Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176498 razy)
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #180 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 11:17:54 »
ja podobnie jak nasz Administrator ods³uchujê sobie nagrañ konkursowych. S³ucham w³asnie koncertu e w wykonaniu Wundera. Jednak chyba jemu nale¿a³a siê I nagroda, juz sam nie wiem. ¦ci±gn±³em sobie wszystkie opublikowane (20) p³ytki z Kroniki Konkursowej na dysk (tak na wszelki wypadek, jakby TVP Kultura to usunê³a) i sobie w wolnej chwili przenoszê siê w inny wymiar. Mój kolega - wspó³pracownik te¿ teraz s³ucha i te¿ zauwa¿a, ¿e to jest "niebiañska muzyka".
http://franzschubert.pl
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #181 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 12:48:00 »
Te¿ nie chcia³abym siê motaæ w my¶lach o tym kto, komu i za jak± korzy¶æ. Walczê ze spiskowymi teoriami dziejów tak bardzo rozpowszechnionymi apropos ró¿nych wydarzeñ ale... Z pasj± ogl±dam ³y¿wiarstwo figurowe i widzê od lat jak wygrywaj± nie zawsze ci, którzy na to najbardziej zas³uguj±. Dlaczego? Có¿ - jeden raz zaledwie uda³o siê pods³uchaæ rozmowê sêdziów, którzy umawiali siê, by nawzajem "popieraæ" zawodników swoich krajów. Wyrzucono ich czy te¿ zawieszono ale w efekcie - a nie mam co do tego w±tpliwo¶ci - wyeliminowano tych jedynie, którzy po prostu byli ma³o ostro¿ni. Dawno temu uczestniczy³am w olimpiadach jêzyka polskiego w ramach których pisa³o siê prace pisemne. Widzia³am - bo nawet nie zadbano o to, by siê z tym ukrywaæ - jak przedstawiciele komisji pomagali wybrañcom pisaæ te prace. Nie pomagali swoim uczniom ale ... uczniom swoich kolegów, któzy potem - ale¿ zaskoczenie! - przechodzili dalej podczas, gdy masa zdolnych dzieciaków nie. By³y konkursy chórów, na których wygrywa³ chór X bo musia³ i konkursy pianistyczne, na których jeden dzieciak przegrywa³, bo nie by³ wychowankiem prof. Y. Celowo opisa³am skrajno¶ci - te z bardzo wysokiej, mistrzowskiej pó³ki i te malutkie, codzienne. £±czy je jedno - w dziedzinach, gdzie ocena do pewnego stopnia jest niewymierna a kryteria nieostre, czy to konkurs chopinowski czy to gimnastyka artystyczna, ³y¿wiarstwo, olimpiada polonistyczna, konkurs piosenki harcerskiej lub Gminny Konkurs Na Najpiêkniejszy Na ¦wiecie Ogródek Przydomowy, zawsze znajd± siê ludzie, którzy wygraj±, bo s± "krewnymi i znajomymi królika".
Nie wiem czy tak by³o na Konkursie Chopinowskim, wolê my¶leæ, ¿e nie. NIe mo¿na tego jednak wcale wykluczyæ. A fortepian Yamaha i tak by³ fatalny.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #182 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 13:01:10 »
I brzêcza³ jak cymba³y Jankiela, najbardziej w 5 i 6 oktawie
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #183 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 13:02:04 »
Ja sie ju¿ pogodzilam, chocia¿ nie przysz³o mi to ³atwo. I tak, nie laureatka pierwszej nagrody podoba³a mi siê najbardziej! Na nasze szczê¶cie, wolno nam czuæ inaczej ni¿ okre¶li³o to jury. Co by nie powiedzieæ o werdykcie, by³o to wielkie i rzadkie ¶wiêto muzyki! Tego nam nikt nie odbierze, wiêc czekajmy spokojnie do 2015 roku.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #184 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 15:38:10 »
Ha. Tak mnie dzi¶ rano te¿ nasz³a my¶l, czy producent fortepianu nie wp³ywa³ na werdykt. Patrz±c od tej strony, czyli samego instrumentu, to Awdiejewa nie mia³a w nim sojusznika... A jednak - w przeciwieñstwie do wielu innych - by³a w stanie nad nim panowaæ tak, ¿e jego dudnienie i brzêczenie nie psu³y jej wystêpów. To naprawdê spory plus dla niej. Co i tak nie zmienia faktu, ¿e... niewa¿ne, nie bêdê siê powtarza³
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
skrzypczatka
Go¶æ
«
Odpowiedz #185 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 16:06:44 »
Cytat: Monika_Aleksandra Pa¼dziernik 26, 2010, 13:01:10
I brzêcza³ jak cymba³y Jankiela, najbardziej w 5 i 6 oktawie
nawet domniemany 'kontrakt' z Julk± ich nie uratuje. Z pustego i Salomon nie naleje
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #186 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 15:24:35 »
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8586396,Szef_jury_Konkursu_Chopinowskiego_uczyl_Awdiejewa.html
I co wy na to?
