styczeñ 28, 2011, 11:11:45 »

Migawki z tournee laureatów po Japonii (strona japoñska w t³umaczeniu z google )

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ja&u=http://ja-pianist.seesaa.net/category/4356799-1.html&ei=IIhCTfKLGMSSswaS-dW0Dg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCwQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dja-pianist.seesaa.net/category/4356799-1.html%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_ja%26biw%3D1899%26bih%3D895%26tbs%3Dlr:lang_1ja,qdr:w%26prmd%3Divns
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #454 : Styczeñ 28, 2011, 12:36:30 »

Dziêki, Allegro! Sk±d ty wygrzebujesz te wspania³o¶ci?  Chichot
¦wietna sprawa!
A t³umaczenie powala na kolana:)))
Vunda Golf Inn drugi co do wielko¶ci )))  Vunda uzyskano z t³umu entuzjastycznych zwolenników w Warszawie:))
Genyushasu gra drewno martwe a-moll )
Dumont wydaje siê w¶ród wiêcej ni¿ chêtnych i pe³na graæ z duchem ))
Trifonov gra Mazurek C dur w Rondo wiatr a Lily Anna "Funeral" 35 sztuk ))

Pop³aka³am siê:))))
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #455 : Styczeñ 28, 2011, 13:31:26 »

Aleksias, bratnia duszo, wiedzia³am, ¿e Ci sie spodoba! Spoko

Taka mam dociekliw± naturê - lubie podr±¿yæ, a internet to prawdziwa skarbnica "wiedzy" wszelakiej.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #456 : Styczeñ 28, 2011, 19:44:52 »

Allegro, dziêki za ciekawostkê, a t³umaczenie faktycznie rozweselaj±ce, Hojainofu, Paveu Vakaretsui  Chichot

Wyczyta³am w gazecie (syn kupuje dla dobrze zredagowanego dodatku telewizyjnego), ¿e do 1 lutego trwa plebiscyt na wydarzenie roku 2010, a jednym z piêciu nominowanych wydarzeñ jest NASZ KONKURS, bêd±cy aktualnie ciut ciut za pierwszym miejscem (otwarcie CN "Kopernik"). Plebiscyt nazywa siê WDECHY 2010, a na XVI Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina mo¿na zag³osowaæ wysy³aj±c SMS pod numer 71007 (1,23, s± jakie¶ nagrody) o tre¶ci WDECHY 15 IMIÊ NAZWISKO, bez polskich znaków, z zachowaniem spacji.

www.wdechy.pl
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #457 : Luty 11, 2011, 20:46:59 »

Czy kto¶ juz widzia³ nasz± Juliannê na estradzie, przy fortepianie w piêknej sukni? Jesli nie, to oto jest wreszcie okazja 

http://www.youtube.com/watch?v=956D43F9Bmk&feature=related

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #458 : Luty 11, 2011, 20:54:38 »

Ktos slusznie zauwazyl, ze Afdjejewa ma "..She has an amazing time fluency".
No i sukienka bardzo bardzo. No i to co w sukience raczej wporzo
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #459 : Luty 11, 2011, 20:57:30 »

Lecz nie wszystko mi sie podoba (w grze)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #460 : Luty 11, 2011, 21:02:59 »

Ktos swietnie zauwazyl "Yamaha...Yuck, Yulianna...YUM!!"
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #461 : Luty 12, 2011, 01:11:47 »

To film jeszcze z przed konkursu, muszê powiedzieæ, ¿e polubi³em jej wykonanie ballady (i móg³bym przysi±c ¿e kiedy¶ ten filmik tu umieszcza³em - i nie mówiê tego po to, ¿eby siê licytowaæ). Chcia³bym wys³uchaæ Ballady G-moll w jej wykonaniu na ¿ywo, bo tutaj jako¶æ d¼wiêku jest nie najlepsza ... mo¿e jeszcze na innym fortepianie ... niemniej koncepcja Awdeewej przypad³a mi do gustu - silna, zdecydowana i równo zagrana opowie¶æ.

A co do sukienki ... jak dla mnie lepiej wygl±da³a w ¿akiecie, zbyt strojna suknia j± postarza...
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #462 : Kwiecieñ 17, 2011, 12:40:45 »

Okazja, by reaktywowaæ ukochany w±tek.  Chichot

Wczoraj po 15 w³±czy³em Dwójkê. Us³ysza³em koñcowy fragment Scherza z Sonaty h-moll Chopina. Od razu rozpozna³em wykonawcê - konkursowy bohater Evgenij Bozhanov. Rozpoczê³o sie Largo. Grane nieco inaczej, ni¿ podczas konkursu (mam jego konkursowe nagrania na CD, wiêc bardzo czêsto je ods³uchiwa³em), bez tak wyra¼nych kontrastów dynamicznych. Ale cóz to by³o za Largo... Dos³ownie wbi³o mnie w fotel. To by³a metafizyka, Largo pe³ne najg³êbszych prze¿yæ; romantyczne uniesienie. Poczu³em, ¿e muzyka przenosi mnie w lepsze "rejony" ducha. Po prostu magiczna interpretacja - bardzo powolna, eksponuj±ca ka¿dy d¼wiêkowy szczegó³. Rzec by mo¿na - perfekcyjna. Z typowymi dla Bozhanova swobodnie potraktowanymi kontrapunktami w lewej rêce.

Fina³ ju¿ mniej zachywcajacy - trochê nie rozumiem tych napiêæ, zatrzymywania biegu akcji. Uogólniaj±c, na pewno interpretacja jest bardzo ciekawa, oryginalna, po prostu - inna ni¿ wszystkie. Polecam p³ytê (choæ sam jej jeszcze nie mam).

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #463 : Kwiecieñ 17, 2011, 23:02:12 »

Ja te¿ jeszcze nie kupi³am niebieskiej p³ytki Jewgienija - na pierwszy ogieñ idzie Lukas, który przyje¿d¿a w maju, wiêc p³ytka musi byæ gotowa na autograf Natomiast skusi³a mnie audycja w Dwójce i zamówi³am w Empiku tê jego wcze¶niej nagran± p³ytê. Skoro pan Miklaszewski twierdzi, ¿e jest bardzo dobrze nagrana, i nie szczêdzi pochwa³ co do szlachetno¶ci stylu, przepiêknego d¼wiêku, lekko¶ci gry, piêknego prowadzenia melodii (czego chcieæ wiêcej ), na pewno warto j± mieæ. (BTW, Miklaszewski te¿ oczarowany Scherzem:) - ha, nic dziwnego, chyba wszyscy byli¶my oczarowani Chichot)) Jak dojdzie, spróbujê co¶ z niej powrzucaæ na YT
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #464 : Kwiecieñ 18, 2011, 21:53:40 »

Tak, on nas wszystkich chyba oczarowa³.

S³ysza³em dzi¶ w TVP1, ¿e w³a¶nie ukaza³y siê p³yty z owej serii "pomó¿my Japonii". Kupujemy!    Rzadka okazja, by kupiæ p³ytê z Harasiewiczem.

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher animilkowo kalinowatyper mini-land twistedgamers