Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
30
31
[
32
]
33
34
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176320 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #465 :
Kwiecieñ 18, 2011, 22:09:54 »
Ja ju¿ j± te¿ na wszelki wypadek zamówi³am w Empiku, bo w mie¶cie nie mog³am siê dopytaæ - albo ju¿ by³y, albo nie wiadomo, kiedy bêd±:( W³a¶nie dzisiaj dosta³am zawiadomienie, ¿e serdecznie zapraszaj± po odbiór
No w³a¶nie - jak mi³o, ¿e wreszcie Mistrz siê pojawia na p³ycie. O tym jego najnowszym nagraniu nadal cisza- ale mia³o byæ wiosn±, a b±d¼ co b±d¼ wiosna dopiero siê zaczê³a:) Pewnie prêdzej doczekamy siê "ekskluzywnej" p³yty Ingolfa.
Zreszt± w ogóle wspania³y zestaw i utworów i wykonawców. Naprawdê fantastyczny pomys³.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #466 :
Kwiecieñ 19, 2011, 22:52:23 »
Tak, projekt p³ytowy Ingolfa dla DG kroi siê na wielk± skalê.
¦wiadcz± o tym np. "artystyczne" zdjêcia Wundera
von Patrick Walter
na facebooku, widzieli¶cie mo¿e?
Tak, tak, oto "the start of a fine career"...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #467 :
Kwiecieñ 20, 2011, 21:22:55 »
Tak, zdjêcia bardzo dobre, wysmakowane, z klas±. Cieszê siê - Ingolf zas³uguje na du¿± karierê
Recital w Gdañsku 28 maja, ju¿ za miesi±c:) Mo¿e do tego czasu wyjdzie te¿ ta p³yta.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #468 :
Kwiecieñ 23, 2011, 17:11:32 »
Dosta³em p³ytê "Solidarni z Japoni±".
Skromna, jak¿e wymowna oprawa graficzna. Cieszy ilo¶æ partnerów medialnych i organizatorów (patronat prezydenta RP). Wreszcie mogê pos³uchaæ Harasiewicza w mazurkach, jest te¿ piêkne wykonanie poloneza c-moll z op. 40 B. Hesse-Bukowskiej czy kilka etiud Olejniczaka (nagranie z konkursu chopinowskiego). Polecam Wam, piêkny prezent na ¶wiêta.
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #469 :
Kwiecieñ 23, 2011, 17:55:06 »
Mazurki s± cudowne:) Zreszt± przecie¿ wiemy, od kogo Ingolf uczy³ siê, jak graæ mazurki, które tak przepiêknie wykona³ choæby na bis w Bydgoszczy:)) I ballada w wykonaniu Zimermana, oczywi¶cie wspania³a. A te 3 etiudy w wykonaniu Olejniczaka to prawdziwy rarytas - nie by³y nigdy dot±d wydane na p³ycie. Jednym s³owem p³yta-marzenie:)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #470 :
Kwiecieñ 28, 2011, 19:00:28 »
Na stronie NIFC archiwum wideo zosta³o fajnie podzielone na poszczególne utwory, a nie tylko na etapy, jak dotychczas, o wiele wygodniej. Ca³y czas zagl±dam i s³ucham, nie przechodzi nic a nic.
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #471 :
Kwiecieñ 28, 2011, 19:38:41 »
Cytat: xbw Kwiecieñ 28, 2011, 19:00:28
Na stronie NIFC archiwum wideo zosta³o fajnie podzielone na poszczególne utwory, a nie tylko na etapy, jak dotychczas, o wiele wygodniej. Ca³y czas zagl±dam i s³ucham, nie przechodzi nic a nic.
Otó¿ to, mam tak samo. Wykonañ by³o tak wiele, ¿e potrzeba du¿o czasu aby je spokojnie ods³uchaæ, odkryæ na nowo. NIFC wprowadzi³ bardzo fajn± zmianê, bo problem wcze¶niej nie polega³ nawet na tym, ¿e trzeba szukaæ utworu minuta po minucie. Nie da³o siê przeskoczyæ fragmentu dopóki klip nie za³adowa³ siê do danego fragmentu.
