Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 185821 razy)
suÂłek
Ekspert
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #180 :
Październik 26, 2010, 11:17:54 »
ja podobnie jak nasz Administrator ods³uchujê sobie nagraù konkursowych. S³ucham w³asnie koncertu e w wykonaniu Wundera. Jednak chyba jemu nale¿a³a siê I nagroda, juz sam nie wiem. Œci¹gn¹³em sobie wszystkie opublikowane (20) p³ytki z Kroniki Konkursowej na dysk (tak na wszelki wypadek, jakby TVP Kultura to usunê³a) i sobie w wolnej chwili przenoszê siê w inny wymiar. Mój kolega - wspó³pracownik te¿ teraz s³ucha i te¿ zauwa¿a, ¿e to jest "niebiaùska muzyka".
http://franzschubert.pl
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #181 :
Październik 26, 2010, 12:48:00 »
Te¿ nie chcia³abym siê motaÌ w myœlach o tym kto, komu i za jak¹ korzyœÌ. Walczê ze spiskowymi teoriami dziejów tak bardzo rozpowszechnionymi apropos ró¿nych wydarzeù ale... Z pasj¹ ogl¹dam ³y¿wiarstwo figurowe i widzê od lat jak wygrywaj¹ nie zawsze ci, którzy na to najbardziej zas³uguj¹. Dlaczego? Có¿ - jeden raz zaledwie uda³o siê pods³uchaÌ rozmowê sêdziów, którzy umawiali siê, by nawzajem "popieraÌ" zawodników swoich krajów. Wyrzucono ich czy te¿ zawieszono ale w efekcie - a nie mam co do tego w¹tpliwoœci - wyeliminowano tych jedynie, którzy po prostu byli ma³o ostro¿ni. Dawno temu uczestniczy³am w olimpiadach jêzyka polskiego w ramach których pisa³o siê prace pisemne. Widzia³am - bo nawet nie zadbano o to, by siê z tym ukrywaÌ - jak przedstawiciele komisji pomagali wybraùcom pisaÌ te prace. Nie pomagali swoim uczniom ale ... uczniom swoich kolegów, któzy potem - ale¿ zaskoczenie! - przechodzili dalej podczas, gdy masa zdolnych dzieciaków nie. By³y konkursy chórów, na których wygrywa³ chór X bo musia³ i konkursy pianistyczne, na których jeden dzieciak przegrywa³, bo nie by³ wychowankiem prof. Y. Celowo opisa³am skrajnoœci - te z bardzo wysokiej, mistrzowskiej pó³ki i te malutkie, codzienne. £¹czy je jedno - w dziedzinach, gdzie ocena do pewnego stopnia jest niewymierna a kryteria nieostre, czy to konkurs chopinowski czy to gimnastyka artystyczna, ³y¿wiarstwo, olimpiada polonistyczna, konkurs piosenki harcerskiej lub Gminny Konkurs Na Najpiêkniejszy Na Œwiecie Ogródek Przydomowy, zawsze znajd¹ siê ludzie, którzy wygraj¹, bo s¹ "krewnymi i znajomymi królika".
