Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
...
40
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 176288 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #480 :
Maj 01, 2011, 21:44:51 »
O tak, Ingolf z pewno¶ci± ma moc zaburzania o¶rodków emocji:)))
Ach, Larghetto... p³aka³am nie wiedz±c o tym, tak jak siê oddycha...
http://www.youtube.com/watch?v=q-s-zKuIVAs&NR=1
A wspominacie czasem studio konkursowe TVP Kultura?
Chwile po wystêpie Wundera... Wzruszenia, emocje, i znajomi komentatorzy
http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin/xvi-konkurs-chopinowski/relacje-z-konkursu/studio-konkursowe-19102010-final-cz-iii/3060653
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #481 :
Maj 01, 2011, 21:48:07 »
Cytat: xbw Maj 01, 2011, 10:42:53
Dzi¶ rano TVP Kultura przypomnia³a konkursowy koncert e-moll w wykonaniu Ingolfa, zajrza³am do gazety z programem trochê pó¼no, ale na largetto akurat. Trochê by³am nawet z³a, bo najpierw gêsia skórka a potem musia³am pobiec po chusteczkê, i tak znienacka, w taki piêkny spokojny stonowany poranek, cudna zieleñ za oknem, nareszcie cisza i w miarê fajne powietrze z otwartych na o¶cie¿ drzwi balkonowych. I wtargn±³ Wunder i zdzieli³ muzyk± znienacka w jakie¶ o¶rodki emocji, skubaniec. I wytr±ci³, i zaburzy³. I nie wiem ju¿ który raz ogarn±³ mnie najwy¿szy podziw dla geniuszu Fryderyka. Czego i Wam ¿yczê w ten dzieñ wzruszeñ wszelkich.
Równie¿ s³ucha³em...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #482 :
Maj 01, 2011, 22:03:47 »
Te¿ jestem fank± Wundera, ale dla mnie wzorzec z Sevres to ta p³yta
pamiêtam gdy us³ysza³am j± po raz pierwszy wcisnê³o mnie w fotelA partia orkiestry rewelacyjna.
Takiego pocz±tku koncertu f-moll przedtem nie by³o.I nie mówiê tylko o konkursach chopinowskich gdzie dyrygenci
si³± rzeczy g³ównie skupiali siê na pomocy graj±cym m³odym pianistom.
Zimerman zebra³ sam orkiestrê i powsta³o dzie³o wielkie.
Koniecznie pos³uchajcie.
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #483 :
Maj 01, 2011, 22:26:31 »
Tereniu, to z pewno¶ci± jest wielka rzecz, wspania³a kreacja. Ale my¶lê, ¿e ¿adna wypracowana na zimno doskona³o¶æ nie zast±pi mi tego, co prze¿y³am wtedy na gor±co w pa¼dzierniku:) To co czujê, s³uchaj±c wykonania Ingolfa kumuluje w sobie i sam± jego fantastyczn± interpretacjê, i ¶ledzenie jej w trakcie powstawania, niezwyk³o¶æ tej chwili, wszystkie emocje temu towarzysz±ce, i poczucie wspólnoty z innymi, którzy w tym samym momencie prze¿ywali to samo. To wszystko stopi³o siê w ca³o¶æ i chyba na zawsze z³±czy³o z tym koncertem:) I to sprawia, ¿e do muzyki Ingolfa, zw³aszcza tej, któr± wykonywa³ na konkursie, a szczególnie do "emola", mam szczególny stosunek emocjonalny:)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #484 :
Maj 01, 2011, 22:44:20 »
Rozumiem Asiu, ja te¿ bardzo prze¿ywa³am koncert Wundera w Lutos³awskim.
A ta p³yta nie jest zimna, zapewniam, ciarki chodz± po krzy¿u
Konkurs z Zimermanem to by³ mój pierwszy konkurs chopinowski i mo¿e dlatego dla mnie
nikt nie gra Chopina jak on.