Co do moich przygód z archiwum. Od d³u¿szego czasu "katujê siê" Polonezem-Fantazj±. Pokocha³em ten utwór. Najpierw w wykonaniu Awdeewej, potem w ¶wietnym - pewnym i silnym - wykonaniu Bozhanowa a teraz (dopiero teraz) odkry³em ³agodno¶æ i delikatno¶æ Wundera. W planach mam jeszcze ods³uchanie tego utworu w interpretacjach Geniuszasa, Trifonova i Dumonta jednak moje przyswajanie wykonañ polega na wielokrotnym s³uchaniu jednej interpretacji - wrêcz do znudzenia tak wiêc zajmuje to trochê czasu.
Polubi³em czwart± balladê. Wcze¶niej dziwi³em siê, gdy na forum tworzono hipotetyczn± sk³adankê z dzie³ Chopina i na tapecie by³ temat - któr± balladê wybraæ? 1-sz± czy 4-t± ? Wcze¶niej nie mia³em dylematu, zdecydowanie g-moll a teraz najchêtniej umie¶ci³bym na takiej sk³adance obie - kosztem innych utworów, nawet mazurków do których jeszcze nie dotar³em.
Sonata h-moll - wci±¿ dylemat - czy Bozhanow czy Wunder? Od pocz±tku lubi³em wykonanie Julki, z tym ¿e ona gra³a sonatê b-moll z przepiêknym, dostojnym marszem ¿a³obnym (tekstowo prostym, lecz niezwykle skomplikowanym gdy trzeba zapanowaæ nad si³± d¼wiêku - w³a¶nie æwiczê ten utwór i pomimo, ¿e nie mylê klawiszy, nie brzmi on wcale).
Przede mn± jeszcze d³ugie godziny spêdzone w archiwum NIFC'u i na t± my¶l ju¿ siê cieszê....
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #472 :
Kwiecieñ 28, 2011, 19:46:10 »
Te¿ s³ucham w kó³ko jednego utworu, do momentu kiedy ju¿ nie mogê d³u¿ej. Ba, w przypadku utworów w czê¶ciach s³ucham w kó³ko jednej czê¶ci. A w archiwum jestem na etapie etiud, jednak bardzo warto by³o wybraæ siê na "etiudowy" popis Geniusasa na ¿ywo.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #473 :
Kwiecieñ 28, 2011, 20:15:07 »
Oj warto by³o, jeszcze jak
Ta zmiana to naprawdê bardzo mi³y gest ze strony NIFC. Faktycznie du¿e u³atwienie, bo przecie¿ nieczêsto mia³o siê czas na przes³uchanie ca³ego etapu. Mo¿e zreszt± mieli jakie¶ sygna³y od s³uchaczy, zwracaj±ce uwagê na tê niedogodno¶æ, w kazdym razie ¶wietnie, ¿e wziêli to pod uwagê.
Beatko, my¶lê, ¿e nigdy nam nie przejdzie:)
Co do sonaty, pokocha³am wykonanie Wundera od pierwszego s³uchania i tak ju¿ zosta³o
A Pat mnie przekona³ do gry Jewgienija jeszcze na starym forum:) pokazuj±c mi krok po kroku, jaki jest dobry; ale to chyba by³o nie tylko to: musia³am przyznaæ siê sama przed sob±, ¿e podoba mi siê niemal tak samo, jak Ingolf - a wszystko przez tê atmosferê konkursowej rywalizacji
Ka¿dy z nich ma swój pomys³ na tê sonatê, tak jak w ogóle na granie Chopina - dobrze, ¿e obaj s±
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #474 :
Kwiecieñ 28, 2011, 20:21:18 »
Hah, cieszê siê, ¿e Ciê do niego przekona³em, podziwiam tego pianistê...
Cytat: Aleksias Kwiecieñ 28, 2011, 20:15:07
(...) musia³am przyznaæ siê sama przed sob±, ¿e podoba mi siê niemal tak samo, jak Ingolf - a wszystko przez tê atmosferê konkursowej rywalizacji
Ka¿dy z nich ma swój pomys³ na tê sonatê, tak jak w ogóle na granie Chopina - dobrze, ¿e obaj s±
Ale tylko
niemal
!
