Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 185821 razy)
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #180 : Październik 26, 2010, 11:17:54 »

ja podobnie jak nasz Administrator ods³uchujê sobie nagraù konkursowych. S³ucham w³asnie koncertu e w wykonaniu Wundera. Jednak chyba jemu nale¿a³a siê I nagroda, juz sam nie wiem. Œci¹gn¹³em sobie wszystkie opublikowane (20) p³ytki z Kroniki Konkursowej na dysk (tak na wszelki wypadek, jakby TVP Kultura to usunê³a) i sobie w wolnej chwili przenoszê siê w inny wymiar. Mój kolega - wspó³pracownik te¿ teraz s³ucha i te¿ zauwa¿a, ¿e to jest "niebiaùska muzyka".

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #181 : Październik 26, 2010, 12:48:00 »

TeÂż nie chciaÂłabym siĂŞ motaĂŚ w myÂślach o tym kto, komu i za jakÂą korzyœÌ. WalczĂŞ ze spiskowymi teoriami dziejĂłw tak bardzo rozpowszechnionymi apropos ró¿nych wydarzeĂą ale... Z pasjÂą oglÂądam ÂłyÂżwiarstwo figurowe i widzĂŞ od lat jak wygrywajÂą nie zawsze ci, ktĂłrzy na to najbardziej zasÂługujÂą. Dlaczego? Có¿ - jeden raz zaledwie udaÂło siĂŞ podsÂłuchaĂŚ rozmowĂŞ sĂŞdziĂłw, ktĂłrzy umawiali siĂŞ, by nawzajem "popieraĂŚ" zawodnikĂłw swoich krajĂłw. Wyrzucono ich czy teÂż zawieszono ale w efekcie - a nie mam co do tego wÂątpliwoÂści - wyeliminowano tych jedynie, ktĂłrzy po prostu byli maÂło ostroÂżni. Dawno temu uczestniczyÂłam w olimpiadach jĂŞzyka polskiego w ramach ktĂłrych pisaÂło siĂŞ prace pisemne.  WidziaÂłam - bo nawet nie zadbano o to, by siĂŞ z tym ukrywaĂŚ - jak przedstawiciele komisji pomagali wybraĂącom pisaĂŚ te prace. Nie pomagali swoim uczniom ale ... uczniom swoich kolegĂłw, ktĂłzy potem - aleÂż zaskoczenie! - przechodzili dalej podczas, gdy masa zdolnych dzieciakĂłw nie. ByÂły konkursy chĂłrĂłw, na ktĂłrych wygrywaÂł chĂłr X bo musiaÂł i konkursy pianistyczne, na ktĂłrych jeden dzieciak przegrywaÂł, bo nie byÂł wychowankiem prof. Y. Celowo opisaÂłam skrajnoÂści - te z bardzo wysokiej, mistrzowskiej pó³ki i te malutkie, codzienne. ÂŁÂączy je jedno - w dziedzinach, gdzie ocena do pewnego stopnia jest niewymierna a kryteria nieostre, czy to konkurs chopinowski czy to gimnastyka artystyczna, ÂłyÂżwiarstwo, olimpiada polonistyczna, konkurs piosenki harcerskiej lub Gminny Konkurs Na NajpiĂŞkniejszy Na ÂŚwiecie OgrĂłdek Przydomowy, zawsze znajdÂą siĂŞ ludzie, ktĂłrzy wygrajÂą, bo sÂą "krewnymi i znajomymi krĂłlika".
Nie wiem czy tak byÂło na Konkursie Chopinowskim, wolĂŞ myÂśleĂŚ, Âże nie. NIe moÂżna tego jednak wcale wykluczyĂŚ. A fortepian Yamaha i tak byÂł fatalny.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #182 : Październik 26, 2010, 13:01:10 »

I brzĂŞczaÂł jak cymbaÂły Jankiela, najbardziej w 5 i 6 oktawie
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #183 : Październik 26, 2010, 13:02:04 »