Moim zdaniem to robienie afery z niczego, a ¶wiadczy tylko o tym, ¿e w mass-mediach konkurs Chopinowski jest przedstawiamy jedynie w kontek¶cie sensacji i afer. Jak pó³tora godziny zajêæ mo¿e ukszta³towaæ pianistê, zw³aszcza, ¿e rosjanka nie by³a jedyn± uczennic±. Natomiast z ca³ego zamieszania wyp³ywa jeden wniosek - takie rzeczy trzeba uregulowaæ przy nastêpnym konkursie, po co nara¿aæ siê na przykre oskar¿enia i niepotrzebne sensacje.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #187 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 15:47:13 »
Robienie dymu na si³ê. O ile dobrze pamiêtam, nawet sam przewodnicz±cy nie by³ zachwycony werdyktem. Fakt pozostaje faktem, ¿e zaistnia³ tu konflikt interesów i takie sytuacje powinny byæ raczej wykluczone. Nie s±dzê jednak, by mia³o to wp³yw na ostateczny werdykt, podobnie jak zmiana regu³ w ostatniej chwili. Nie da siê jednak ukryæ, ¿e tego typu rzeczy mog± stanowiæ podstawy dla ró¿nych domys³ów i teorii, w tym przypadku zapewne nies³usznych.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #188 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 15:51:13 »
No có¿, pasjonaci teorii spiskowych nie ¶pi± i wszêdzie szukaj± po¿ywki, tak wiêc i tutaj. Nie widzê nic ciekawego w tym, ¿e udziela³ lekcji Avdeevej, jak i nie dziwiê siê, ¿e inni jurorzy maj± swoich uczniów. A kto ma wyst±piæ, jak nie uczniowie najlepszych pianistów i znawców?
Oburza mnie fakt zaistnienia Konkursu Chopinowskiego w mediach, jedynie za przyczyn± podejrzeñ o afery i nieczysto¶ci. Do czego jeszcze posun± siê niektórzy? Co jeszcze zostanie dotkniête brudnymi ³apami?!
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #189 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 18:59:54 »
Domniemania, ¿e kto¶, co¶, komu¶ zawsze powstaj±, kiedy regu³y nie s± jasne lub ... gdy zmienia siê piêæ po dwunastej zasady oceny - jak zrobili to jurorzy podczas konkursu. Mo¿e to nieelegancko snuæ teorie na temat przyczyn zwyciêstwa Avdiejevej z nie³adnym podtekstem w tle - a niektóre wypowiedzi internautów s± zdecydowanie poni¿ej jakichkolwiek standardów - ale jurorzy sami tego piwa nawarzyli.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #190 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 19:06:10 »
Dzisiaj mo¿e bêdzie wynik prawdy...S³uchajmy wiêc..
http://www.franzschubert.pl/
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #191 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 19:50:11 »
WIELKI BEETHOVEEN
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #192 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 20:51:43 »
Pozwoli³em sobie przenie¶æ wszystkie posty dot. koncertu zwyciê¿czyni konkursu do odpowiedniego w±tku:
http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=33.0
My¶lê, ¿e w jednym miejscu ³atwiej bêdzie siê dyskutowaæ na ten temat ni¿ w dwóch ró¿nych w±tkach
smarkula
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 27
A¶ka
«
Odpowiedz #193 :
Pa¼dziernik 30, 2010, 01:12:35 »
Mo¿e trochê nie na miejscu,ale oryginalnie kto¶ zobrazowa³ tegoroczny wynik i przebieg konkursu chopinowskiego:
http://komixxy.pl/320377/Chopin-story
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #194 :
Listopad 02, 2010, 12:04:39 »
Zaczynam doceniaæ warto¶æ gry Wakarecego. Wczoraj po¶wiêci³em trochê czasu na ponownym przes³uchaniu kilka razy jego recitalu. Wykonanie ballady g-moll uwa¿am na prawdê za bardzo ciekawe. Wydobywa³ w niej d¼wiêki w taki sposób, ¿e zastanawia³em siê czy to jest zgodne z zapisem nutowym - mam na my¶li koñcow± czê¶æ utworu. Pani Kozubek pewnie by powiedzia³a, ¿e za bardzo "wydziwia³" i pewnie by mia³a racjê. Z drugiej strony, je¶li s³yszy siê ten utwór 3000-czny raz, to w³a¶nie na takie szczegó³y zwracam uwagê.
Doceni³em te¿ grê Bu³gara Bo¿anowa i stawiam tezê, ¿e by³ to najlepiej kszta³tuj±cy brzmienie pianista na tym konkursie. Trochê siê zgrywa³ w odegraniu sonaty (chyba wcze¶niej ogl±da³ nagranie Cypriena Katsarisa - porównajcie miny twarzy w poszczególnych momentach) i jak na mój gust za bardzo poszed³ w kierunku pokazania siebie, swojej na dany moment interpretacji.
Teraz ju¿ wiem, jak ciê¿kie zadanie mia³o jury i nie wiem czy mu sprostali, bo rzeczywi¶cie te ocenianie za szybko trwa³o. Jurorzy powinni mieæ dostêp do powtórnego przes³uchania i mo¿e mieli.
Nie mogê zapomnieæ o koncercie e-moll Wundera oraz o jego wspó³pracy (czasem odnosi³em wra¿enie, ¿e dobrej zabawy i troszkê aktorstwa ) z Antonim Witem.
Aha. Przes³ucha³em etiudê Gracjana Szymczaka - rzeczywi¶cie nieszczê¶liwie mu to wysz³o.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...
40