Warto pos³uchaæ i tyle.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #485 :
Maj 02, 2011, 22:30:52 »
Z pewno¶ci± warto:) Przecie¿ to wielki mistrz, i wspania³a orkiestra, nie mówi±c ju¿ o utworach
A dla Ciebie, skoro zachowa³a¶ takie wspomnienie, to mo¿e byæ tym g³êbsze doznanie; s³uchaj±c p³yty, prze¿ywasz znowu w pewien sposób tamten jego wystêp, jak ja Ingolfa. Tak chyba jest z naszymi odczuciami wobec pianistów, ¿e niektórych podziwia siê jakby trochê bardziej "z zewn±trz", a niektórzy s± po prostu "Twoi"
Tak, jakby ich muzyka nie przyp³ywa³a do Ciebie ze sceny, ale od pocz±tku by³a czê¶ci± Ciebie, jakby¶ s³uchaj±c po prostu przypomina³a j± sobie:) Ka¿dy graj±cy wysy³a nieco inne wibracje i mo¿e to polega na idealnym dostrojeniu siê do naszych organizmów, które akurat na tê d³ugo¶æ fali reaguj± z najwiêksz± czu³o¶ci±:)
S³owo zimny zreszt± chyba nie jest w ogóle adekwatne do koncertów Chopina, choæby by³y nie wiedzieæ jak perfekcyjnie æwiczone i nagrywane:))
Bardzo bym chcia³a pos³uchaæ Wundera graj±cego koncert f-moll...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #486 :
Maj 02, 2011, 23:38:18 »
Asiu, super.¿e rozumiesz, Wunder bêdzie wielkim pianist±, wierze w to.
A jak myslisz, zagra kiedy¶ Schuberta???
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #487 :
Maj 03, 2011, 01:23:19 »
To bardzo mo¿liwe:) My¶lê, ¿e pewnie najbardziej bêdzie kocha³ Chopina, ale na pewno bêdzie gra³ jeszcze wiele utworów innych kompozytorów, a przecie¿ romantyzm jest mu bliski.
On ju¿ jest wielkim pianist±
Teraz tylko bêdzie robi³ wielk± karierê
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #488 :
Maj 03, 2011, 02:08:40 »
I ja przy³±czam siê do ¿yczenia Asi odno¶nie koncertu f-moll w wykonaniu Wundera. Mo¿e trzeba napisaæ petycjê? Zamanifestowaæ?
Ale ca³kowicie powa¿nie - Wunder jest tego typu pianist±, który z 2-go koncertu Chopina wydobêdzie jego magiê. Nie jest to na pewno koncert ³atwy, graj±c zbyt szybko, zbyt silnym d¼wiêkiem mo¿na bez szczególnego wysi³ku zepsuæ to arcydzie³o. My¶lê, ¿e kolejnym laureatem który móg³by podj±æ siê tego wyzwania jest Trifonov. Obojga charakteryzuje delikatno¶æ, a to bardzo wa¿na cecha przy lirycznym f-mollu.
Ciekawe jaki bêdzie program recitalu Wundera w Dusznikach... mo¿e Andante Spianato i Wielki Polonez? Chcia³bym us³yszeæ Poloneza Fantazjê i 1. lub 4. Balladê. Jak my¶licie, co nam Ingolf zagra? Co chcieliby¶cie, ¿eby zagra³?
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #489 :
Maj 03, 2011, 19:06:07 »
Ja ¿ycze sobie co najmniej tyle f-mola, co-e mola!!! W ci±gu ostatnich kilku miesiêcy, a nawet dzisiaj, s³yszê tylko jeden koncert Chopina, a tak bardzo chcia³abym s³uchaæ rownie¿ moj ulubiony. Nie rozumiem, sk±d tak jednostronne preferencje? Czy¿by e-mol by³ ³atwiejszy?
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #490 :
Maj 03, 2011, 19:19:57 »
Cytat: TeresaGrob Maj 01, 2011, 22:03:47
Te¿ jestem fank± Wundera, ale dla mnie wzorzec z Sevres to ta p³yta
pamiêtam gdy us³ysza³am j± po raz pierwszy wcisnê³o mnie w fotelA partia orkiestry rewelacyjna.