Ja sie juÂż pogodzilam, chociaÂż nie przyszÂło mi to Âłatwo. I tak, nie laureatka pierwszej nagrody podobaÂła mi siĂŞ najbardziej! Na nasze szczĂŞÂście, wolno nam czuĂŚ inaczej niÂż okreÂśliÂło to jury. Co by nie powiedzieĂŚ o werdykcie, byÂło to wielkie i rzadkie ÂświĂŞto muzyki! Tego nam nikt nie odbierze, wiĂŞc czekajmy spokojnie do 2015 roku.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #184 : Październik 26, 2010, 15:38:10 »

Ha. Tak mnie dziÂś rano teÂż naszÂła myÂśl, czy producent fortepianu nie wpÂływaÂł na werdykt. PatrzÂąc od tej strony, czyli samego instrumentu, to Awdiejewa nie miaÂła w nim sojusznika... A jednak - w przeciwieĂąstwie do wielu innych - byÂła w stanie nad nim panowaĂŚ tak, Âże jego dudnienie i brzĂŞczenie nie psuÂły jej wystĂŞpĂłw. To naprawdĂŞ spory plus dla niej. Co i tak nie zmienia faktu, Âże... niewaÂżne, nie bĂŞdĂŞ siĂŞ powtarzaÂł Chichot

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #185 : Październik 26, 2010, 16:06:44 »

I brzĂŞczaÂł jak cymbaÂły Jankiela, najbardziej w 5 i 6 oktawie

nawet domniemany 'kontrakt' z JulkÂą ich nie uratuje. Z pustego i Salomon nie naleje
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #186 : Październik 29, 2010, 15:24:35 »

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8586396,Szef_jury_Konkursu_Chopinowskiego_uczyl_Awdiejewa.html

I co wy na to?

Moim zdaniem to robienie afery z niczego, a œwiadczy tylko o tym, ¿e w mass-mediach konkurs Chopinowski jest przedstawiamy jedynie w kontekœcie sensacji i afer. Jak pó³tora godziny zajêÌ mo¿e ukszta³towaÌ pianistê, zw³aszcza, ¿e rosjanka nie by³a jedyn¹ uczennic¹. Natomiast z ca³ego zamieszania wyp³ywa jeden wniosek - takie rzeczy trzeba uregulowaÌ przy nastêpnym konkursie, po co nara¿aÌ siê na przykre oskar¿enia i niepotrzebne sensacje.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #187 : Październik 29, 2010, 15:47:13 »

Robienie dymu na si³ê. O ile dobrze pamiêtam, nawet sam przewodnicz¹cy nie by³ zachwycony werdyktem. Fakt pozostaje faktem, ¿e zaistnia³ tu konflikt interesów i takie sytuacje powinny byÌ raczej wykluczone. Nie s¹dzê jednak, by mia³o to wp³yw na ostateczny werdykt, podobnie jak zmiana regu³ w ostatniej chwili. Nie da siê jednak ukryÌ, ¿e tego typu rzeczy mog¹ stanowiÌ podstawy dla ró¿nych domys³ów i teorii, w tym przypadku zapewne nies³usznych.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #188 : Październik 29, 2010, 15:51:13 »

No có¿, pasjonaci teorii spiskowych nie œpi¹ i wszêdzie szukaj¹ po¿ywki, tak wiêc i tutaj. Nie widzê nic ciekawego w tym, ¿e udziela³ lekcji Avdeevej, jak i nie dziwiê siê, ¿e inni jurorzy maj¹ swoich uczniów. A kto ma wyst¹piÌ, jak nie uczniowie najlepszych pianistów i znawców?
Oburza mnie fakt zaistnienia Konkursu Chopinowskiego w mediach, jedynie za przyczynÂą podejrzeĂą o afery i nieczystoÂści. Do czego jeszcze posunÂą siĂŞ niektĂłrzy? Co jeszcze zostanie dotkniĂŞte brudnymi Âłapami?!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #189 : Październik 29, 2010, 18:59:54 »