Nie wiem czy tak byÂło na Konkursie Chopinowskim, wolĂŞ myÂśleĂŚ, Âże nie. NIe moÂżna tego jednak wcale wykluczyĂŚ. A fortepian Yamaha i tak byÂł fatalny.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #182 :
Październik 26, 2010, 13:01:10 »
I brzĂŞczaÂł jak cymbaÂły Jankiela, najbardziej w 5 i 6 oktawie
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #183 :
Październik 26, 2010, 13:02:04 »
Ja sie juÂż pogodzilam, chociaÂż nie przyszÂło mi to Âłatwo. I tak, nie laureatka pierwszej nagrody podobaÂła mi siĂŞ najbardziej! Na nasze szczĂŞÂście, wolno nam czuĂŚ inaczej niÂż okreÂśliÂło to jury. Co by nie powiedzieĂŚ o werdykcie, byÂło to wielkie i rzadkie ÂświĂŞto muzyki! Tego nam nikt nie odbierze, wiĂŞc czekajmy spokojnie do 2015 roku.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #184 :
Październik 26, 2010, 15:38:10 »
Ha. Tak mnie dziÂś rano teÂż naszÂła myÂśl, czy producent fortepianu nie wpÂływaÂł na werdykt. PatrzÂąc od tej strony, czyli samego instrumentu, to Awdiejewa nie miaÂła w nim sojusznika... A jednak - w przeciwieĂąstwie do wielu innych - byÂła w stanie nad nim panowaĂŚ tak, Âże jego dudnienie i brzĂŞczenie nie psuÂły jej wystĂŞpĂłw. To naprawdĂŞ spory plus dla niej. Co i tak nie zmienia faktu, Âże... niewaÂżne, nie bĂŞdĂŞ siĂŞ powtarzaÂł
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
skrzypczatka
Gość
«
Odpowiedz #185 :
Październik 26, 2010, 16:06:44 »
Cytat: Monika_Aleksandra Październik 26, 2010, 13:01:10
I brzĂŞczaÂł jak cymbaÂły Jankiela, najbardziej w 5 i 6 oktawie
nawet domniemany 'kontrakt' z JulkÂą ich nie uratuje. Z pustego i Salomon nie naleje
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #186 :
Październik 29, 2010, 15:24:35 »
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8586396,Szef_jury_Konkursu_Chopinowskiego_uczyl_Awdiejewa.html
I co wy na to?
Moim zdaniem to robienie afery z niczego, a œwiadczy tylko o tym, ¿e w mass-mediach konkurs Chopinowski jest przedstawiamy jedynie w kontekœcie sensacji i afer. Jak pó³tora godziny zajêÌ mo¿e ukszta³towaÌ pianistê, zw³aszcza, ¿e rosjanka nie by³a jedyn¹ uczennic¹. Natomiast z ca³ego zamieszania wyp³ywa jeden wniosek - takie rzeczy trzeba uregulowaÌ przy nastêpnym konkursie, po co nara¿aÌ siê na przykre oskar¿enia i niepotrzebne sensacje.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #187 :
Październik 29, 2010, 15:47:13 »
Robienie dymu na si³ê. O ile dobrze pamiêtam, nawet sam przewodnicz¹cy nie by³ zachwycony werdyktem. Fakt pozostaje faktem, ¿e zaistnia³ tu konflikt interesów i takie sytuacje powinny byÌ raczej wykluczone. Nie s¹dzê jednak, by mia³o to wp³yw na ostateczny werdykt, podobnie jak zmiana regu³ w ostatniej chwili. Nie da siê jednak ukryÌ, ¿e tego typu rzeczy mog¹ stanowiÌ podstawy dla ró¿nych domys³ów i teorii, w tym przypadku zapewne nies³usznych.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #188 :
Październik 29, 2010, 15:51:13 »
No có¿, pasjonaci teorii spiskowych nie œpi¹ i wszêdzie szukaj¹ po¿ywki, tak wiêc i tutaj. Nie widzê nic ciekawego w tym, ¿e udziela³ lekcji Avdeevej, jak i nie dziwiê siê, ¿e inni jurorzy maj¹ swoich uczniów. A kto ma wyst¹piÌ, jak nie uczniowie najlepszych pianistów i znawców?