Takiego pocz±tku koncertu f-moll przedtem nie by³o.I nie mówiê tylko o konkursach chopinowskich gdzie dyrygenci
si³± rzeczy g³ównie skupiali siê na pomocy graj±cym m³odym pianistom.
Zimerman zebra³ sam orkiestrê i powsta³o dzie³o wielkie.
Koniecznie pos³uchajcie.
Jaki¶ czas temu, wpisa³am tu, niemal tymi samymi s³owami, pean na temat tej p³yty!
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #491 :
Maj 03, 2011, 19:21:19 »
Cytat: ewa578 Maj 03, 2011, 19:06:07
Ja ¿ycze sobie co najmniej tyle f-mola, co-e mola!!! W ci±gu ostatnich kilku miesiêcy, a nawet dzisiaj, s³yszê tylko jeden koncert Chopina, a tak bardzo chcia³abym s³uchaæ rownie¿ moj ulubiony. Nie rozumiem, sk±d tak jednostronne preferencje? Czy¿by e-mol by³ ³atwiejszy?
Chyba e-moll rzeczywi¶cie jest ³atwiejszy. Doszed³em do takiego wniosku z poziomu s³uchacza. Rzadko które wykonanie drugiego koncertu mnie porusza. Na konkursie grali go Wakarecy i Tysman - koncert Paw³a po mnie sp³yn±³ a wykonanie Francuzki porównywa³em do katastrofy. Spo¶ród finalistów graj±cych e-molla ¿aden go nie zepsu³ - zepsu³ interpretacyjnie, bo przecie¿ taki Bozhanow pop³yn±³ tekstowo przy Rondo-Vivace. Do drugiego koncertu potrzeba o wiele wiêcej wyrafinowania i obawiam siê ¿e tacy piani¶ci jak Awdeewa, którzy lubi± silny d¼wiêk bardziej ni¿ finezyjne pianistyczne triki, nie podo³aliby temu wyzwaniu.
Mam swoje ulubione wykonanie - Rafa³a Blechacza z p³yty "Chopin Piano Concertos" i tego s³ucham na okr±g³o. Ulubiony fragment - Allegro Vivace. Zreszt± - w ka¿dym z koncertów najbardziej zachwyca mnie jego 3 czê¶æ (w przypadku e-moll o w³os "wygrywa" z Romasem). Podoba mi siê to, jak orkiestra daje odpocz±æ piani¶cie i przejmuje w ¶rodku utworu ca³o¶æ melodii. Chopin fragmenty te skomponowa³ tak p³ynnie, ¿e pomimo ich odmienno¶ci od partii fortepianu (solówka rogu/oboju - do tej pory nie wiem co to za instrument), solista i orkiestra tworz± spójn± ca³o¶æ.
Ewo, chyba jednak bêdê musia³ Ciê rozczarowaæ. Koncert otwarcia, który pocz±tkowo mia³ siê odbyæ z udzia³em orkiestry Filharmonii Dolno¶l±skiej sta³ siê recitalem Ingolfa - oznacza to tyle, ¿e w pi±tek 05.08 nie us³yszymy ¿adnego z dwóch koncertów Chopina.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #492 :
Maj 03, 2011, 19:25:08 »
Wcale mnie to nie rozczarowuje! Zamiast koncertu, wolê pos³uchaæ wiêkszej ilo¶ci utworów... Chocia¿ najbardziej ucieszy³by mnie i koncert, i mniejsze utwory.... a najlepiej opera omnia!
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #493 :
Maj 03, 2011, 19:29:34 »
Cytat: ewa578 Maj 03, 2011, 19:25:08
Wcale mnie to nie rozczarowuje! Zamiast koncertu, wolê pos³uchaæ wiêkszej ilo¶ci utworów... Chocia¿ najbardziej ucieszy³by mnie i koncert, i mniejsze utwory.... a najlepiej opera omnia!
A ja w³a¶nie bardzo liczy³em na koncert. Dowolny, ale koncert. Có¿ - nie bêdê p³aka³ - recital Wundera to te¿ gratka.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #494 :
Maj 04, 2011, 11:24:00 »
czy to znaczy, ¿e Ingolf by³ dwa dni temu w ¯W??
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
...