Domniemania, Âże ktoÂś, coÂś, komuÂś zawsze powstajÂą, kiedy reguÂły nie sÂą jasne lub ... gdy zmienia siĂŞ piĂŞĂŚ po dwunastej zasady oceny - jak zrobili to jurorzy podczas konkursu. MoÂże to nieelegancko snuĂŚ teorie na temat przyczyn zwyciĂŞstwa Avdiejevej z nieÂładnym podtekstem w tle - a niektĂłre wypowiedzi internautĂłw sÂą zdecydowanie poniÂżej jakichkolwiek standardĂłw - ale jurorzy sami tego piwa nawarzyli. 
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #190 : Październik 29, 2010, 19:06:10 »

Dzisiaj moÂże bĂŞdzie wynik prawdy...SÂłuchajmy wiĂŞc..

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #191 : Październik 29, 2010, 19:50:11 »

WIELKI BEETHOVEEN

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #192 : Październik 29, 2010, 20:51:43 »

Pozwoli³em sobie przenieœÌ wszystkie posty dot. koncertu zwyciê¿czyni konkursu do odpowiedniego w¹tku: http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=33.0
Myœlê, ¿e w jednym miejscu ³atwiej bêdzie siê dyskutowaÌ na ten temat ni¿ w dwóch ró¿nych w¹tkach

smarkula
Nowy uÂżytkownik
*

AÂśka

« Odpowiedz #193 : Październik 30, 2010, 01:12:35 »

MoÂże trochĂŞ nie na miejscu,ale oryginalnie ktoÂś zobrazowaÂł tegoroczny wynik i przebieg konkursu chopinowskiego:
http://komixxy.pl/320377/Chopin-story

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #194 : Listopad 02, 2010, 12:04:39 »

Zaczynam doceniaÌ wartoœÌ gry Wakarecego. Wczoraj poœwiêci³em trochê czasu na ponownym przes³uchaniu kilka razy jego recitalu. Wykonanie ballady g-moll uwa¿am na prawdê za bardzo ciekawe. Wydobywa³ w niej dŸwiêki w taki sposób, ¿e zastanawia³em siê czy to jest zgodne z zapisem nutowym - mam na myœli koùcow¹ czêœÌ utworu. Pani Kozubek pewnie by powiedzia³a, ¿e za bardzo "wydziwia³" i pewnie by mia³a racjê. Z drugiej strony, jeœli s³yszy siê ten utwór 3000-czny raz, to w³aœnie na takie szczegó³y zwracam uwagê.
DoceniÂłem teÂż grĂŞ BuÂłgara BoÂżanowa i stawiam tezĂŞ, Âże byÂł to najlepiej ksztaÂłtujÂący brzmienie pianista na tym konkursie. TrochĂŞ siĂŞ zgrywaÂł w odegraniu sonaty (chyba wczeÂśniej oglÂądaÂł nagranie Cypriena Katsarisa - porĂłwnajcie miny twarzy w poszczegĂłlnych momentach) i jak na mĂłj gust za bardzo poszedÂł w kierunku pokazania siebie, swojej na dany moment interpretacji.
Teraz juÂż wiem, jak ciĂŞÂżkie zadanie miaÂło jury i nie wiem czy mu sprostali, bo rzeczywiÂście te ocenianie za szybko trwaÂło. Jurorzy powinni mieĂŚ dostĂŞp do powtĂłrnego przesÂłuchania i moÂże mieli.
Nie mogê zapomnieÌ o koncercie e-moll Wundera oraz o jego wspó³pracy (czasem odnosi³em wra¿enie, ¿e dobrej zabawy i troszkê aktorstwa ) z Antonim Witem.

Aha. PrzesÂłuchaÂłem etiudĂŞ Gracjana Szymczaka - rzeczywiÂście nieszczĂŞÂśliwie mu to wyszÂło.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 40   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers countrylife paktprzyjazni mini-land animilkowo