Oburza mnie fakt zaistnienia Konkursu Chopinowskiego w mediach, jedynie za przyczynÂą podejrzeĂą o afery i nieczystoÂści. Do czego jeszcze posunÂą siĂŞ niektĂłrzy? Co jeszcze zostanie dotkniĂŞte brudnymi Âłapami?!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #189 :
Październik 29, 2010, 18:59:54 »
Domniemania, Âże ktoÂś, coÂś, komuÂś zawsze powstajÂą, kiedy reguÂły nie sÂą jasne lub ... gdy zmienia siĂŞ piĂŞĂŚ po dwunastej zasady oceny - jak zrobili to jurorzy podczas konkursu. MoÂże to nieelegancko snuĂŚ teorie na temat przyczyn zwyciĂŞstwa Avdiejevej z nieÂładnym podtekstem w tle - a niektĂłre wypowiedzi internautĂłw sÂą zdecydowanie poniÂżej jakichkolwiek standardĂłw - ale jurorzy sami tego piwa nawarzyli.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #190 :
Październik 29, 2010, 19:06:10 »
Dzisiaj moÂże bĂŞdzie wynik prawdy...SÂłuchajmy wiĂŞc..
http://www.franzschubert.pl/
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #191 :
Październik 29, 2010, 19:50:11 »
WIELKI BEETHOVEEN
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #192 :
Październik 29, 2010, 20:51:43 »
Pozwoli³em sobie przenieœÌ wszystkie posty dot. koncertu zwyciê¿czyni konkursu do odpowiedniego w¹tku:
http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=33.0
Myœlê, ¿e w jednym miejscu ³atwiej bêdzie siê dyskutowaÌ na ten temat ni¿ w dwóch ró¿nych w¹tkach
smarkula
Nowy uÂżytkownik
AÂśka
«
Odpowiedz #193 :
Październik 30, 2010, 01:12:35 »
MoÂże trochĂŞ nie na miejscu,ale oryginalnie ktoÂś zobrazowaÂł tegoroczny wynik i przebieg konkursu chopinowskiego:
http://komixxy.pl/320377/Chopin-story
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #194 :
Listopad 02, 2010, 12:04:39 »
Zaczynam doceniaÌ wartoœÌ gry Wakarecego. Wczoraj poœwiêci³em trochê czasu na ponownym przes³uchaniu kilka razy jego recitalu. Wykonanie ballady g-moll uwa¿am na prawdê za bardzo ciekawe. Wydobywa³ w niej dŸwiêki w taki sposób, ¿e zastanawia³em siê czy to jest zgodne z zapisem nutowym - mam na myœli koùcow¹ czêœÌ utworu. Pani Kozubek pewnie by powiedzia³a, ¿e za bardzo "wydziwia³" i pewnie by mia³a racjê. Z drugiej strony, jeœli s³yszy siê ten utwór 3000-czny raz, to w³aœnie na takie szczegó³y zwracam uwagê.
DoceniÂłem teÂż grĂŞ BuÂłgara BoÂżanowa i stawiam tezĂŞ, Âże byÂł to najlepiej ksztaÂłtujÂący brzmienie pianista na tym konkursie. TrochĂŞ siĂŞ zgrywaÂł w odegraniu sonaty (chyba wczeÂśniej oglÂądaÂł nagranie Cypriena Katsarisa - porĂłwnajcie miny twarzy w poszczegĂłlnych momentach) i jak na mĂłj gust za bardzo poszedÂł w kierunku pokazania siebie, swojej na dany moment interpretacji.
Teraz juÂż wiem, jak ciĂŞÂżkie zadanie miaÂło jury i nie wiem czy mu sprostali, bo rzeczywiÂście te ocenianie za szybko trwaÂło. Jurorzy powinni mieĂŚ dostĂŞp do powtĂłrnego przesÂłuchania i moÂże mieli.
Nie mogê zapomnieÌ o koncercie e-moll Wundera oraz o jego wspó³pracy (czasem odnosi³em wra¿enie, ¿e dobrej zabawy i troszkê aktorstwa ) z Antonim Witem.
Aha. PrzesÂłuchaÂłem etiudĂŞ Gracjana Szymczaka - rzeczywiÂście nieszczĂŞÂśliwie mu to wyszÂło.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...
40