Skrzypczatka napisa³a niegdy¶ o tym utworze: "wyciskacz ³ez".
Przed Pañstwem: Ingolf Wunder, Austria.
http://www.youtube.com/watch?v=_g5gkRapn90
Blog o muzyce:
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #475 :
Kwiecieñ 29, 2011, 08:38:31 »
Ja te¿ s³ucham w kó³ko!!! Najczê¶ciej przy pracy - ma³o mam takich chwil, ¿eby usi±¶æ i móc tylko pos³uchaæ. To przewaga koncertu na ¿ywo, ¿e nie ma mo¿liwo¶ci wykonywania jakichkolwiek innych czynno¶ci równocze¶nie poza siedzeniem w fotelu i pogr±¿aniu siê w d¼wiêkach. Ostatnio odkry³am jednak mo¿liwo¶ci internetu radiowego (dawno w domu by³, tylko mnie siê jako¶ zaciê³o my¶lenie koncepcyjne
) i wychodzê sobie z laptopem do ogródka. Okaza³o siê, ¿e ¶wietnie siê s³ucha przy plewieniu, okopywaniu, przycinaniu. Pachnie wiosn± wiatr, pachnie wiosn± i z grz±dki i z Etiud - w takim momencie cz³owiek zapomina, ¿e ¿ycie ma tak¿e przykre strony. Spróbujcie - sami zobaczycie!
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #476 :
Kwiecieñ 29, 2011, 09:26:08 »
A przy podlewanie kwiatków w doniczkach na parapecie, to te¿ dzia³a??
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #477 :
Kwiecieñ 30, 2011, 22:41:13 »
Na pewno dzia³a przy ka¿dym kontakcie z przyrod±:) To spotêgowanie bod¼ców - ch³oniemy piêkno wszystkimi zmys³ami
Oczywi¶cie podczas spacerów konieczne raczej co¶ mniejszego ni¿ laptop
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #478 :
Kwiecieñ 30, 2011, 23:05:46 »
Cytat: Mozart Kwiecieñ 28, 2011, 20:21:18
Ale tylko
niemal
!
Skrzypczatka napisa³a niegdy¶ o tym utworze: "wyciskacz ³ez".
Przed Pañstwem: Ingolf Wunder, Austria.
http://www.youtube.com/watch?v=_g5gkRapn90
No tak - jednak "niemal" robi wielk± ró¿nicê
Jest w mojej osobistej klasyfikacji kilku wspania³ych wykonawców uplasowanych blisko Ingolfa, czasem zmieniaj± siê miejscami, w zale¿no¶ci od tego, który akurat zrobi³ na mnie wra¿enie:) Ingolf jest jedyny - ponad klasyfikacj±
Ten fina³... magiczny, niezapomniany, absolutnie, cudownie niezapomniany... Ingolf graj±cy jak w transie, ¶piewaj±cy, u¶miechaj±cy siê do muzyki, my z zapartym tchem, z nosami przyklejonymi do ekranów, zapatrzeni, zas³uchani...
http://www.youtube.com/watch?v=EOH-Px9sshM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #479 :
Maj 01, 2011, 10:42:53 »
Dzi¶ rano TVP Kultura przypomnia³a konkursowy koncert e-moll w wykonaniu Ingolfa, zajrza³am do gazety z programem trochê pó¼no, ale na largetto akurat. Trochê by³am nawet z³a, bo najpierw gêsia skórka a potem musia³am pobiec po chusteczkê, i tak znienacka, w taki piêkny spokojny stonowany poranek, cudna zieleñ za oknem, nareszcie cisza i w miarê fajne powietrze z otwartych na o¶cie¿ drzwi balkonowych. I wtargn±³ Wunder i zdzieli³ muzyk± znienacka w jakie¶ o¶rodki emocji, skubaniec. I wytr±ci³, i zaburzy³. I nie wiem ju¿ który raz ogarn±³ mnie najwy¿szy podziw dla geniuszu Fryderyka. Czego i Wam ¿yczê w ten dzieñ wzruszeñ wszelkich.
Strony:
1
...
30
31
[
32
]
33
34
...
40